Kreativ

ŠTÍTEK: Lučina

Ilustrační foto.

Kam s velkými skleníky? Lučina, nebo Pánov

Hodonín – Na ploše o velikosti několika fotbalových hřišť mohou v Hodoníně 
v nejbližších letech vyrůst skleníky na pěstování zeleniny. Investor kvůli nim žádá město o změnu územního plánu hned ve dvou lokalitách. „Chceme se tady zabývat zeleninou, jestli půjde právě o rajčata, okurky či papriky, je v tuto chvíli předčasné konkretizovat. Jsme totiž teprve ve fázi, kdy chceme změnit územní plán, což trvá léta. A pak budeme potřebovat také stavební povolení," informoval zástupce hulínské akciové společnosti David Malošík.

Ilustrační foto

Falešní vodaři opět udeřili

Na Frýdecko-Místecku se v posledních dnech objevilo několik případů, kdy obyvatele kontaktují lidé vydávající se za zaměstnance „vodáren".

Ilustrační foto

Počasí letos kempujícím přeje. Sezona je ještě lepší než loni

Hodonínsko – Michal Novotný z Tlumačova cestuje pravidelně po Česku i zahraničí. Když zavítá na Moravu, do kempů nejezdí. Raději stanuje na vlastní pěst. „Je to pro mě levnější varianta, ale samozřejmě také záleží na tom, kde se zrovna pohybuji," přiznává Novotný. Osmnáctiletá Natálie Škvrňáková z Vracova by se spaní v lese zřejmě nebála, ale raději stráví noc v kempu, kde je určité zázemí. „I když hrozí teroristické útoky, cizina mě stejně láká na dovolenou více. Při kempování bych si užila přírodu bez luxusu, který je v hotelech. Kdybych chtěla poznat nové lidi, je kemp podle mě ideální volbou," uvedla Škvrňáková.

Přehrada Baška je oblíbené místo k rekreaci a koupání.

Lidé se koupou i přes riziko

Region - Ve vodních nádržích Baška a Brušperk se zhoršila kvalita vody. Zjistili to krajští hygienici, kteří v tomto týdnu provedli kontrolu kvality vody ke koupání ve volné přírodě.

Myslivci se utkali ve střelbě na asfaltové holuby.

Myslivci soutěžili ve střelbě na asfaltové holuby

Karlovarsko - Je tady doba lovu pernaté zvěře. Od prvního července se loví přemnožená straka obecná nebo vrána. Následovat bude termín lovu holuba hřivnáče, kachny březňačky, poláka velkého, lysky černé, později lov bažantí zvěře atd.

Radnice Prahy 3. Ilustrační foto.

V Praze 3 vyroste zařízení pro lidi s Alzheimerovou chorobou

Praha - Na pražském Jarově by v budoucnu měl vyrůst dům sociálních služeb pro lidi, kteří trpí Alzheimerovou chorobou. Žižkovská radnice plánuje zařízení s 80 byty. Vzniknout by tu měly i obchody, restaurace, galerie a zahrada. Předpokládané náklady se pohybují kolem 170 milionů korun, řekl místostarosta Ivan Holeček (ČSSD). Studenti architektury z ČVUT pro radnici připravili návrhy, jak by mohla budova vypadat.

Ilustrační foto

V Praze 3 vyroste zařízení pro lidi s Alzheimerovou chorobou

Praha - Na pražském Jarově by v budoucnu měl vyrůst dům sociálních služeb pro lidi, kteří trpí Alzheimerovou chorobou. Žižkovská radnice plánuje zařízení s 80 byty. Vzniknout by tu měly i obchody, restaurace, galerie a zahrada. Předpokládané náklady se pohybují kolem 170 milionů korun, řekl místostarosta Ivan Holeček (ČSSD). Studenti architektury z ČVUT pro radnici připravili návrhy, jak by mohla budova vypadat.

Ilustrační foto.

Teplotní rekordy padaly i dnes. Čeká nás další tropická noc

Praha - I dnes, ještě před odpoledním příchodem bouřek na území České republiky, padaly teplotní rekordy. Překonány byly na více než polovině stanic, které sledují počasí déle než 30 let. Nejtepleji bylo v Ostravě-Porubě, kde meteorologové naměřili 36,2 stupně Celsia. Vyplývá to z informací Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

Odpoledne plné písní, tanců a veselé muziky zažili všichni ti, kteří ve čtvrtek odpoledne přišli do českobudějovického kulturního domu Slávie.

OBRAZEM: Osmý ročník Seniorské písně

České Budějovice /VIDEO/ – Odpoledne plné písní, tanců a veselé muziky zažili všichni ti, kteří ve čtvrtek odpoledne přišli do českobudějovického kulturního domu Slávie. V rámci osmého ročníku Seniorské písně se zde sešlo šest jihočeských folklorních souborů, aby svým vrstevníkům předvedli, že bavit se je možné v každém věku.

Starostka Jarmila Bošková

Samostatnost je stojí hodně úsilí. Přesto se dění v nové obci rozbíhá

Doupovské Hradiště - Od začátku roku se může Doupovské Hradiště titulovat statutem obec. Spolu s odtržením od vojenského újezdu to vedle výhod ale přináší i řadu starostí. Obec má již vypracovaných a schválených několik vnitřních předpisů, ale velkou část jich má ještě před sebou, a i když tu za tu dobu proběhla už čtyři zasedání zastupitelstva, práce od vyhlášení samosprávy neubývá. Několik plánů na rozvoj místa, okolí i společenského života tu už v rukávu mají.

Ilustrační foto.

Lijáky hladinu nezvedly

Tachovsko – Nenadálé přívalové deště, které vždy na několik desítek minut pršely v minulých dnech nad Tachovskem, nejspíše neustanou ani v novém týdnu. Asi jediná část okresu, na kterou srážky téměř nemají vliv, je přehrada Lučina.

Ilustrační foto. Slavnostní otevření loděnice na břehu Ostravice začátkem září 2015.

Výběr pachtýře pro loděnici řešila policie

Okresní státní zastupitelství v Ostravě se zabývalo výběrem provozovatele loděnice na soutoku Ostravice s Lučinou. Část vodáků totiž tvrdí, že jeho výběr byl ze strany vlastníka loděnice města netransparentní

Nová lávka pro pěší přes Životický potok. Na snímku si mostek prohlíží náměstek primátora Ivan Bureš.

Přes potok vede nová lávka

Havířov - Životičtí už nemusejí skákat přes potok, město jim opravilo lávku, protože ta původní byla v havarijním stavu.

Loděnice pod hradem.

Ostravská loděnice? Na další aktivity nejsou peníze

V loděnici na soutoku řeky Ostravice a Lučiny funguje recepce pro veřejnost. Ta má prozatím omezenou otevírací dobu. Provozovatel objektu vodácký spolek Odra však nemá na její prodloužení či další dovybavení budovy peníze

Lučina (v červeném) svého soupeře doslova rozstřílela, když Petrovice na domácím trávníku vyprovodila debaklem 8:0.

Druhý poločas byl z říše snů

Nošovice – První poločas duelu 20. kola I. B třídy, skupiny C, mezi domácí Lučinou a hosty z Petrovic, nic nenasvědčoval tomu, že si fotbalisté Finstalu otevřou doslova střelnici. Sedmi góly po změně stran svého soupeře doslova zdemolovali.

Ilustrační foto

V Česku druhý den po sobě padaly teplotní rekordy

Praha  – V Česku druhý den po sobě padaly teplotní rekordy. Hlásí je osm z deseti stanic, které měří víc než 30 let, mimo jiné i pražské Klementinum. Nejvyšší teplotu v úterý meteorologové zatím zaznamenali v Ostravě-Porubě, kde teploměr ukázal 26,8 stupně Celsia. Hodnoty ale nejsou definitivní, uvedl na svém webu Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

Ilustrační foto.

Uklidí se města, Česko i celý svět

Orlová, Havířov, Český Těšín, Rychvald nebo Doubrava. To jsou města a obce, které se zapojily do projektu Ukliďme svět, ukliďme Česko. Tento typ úklidových akcí probíhá po celém světě za účasti milionů dobrovolníků.

Vozidlo prorazilo zábradlí mostu a zůstalo nebezpečně viset zadní částí nad řekou Lučinou.

OBRAZEM: Havarované auto v Bartovicích viselo nad řekou

/FOTOGALERIE/ Do nezáviděníhodné situace se dostal řidič vozidla Škoda Fabie, který ve středu dopoledne havaroval v Ostravě-Bartovicích. Vozidlo prorazilo zábradlí mostu a zůstalo nebezpečně viset zadní částí nad řekou Lučinou.

STAROSTA BĚLÉ LIBOR PICKA (vpravo) převzal od Helmuta Roitha nejen historickou plechovou ceduli s nápisem Weissensulzer Bier (Bělské pivo), ale i starou pivní lahev signovanou litým nápisem.

Historická cedule vyprovokovala Bělské k činu

Bělá nad Radbuzou /FOTOGALERIE, VIDEA/ – Němečtí nadšenci, kteří odhalují zbytky zaniklé obce Lučina, předali v pondělí v Bělé nad Radbuzou ceduli, jež je upomínkou na zaniklý Bělský pivovar.

Ilustrační foto

S volbami pomůže i kraj

Doupovské Hradiště, Bražec - V sobotu se sedmou hodinou ranní se otevřou dveře volebních místností. Bude to poprvé letos, a navíc poprvé vůbec. Řeč je o nových obcích, Doupovském Hradišti a Bražci, kde si přibližně tři stovky obyvatel zvolí svá nová zastupitelstva. S pořádáním voleb pomůže i Karlovarský kraj.

Živé vánoční stromky ve městech končí obvykle u popelnic. Ilustrační snímek.

Lidé vyhazují vánoční stromy, jehličnany zmizely i z náměstí

Frýdek-Místek, Třinec - Živým vánočním stromům dává mnoho lidí přednost například kvůli jejich vůni. Je s nimi však více práce, což poznávají jak lidé v domácnostech, tak pracovníci úklidových služeb, které se ve městech o vysloužilé dekorace starají.

 Lyžaři a snowboardisté vyrazili o víkendu na sjezdovky. Dobré podmínky panovaly hlavně v sobotu v ranních hodinách – platilo, že kdo si přivstal, nelitoval.

V Řece si lyžaři užívali dopolední lyžovačku

/FOTOGALERIE/ Lyžaři a snowboardisté vyrazili o víkendu na sjezdovky. Dobré podmínky panovaly hlavně v sobotu v ranních hodinách – platilo, že kdo si přivstal, nelitoval. Například ve Ski areálu Řeka se během sobotního dopoledne objevilo na svahu asi tři sta nadšenců.

Francouzská společnost mění název, ale na chuť Pribináčku by to nemělo mít vliv.

Tradiční výrobce oblíbené Lučiny a Pribináčku změnil název firmy

Přibyslav – S novým názvem vstupuje do roku 2016 jeden z nejvýznamnějších tuzemských výrobců sýrů, společnost TPK. Firma se sídlem v Hodoníně, výrobce silných strategických značek Sedlčanský, Král Sýrů, Lučina, Apetito, Pribináček či Liptov tak převezme nový firemní název Savencia.