Kreativ

ŠTÍTEK: Svratka

Vranovská přehrada nadlepšila v červenci průtok v Dyji o 5,3 milionu m³ vody.

Výrazně suchý červenec. Řece Jihlavě pomáhají Dalešice, Svratce zase Vír

Období téměř bez dešťů a tropické teploty posledních dnů se podepsaly na stavu řek na jihu Moravy i na Vysočině. Průměrné průtoky ve vodních tocích v povodí Moravy se pohybují pouze mezi pěti a padesáti procenty. Situace je výrazně lepší na řekách, které vodohospodáři dotují vodou z vodních nádrží. Informoval o tom mluvčí Povodí Moravy Petr Chmelař.

Sucho už bere vodu i velkým nádržím. Například ve Vírské přehradě na Žďársku klesla hladina vody o půl metru. Ilustrační foto:

Sucho na Vysočině: klesá hladina vody ve Víru, snižuje se průtok řek

Dlouhotrvající sucho bere Vysočině vodu. Většina řek má nižší průtok, než je v létě obvyklé a klesá i hladina vody v nádržích. Méně vody je ve Vírské přehradě a v Mostištích na Žďársku, stejně jako v Dalešicích na Třebíčsku. Vyplývá to z aktuálních informací Povodí Moravy.

Provozovatelka Lucie Fürstová je sama aktivní hráčka, Deníku předvedla ukázkový odpal.

Je to sdreční záležitost, hlásí provozovatelka golfu v Telči. Hřiště dál funguje

Golfové hřiště v Telči žije. Ačkoliv se na jaře tamní golfisté obávali nejhoršího, Lucie Fürstová jediné osmnáctijamkové hřiště na Vysočině zachránila. „Je to moje srdeční záležitost. Hrála jsem tady, pracovala, mám to hřiště ráda,“ vysvětluje nová provozovatelka během všedního dne odpoledne. Je dost teplo, přesto je za okny vidět několik golfistů.

Myslivecko-zemědělský den v Řečici ve sportovním areálu a na koupališti.

Děti si pohladily telátka i králíky. Den s myslivci a zemědělci v Řečici

V Řečici u Raděšínské Svratky se v půlce června konal myslivecko-zemědělský den. Ten přilákal mnoho návštěvníků z okolí. Děti se seznamovaly s celou řadou mysliveckých a zemědělských aktivit, které zábavnou formou rozvíjely jejich dovednosti a povědomí o přírodě. Za fotky a text děkujeme Evě Kincové.

Kuřimští fotbalisté (v modrém) mají jistotu, že obsadí druhou příčku v krajském přeboru.

Překvapivá remíza s Bosonohami může stát Kuřim postup do divize

Zkomplikovali si situaci. Kuřimským fotbalistům k jistotě postupu do divize stačilo vyhrát poslední dva zápasy krajského přbeoru, o víkendu ale jen remizovali 3:3 s Bosonohami a najednou nemají situaci ve vlastních rukou. Ke splnění snu jim ale můžou pomoct Bohunice, které přijaly nabídku mimořádného postupu do třetí ligy.

Fotbalové Bory (na archivním snímku v bílém) na jaře neprohrály a slaví druhý postup v řadě. Výrazně jim k tomu pomohl nejlepší kanonýr soutěže Miroslav Ochrana.

KANONÝR DENÍKU: Ochranovy sliby. Na jaře jeden splnil, druhý bohatě překročil

Pálil jako u Verdunu. Jak jaro začal, tak ho i skončil. V prvním jarním kole odstartoval Miroslav Ochrana svoji střeleckou show hattrickem do sítě bedřichovského béčka. O uplynulém víkendu ji zakončil kvartetem zásahů za záda gólmana Starče. Celkem na jaře zaznamenal sedmadvacet gólů, v sezoně třicet devět a stal se nejlepším střelcem B skupiny 1. B třídy.

Deník pravidelně po každém hracím víkendu sleduje nejlepší kanonýry.

Radešínská Svratka si hýčká poklad. Polovinu gólů týmu na podzim vstřelil Lhoták

Kanonýr víkendu. Příběhy nejlepších střelců po každém odehraném kole přináší Deník pravidelně. Nejčastěji se jedná o hráče v okresních soutěžích. Zmapovali jsme proto pro vás podrobněji, jak se dařilo snajperům v krajských soutěžích Vysočiny. V řadě zajímavých čísel vyčnívá snajpr Radešínské Svratky. Na podzim vstřelil přesnou polovinu branek svého týmu, který přezimoval na první příčce B skupiny 1. B třídy.

Krajská silnice II/350 u Cikháje v zimě, ilustrační foto

Žďárské vrchy: obce trápí údržba silnic. Starosta Svratky chce hledat řešení

Chránit krajinu, nebo více solit silnice kvůli bezpečí? To je otázka, kterou v zimě řeší lidé v okolí Chráněné krajinné oblasti Žďárské vrchy. Čtvrtým rokem totiž silničáři v oblasti téměř nepoužívají chemický posyp, aby chránili životní prostředí. Kvůli tomu však na silnicích vzniká náledí. To často ovlivňuje také rychlost dojezdu záchranky i hasičů.

Foto ze svahů

Skiareálům chybí sníh. Na Dolní Moravě se lyžuje, jinde je situace horší

Letošní zima se ohlásila především před Vánoci. Se začátkem nového roku to však venku často vypadá jako na jaře a skiareály mají místo rozjeté sezóny prázdné vleky nebo úplně zavřeno. Výjimkou je v Pardubickém kraji Dolní Morava a několik dalších středisek, kde zůstal sníh ještě z předvánočního zasněžování.

Foto ze svahů

Skiareálům chybí sníh. Na Dolní Moravě se lyžuje, jinde je situace horší

Letošní zima se ohlásila především před Vánoci. Se začátkem nového roku to však venku často vypadá jako na jaře a skiareály mají místo rozjeté sezóny prázdné vleky nebo úplně zavřeno. Výjimkou je v Pardubickém kraji Dolní Morava a několik dalších středisek, kde zůstal sníh ještě z předvánočního zasněžování.

Lyžaři na Vysočině. Ilustrační foto

Ski areály na Žďársku bojují s nízkou návštěvností. Ve Svratce se nejezdí vůbec

Ski areály na Žďársku před Vánocemi zasněžovaly, aby se mezi svátky mohlo jezdit. Na některých místech i přes oteplení otevřeno mají, lidí však nechodí tolik, kolik provozovatelé čekali. Ve Svratce dokonce provoz kvůli oteplení po dvou dnech přerušili. „Doufejme, že se počasí umoudří a vrátí se zima,“ věří provozovatelé ski areálu ve Svratce. Jezdit přitom začali den po Vánocích.

Cený bod za remízu v 3:3 přivezli fotbalisté Tatranu Rousínov (zelené dresy) z Boskovic.

Gólové nadílky, obraty i Csaplárova past. Krajský přebor na podzim bavil

Takhle vyrovnaná tabulka jihomoravského krajského přeboru dlouho nebyla. Vždyť například čtrnácté Ráječko ztrácí na třetí Kunštát jen jedenáct bodů a jarní pokračování tak slibuje velká dramata. Ta ale přinesla i první polovina soutěže. Deník vybral čtyři nejzajímavější utkání podzimní části nejvyšší krajské soutěže, ve kterých diváci viděli zajímavé přestřelky i velké obraty.

Prohlídka Kleinova paláce stojí za to. Je z něj i hezký výhled na náměstí Svobody

Amazonka bojující s pumou i mramorové schodiště. To je Kleinův palác

Minulou sobotu jsem strávil odpoledne v Brně, a to v místech, která leží v samotném srdci této metropole nad Svratkou. Přesto jsem v nich ještě nebyl. V sobotu se slavilo 100 let od otevření Knihovny Jiřího Mahena a 140 let od narození Jiřího Mahena, a tak byl v Ústřední knihovně KJM slavnostní den.

Prohlídka Kleinova paláce stojí za to. Je z něj i hezký výhled na náměstí Svobody.

Amazonka bojující s pumou i mramorové schodiště. Vítejte v Kleinově paláci

Minulou sobotu jsem strávil odpoledne v Brně, a to v místech, která leží v samotném srdci této metropole nad Svratkou. Přesto jsem v nich ještě nebyl. V sobotu se slavilo 100 let od otevření Knihovny Jiřího Mahena a 140 let od narození Jiřího Mahena, a tak byl v Ústřední knihovně KJM slavnostní den.

Ilustrační foto.

Na lídra tabulky Tatran nestačil. V Líšni rozhodly nástupy do obou poločasů

S domácím publikem se fotbalisté Tatranu Rousínov minulý týden rozloučili parádně, Svratce Brno dali šest gólů a sami udrželi čisté konto. Tečka za celou podzimní částí krajského přeboru už tak slavná nebyla. Na hlavním stadionu v Líšni podlehli podzimnímu vítězi soutěže, rezervě druholigového SK 1:5.

Proužek, kroužek, kostička. Na přehlídce ve Štěpánově nad Svratkou byly k vidění desítky retro modelů.

Retro módní přehlídka ve Štěpánově nad Svratkou nabídla skvělou podívanou

Parket kulturního domu ve Štěpánově nad Svratkou se v půli října proměnil v molo, po kterém se procházely amatérské modelky. Přítomní viděli desítky retro modelů, jimž dominovaly proužky, puntíky, kostičky a barvy. Nechyběl ani zážitek v podobě tanečního vystoupení s barevnými deštníky. Akci zorganizoval místní spolek žen. Podívejte se do galerie, jaká plejáda barev, střihů a tvarů se před očima diváků vystřídala. Za fotografie děkujeme Pavlu Borovci. 

Chování mostních konstrukcí mezi Šakvicemi a Vranovicemi při rychlostech do dvou set kilometrů v hodině otestovaly dynamické zátěžové zkoušky.

Testování u Šakvic: mosty zvládly jízdu vlaku nad 160 kilometrů v hodině

/FOTO/ Chování ocelových konstrukcí mostů klenoucích se přes řeku Svratku a Šatavu při rychlostech do dvou set kilometrů v hodině otestovaly dynamické zátěžové zkoušky. Železničáři je provedli mezi Šakvicemi na Břeclavsku a Vranovicemi na Brněnsku v říjnu. „Mosty byly postavené v minulém století. Pro rychlosti nad 160 kilometrů v hodině nebyla konstrukce tímto unikátním způsobem dosud testována," sdělil mluvčí Správy železnic Dušan Gavenda.

Jiří Antoš (na snímku vlevo) zemřel v pouhých osmačtyřiceti letech, zanechal po sobě dceru Danielu (vpravo).

Reakce na tragédii. Kuřim věnuje výtěžek z duelu dceři bývalého hráče a trenéra

Benefiční podtext bude mít sobotní klání krajského přeboru mezi fotbalisty Kuřimi a Svratky Brno, které se uskuteční od čtvrt na jedenáct dopoledne. Výtěžek z dobrovolného vstupného totiž poputuje na pomoc malé Daniele Antošové, která osiřela poté, co její otec, bývalý kuřimský fotbalista a trenér Jiří Antoš, zemřel při dovolené v Egyptě. Bylo mu pouhých osmačtyřicet let.