Kreativ

ŠTÍTEK: Maďarsko

Rodinám se vyplatí vyrazit na Maltu. Tam jsou ceny oproti loňsku nižší o více než šest procent. Na fotografii Popeye village, vesnice Pepka námořníka.

Kam za levnou dovolenou? S rodinou na Maltu, na večírky do Nizozemska

Ještě nevíte, kam vyrazit na dovolenou? V úvahách, jakým směrem se vydat, budou pro mnoho Čechů hrát roli růst cen v místě pobytu a aktuální kurz koruny. Z analýz už nyní vyplývá, že některé tradiční destinace, například Chorvatsko, vyjdou dráž než loni.

Brány Pražského hradu se v pátek a sobotu otevřely pivním fandům.

Pivo na Pražském hradě teklo proudem. Na jedno dorazil prezident

/FOTOGALERIE/ Brány Pražského hradu se v pátek a sobotu otevřely pivním fandům. Uskutečnil se zde totiž již jedenáctý ročník Festival minipivovarů, který pořádá Českomoravský svaz minipivovarů. Letos se představilo 50 českých a moravských minipivovarů a pivovar z Maďarska. Festival v sobotu navštívil i Petr Pavel.

Policejní jezdci na koních soutěžili v sobotu v areálu Panská Lícha v Brně ve skokovém derby i policejním parkuru.

Skoky přes překážky. Policisté ukázali v Brně, co umí jejich koně, podívejte se

/VIDEO/ Přírodní i parkurové překážky zdolávají koně vedení policejními jezdci v sobotu dopoledne v areálu Panská lícha v Brně. Právě skokové derby je pro diváky velice atraktivní. Tato disciplína je jednou ze součástí Mezinárodního policejního mistrovství České republiky v jezdectví. „Jezdcům přeju pevné opratě, svižné koně, ale hlavně abyste všichni závod v pořádku dokončili," řekl krajský policejní ředitel Leoš Tržil.

Aplikace Tree Check.

Léto je na dohled. Kde najít stín? Apka z Moravy přepočítá stromy na klimatizace

/ROZHOVOR/ Zjistit, jak v horkém letním městě chladí jednotlivé stromy v přepočtu na běžné domácí klimatizace. Mapovat oblíbené stromy nebo si z nich vytvořit vlastní virtuální herbář. To umožňuje nově vylepšená aplikace Tree Check, kterou v minulém roce představila brněnská environmentální organizace Nadace Partnerství spolu s výzkumnou institucí Czech Globe a brněnskou společností Safe Trees. O tom, jaké funkce nově vylepšená aplikace nabízí a k čemu je něco takového vůbec dobré si přečtěte rozhovor s Andreou Křivánkovou z Nadace Partnerství, která má vývoj aplikace na starosti.

Země EU se shodly na migrační reformě, o běžence se podělí či pomohou jinak. Ilustrační fsnímek

Země EU se shodly na migrační reformě. O běžence se podělí či pomohou jinak

Státy Evropské unie se ve čtvrtek po řadě let marného snažení dohodly na migrační reformě počítající s povinnou solidaritou se zeměmi přetíženými žadateli o azyl stejně jako s rychlejším vyřizováním neúspěšných žádostí. Po jednání ministrů vnitra členských zemí to oznámilo švédské předsednictví bloku. Potřebná většina po celodenním vyjednávání podpořila kompromisní návrh, který Radě EU poslouží k dalšímu rokování o konečné podobě migračních pravidel s Evropským parlamentem. Pro návrh hlasovalo podle diplomatických zdrojů i Česko, proti bylo pouze Maďarsko a Polsko.

Tomáš Pekař

Carpek nabírá směr Slovensko. Pekař cítí konkurenci v týmovém kolegovi

Tomáš Pekař očekává v pětkovém hodnocení vyrovnaný souboj o vítězství se svým parťákem Szabolcsem Lantosem, Richard Meixner cílí mezi „čtyřkami“ na další stupně vítězů. Taková je nálada u stáje Carpek Service před jejím třetím letošním vystoupením v ESET Cupu, které se o víkendu koná na Slovakiaringu.

Dálnice - Ilustrační foto

Cesta do Chorvatska: kolik letos řidiči zaplatí za dálniční poplatky

Blíží se čas letních dovolených a také v následujících měsících vyrazí k moři do Chorvatska statisíce Čechů. Pokud mezi ně budete patřit i vy a chystáte se cestovat svým vozem, nevyhnete se placení dálničních poplatků v sousedních zemích. Pojďme se podívat, kolik peněz si budete muset připravit.

Maďarský premiér Viktor Orbán

Obavy z Budapešti. Evropský parlament varoval státy před Maďarskem v čele EU

Evropský parlament varoval Evropskou komisi i členské státy před vážnými problémy, pokud by se Maďarsko podle dosavadních plánů a za nezměněné situace ujalo předsednictví Evropské unie. To je přidělováno na základě rotačního principu, každý stát řídí Unii půl roku, a na Maďarsko tak předsednictví připadá už příští rok. Usnesení odsuzuje komunikační kampaně maďarské vlády, které jsou namířeny proti Unii a jsou součástí strategie vlády spočívající v odvedení pozornosti od nedodržování evropských hodnot a od systémové korupce.

Plán obchodního centra a jeho umístění.

Deset kilometrů od Neratovic se připravuje výstavba nového obchodního parku

Nové příměstské obchodní centrum vyroste na severním okraji Líbeznic, kde podobné nákupní centrum dosud nestojí. Zahrnovat má supermarket a několik menších obchodních jednotek. Nepochybně bude častým cílem zákazníků z Neratovic nebo Kostelce nad Labem, vzdálených od Líbeznic shodně kolem deseti  kilometrů. 

Česká reprezentace (v červeném) ve složení Kateřina Galíčková (číslo 3), Karolína Šotolová (číslo 9), Anna Rylichová (číslo 14) a Alžběta Levínská (číslo 12) obsadila na MS v trojkovém basketbalu desátou pozici.

Basketbalistky berou desáté místo z trojkového MS, velkou roli hrálo duo z KP

Elita trojkového basketbalu se v minulých dnech sjela do rakouské Vídně, kde se uskutečnilo mistrovství světa. Nechyběla na něm ani česká reprezentace žen, která překvapivě zvládla postoupit ze základní skupiny a její cesta skončila až v osmifinále proti favorizovanému Německu. Ve čtyřčlenném výběru měly hned poloviční zastoupení královopolské hráčky, v sestavě totiž nechyběly Kateřina Galíčková a Karolína Šotolová.

Motokárové mistrovství republiky a kvalifikace na světový šampionát v Hodoníně.

Motokáry ovládly Hodonín. Stal se dějištěm českého šampionátu v rental kartingu

Pískot gum, dravé předjíždění, souboje o titul, rychlé motokáry, špičkoví jezdci i duely o postup na světový šampionát v Belgii. To vše nabízí o prvním červnovém víkendu Hodonín, konkrétně jeho místní část Pánov. Právě zdejší trať je totiž dějištěm českého šampionátu v rental kartingu. Jde zároveň o oficiální kvalifikaci na Mistrovství světa KWC.

Chorvatsko láká na krasnou přírodu a teplé počasí. Ilustrační snímek

Kam na dovolenou? Lidé si připlatí v Maďarsku či Chorvatsku, draho bude i doma

Nejhorší dovolenkovou destinací z pohledu inflace představuje letos pro průměrnou rodinu Maďarsko, kde si lidé proti loňsku připlatí 28,4 procenta. Vyplývá to z analýzy společnosti Cyrrus. Následuje podle ní dovolená v Česku, která vyjde meziročně dražší o 16,6 procenta, v Polsku o 15,3 procenta a v Chorvatsku o 9,6 procenta. Naopak téměř beze změny v cenách je pro rodiny dovolená v Irsku, kde si cestovatelé připlatí 0,4 procenta. Levněji může být proti loňsku pro Čechy ve Švédsku a na Maltě, a to o 2,8, respektive 6,6 procenta.

Z tanečního vystoupení Dance Clubu Inferno ve velkém sále Městského společenského domu v Kolíně.

Tanečníci všech věkových kategorií z Dance Clubu Inferno bilancovali sezonu

/VIDEO, FOTOGALERIE/ Před zaplněným sálem i balkonem Městského společenského domu v Kolíně předváděli poslední květnový den svým rodičům, prarodičům i partnerům a sourozencům tanečníci kolínského tanečního spolku Dance Clubu Inferno, co se v uplynulém roce naučili a čím se prezentovali na soutěžích všech druhů.

Pietní místo na Švédských šancích s kovaným křížem.

Zvon se jmény dětských obětí masakru spatří poprvé Přerované

První příležitost spatřit nově odlité zvony, které budou v příštím roce zavěšeny v kostele sv. Vavřince, mají v neděli 18. června Přerované. Město jejich vystavením v kostele symbolicky uctí nevinné oběti masakru na Švédských šancích, při němž bylo v noci z 18. na 19. června roku 1945 popraveno na 267 karpatských Němců.

Instalatéři SPŠ Hranice.

Instalatéři Střední průmyslové školy Hranice ovládli mezinárodní soutěž

Ve Vyškově se ve čtvrtek 18. května konal již 19. ročník mezinárodní soutěže odborných dovedností v oboru instalatérství. Tato soutěž, která se konala pod záštitou hejtmana Jihomoravského kraje –  Jana Grolicha, Cechu topenářů a instalatérů České republiky zastoupeného Bohuslavem Hamrozim a starosty města Vyškova – Karla Jurky, přilákala nejlepší instalatéry ze středních škol Česka, Polska, Maďarska, Slovenska a Rakouska. Jako pravidelně nesmí na prestižní soutěži chybět také šikovní instalatéři ze Střední průmyslové školy Hranice.

Z vraku udělal naleštěný kabriolet. Jenom střecha stála dvacet tisíc, říká nadšenec.

VIDEO: Z vraku má kabriolet. Nadšenec byl se svým trabantem hvězdou srazu

Naleštěné poklice, kapota i nárazníky. Vypulírovaný motor. Zářivé modrá s bílou svítí do dálky a kolem auta se hned srocuje hlouček zvědavců. Někteří z nich vidí vůbec poprvé legendární socialistické auto značky Trabant upravené jako kabriolet se stahovací střechou. Vůz pětapadesátiletého Richarda Holešínského z Hrušek na Břeclavsku byl hvězdou sobotního srazu příznivců trabantů v Blansku.

Z vraku udělal naleštěný kabriolet. Jenom střecha stála dvacet tisíc, říká nadšenec.

Z vraku má kabriolet. Nadšenec byl se svým trabantem hvězdou srazu v Blansku

/FOTO, VIDEO/ Naleštěné poklice, kapota i nárazníky. Vypulírovaný motor. Zářivé modrá s bílou svítí do dálky a kolem auta se hned srocuje hlouček zvědavců. Někteří z nich vidí vůbec poprvé legendární socialistické auto značky Trabant upravené jako kabriolet se stahovací střechou. Vůz pětapadesátiletého Richarda Holešínského z Hrušek na Břeclavsku je hvězdou sobotního srazu příznivců trabantů v Blansku.

Osmiletý ovčák Bady hledá drogy ve věznici. Je nejlepší v republice.

Osmiletý ovčák Bady hledá drogy ve věznici. Je nejlepší v republice

Ve věznici Kynšperk působí celý svůj život. Vyhledává omamné a psychotropní látky. Odsouzení, kteří něco skrývají, by se před ním měli mít na pozoru. Je totiž nejlepší z celé republiky. Řeč je o osmiletém německém ovčákovi Badym. Spolu se svým psovodem, kterým je Jiří Bažo z věznice Kynšperk nad Ohří, totiž získali titul přeborník Vězeňské služby ČR.

Zleva autor projektu Jan Kolařík, Pavlík Koláček a Janův kamarád Martin Tůma, který se dobročinné cesty také zúčastní.

Z Brna do Istanbulu na longboardu: Příběh odvahy a dobrodružství pro Pavlíka

Na elektrickém longboardu z Brna až do tureckého Istanbulu. Na tuto zhruba dva tisíce kilometrů dlouhou cestu přes Rakousko, Slovensko, Maďarsko, Srbsko, Makedonii a Řecko vyráží příští sobotu jihlavský rodák Jan Kolařík s kamarádem Martinem Tůmou. Cesta má charitativní podtext. Cílem jeho organizace Darujeme milion je vybrat peníze pro malého Pavlíka ze Zbýšova na Brněnsku, který trpí vzácným genetickým onemocněním.

Slavnosti solné Zlaté Stezky Prachatice 2022.

Přijede Tereza Mašková, zazpívá Kiss Forever Band i Monkey Bussines

Prachatické Slavnosti Zlaté stezky mají přesně stanovený program. Na stůl ho v minulém týdnu dostali prachatičtí radní. Slavnosti Zlaté stezky se konají o posledním červnovém víkendu a jsou úvodní akcí letní sezony v Prachaticích. Letos se koná už 31. ročník.

Atletky SK Hranice na Mezistátním utkání veteránů v Kolíně.

FOTO: Hranické atletky v repre. Úlehlová pomohla k českému zlatu

Již desáté Mezistátní utkání veteránů v atletice se konalo v sobotu 6. května v Kolíně. Česká republika měla tu čest pořádat tuto krásnou akci již potřetí. Jednalo se o šestiutkání, do Kolína se sjely týmy Rakouska, Slovenska, Slovinska a Maďarska. Vzhledem k tomu, že účast odřeklo Chorvatsko, tak Česká republika, aby byl zachován počet šesti týmů, postavila kromě A-týmu i B-tým. Do nominace se dostaly tři hranické atletky, Klára Úlehlová, Michaela Hynčicová a Iva Podjuklová.

Sokol pražský skončil v Superfinále EYBL čtvrtý. Kryštof Brezík brání

Brezík sázel trojky, jeho tým je čtvrtý Evropě. Teď čeká Madrid

Výrazný basketbalový talent z Nového Strašecí Kryštof Brezík se chystá na letní Try out do španělského Madridu i na studium do zahraničí, se svým současným českým klubem Sokolem Pražský se pak rozloučil startek v Superfinále Evropské mládežnické ligy EYBL. Mladí Češi tam dvakrát vyhráli i prohráli, což stačilo a čtvrté místo. Je to cenný úspěch českého basketu.

Per Papoušek z Boskovic závodil na prestižním International Balaton Carp Cupu v Maďarsku.

Extrémní lov a zážitek rybáře z Boskovic. Z Balatonu vytáhli půl tuny kaprů

/FOTOGALERIE/ Závodní rybařina, to je dřina. Ale krásná. O pravdivosti těchto slov se nedávno přesvědčil jednadvacetiletý Petr Papoušek z Boskovic na Blanensku. S dalšími dvěma parťáky a otcem startovali na největším kaprařském maratonu v Evropě. Na prestižním International Balaton Carp Cupu (IBCC) u maďarského jezera Balaton.

Maďarský premiér Viktor Orbán

Další peníze pro Ukrajinu? Maďarsko nečekaně zablokovalo vyplacení pomoci

Maďarsko v úterý zablokovalo vyplacení další části vojenské pomoci Evropské unie určené Ukrajině, potvrdila agentuře Reuters tisková služba maďarské vlády. Italská agentura ANSA dříve s odvoláním na nejmenovaný zdroj napsala, že Maďarsko zablokovalo osmou tranši vojenské pomoci ve výši 500 milionů eur (asi 11,8 miliardy Kč). Tato pomoc by měla být Kyjevu poskytnuta příští pondělí, napsala stanice BBC.