Kreativ

ŠTÍTEK: Lučina

Cyklostezka mezi řekou Lučinou a Mezidolním potokem krátce před svým oficiálním otevřením. Povrch stezky z mlatu není odolný.

Město žádá o opatrné chování k nové cyklostezce

Na novou stezku pro pěší a cyklisty našlapujte jen zlehka, na kolech nesmykujte, trojkolky nepoužívejte vůbec, psům nasaďte na tlapky ochranné bačkůrky a s koňmi se jí vyhněte zdaleka. Tak zní rady k opatrnému používání zbrusu nové stezky mezi řekou Lučinou a Mezidolním potokem v Havířově. 

Cyklostezka podél Mezidolního potoka a řeky Lučiny v Havířově.

Cyklisté z nové stezky nadšení nejsou

Havířov - Kdo chce vidět, jak vypadala nová cyklostezka v údolí řeky Lučiny krátce po dokončení stavby, měl by si pospíšit. Měkký povrch zřejmě dlouho nepoškozený nevydrží.

Ilustrační foto. Policisté varují majitele chat před vloupáním zlodějů

Začal podzim, mnohé chaty v kraji jsou terčem zlodějů

Jižní Morava – Otevřené dveře překvapily minulé pondělí jedenapadesátiletého chataře nedaleko obce Česká na Brněnsku. Přivolaní policisté tam našli spícího muže, který se uvnitř stihl najíst i napít. „Do chaty se ani nemusel vloupat násilím, klíče našel schované poblíž," uvedl mluvčí policistů Bohumil Malášek. Zloděj způsobil majiteli škodu několik set korun, skončil v policejní cele.

Pitbulem poraněná čivava

Těhotná žena bránila své psy před napadením pitbulem

Tachov – Na tuhle návštěvu hned tak nezapomenou. Procházku ze Světců k Lučině si manželé Kateřina a Jiří Macháčkovi dlouho neužívali. Z původně zamýšleného výletu a sběru hub se stal boj o vlastní psy a následně jejich kroky místo k Lučině vedly do veterinární ordinace a na policii.

Ilustrační foto.

Lučina dostane nové osvětlení a pozměněný systém nakládání s odpady

Tvarožná Lhota – Opravit zastaralé veřejné osvětlení a změnit systém v nakládání s odpadky chce v rekreační oblasti Lučina Tvarožná Lhota. Světla pocházejí z přelomu šedesátých a sedmdesátých let. „Obec zajišťuje osvětlení v hlavních částech Lučiny, kolem parkoviště, u autokempu, na hrázi vodní nádrže a směrem k restauraci," uvedla starostka Tvarožné Lhoty Martina Bílová.

ODBOČKA DO MÝTNICE. Z hlavní silnice od Nemanic se do prostoru zaniklé obce dostanete odbočkou vpravo po 2 kilometrech.

V Mýtnici se kdysi vybíralo mýto

Mýtnice – Jen zelená cedulka ze série označující zaniklé obce a křížek zarostlý zelenou houštinou hustých travin a rostlin. To jsou dvě viditelné připomínky vesnice Mýtnice (Mauthaus), která se ještě před 70 lety rozprostírala na svahu dva kilometry nad Nemanicemi.

Ilustrační foto.

KRIMI MIX: Dítě dala matka na hlídání partě bezdomovců

Praha - Přítomnost malé holčičky ve skupině osob vzezření bezdomovců překvapila ve čtvrtek odpoledne hlídku strážníků z Prahy 7, kteří obhlíželi okolí stanice metra Vltavská. Jeden z mužů vysvětlil, že šestileté dítě jim svěřila na hlídání jeho marka; šla si prý něco vyřídit. Už to jsou dvě hodiny - a ještě se nevrátila, tlumočil v pátek jeho slova Jan Čihák z centrály pražských strážníků.

Ilustrační foto.

Opět padaly teplotní rekordy

Na všech devatenácti stanicích Moravskoslezského kraje, kde se teploty měří nejméně dvacet let, padly první zářijový den rekordy.

Ilustrační foto

Česko zažilo další tropický den, opět padaly teplotní rekordy

Praha – Teplotní rekordy pro dnešní den padly na 106 ze 138 stanic, které sledují počasí více než 30 let. Nejtepleji z celé země bylo v Lučině na Frýdecko-Místecku, kde měli 36,3 stupně Celsia. Před 13 lety tam naměřili 33,6 stupně. Vyplývá to z informací Českého hydrometeorolo­gického ústavu (ČHMÚ).

Ilustrační foto.

„Zelení" sousedé chtějí zakázat kravské zvonce

Pasov – „Už zdaleka je slyšet zvuk velkých zvonců zavěšených kravám na krcích – v září se jich zase budou desetitisíce vracet z lučin v bavorských Alpách zpátky do údolí. Bavorský svaz ochránců zvířat jejich ,ozvučení´ považuje za týrání a požaduje zákaz," napsal deník PNP.

Ilustrační snímek.

Karviná zakázala odběr povrchové vody

Město Karviná dnes vydalo zákaz odběru vody ze všech povrchových vod, tedy potoků, řek a nádrží. Platí to nejen pro město, ale také pro obce s rozšířenou působností.

Požární sport, svěcení nového technického automobilu Iveco Daily a posezení při hudbě bylo v sobotu odpoledne na programu Sboru dobrovolných hasičů v Horních Bludovicích.

OBRAZEM: Požární útok a svěcení automobilu

Požární sport, svěcení nového technického automobilu Iveco Daily a posezení při hudbě bylo v sobotu odpoledne na programu Sboru dobrovolných hasičů (SDH) v Horních Bludovicích. Vše se odehrálo na travnaté ploše za Obecním úřadem.

Biotop. Ilustrační foto

Hygienici kontrolovali přírodní koupaliště na Hodonínsku. Dopadla výborně

Hodonínsko - Městská koupaliště jsou v letním období plná mladých i starých, kteří se rozhodli zpříjemnit si horký den u vody. Ti, kteří ale mají citlivou pokožku nebo trpí kožním onemocněním, k fanouškům chlorované vody nepatří. „Kvůli atopickému ekzému a alergii na chlór mám s klasickými koupališti problém. Biotopy a přírodní místa ke koupání jsou pro mě ideální, ovšem je jich málo," řekla například studentka Eva Jandová.

Biotop. Ilustrační foto

Hygienici kontrolovali přírodní koupaliště na Hodonínsku. Dopadla výborně

Hodonínsko - Městská koupaliště jsou v letním období plná mladých i starých, kteří se rozhodli zpříjemnit si horký den u vody. Ti, kteří ale mají citlivou pokožku nebo trpí kožním onemocněním, k fanouškům chlorované vody nepatří. „Kvůli atopickému ekzému a alergii na chlór mám s klasickými koupališti problém. Biotopy a přírodní místa ke koupání jsou pro mě ideální, ovšem je jich málo," řekla například studentka Eva Jandová.

DIPY A PESTA jsou k dostání na farmářských trzích u obchodního centra Forum v Ústí nad Labem.

Chuť povzbudí dipy a pesta z trhu

Ústí nad Labem - Rozmanitý výběr chutí nabízí na farmářských trzích obchodního centra Forum ústecká společnost Dip´it Dipy a pesta.

Ilustrační foto.

Kempy na Hodonínsku lákají na kulturu i vodní atrakce

Hodonínsko - Letní prázdniny startují. Řada lidí pojede do zahraničí, někteří ale dávají přednost českým kempům. Na Hodonínsku je takových pět. Ty nabízí cestovatelům ubytování v chatkách či stanech. Snaží se nalákat na rozmanité kulturní akce nebo na bazén s tobogánem.

Ilustrační foto

Nejtepleji bylo dnes na Karvinsku, naměřili tam 34,3 stupně

Ostrava – Nejtepleji v České republice bylo dnes na Karvinsku. Tamní stanice naměřila rekordních 34,3 stupně Celsia. Dosavadní rekord pro tento den byl z června 2000, kdy teploměry ukázaly hodnotu 31,3 stupně. Rekordy padaly i na jiných místech Moravskoslezského kraje. ČTK to řekl pracovník Českého hydrometeorolo­gického ústavu Ostrava Tomáš Ostrožlík.

Ilustrační foto

Na Karvinsku bylo nejtepleji z Česka, naměřili tam 34,3 stupně

Nejtepleji v České republice bylo dnes na Karvinsku. Tamní stanice naměřila rekordních 34,3 stupně Celsia. Dosavadní rekord pro tento den byl z června 2000, kdy teploměry ukázaly hodnotu 31,3 stupně. Rekordy padaly i na jiných místech Moravskoslezského kraje.

Ilustrační foto

Jablek bude dost. Ale ne všude

Region - Jaká bude letos úroda? Ovocnáři z frýdecko-místeckého regionu to vidí různě. Záleží hlavně na tom, v jaké oblasti žijí.

Fotbalisté Brušperku zdolali na domácím trávníku Veřovice 4:2.

Souhrn fotbalových zápasů v okrese

Valcíři zakončili sezonu opět na čtrnáctém místě, hosté v Třinci udeřili v závěru první půle. Bystřice se vzdálila sestupovým příčkám. Fotbalisté Čeladné jsou v posledních zápasech při střelecké chuti. Tentokráte si s chutí zastříleli v Sedlištích. Lučina využila zaváhání Starého Města. Fotbalisté Mostů u Jablunkova se pomalu loučí z krajskou soutěží. V domácím zápase s Pískem pouze remizovali a jejich bodová ztráta na týmy před nimi stále narůstá.