Kreativ

ŠTÍTEK: Lučina

Eva Cvachovcová, tvůrkyně eko-sáčků a loga pro nošení vlastních hrnků na kulturní akce.

Ve Kdyni vznikl nápad jak nakupovat ekologičtěji

Kdyně – Pryč s igelitem a pryč s plastovými kelímky. I takový by mohl být dovětek bohulibé myšlenky, která se zrodila v Městském kulturním středisku ve Kdyni. Nositelkou nápadu je ředitelka kdyňského MKS Jana Podskalská.

Slaný štrúdl s vajíčkem a špenátem

Kuchyně jako koníček. Naučte svého teenagera vařit

Chcete si ráno přispat a zároveň se chutně nasnídat? Už máte dost dní strávených o samotě v kuchyni? Zapojte teenagery do vaření, nebo jim rovnou přenechte celé kuchyňské království. Poradíme vám, jak na to.

FOTBALISTÉ Jakubčovic (ve žlutém zleva Sommer a Kamil Molnár) vyhráli i druhý duel v sezoně a usadili se tak na čele tabulky I.A třídy, skupiny A.

I.A třída: Výhru si připsal pouze jakubčovický Tatran

Novojičínsko – Ze čtyř novojičínských zástupců v I.A třídě se o víkendu radovaly pouze Jakubčovice, které doma doma vypráskaly Bolatice 6:1 a jako jediný tým v soutěži dokázaly naplno bodovat v obou úvodních kolech.

Ilustrační foto

Kudy vede cesta?

Orlickoústecko - V letošním roce slaví Klub českých turistů (KČT) 130. výročí založení. V Ústí nad Orlicí byl odbor KČT založen 17. dubna 1918.

Květnatá louka v Cvikově.

Lidé objevují půvab kvetoucí louky

Liberecký kraj – Kopretiny, rdesno – hadí kořen, hvozdík kartouzek nebo obyčejný lučnízvonek. To vše z přírody mizí. Nadšenci tomu chtějí zabránit.

Květnatá louka v Cvikově.

Lidé objevují půvab kvetoucí louky

Liberecký kraj – Kopretiny, rdesno – hadí kořen, hvozdík kartouzek nebo obyčejný lučnízvonek. To vše z přírody mizí. Nadšenci tomu chtějí zabránit.

Květnatá louka v Cvikově.

Lidé objevují půvab kvetoucí louky

Liberecký kraj – Kopretiny, rdesno – hadí kořen, hvozdík kartouzek nebo obyčejný lučnízvonek. To vše z přírody mizí. Nadšenci tomu chtějí zabránit.

Ilustrační foto

V Česku padly teplotní rekordy, nejvíce bylo ve středních Čechách

Teplotní rekordy pro dnešní den byly překonány na 37 z bezmála 150 stanic, které měří 30 a více let. Nejtepleji bylo ve středních Čechách - v Tuhani naměřili 32,6 stupně, v Husinci jen o desetinu méně. I na těchto dvou stanicích přepisovali maxima pro poslední květnový den. ČTK to řekli pracovníci Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

Havířovští boxeři byli na domácích šampionátech úspěšní.

Boxeři končili, Polák jede na ME

Havířov – Polovinu závodního roku mají za sebou havířovští boxeři. Ukončili jej startem na republikových šampionátech juniorů, kadetů i školní mládeže.

Ilustrační foto

Část Česka zažila tropický den, na západě bylo ale jen 16 stupňů

Letos poprvé teploty v Česku překonaly tropickou třicítku, a to na čtyřech stanicích na severní Moravě a ve Slezsku. Zatímco severovýchod země dnes zažil horký den, na západě Čech teploměr vyšplhal jen k 16 stupňům. Ze 147 stanic měřících alespoň 30 let padly rekordy na 27 z nich, většinou z roku 2002 a takřka výhradně na Moravě a ve Slezsku.

Obecní kroniky představují jedinečný výlet do minulosti.

V Horních Bludovicích listovali historií mikroregionu

Do historie Albrechtic, Havířova, Horních Bludovic, Lučiny, Pazderny, Těrlicka a Žermanic mohli prostřednictvím obecních kronik nahlédnout návštěvníci nultého ročníku výstavy, která od středy do pátku probíhala v prostorách hornobludovické radnice.

Martin Kratochvíl.

Týdenní zkrat: S hymnou se netřese

Konečně to vypadá, že i tam, kde bory šumí po skalinách, bude vládnout vláda s důvěrou většiny parlamentu i obyvatel té krásné země. Takže mysl jasnou, vznik a zdar. 

Věřňovice budou i na jaře hrát o čelo tabulky.

Věřňovice chtějí soutěž vyhrát

Dolní Lutyně – Skromný věřňovický klub má po podzimu našlápnuto k největšímu úspěchu své historie. Společně s Lučinou vede tabulku I.B třídy, skupiny C, a rád by své snažení dotáhl do úspěšného konce.

Deník - Naši prvňáci

Ve středu představíme prvňáčky z Fryčovic

Spolu se začátkem nového školního roku odstartoval ojedinělý projekt Deníku, který má ambice stát se stejně oblíbeným a úspěšným, jako jsou například Miminka - pravidelné série fotografií novorozeňat z českých porodnic.

Miroslav Macek

Miroslav Macek: Napsat pokračování Saturnina byla pro mě výzva

/ROZHOVOR/ Když se řekne Miroslav Macek, snad každému se vybaví jeho politická kariéra. Ovšem té se věnoval jen pár let.„Lidé mě stále vnímají jako politika,“ říká. Poslední týdny se o něm ví také jako o spisovateli. Román Saturnin se vrací totiž spatřil světlo světa docela nedávno.

Ilustrační foto

Na Lysé hoře napadlo přes 40 centimetrů sněhu

Poslední předpovědi meteorologů nelhaly, ve vyšších polohách Beskyd napadlo v noci na pátek okolo čtyřiceti centimetrů sněhu. Na Lysé hoře naměřili dnes ráno celkem sedmdesáticentimetrovou sněhovou pokrývku, připadlo tam 42 centimetrů čerstvého sněhu.

Zdeněk Procházka

Zdeněk Procházka vydal aktualizované vydání své knihy

Domažlice – V letošním roce vyšlo aktualizované vydání knihy Putování po zaniklých místech českého lesa 1. Domažlicko, které vydalo nakladatelství českého lesa a autorem této knihy je regionální historik, badatel a nakladatel Zdeněk Procházka.