Kreativ

ŠTÍTEK: Maďarsko

Hosty V4 Winter Games Emil Open pozdravila v hotelu Clarion primátorka města České Budějovice Dagmar Škodová Parmová

Oficiální hosté zahájili v hotelu Clarion V4 Winter Games Emil Open

V4 Winter Games Emil Open je pilotní projekt, kterým chce Emilova sportovní, z.s. vybudovat novou tradici zimních her handicapované mládeže Emil Open. Pro realizaci projektu český pořadatel oslovil své partnery ze Slovenska – Slovenský paralympijský výbor, Fodizs z Maďarska a TOP Boleslawiec z Polska.

Děti si v muzeu vyzkoušely hru na „Záhadných strunách “ cimbálu.

Děti si v muzeu vyzkoušely hru na „Záhadných strunách“ cimbálu

Při prvním setkání v roce 2023 se děti Zvídálci a jejich doprovod setkali s organizátorem výstavy „Fenomén cimbál“ Janem Káčerem, který přítomné provedl výstavou a přitom pohovořil o historii hudebního nástroje cimbálu. Při povídání se děti a doprovod dozvěděly, že cimbál je nedílnou součásti lidové tvorby v Rumunsku a Maďarsku.

Revizor. Ilustrační foto

Černých pasažérů v Budějovicích přibylo, pokuty platí jen málokdo

Stěžují si, že jejich spoj nepřijel na čas a jedním dechem se nestydí přiznat, že budějovickou městskou hromadnou dopravou jezdí zásadně bez lístku. I s takovými cestujícími se setkávají v krajském městě revizoři. Černých pasažérů za loňský rok nachytali mnohem více než o rok dříve.

Mostecká Eliška Řádová (v černém) v zápase s francouzským Brestem.

Hřiště, brána, hřiště… Teď Eliška Řádová potkává světové hvězdy házené

Před lety jí trenér Jiří Maršík věštil slibnou brankářskou kariéru. Sedmnáctiletá mostecká házenkářka Eliška Řádová totiž před pěti lety prokázala neuvěřitelnou univerzálnost, když na mládežnickém turnaji vyměnila hřiště za bránu a svým výkonem vychytala tehdy stříbrné medaile a pro sebe ocenění Nejlepší brankář turnaje. Slova trenéra se tenkrát nenaplnila, Řádová dnes kmitá po hřišti na spojce a žije svůj házenkářský sen.

Dukla si i v pozměněné sestavě osmifinálovou odvetu pohlídala a bez ztráty setu zvítězila nad Maďarkami. Foto: cvf.cz/Adriana Micáková

Maďarky bez šance, Dukla v Poháru CEV řádí. Je to úspěch, ví kapitánka Kvapilová

Liberecké volejbalistky neztratily v odvetě semifinále evropského Poháru CEV s maďarským týmem Szent Benedek Balatonfüred ani set a už jsou v nejlepší osmičce. „Je to pro nás velký úspěch, super, že jsme postoupily do čtvrtfinále. Soupeř hrál podprůměrně. Myslím si, že se soupeřkami ze spodní části naší extraligové tabulky odehráváme daleko vyrovnanější utkání. Přesto jsme moc rády, že postupujeme,“ řekla po výhrách 3:0 a 3:1 liberecká kapitánka Nikola Kvapilová.

Obec Vápenná v lednu 2023.

Tady je to Babišovo: Fandí mu všichni, zní z Vápenné

Být jen na obyvatelích Vápenné, Andrej Babiš by byl prezidentem už po prvním kole. Bývalý premiér v obci v Rychlebských horách s necelými dvanácti stovkami obyvatel získal v prvním kole třiapadesát procent hlasů.

Jihomoravský policista Miroslav Tóth byl velitelem českého kontingentu na misích u vnější schengenské hranice. Mimo jiné zažil pokusy migrantů překonat Orbánův plot na maďarsko-srbské linii

Migranty lapal u Orbánova plotu. Rozprchnou se, jako když střelí, říká policista

Balkánská migrační trasa loni výrazně ožila, což zvedlo příliv tranzitních běženců v Česku. Tuzemští policisté zužitkovali v praxi své poznatky z misí na vnější schengenské hranici. Včetně nejstřeženější v Evropě – takzvaného Orbánova plotu. Miroslav Tóth byl několikrát jako velitel českého kontingentu v Severní Makedonii i Maďarsku.

Házenkářka Markéta Jeřábková.

Jeřábková před velkým přestupem: Žiju tím, co je teď a tady. Chci dokončit práci

Naposledy slavila s norskými Vipers triumf v Lize mistryň i domácí titul. Při jízdě nejprestižnější házenkářskou soutěží se stala dokonce nejužitečnější hráčkou závěrečného Final Four, v příští sezoně už ale bude vše jinak. Markéta Jeřábková vymění Kristiansand za dánský Ikast, kde podepsala tříletou smlouvu. „Soustředím se na to, abych dokončila práci, kterou mám před sebou,“ říká 26letá opora reprezentace.

Vysokoškolský pedagog Jiří Jaromír Klemeš (na archivním snímku).

Zemřel český vědec Klemeš. Patřil k nejcitovanějším, věnoval se udržitelnosti

Zemřel vědec a vysokoškolský pedagog Jiří Jaromír Klemeš, jenž patřil k nejcitovanějším českým výzkumníkům. Bylo mu 77 let. V posledních letech působil na Vysokém učení technickém v Brně, kde v centru NETME vedl Laboratoř integrace procesů pro trvalou udržitelnost. O jeho úmrtí informovala brněnská technika na webu.

Liberečtí volejbalisté (zády) vyhráli na palubovce Odolena Vody 3:1 a dostali se do čela extraligové tabulky. Foto: cvf.cz/Miroslav Zigo

Liberec se dostal do čela extraligy, Ústí po prohře musí o play off bojovat

Liberečtí volejbalisté se vyhoupli sobotní výhrou na palubovce Odolena Vody do čela extraligy. Na pozici lídra vystřídali šest kol před koncem dlouhodobé části obhájce titulu Karlovarsko, které ve šlágru 20. kola podlehlo 2:3 v Českých Budějovicích. Dařilo se i ženám Dukly, které po přesunu z osmifinále Poháru CEV z Maďarska uspěly v Přerově. Ze severočeských zástupců v elitních tuzemských soutěží vyšel naprázdno jen SKV Ústí nad Labem, který neuhrál v Brně ani set.

Vedení města ocenilo úspěšné sportovce z Tanvaldu.

Vedení města ocenilo úspěšné sportovce z Tanvaldu

V závěru roku 2022 starosta města Vladimír Vyhnálek a místostarosta města Jan Palme pozvali úspěšné tanvaldské sportovce k malému posezení a příjemnému povídání o jejich úspěších. Poděkovali jim za výborné dosažené sportovní výkony a předali malý dárek.

Dukla zvítězila v prvním osmifinále Poháru CEV 3:1 a získala v Maďarsku tři důležité body před domácí odvetou. Foto: CEV

Liberecká jízda pokračovala i v Maďarsku. Dukla veze cennou pohárovou výhru

Liberecké volejbalistky si přenesly dobrou extraligovou formu i na evropskou scénu a osmifinále CEV Cupu nemohly na palubovce soupeřek zahájit lépe - s maďarským týmem Szent Benedek Balatonfüred si na jeho palubovce poradily 3:1 a vypracovaly si před domácí odvetou, která se bude hrát příští týden, slušný náskok.

Miloslav Janovský (vpravo), ukončil své angažmá v Baníku Sokolov.

Janovský skončil v třetiligovém Sokolově, novým koučem Vladyslav Volpov

/FOTBAL/ Poslední celek Fortuna ČFL v áčkové skupině Baník Sokolov odstartoval nový rok velkým překvapením, když po vzájemné dohodě s vedením klubu ukončil své působení ve městě horníků trenér Miloslav Janovský, který tak dal vale sokolovskému klubu po ročním působení, tým převzal v lednu 2022.

Joe Biden, Volodymyr Zelenskyj a Vladimir Putin

Miliardář i rivalové z Pacifiku. Světové tváře, které v novém roce nepřehlédnete

Válka, covid, inflace, migrace a spory. Ale také nečekané sepjetí a jednoznačný postoj vůči agresorovi. Po pandemickém kratičkém nadechnutí, kdy to vypadalo, že by snad rok 2022 mohl být jedním z těch klidnějších, přišly rány do zubů v podobě ruské invaze do sousední Ukrajiny a nekontrolovatelného růstu cen úplně všeho. Jenže ani nový rok nevypadá, že by měl být méně rozbouřený. Kdo budou ty nejdůležitější osobnosti, jejichž rozhodnutí ovlivní osud naší planety? Kdo budou ti, o kterých se bude v roce 2023 mluvit?

Mostecká házenkářka a brankářka Dominika Müllnerová.

Ráda se nechávám překvapit, říká o Vánocích házenkářka Müllnerová

Z autobusu k vánočnímu stromečku. Hodně turbulentní je vánoční čas devítinásobné mistryně republiky v házené Dominiky Müllnerové. O víkendu hrála zápas Ligy mistrů v Maďarsku proti Ferencvároši, pak se s týmem přesunula do slovenských Michalovců, kde odehrála poslední duel roku nejvyšší tuzemské soutěže a ve středu nad ránem byla zpět v Mostě. Teď už jsou před ní koledy, pohádky, stromeček a Ježíšek.

Dontay Bassett

Dontay Bassett v Opavě předčasně skončil! Náhrada se řeší

/FOTOGALERIE/ Manželství basketbalového klubu z Opavy a amerického pivota Dontaye Bassetta předčasně skončilo. Čtyřiadvacetiletý Američan stihl v barvách Slezanů odehrát osm zápasů, ve kterých neměl špatná čísla. Bohužel ze hry ho vyřadily problémy s koleny. Ve středu se tak vrátil do své rodné země.

Kucianová s Vochozkou

Kucianová s Vochozkou na společném šampionátu vybojovali zlato

Budapešť hostila mistrovství čtyř zemí v krasobruslení. O národní tituly bojovali nejlepší krasobruslaři z Maďarska, Polska, Slovenska a České republiky. Také jihočeské krasobruslení mělo na maďarském ledě zastoupení. "Českobudějovické krasobruslení se v této konkurenci rozhodně neztratilo," konstatují trenéři.

Policie v noci na 7. listopadu 2022 zdvojnásobila odbavovací kapacitu hraničního přechodu mezi Českem s Slovenskem Břeclav-Kúty na dálnici D2. Opatření má zkrátit kolony kamionů na vjezdu do republiky

Vláda prodloužila kontroly na hranicích se Slovenskem. Budou ale mírnější

Kontroly na česlo-slovenských hranicích zavedené kvůli migrační vlně se prodlouží o 30 dnů, budou tak pokračovat zatím do 25. ledna. Zároveň se kontroly zmírní, budou jen namátkové. O úpravě režimu na hranicích informoval po jednání vlády ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). Podle dva týdny starého rozhodnutí vlády měly kontroly skončit 26. prosincem. Zavedeny byly v září, podle Rakušana přinesly snížení toku migrantů.

Malí hokejové Slaného slavili na turnaji v Maďarsku skvělé třetí místo.

Obrazem: Malí Slaňáci rozjeli u Dunaje parádní hokejový uherský čardáš

/FOTO, VIDEO/ Na parádně obsazený mezinárodní hokejový turnaj Bemutatjuk a Santa Claus Cup vyrazili před svátky do Maďarska malí hokejisté HK Lev Slaný narození v roce 2013. A na stadionu Dunaújvárose si vedli neskutečně dobře, obsadili v konkurenci dvaceti družstev třetí místo! Domů tak vezou bronzové medaile.

Andrea Gontkovičová

Ředitelka Philip Morris: Měníme svět kuřáků a čeká nás báječná jízda

/ROZHOVOR/ Když společnost Philip Morris, světový lídr v prodeji tabáku, před časem vyhlásila boj klasickým cigaretám, znělo to, jako kdyby se kanadští hokejisté rozhodli, že nechají zakázat bruslení. Jenže, všechno má své souvislosti. Dnes je situace na trhu opravdu výrazně odlišná a počet lidí, kteří cigaretu vyměnili za alternativní výrobek se zahřívaným tabákem, se u nás blíží číslovce šest set tisíc. Šéfka středoevropské filiálky Philip Morris Andrea Gontkovičová, která má na starosti kromě Česka také Slovensko a Maďarsko, patří mezi vůdčí postavy současné změny.

Prodejna potravin, diskont - ilustrační foto.

Více než čtvrtina českých domácností si může dovolit jen základní potraviny

Přibližně 28 procent českých domácností si může dovolit nakupovat jen základní potraviny. Vyplývá to z průzkumu společnosti KRUK, která se zaměřuje na správu pohledávek finančních ústavů a korporátních zákazníků. Více než polovina rodin vyhledává pouze zlevněné potraviny. Nejčastěji Češi za jídlo měsíčně utratí pět až deset tisíc korun. Firma o tom informovala ČTK v tiskové zprávě.

Mostečtí fanoušci vyrazili v půl deváté z Mostu.

Vánoční výlet: Fanoušci vyrazili vlakem na Ligu mistrů do Maďarska

Milují házenou a ještě jí příjemně spojili s předvánočním časem. Fanoušci Černých andělů vyrazili v pátek v půl deváté z Mostu směr Maďarsko, aby v Budapešti podpořili házenkářky v dalším díle Ligy mistrů proti tamnímu Ferencvároši (sobota od 16.00, stanice Sport 2).