Kreativ

ŠTÍTEK: Lučina

V Lučině bude zřízeno komunitní centrum.

Lučina bude opět sloužit veřejnosti

FOTOGALERIE/ Mnozí Havířované dodnes vzpomínají na taneční zábavy, posezení v restauraci, vinárně nebo klasické pivnici v Lučině. Ta bude sice s jiným účelem, ale za to opět sloužit široké veřejnosti.

Ilustrační foto.

Kanalizace nahradí jímky, věří v obci

Obora – Obyvatelé obce Obora se bez jímky nebo septiku neobejdou. Po téměř čtyřiceti letech úsilí o vlastní kanalizaci, svitla obci naděje na její realizaci.

Stopy činnosti bobra u řeky Lučiny.

Spoušť, nebo spása? Bobři obsadili řeky

Bobři se například usídlili ani ne kilometr od centra Ostravy, na řece Lučině v půli cesty mezi Slezskoostravským hradem a Hranečníkem. Břehy jsou lemované propadlými norami a ohlodanými stromy. Desítky dalších jsou vyvráceny v řece a čekají na rozklad.

Ilustrační foto

Česko zažilo neobvykle slunný den, teplota atakovala osmnáct stupňů

Na většině území Česka vystupovaly teploty na 10 až 15 stupňů Celsia, v Karviné, ale rtuť teploměru dosáhla až na 17,7 stupně. Teplotní rekordy pro 27. únor byly dnes překročeny na 20 ze 144 stanic měřících 30 a více let. Vyplývá to z informací na webu Českého hydrometeorologického ústavu. Podobně teplo bylo už v minulém týdnu ve čtvrtek.

Kuchařka školní jídelny v Rudné pod Pradědem Zoja Simonová (druhá zprava) s certifikátem, který přijely do školy předat zástupkyně Krajské hygienické stanice Ostrava.

Škola se pyšní certifikátem Zdravá školní jídelna

Bramborová polévka s hlívou ústřičnou, kuřecí závitek plněný hermelínem, kuskus a salát z čínského zelí. Celerový krém se slunečnicovým semínkem, rybí filé po orientálsku a těstoviny. Na svačinky třeba pomazánka z makrely a Lučiny s chlebem nebo zeleninový salát s jogurtovou zálivkou a banketka. To je ukázka z jídelního lístku Základní školy a Mateřské školy v Rudné pod Pradědem.

Lesní školka U Lišky Pampelišky v Havířově.

Dětem v lesní školce jde o zdraví

O zdraví, ale doslova i o život jde malým dětem, které rodiče svěřují spolku žen provozujících v jurtě Lesní školku U Lišky Pampelišky.

Ilustrační foto.

Po útoku kormoránů tekla Ostravicí „krvavá voda"

Doslova masakr ryb způsobila obrovská hejna kormoránů v řece Ostravici v místech, kde se do této řeky vlévá Lučina. Uvedl to jednatel Českého rybářského svazu pro severní Moravu a Slezsko Přemysl Jaroň.

Náměstí svobody v Místku.

Vylidňuje se hlavně Místek

Bývaly doby, kdy ve Frýdku-Místku a Třinci bydlelo dohromady více než 100 tisíc lidí. To už ale neplatí. Dnes jich je méně než 93,5 tisíce.

Portál Slevy z Hor.

Přes sedm milionů je zatím škoda u klientů portálu Slevy z hor

Liberec - Až desetileté vězení hrozí podnikateli Petru Chudobovi, který stojí za portálem Slevy z hor. Policie nechala internetovou stránku už na podzim zablokovat a vyzvala poškozené klienty, aby se přihlásili. A podle reakcí nejde o žádný banální případ, ale o podvod velkých rozměrů.

Ve Věřňovicích na břehu Olše ohryzali bobři několik stromů.

Bobři zlikvidovali několik stromů podél řeky

Jak dobří jsou dřevorubci, opět dokázali bobři na stromech podél řeky Olše ve Věřňovicích. Přímo na Nový rok si tam kolemjdoucí všimli okousaných stromů. Okousaných je asi deset stromů, některé tak, že zřejmě budou muset být skáceny.

Cyklostezku musí stavbaři po ukončení prací opravit.

Lidé by chtěli po radnici proplácet taxíky

O tom, jak je pro ně důležitý chodník a lávka přes řeku Lučinu, se přesvědčili lidé z Havířova, kteří si teď stěžují na postup radnice, která nechala lávku odstranit, aby ji nahradila novou.

Jan Smola z havířovského magistrátu ukazuje, jak se bobři u řeky Lučiny činí.

Bobrům se na řece Lučině daří

Podle množství stop a počtu ohryzaných stromů se ochranáři domnívají, že se na řece Lučině v Havířově usadila celá bobří rodinka.

VRBA POD SÍDLIŠTĚM LUČINA má sesazenou korunu. Vydržet by měla dalších patnáct let.

Vrbu zachránili a otevírají komunikace

Chodová Planá – Právě v těchto dnech končí práce na komunikacích na sídlišti Lučina v Chodové Plané. První etapu revitalizace přebírali zástupci městysu.

Stopy činnosti bobra u řeky Lučiny v Havířově.

U řeky Lučiny kácí stromy aktivní bobr

Největší hlodavec, jaký žije v tuzemské volné přírodě, se usadil i na dolním toku řeky Lučiny v Havířově. Na jejích březích kácí jeden strom za druhým.

Podzim. Ilustrační foto.

Teplotní rekordy padaly v našem kraji i v úterý

V Karviné bylo v úterý opět nejtepleji v celé České republice, meteorologové tam naměřili 18,2 stupně Celsia. Zároveň tam padl dosavadní teplotní rekord pro dnešní den z roku 2002, který činil 16,4 stupně. Teplotní maxima byla překonána na většině stanic, které v Moravskoslezském kraji měří déle než 20 let. Řekl to Roman Volný z ostravské pobočky Českého hydrometeorologického ústavu.

Podzim. Ilustrační foto.

V Karviné bylo nejtepleji v celé ČR, 18,2 stupně Celsia

Ostrava - V Karviné dnes bylo nejtepleji v celé České republice, meteorologové tam naměřili 18,2 stupně Celsia. Zároveň tam padl dosavadní teplotní rekord pro dnešní den z roku 2002, který činil 16,4 stupně. Teplotní maxima byla překonána na většině stanic, které v Moravskoslezském kraji měří déle než 20 let. Řekl to Roman Volný z ostravské pobočky Českého hydrometeorologického ústavu.

Ilustrační foto

Ráno bylo nezvykle teplé, v Ostravě naměřili rekordních 13,7 stupně

Praha - Dnešní ráno bylo rekordně teplé na 56 ze 140 meteorologických stanic. Tyto stanice měří venkovní teplotu přes 30 let, ale jsou mezi nimi i dvě, které fungují přes sto let. V Ostravě Mošnově naměřili v šest ráno 13,7 stupně Celsia, čímž padl dosavadní rekord z roku 2002, tehdy rtuť teploměru po ránu vyšplhala minimálně na 7,4 stupně. Nezvykle teplé ráno zažili zejména v Moravskoslezském a Zlínském kraji. Vyplývá to z informací Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

Lávka přes řeku Lučinu je v havarijním stavu.

Přes řeku povede nová lávka

Havířov - Nutnou součástí stavby nové cyklostezky je výměna staré lávky přes řeku Lučinu za novou. Oklikou budou muset lidé chodit několik týdnů.

Ilustrační foto

V létě vláha pomohla, na podzim škodí

Region - Počasí v létě hrálo zemědělcům do karet. Letošní úroda některých plodin převyšuje až o desítky procent tu minulou, která byla poznamenaná extrémním suchem. Přestože „mokřejší" léto plodinám přálo, podzim by zemědělci uvítali sušší. Časté přeháňky jim sklizeň ztěžují.

Policie. Ilustrační foto.

Muž bez jízdenky k tátovi z Moravy nedojel. Policie ho našla v Ostravě

Praha – Pražští kriminalisté pátrali po šestatřicetiletém muži, který se v minulosti léčil na psychiatrii s bipolární psychózou a maniodepresivní poruchou. Pokud nebere léky, je agresivní a může být nebezpečný sobě a svému okolí. Pohřešován byl od pondělí, kdy se nevrátil ke svému otci v Praze 3. V úterý ráno ho našli v Ostravě, řekla  mluvčí pražské policie Andrea Zoulová.