Kreativ

ŠTÍTEK: Maďarsko

Házenkář Zubří Matěj Havran.

Reprezentant Matěj Havran míří po sezoně do Maďarska

Tato sezona bude pro údernou spojku a zkušeného obranáře v Zubří na nějaký čas poslední. Reprezentační házenkář a opora Valachů Matěj Havran se v minulých dnech upsala třetímu celku maďarské nejvyšší soutěže Tatabanya KC, pravidelného účastníka EHF Cupu a v posledních sezonách i EHF Evropské ligy.

Čtyřiadvacetiletá modelka z Českého Těšína Karolína Gorylová se stala v Číně novou Miss World Tourism 2023.

VIDEO: Kráska z Českého Těšína je novou světovou Miss

Česká republika má další světovou královnu krásy. Aktuálně je jí čtyřiadvacetiletá Karolína Gorylová z Českého Těšína, která byla před pár dny v Číně korunována Miss Tourism World 2023. Světového finále se mohla zúčastnit díky zisku titulu Miss Tourism World Czech Republic 2023 letos v srpnu.

Synové bývalých plzeňských házenkářů, Jan Blecha (vlevo) a Tomáš Piroch se sešli v dresu české reprezentace.

Blecha a Piroch, známá jména z Plzně, se potkávají v reprezentaci

Jejich tátové Adolf a Jiří byli v letech 1998 a 1999 v týmu Kovopetrolu, který vrátil do Plzně po čtvrtstoletí házenkářský titul. Levé křídlo Jan Blecha z týmu 2. bundesligy EHV Aue a pravá spojka Tomáš Piroch z polské Wisly Plock teď zabojují o účast na mistrovství Evropy 2024 v Německu.

 Lídr kapely Mňága a Ždorp Petr Fiala v pořadu Deník s nadhledem s moderátorem Romanem Štěpánkem

Petr Fiala: Spoléhejte na sebe, Mesiáš nepřijde. Nejlepší je zemřít na pódiu

„Našimi vzory jsou hudebníci, kteří zemřeli na pódiu, to je nejlepší. Třeba takový Milan Lasica, počkal si na dvojitý aplaus a pak spořádaně umřel na místě, kde to měl asi nejvíce rád. Co chcete více.“ To jsou slova Petra Fialy, známého české muzikanta a lídra kapely Mňága a Ždorp. Petr Fiala byl hostem videocastu Deník s nadhledem.

Průmyslová zóna Joseph u Mostu. Ilustrační foto

U Mostu má vzniknout další továrna. Investor plánuje i vývojové středisko

Město Most prodá za 20 milionů korun volné pozemky v průmyslové zóně Joseph německé společnosti Imorada. Rozhodlo o tom zastupitelstvo. Firma hodlá v zóně postavit továrnu na výrobu strojů pro balení a zaměstnat až 200 lidí. Schválená transakce se týká padesáti tisíc metrů čtverečních. Zóna vybudovaná městem Most leží u obce Havraň v jižní části okresu u silnice na Žatec.

Migranti na trase přes Středozemní moře. Ilustrační snímek

Povinná solidarita a rychlejší vracení. Evropská unie schválila migrační reformu

Státy Evropské unie a europoslanci se po mnoha letech neúspěšných snah shodli na nových migračních a azylových pravidlech evropského bloku. Oznámili to zástupci unijních institucí. Série norem počítá mimo jiné s efektivnějšími kontrolami migrantů i rychlejším vracením neúspěšných žadatelů o azyl do zemí původu. Zavádějí také povinnou solidaritu všech států, které přetíženým zemím pomohou buď přijetím části migrantů, finančně nebo materiálně.

Arcada Hranice disponuje jedinečným vybavením a terapeuty vyškolenými v nejmodernějších světových neurorehabilitačních metodách.

VIDEO: Těžce nemocným dětem pomáhá v Hranicích špičkové centrum Arcada

Propojit radost z adventu a pomoci těžce nemocným dětem s neurologickým postižením. Takový je smysl akce Každý punč se počítá, kterou podpořil v polovině prosince v rámci vánočních trhů v Hranicích každý, kdo si koupil ve stánku ve Vinotéce U Šenků punč pro Arcadu. Padesát korun z prodeje jednoho nápoje totiž putovalo do neurorehabilitačního centra Arcada, které sídlí v Kropáčově ulici v Hranicích, na nové rehabilitační pomůcky a hračky pro děti.

Arcada Hranice disponuje jedinečným vybavením a terapeuty vyškolenými v nejmodernějších světových neurorehabilitačních metodách

Jak ulehčit rodinám. Centrum Arcada pomáhá nemocným dětem už šest let

Propojit radost z adventu a pomoci těžce nemocným dětem s neurologickým postižením. Takový je smysl akce Každý punč se počítá, kterou podpořil v polovině prosince v rámci vánočních trhů v Hranicích každý, kdo si koupil ve stánku ve Vinotéce U Šenků punč pro Arcadu. Padesát korun z prodeje jednoho nápoje totiž putovalo do neurorehabilitačního centra Arcada, které sídlí v Kropáčově ulici v Hranicích, na nové rehabilitační pomůcky a hračky pro děti.

Letošní vánoční trhy v Karlových Varech.

Vánoční trhy ve Varech pod palbou kritiky. Organizátor uvažuje o změnách

Karlovaráci si už navykli na vánoční trhy, které se už popáté konají na Mlýnské kolonádě. Atmosféra je tam přece jen jiná než na třídě T. G. Masaryka nebo ve Smetanových sadech, kde v minulosti stávaly stánky s adventním sortimentem. Obyvatelé Karlových Varů, kteří sem zamíří, tak mohou načerpat adventní atmosféru promenádou od Dvořákových sadů.

Pára v sauně i pára nad bazénem na koupališti Brná evokuje náladu maďarských lázeňských měst.

Brná nabízí zimní koupání. Pára nad bazénem slibuje zážitek jak od gejzíru

/VIDEO/ Zasněžené kopce i břehy Labe nenechávají nikoho na pochybách o nadvládě zimy. Na koupališti v Brné ovšem panuje lázeňská atmosféra. Nad bazénem, vroubeným zasněženými lavičkami a trávníkem, stoupá pára a člověk by v první chvíli řekl, že je někde na koupališti u horkého gejzíru, nebo někde u termálních pramenů. On vlastně je, neboť bazény ústecké Městské služby skutečně plní z termálního vrtu. 

Cestovatelská beseda v žatecké knihovně.

Na kolech po Balkánu. V žatecké knihovně proběhla zajímavá beseda

Dá se dojet na kole až na Balkán? Návštěvníky cestovatelské besedy, kterou uspořádala Městská knihovna Žatec ve středu 7. prosince v Galerii Sladovna, o tom přesvědčil mladý cestovatel, vysokoškolský student a místní rodák Tomáš Sklenička. Účastníky besedy nejprve seznámil se svými cestovatelskými začátky v podobě cyklovýletů po republice a poté promítl dokument o své měsíční cestě na Balkán.

Stahování dnes již legendárních „motoráků“ pokračuje. Některé jezdí stále v původní verzi.

Legendárním motorákům zvoní umíráček. Končí i na trati z Pardubic do Brodu

Proslulé, bezmála 50 let staré motorové vlaky řady 810, kterým nikdo neřekne jinak než „motorák“, končí. Na trati z Pardubic přes Chrudim do Havlíčkova Brodu budou už v nejbližších týdnech nahrazeny novými vlaky řady RegioFox. Ty začnou nahrazovat i modernější nástupce "osmsetdesítek" - Regionovy, jež budou přemístěny na jiné tratě.

Tomáš Verner

Češi jsou národem Sáblíkové a Vernera. Kam na kluziště, co se učí jako první

Hurá na led! Bruslení je zase v módě. S pomocí parafráze z filmu Láska nebeská lze klidně konstatovat: Češi jsou národem Tomáše Vernera a Martiny Sáblíkové. Kam vyrazit na kluziště, proč děti na tréninku pilují pády a na co si dát pozor? To všechno se dozvíte v prvním dílu speciálního seriálu s názvem Sportovní zima v Deníku.

Maďarský sériový vrah Péter Kovács v roce 1968 před Nejvyšším soudem. Byl odsouzen k trestu smrti a 1. prosince 1968 byl oběšen, nebyl ale prvním ani jediným, kdo za spáchané zločiny pykal.

Monstrum z Martfű: Z otce od rodiny se vyklubal škrtič, vraždil mladé dělnice

Před 55 lety, v neděli 1. prosince 1968, byl v Maďarsku oběšen sériový vrah Péter Kovács, který přes 10 let k smrti děsil – a vraždil – mladé dělnice maďarské obuvnické továrny Tisza v obci Martfű. Jeho dopadení trvalo tak dlouho i proto, že za jeho první zločin byl nejdříve odsouzen k smrti někdo jiný.

Česká fotbalová reprezentace do 15 let (červené dresy) ve druhém přípravném zápase remizovala s Maďarskem 1:1.

Fotbalová reprezentace do 15 let v odvetě remizovala s Maďarskem 1:1

Fotbalová reprezentace do patnácti let neprohrála ani ve druhém listopadovém přípravné utkání s Maďarskem. Svěřenci trenéra Karla Havlíčka si po úterní výhře 2:0 připsali ve čtvrteční odvetě remízu 1:1. Gól českého týmu vstřelil ve 34. minutě Matěj Liška, který odpověděl na vedoucí branku hostujícího Zsolta Vargy.

Češi si možná brzy za benzin i naftu opět připlatí. Výjimka u ruské ropy totiž brzy skončí

Nejistota kolem cen paliv: Ruská výjimka končí, Češi si možná za benzin připlatí

Pohonné hmoty by mohly po téměř dvouměsíčním zlevňování začít zdražovat. V úterý totiž končí výjimka pro Česko, Slovensko a Maďarsko na dovoz ropných produktů s ruským původem. Embargo sice podle odborníků nezpůsobí nedostatek paliv na českém trhu, ale případný dovoz z jiných destinací se do cen u tuzemských pump promítne. 

Mladý fotbalista Zlína David Veselý je součástí české reprezentace do patnácti let.

Pochází z Prahy, hraje za Zlín. Veselý je v reprezentaci, asistoval u výhry

Byl jediným zástupcem ševců v nejmladší české fotbalové reprezentaci do patnácti let, která od neděle do čtvrtka absolvuje herní soustředění v Uherském Brodě. Talentovaný záložník David Veselý zaujal kouče Karla Havlíčka nejen svými výkony v klubu, ale i na říjnovém herním kempu právě v Baťově městě.

Třebíčská pobočka Alzy je jubilejní šedesátá, na její otevření čekaly davy lidí.

VIDEO: Dav lidí a zelený mimozemšťan mezi nimi. V Třebíči otevřela pobočku Alza

Dlouhá fronta zájemců se ve čtvrtek 23. listopadu ráno vinula prostranstvím před třebíčskou Alfou ve Znojemské ulici. Čekali na otevření kamenné pobočky e-shopu Alza, která vznikla v prostorech, kde dříve bývala drogerie či rybářské potřeby. „Jsem tady už od půl sedmé. Jdu si pro chytré hodinky a powerbanku. Je ale celkem příjemně, zima není a ani nefouká,“ sdělil Jiří Palát, který stál v popředí fronty.

Nácvik a přivítání prvních účastníku Summitu prezidentů zemí Visegrádské skupiny (V4 - ČR, Slovensko, Polsko, Maďarsko) na Pražském hradě. Prezident Petr Pavel vítal hosty pod sousoším Souboj Titánů na Hradčanském náměstí.

Podívejte se: Pavel na Hradě přivítal své protějšky ze zemí Visegrádské skupiny

Prezident Petr Pavel ve středu 22. listopadu dopoledne na Pražském hradě přivítal své protějšky ze zemí Visegrádské skupiny (V4), tedy ze Slovenska, z Polska a Maďarska. Společně se Zuzanou Čaputovou, Andrzejem Dudou a Katalin Novákovou proberou projekty financované ze společného fondu, infrastrukturu nebo zahraničněpolitické otázky. Česko V4 od července předsedá.

Žáci SOU vycestovali na odborné stáže do Budapešti.

Žáci SOU Valašské Klobouky vycestovali na odborné stáže do Budapešti

Žáci Středního odborného učiliště Valašské Klobouky měli i v letošním školním roce možnost vycestovat do zahraničí, a to díky programu Evropské unie Erasmus+. Dne 15. října 2023 odcestovala skupina 15 žáků a 2 pedagogů do Budapešti, kde strávili celkem tři týdny.  Jednalo se o tři kuchaře, sedm automechaniků a zbytek tvořili žáci z oboru Veřejnosprávní činnost a Podnikání.

Pařížská.

Ulice Pařížská v Praze se opět dostala mezi 20 nejdražších ulic světa

Ulice Pařížská v Praze se opět dostala mezi 20 nejdražších nákupních ulic světa podle výše nájemného. Ve střední a východní Evropě jí patří první příčka, v celé Evropě pak jedenáctá. Vyplývá to z letošního žebříčku poradenské společnosti Cushman & Wakefield. Nejdražší ulicí na světě je opět horní část Páté Avenue v New Yorku.

Ilustrační foto.

Nejlevnější pivo v Evropě? V první pětce sousední Slovensko i Polsko, Česko ne

Pokud jste milovníky čepovaného piva a zdá se vám jeho cena v Česku příliš vysoká, zajeďte si na něj do Maďarska, Polska, Slovenska či Rumunska. Zatímco v tuzemských hospodách se jeho cena podle dat pokladního systému Dotykačka pohybovala v červenci v průměru kolem 54 korun, ve zmíněných okolních státech byla v rozmezí od 25 do 40 korun.

Ilustrační snímek

Nejlevnější pivo v Evropě? Česko v první desítce už lidé nenajdou

Pokud jste milovníky čepovaného piva a zdá se vám jeho cena v Česku příliš vysoká, zajeďte si na něj do Maďarska, Polska, Slovenska či Rumunska. Zatímco v tuzemských hospodách se jeho cena podle dat pokladního systému Dotykačka pohybovala v červenci v průměru kolem 54 korun, ve zmíněných okolních státech byla v rozmezí od 25 do 40 korun.

Oslavy svatého Martina ve Velici.

Ve Velici se Martin podělil před zraky dětí o svůj plášť se žebrákem

Velmi originálně oslavila v sobotu 11. listopadu zhruba padesátka dětí a stovka dospělých svátek sv. Martina ve Velici, místní části obce Dříteň na Českobudějovicku. Na vlastní oči totiž mimo jiné společně zhlédli legendární příběh, v němž se Martin ještě jako římský voják podělil o svůj plášť se žebrákem.

Volejbalistky Šelem postupují do osmifinále CEV Cupu.

Šelmy slaví. Brněnské volejbalistky postupují v CEV Cupu do osmifinále

Velký úspěch. Volejbalistky brněnských Šelem postupují do osmifinále prestižního CEV Cupu. V úterní odvetě na palubovce brněnské haly ve Vodově ulici sice podlehly 2:3 celku Balatonfüred, ale díky výhře 3:1 z prvního duelu v Maďarsku, se radují z postupu do další vyřazovací části.

Legendární Bárka zmizí z Kudlovské přehrady. Nádrž čeká vyčištění

Legendární Bárka zmizí z Kudlovské přehrady. Nádrž čeká vyčištění

Stylová, originální a téměř v centru. Taková je legendární loď Bárka na Kudlovské přehradě ve Zlíně, ve které její majitelka Adéla Schmiedová provozuje kavárnu. Kdo by ji aspoň jednou nenavštívil a neposeděl v křesílku na houpající se hladině s dortíkem v jedné ruce a skleničkou dobrého rumu v druhé. Skoro jako správný námořník. S tím bude ale brzy konec.

Rusíni – typičtí obyvatelé Podkarpatské Rusi

O připojení Podkarpatské Rusi k Československu rozhodli američtí Rusíni

Před 105 lety se v plebiscitu, organizovaném Americkou národní radou uherských Rusínů, vyslovily dvě třetiny hlasujících pro spojení s nově vzniklým Československem. V té době byla také jmenována první autonomní vláda Podkarpatské Rusi. Novou okupaci země pak o bez pár dnů dvacet let později předznamenala Vídeňská arbitráž.

Takto děti naší školní družiny oslavily příchod sv. Martina, který dle pranostiky přijíždí na bílém koni. To vychází na sobotu 11. 11.

Děti z družiny Základní školy Beroun - Závodí oslavily svátek sv. Martina

/FOTOGALERIE/ Svatý Martin z Tours byl římský voják, poustevník a biskup. Narodil se roku 316 v Savari (dnešní Maďarsko), zemřel 8. listopadu 397 v Cades (dnešní Francii). V katolické církvi patřil mezi první nemučedníky označené za svaté, je známý i díky legendě, podle které se rozdělil o svůj plášť se žebrákem. Je ochráncem vojáků, žebráků, jezdců, podkovářů, vinařů, cestujících, zajatců, abstinentů, domácích zvířat a hus, ale i úrody na poli. Svatý Martin se těší značné oblibě, je mu zasvěceno přes 4,5 tisíce kostelů a kaplí po celém světě.