Kreativ

ŠTÍTEK: Lučina

Sportovní detektiv tentokráte zavítal do Smilovic.

K fotbalu patří klobásky, a ty chyběly

Pro fotbalistu je určitě radost, když se hraje na výborně připraveném hřišti. O smilovickém pažitu to je dlouhodobě známo a aktéři místních zápasů si libují, že mohou na takovém trávníku hrát.

V úterý byl představen projekt, který pomůže zachovat odkryté zbytky staveb v zaniklé Lučině.

FOTOGALERIE: V zaniklé Lučině vznikne naučná stezka, vrátí se i socha

Lučina – Naučná stezka zaniklou obcí, zakonzervování odhalených pozůstatků staveb, detailní průzkumy ve spolupráci s archeology, vybudování pavilonu, který zastřeší odkryté zdi a poskytne i zázemí turistům, a vytvoření repliky sochy sv. Jana Nepomuckého, která původně stála na podstavci na návsi. To jsou hlavní výstupy z projektu Naučná stezka Lučina-skanzen odhalené minulosti, který začíná v těchto dnech.

Diplomu, který udělilo Ministerstvo kultury ČR sedlčanské knihovně, si Jana Roškotová (na snímku) a její kolegyně velice váží.

Ministr kultury ocenil sedlčanskou knihovnu

Sedlčany - V zrcadlové kapli pražského Klementina panovala ve středu 5. října při vyhodnocení soutěže Knihovna roku slavnostní nálada. Při vyvrcholení soutěže pořádané Svazem knihovníků a informačních pracovníků ČR spolu s dalšími partnery, nechyběli ani zástupci Sedlčan.

Žáci prvního ročníku z 5. ZŠ v Koperníkově ulici v Třinci.

Představujeme prvňáky ZŠ v Koperníkova a ZŠ Lučina

Frýdecko-Místecko - Deník přináší čtenářům nový seriál Naši prvňáci. Jeho prostřednictvím bude představovat tabla jednotlivých prvních tříd základních škol, a to až do pololetního vysvědčení. Rodiče a blízcí žáků najdou své prvňáčky každou středu na straně 4 a na webu. Deník si tak mohou koupit na památku. 

Žermanická přehrada v době sucha v roce 2015.

Propojí se dvě přehradní nádrže tunelem?

Žermanice, Těrlicko – Především dlouhodobé sucho přimělo Povodí Odry k rozhodnutí propojit nádrže Těrlicko a Žermanice, které od sebe dělí zhruba čtyři kilometry. Plán na podzemní přiváděč vody za zhruba 700 milionů korun mají vodohospodáři zatím jen na papíře, podrobný časový harmonogram prací by však měli vypracovat ještě letos a voda by se mezi přehradami mohla začít převádět kolem roku 2030.

Menu vítězného týmu

Nejlepší školní oběd v České republice vaří v Petrohradě

Zdraví na talíři, které chutná, takové bylo téma letošního již osmého ročníku soutěže o Nejlepší školní oběd 2017. Ve finále soutěže, které se dnes uskutečnilo v Makro Akademii v pražských Stodůlkách, bojovalo 10 týmů z celé České republiky. Vítězné menu připravil kuchařský tým Mateřské a základní školy Petrohrad, Černčice. Stříbro si odnesla jídelna Základní školy Český Brod, Žitomírská, na třetím místě se umístily kuchařky ze Základní školy Mánesova Otrokovice.

idyla s vínem

Ve víně je pravda, která nezruinuje

Svěží bílá vína, bublinky, či sklenka oroseného rosé? Jak víno servírovat a kombinovat s jídlem, aby se z letního posezení stal opravdový zážitek? Head Sommelier Vláďa Vaněk každý rok ochutná více než 1500 vín. I mezi cenově přístupnými se dají nalézt skvosty, upozorňuje.

Druhý turnus příměstského tábora

FOTOGALERIE: Sportovní příměstský tábor děti baví

Tachov - Druhý příměstský tábor, který organizuje MAS Zlatá cesta Tachov je téměř u konce. Děti, které se ho účastní si vybraly ze čtyř nabízených turnusů a ten současný byl zaměřený na sport a sportovní aktivity.

V Černici vládla přátelská atmosféra bez hluku megashow.

OBRAZEM: Srdečnost a pohoda, to byla černická pouť

Černice - Některé současné veřejné akce jsou až příliš hystericky dotlačené ke komerci a zabalené do bezobsažného obalu typu megashow. Pravým opakem byla nedělní pouť v Černici, poetické vísce spadající pod obec Mojné.

Ilustrační foto

V kempech počet krádeží klesá

Kempy vždy patřily mezi časté terče zlodějů a pravděpodobně ještě nějakou dobu budou. Jak se ale zdá, pomalu tomuto trendu zvoní umíráček.

Ilustrační foto.

Kvalita vody v přehradách je zatím dobrá

Počasí v prvních prázdninových dnech příliš nenahrává vodním radovánkám. Návštěvníky přehrad na Frýdecko-Místecku však může těšit fakt, že kvalita vody je prozatím dobrá.  

Setkali se v zaniklé obci Lučina

FOTO: Setkali se v zaniklé obci Lučina

Lučina/Grafenried - Předseda krajského zemského sněmu Horní Falce Franz Löffler a hejtman Plzeňského kraje Josef Bernard i domažlický starosta Miroslav Mach v sobotu navštívili zaniklou obec Lučina, která až do konce druhé světové války v roce 1945 nesla název Grafenried.

Biotop v Bohuslavicích u Kyjova. Ilustrační foto.

Přírodní koupání? Navzdory vedrům zatím bez obav, ujišťují hygienici

Břeclavsko, Hodonínsko - Na přírodní koupaliště na Břeclavsku a Hodonínsku už zamířila první vlna návštěvníků, kteří se chtějí zchladit v tropickém počasí. Zatím nemusí mít obavy. Kvalitu vody v biotopech a vodních nádržích kontrolují odborníci minimálně jednou za dva týdny a před začátkem letních prázdnin hlásí: V pořádku.

Nový pořad profesionální taneční části Ondráše nazvaný Náš svět se v Brně po své loňské listopadové premiéře dočká teprve druhého uvedení.

Festival F Scéna: letní folklorní večery v Brně slaví 20. výročí

Brno /FOTOGALERIE/ – S oslavou dvacátého výročí a folklorními soubory Salajka, Lučina či Danájek vyhlíží brněnský Ondráš letošní F Scénu. Festival letních folklorních večerů v Brně potrvá od 21. června do 13. července.Úvodní středeční večer tradičně hostí nádvoří hradu Špilberk.

Soud s Dubskými.

Sexuální únos: 30 let vězení

Krajský soud v Brně poslal do vězení Karla Dubského, Josefa Dubského staršího a Josefa Dubského mladšíhodohromady na třicet let. Unesli a v kempu na Hodonínsku znásilnili těhotnou dívku

Děti z Ořechova připravily svačinu pro místního myslivce. Ten za nimi pravidelně chodí do školy s předčítá jim příběhy o myslivosti. Často je také vodí do lesa za zvířátky ke krmelci.

Děti se provařily do finále

Vysočina – Domácím chlebem, svačinkou pro faráře a myslivce zaujaly děti z Vysočiny porotu celostátní kuchařské soutěže Colinaření. Postoupily tak do finále, které se bude konat 3. června v Praze.

JOSEF DUBSKÝ starší. Podle obžaloby byl hlavou organizovaného gangu, který plánoval únosy dívek.

Unesená dívka se měla stát doživotní sexuální otrokyní

Třebíčsko, Hodonínsko  –  Čtyřiapadesátiletý muž z Třebíčska měl připravenou místnost, v níž chtěl věznit dívku. Loni podle obžaloby unesl spolu s jeho synem a bratrem mladou ženu do kempu Lučina na Hodonínsku, kde ji měli znásilnit. Případem se začal zabývat Krajský soud v Brně.