Kreativ

ŠTÍTEK: Svratka

Mapa pramenů Českého hydrometeorologického ústavu.

Kolik řek pramení na Vysočině? Ukáže speciální mapa od expertů

Celkem dvacet tři pramenů v Kraji Vysočina zmapovali experti z Českého hydrometeorologického ústavu. „Určitě jich je více a asi nikdy se nám nepodaří zjistit přesný počet. Ten totiž není stálý. Některé prameny vysychají a jinde se zase objeví nové. Plánujeme ale přidávat další,“ popsal hydrolog Bolek Bárta.

Hned v prvním kole na sebe v nadcházejícím ročníku krajského přeboru narazí fotbalisté Nové Vsi (v modrém dresu obránce Jiří Krejčí) a Pelhřimova.

Krajské fotbalové soutěže byly rozlosovány

Už znají svůj podzimní jízdní řád. O čem je řeč? O krajských fotbalových soutěžích na Vysočině. Za šlágr úvodního kola krajského přeboru se dá bezesporu označit souboj fotbalistů Nové Vsi s Pelhřimovem.

Mančaft z Velkého Meziříčí se radoval z vítězství v pětačtyřicátém ročníku Sklenského poháru.

Gól last minute rozhodl o triumfu Bombarďáků

V pořadí již pětačtyřicátý ročník Sklenského poháru, nejstaršího turnaje v malé kopané ve žďárském okresu, se uskutečnil první červencovou neděli ve Skleném nad Oslavou.

Vítězem čtyřiatřicátého ročníku Žďárské ligy malé kopané se stali fotbalisté Benjaminu.

Benjamin vybojoval už svůj desátý titul

Jubilejní desátý triumf v nejvyšší soutěži Žďárské ligy malé kopané o minulém víkendu oslavil tým FC Benjamin. Potvrdil tak svoji pozici nejúspěšnějšího celku v historii ligy.

Rozvodněná řeka odřízla Sedliště od světa. Dostat se do ní dá jen přes lávku.

Rozvodněná řeka odřízla Sedliště od světa. Dostat se do ní dá jen přes lávku

Rozvodněná řeka Svratka v pondělí odřízla pro auta od okolního světa vesnici Sedliště, která spadá pod Jimramov na Žďársku. „Voda opadne pomalu, krajina je nasáklá. Očekávám, že nejdříve někdy v úterý ráno by mohla být - v současnosti zaplavená - silnice průjezdná,“ zmínil jimramovský starosta Josef Homolka.  

Vizualizace parku Jižánky u budoucího brněnského hlavního nádraží u řeky.

Jako Lužánky. Jižánky chce Pavel Trčala mezi Zvonařkou a řekou

Cestující vystoupí na budoucím brněnském hlavním nádraží u řeky a z něho vyrazí rovnou do sousedního parku Jižánky. Poté zamíří přes novou čtvrť Jižní centrum dál do centra Brna. Takový sen má podnikatel Pavel Trčala, který stojí za iniciativou na nový městský park podobný Lužánkám.

Nové rekreační terasy na nábřeží řeky Svratky.

Hlediště, molo i terasa ve stínu stromů. Na břehu Svratky vyrostlo nové posezení

/FOTOGALERIE/ Hlediště klesající k řece Svratce, rekreační terasa pod stínem stromů a dvě krátká mola nabízející možnost ochladit se přímo u vody. Brňané mají teď nové možnosti trávení volného času přímo na břehu Svratky vedle cyklostezky nedaleko mostu u Uhelné ulice ve Štyřicích. Představitelé města prostory slavnostně zpřístupnili ve čtvrtek.  

Ornitologové hýly rudé na Rychtářkách pravidelně monitorují. Před pár lety jim připevňovali mezi křídla geolokátory, aby zjistili, kam odlétají.

Hýli rudí pendlují mezi Indií a Rychtářkami s chytrými batůžky. Podívejte se

Nejvíce hýlů rudých hnízdí v lokalitě Rychtářky u Křižánek. Ochranáři to zjistili díky pravidelnému monitoringu těchto vzácných opeřenců. „Zajímavé je, že tam hýli rudí bývají každoročně, tamní populace je poměrně stabilní. Na mnoha jiných místech Vysočiny se sem tam jeden pár objeví a za rok už tam není,“ sdělil šéf Správy Chráněné krajinné oblasti Žďárské vrchy Václav Hlaváč.

Fotbalisté Radešínské Svratky (v modrém dresu klubová legenda Miloš Šoustar) podlehli v domácím přípravném duelu Rozsochám vysoko 1:5.

Radešínka vybouchla, další zápasy se odložily

Do posledních herních příprav fotbalových klubů v této sezoně opět nepříznivě zasáhly dešťové přeháňky. Hráči rezervy Velké Bíteše tak svůj závěrečný duel základní části Turnaje čtyř proti Rapoticím odehrají až v úterý.

Pavel Švanda.

Inspirací mi jsou ženy. Vyzařuje z nich vše, říká dřevosochař Pavel Švanda

/FOTOGALERIE/ Z kusu dřeva dokáže vytvořit sochu, ale třeba i lavičku nebo postel. Řeč je o Pavlovi Švandovi ze Sobíňova, jehož díla se dostala až do pohádky. Stál totiž u vzniku Pekla Čertovina. Jeho výtvory ale stojí i v různých koutech Vysočiny. Znají je tak třeba Pelhřimovští, Bystřičtí či návštěvníci žďárské Svratky. Na rozhovor jsme se sešli u něj doma, kde má i svou dílnu.  

Ve finálovém utkání turnaje ve Svratouchu vyzvou fotbalisté Herálce (v modrobílých dresech) rivala z nedaleké Svratky.

Finále turnaje ve Svratouchu nabídne derby

Odehrála se jen polovina z plánovaného programu čtyř utkání. Víkendový turnaj čtyř fotbalových mančaftů ve Svratouchu totiž v neděli narušila průtrž mračen. Oba zástupci z Kraje Vysočina se ale dokázali probojovat do finále, které si spolu zahrají tuto neděli.

Svratka se rozlila z břehů.

VIDEO: Svratka se vylila z břehů. Sázava ve Žďáře dosáhla 2. povodňového stupně

K desítkám zásahů museli od sobotního večera vyjíždět hasiči na Vysočině. Bouřky a silný déšť komplikovaly život nejen řidičům. V Jinošově evakuovali hasiči lidi z domů kvůli nakloněným stromům. V Novém Městě na Moravě se v ulici Žďárská ucpala kanalizace. Řeka Sázava dosáhla odpoledne druhého povodňového stupně.

Fotbalisté Diparu (v červených dresech) v sobotu nevyužili možnost poskočit na druhé místo tabulky první ligy.

Kozel Team se znovu vrátil do hry o titul

Ve třetím jarním kole Žďárské ligy malé kopané měly v první lize volno vedoucí dva celky tabulky. Třetí Kozel Team toho dokonale využil a díky dvěma výhrám se dotáhl na čelo, a vrátil se tak do hry o titul.

Vydatný nedělní večerní déšť na Brněnsku a na Blanensku.

Zablokovaná silnice, popadané stromy. Vydatný déšť řádil na Brněnsku i Blanensku

Vydatný déšť v neděli večer nadělal problémy na Blanensku a na Brněnsku. Hasiči vyjížděli v těchto okresech dohromady k jednadvaceti událostem. „Osmkrát jsme odstraňovali popadané stromy, sedmkrát jsme odčerpávali vodu. V pěti případech jsme vyjeli uklízet silnice a čistit kanály," vyjmenoval mluvčí hasičů Jan Dvořák.

Exmoorský poník.

Další živé sekačky. Na Rychtářkách se budou vedle ovcí pást i divocí poníci

Meandry řeky Svratky u Křižánek patří k nejkrásnějším lokalitám ve Žďárských vrších. O tamní podmáčené louky se už roky stará ekologicky laděná organizace Sdružení Krajina. Udržuje je ručním kosením i spásáním trávy ovčím stádem. Její členové by k ovečkám rádi přidali i stádo divokých koní exmoorských pony.

Šlágrem sedmého kola druhé ligy byl zápas Orla (v modrém) s Žabanty.Ti v přímém souboji uhájili vedoucí příčku, když ale svého soupeře zdolali jen těsně 4:3.

Benjamin si buduje na vedoucí pozici náskok

Po dalším kole je situace na čele obou soutěží Žďárské ligy malé kopané o něco jasnější. Oba lídři totiž aktuálně mají shodně čtyřbodový náskok před svými pronásledovateli.