Kreativ

ŠTÍTEK: Maďarsko

Dostihové odpoledne patřilo tradiční Ceně města Karlovy Vary.

Nedělní dostihové odpoledne patřilo tradiční Ceně města Karlovy Vary

Dostihová sezona na karlovarském závodišti Hipodrom Holoubek zaznamenala uplynulou neděli další významnou událost letošního léta. Hlavním bodem třetího mítinku byla 94. Cena města Karlovy Vary – Memoriál Josefa Dolejšího. Dvoukilometrový test první kategorie vyhrazený čtyřletým a starším středotraťařům přilákal s výjimkou jediného škrtu maximální možný počet startujících.

Takový byl táborský závod Evropského poháru juniorů a juniorek v triatlonu.

Evropské triatlonové trofeje míří z Tábora do Maďarska a Itálie. A co domácí?

Předposlední červencová neděle servírovala sportovním příznivcům z Tábora i dalekého okolí mimořádně chutnou delikatesu: další ročník Táborského triatlonového festivalu s řadou vrcholů, z nichž ten nejočekávanější představoval odpolední závod Evropského poháru juniorů a juniorek. Právě jeho průběh mapuje i přiložená bohatá fotogalerie Táborského deníku. 

Motorkář Martin Michek na Rallye Dakar 2023

Sportu se může věnovat díky své ženě. Zařídí všechno, pochvaluje si Michek

Dá se říct, že je právě v poločase mezi dvěma Dakary. Letos dojel jedenáctý a první mezi netovárními jezdci. To je v motocyklové kategorii vynikající výsledek, jenže Martin Michek je maximalista. V roce 2021, při své druhé účasti, skončil desátý. Tohle umístění by chtěl překonat a mít na pomyslné pažbě zářez v podobě jednomístné číslice. Třeba mu to vyjde příští rok v lednu.

Dominika Paurová

Bitva s USA? Budeme se rvát, musíme věřit, říká před čtvrtfinále MS Paurová

S více než osmnácti body na utkání je čtvrtou nejlepší střelkyní právě probíhajícího světového šampionátu devatenáctiletých, z elitní sedmičky je ale jediná, jejíž tým je stále ve hře o světový titul. Osmnáctiletou Dominiku Paurovou a její spoluhráčky čeká v pátek životní zápas, když se ve čtvrtfinále MS postaví v supermoderní hale WiZink Center v Madridu obhájkyním zlata z USA. „Je to skvělá příležitost si zahrát proti Americe, protože to se opravdu nepovede každý den. Moc se těším a chci, abychom jako tým ukázali, že je lze porazit,“ říká Paurová.

Tereza Petržilková

Petržilková jede. Na zlatém mítinku v Székesfehérváru zaběhla osobní rekord

Atletka Škody Plzeň Tereza Petržilková se v tomto roce neustále zlepšuje. Devětadvacetiletá čtvrtkařka si na jednom ze zlatých mítinků World Athletics Tour v maďarském Székesfehérváru doběhla v silné konkurenci pro solidní páté místo v osobním rekordu 51,28 vteřin, čímž ukrojila ze svého dosavadního kariérního zápisu z mistrovství Evropy družstev dalších 23 setin.

Nepořádek v ledničce není jen estetický problém. Když nemáte přehled o svých zásobách, může se stát, že některým potravinám projde lhůta spotřeby a mohou být zdraví nebezpečné.

Chaos v ledničce ohrožuje zdraví. Tipy, jak správně uložit jídlo a udržet řád

Stává se vám, že v ledničce najdete jídlo, na které jste zapomněli, nebo které už tam dávno nemělo být? Jednou za čas se to snese, ale pokud se to stává častěji, měli byste být pečlivější. Když nemáte přehled o svých zásobách, může se stát, že některým potravinám projde lhůta spotřeby a mohou být zdraví nebezpečné. Dodržet pár pravidel skladování jídla v ledničce se vyplatí jak vašemu zdraví, tak vaší peněžence.

Největším lákadlem pro diváky na Czech Open při herním víkendu opět bude Rubikova kostka.

Pořadatelé pardubického festivalu Czech Open lákají: Račte vstoupit do ráje her

Od prarodičů až po čerstvé novorozeně… Asi tak by se dal jednou větou charakterizovat víkend v Ideonu. Nejedná se však o setkání generací v tomto pardubickém Výstavním a společenském centru, ale o prezentaci deskových a karetních her, které se probojovaly do programu Czech Open. Návštěvníci se mohou podívat pod ruce stálic jako jsou Rubikova kostka, bridž, backgammon či dáma. Čeká na ně také premiéra v podobě hry Mathesso. Příští víkend se mohou dostavit na zavedený scrabble.

Švagři z Blanenska na tahu! S padesát let starou škodovkou projeli Balkán.

VIDEO: Švagři na tahu. Nadšenci z Blanenska projeli se Škodou 100 Balkán

Při pohledu na Škodu 100 Zdeňka Hrušky z Ráječka na Blanensku začne náhodný kolemjdoucí pochybovat. Tohle opravdu jezdí? Možná na pole pro brambory a zpátky určitě pěšky. Nebo raději rovnou na nejbližší vrakoviště. Omyl, tohle bezmála padesát let staré bleděmodré auto s tmavou kapotou pořád jezdí jako drak.

Zadržení nelegálních migrantů. Ilustrační foto

Rodina migrantů se do Německa nedostala, policisté je chytli na dálnici D8

Cesta za vidinou lepšího života skončila pro rodinu ze Sýrie a Turecka na dálnici D8. Migranty odhalila hlídka cizinecké policie při kontrole auta na důležité silniční tepně v Ústeckém kraji. Ve vozidle Mitsubishi Lancer se nacházel řidič a dalších šest osob cizí státní příslušnosti včetně dvou dětí.

Zadržení nelegálních migrantů. Ilustrační foto

Rodina migrantů se do Německa nedostala, policisté je chytli na dálnici D8

Cesta za vidinou lepšího života skončila pro rodinu ze Sýrie a Turecka na dálnici D8. Migranty odhalila hlídka cizinecké policie při kontrole auta na důležité silniční tepně v Ústeckém kraji. Ve vozidle Mitsubishi Lancer se nacházel řidič a dalších šest osob cizí státní příslušnosti včetně dvou dětí.

34. ročník Mezinárodního festivalu šachu a her se ponese v duchu návratu před covidovou dobu.

Jedeme dál! Festival šachu a her umazává covidové manko

Časová osa. Události před narozením Ježíše Krista se berou jako před naším letopočtem, po něm jako našeho letopočtu. S nadsázkou řečeno podobný zlom se udál v historii Mezinárodního festivalu šachu a her. Dělícím prvkem se stal covid. Letos se koná 34. ročník a pořadatelé se postupnými krůčky vracejí do období rozkvětu. Zatím se objevují jen pupeny, ale v počtu účastníků se blíží čísla před rok 2020, kdy koronavirová pandemie zasáhla celý svět. Letošní ročník Czech Open se stejně jako ty dva předchozí uskuteční v prostorách Výstavního a společenského centra Ideon. První tah obstarají už tento čtvrtek účastníci šachového turnaje čtyřčlenných týmů. Festival potrvá do 30. července. Na své si přijdou zejména vyznavači i fanoušci královské hry. Ochuzeni ale nebudou milovníci dalších deskových a karetních her či logiky v jiném balení.

Ropice, vesnice mezi Českým Těšínem a Třincem, je největším hnízdištěm čápů v jedné obci v tuzemsku, 11. 7. 2023.

Hlodavci fofrem mizí. Ropice je se šesti čapími hnízdy českým unikátem

Obyvatelé jsou pyšní, ornitologové překvapení a drobní hlodavci i jiná polní či luční havěť pěkně vyjukaná. Tak to momentálně vypadá v Ropici na Třinecku, kde na sloupech hnízdí a svá mláďata vyvádí hned šest párů čápů. Podle odborníka přes opeřence jde o celorepublikovou raritu.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan (vlevo) si třese rukou se švédským premiérem Ulfem Kristerssonem (vpravo) a šéfem NATO Jensem Stoltenbergem

Zbývá jen Maďarsko. Erdogan pošle švédskou žádost o vstup do NATO parlamentu

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan co nejdříve předloží tureckému parlamentu k ratifikaci žádost Švédska o vstup do NATO. Po pondělním jednání s ním a švédským premiérem Ulfem Kristerssonem to oznámil šéf Severoatlantické aliance Jens Stoltenberg. Neuvedl ale, kdy se tak konkrétně stane. Dokončení ratifikace švédské žádosti je podle něj historický krok. Dodal, že Maďarsko, které o ratifikaci rovněž teprve musí hlasovat, nechce být poslední zemí, která dá souhlas s rozšířením aliance.

SK Sigma Olomouc - AS Trenčín, Václav Jílek

Jílek k soustředění: Máme na čem pracovat. Růsek? Běh na dlouhou trať

Se stoprocentní bilancí v přípravných zápasech odjeli fotbalisté Sigmy Olomouc v neděli dopoledne na týdenní herní soustředění do maďarského města Bük. Trenérovi Václavu Jílkovi se navíc uzdravili téměř všichni marodi a tým se tak může zaměřit na zdokonalení různých věcí. Během soustředění navíc sehrají Hanáci dva duely – v úterý s Rapidem Vídeň a v sobotu s Mezökövesdi SE.

Badmintonista Slovanu Klimaj dosáhl v Srbsku na bronzovou medaili.

Badmintonista Slovanu Klimaj dosáhl v Srbsku na bronzovou medaili

/BADMINTON/ Další velký cenný úspěch si připsal na účet TJ Slovan Karlovy Vary oddíl badmintonu. Zasloužil se o to Jan Klimaj, který hájil barvy klubu ze západu Čech na mezinárodním turnaji Serbian Youth International – Novi Sad 2023 v Srbsku.

V Praze konalo prestižní Mistrovství České republiky v taekwondo s mezinárodní účastí, kde na titul vicemistryně dosáhla zlínská Karolína Fuksová. Foto:  Svatopluk Štípek

Mladá taekwondistka ze Zlína Fuksová je vicemistr ČR

/FOTOGALERIE a VIDEO/ Titul tuzemské vicemistryně si z MČR v taekwondo v Praze odvezla zlínská Karolína Fuksová, jenž slavila úspěch v kategorii children do 30 kg v konkurenci závodníků Polska, Maďarska, Rakouska, Litvy a dalších.

Parádní výkon tribut skupiny Queenie v Konstantinových Lázních nadchl víc jak tisícovku fanoušků.

Revival Fest 2023 v Konstantinkách: kapela QUEENIE dostala publikum do varu

Dvacetiny oslavil nejstarší hudební festival v novodobých Konstantinových Lázních parádním hudebním zážitkem. Poté, co se v pátek 7. července lázeňské městečko Konstantinovy Lázně zaplnilo příznivci muziky, to na pódiu rozbalila tribut kapela Queenie. Precizní představení složené jak jinak než ze skladeb legendární skupiny Queen a jejího frontmana Freddieho Mercuryho dostalo během chvíle publikum do varu.

Házenkářský manažer Josef Řepík.

Manažer Řepík: Investujme do mladých, nebojme se spolupráce se zahraničím

Jeho srdce bije pro házenou… Města jako Chomutov a Most mu za mnohé vděčí, ale čas nezastavíš. Člověk, který nešetří objektivní kritikou, ačkoliv by raději jen chválil. V současné době působí Josef Řepík jako manažer, který do mnoha házenkářských týmů, a to nejen u nás, přivedl množství hráčů hráček i trenérů, kteří mnohdy tvoří podstatnou část týmu. Z jeho manažerského pohledu je ale česká házená v posledních letech poněkud nemocná. Většina klubů nemá peníze, potýkají se s problémy, jako je zajištění prostorů pro trénink. "I přes to ale musíme věřit v to, že právě mladí jsou tou světlou nadějí házené v Čechách," říká mimo jiné v rozhovoru Josef Řepík.

David Vaněček

Opavská posila David Vaněček o svém návratu, zdravotních trablech i Maďarsku

/ROZOHOVOR/ Velkou posilu ulovila druholigová Opava. Do slezské metropole míří David Vaněček. Dvaatřicetiletý zabiják z Plané u Mariánských Lázní umí dávat góly. Na svých předchozích štacích to dokazoval. Zářil v Česku i Maďarsku. Jeho kariéra mohla být ještě více úspěšná. Bohužel covid a zranění kolena, které si přivodil během štace v olomoucké Sigmě, byly proti. Věří, že v Opavě se mu restart podaří. Je pořádně hladový. Na svou slezskou misi se těší. Rád by se rval o postup.

Hokejisté Letňan došli v uplynulé sezoně až do finále. Tým se po úspěšném ročníku hodně promění.

Salzburg, maďarský výběr i Slavia. Letňany odehrají v přípravě osm duelů

Hokejové Letňany představily program přípravných zápasů před nadcházejícím ročníkem druhé ligy. Finalista uplynulé sezony nastoupí celkem k osmi přátelským zápasům, v nichž vyzve pražskou Kobru, Slavii, Příbram, Vrchlabí, Salzburg nebo také výběr z Maďarska. Příprava odstartuje 18. srpna a otázkou zůstává už jen to, jakou podobu bude mít kádr Letců. Po úspěšné sezoně mužstvo opustila řada klíčových hráčů.

Stovky let od příchodu Cyrila a Metoděje. Ve Vyškově se konala poutní mše svatá

Stovky let od příchodu Cyrila a Metoděje. Ve Vyškově se konala poutní mše svatá

Od příchodu dvou slovanských věrozvěstů Cyrila a Metoděje na Velkou Moravu uplynulu letos přesně 1160 let. Na pozvání knížete Rostislava tak přinesli křesťanskou víru a kulturu, prosadili staroslověnštinu jako bohoslužebný jazyk a vytvořili písmo zvané hlaholice. U kaple svatého Cyrila a Metoděje v Hamiltonech se každoročně koná poutní mše svatá, kterou tentokrát sloužil otec Marek ze Švábenic.

Zsolt Hornyák

Exhlučínský Zsolt Hornyák o nabídce Plzně, Liberci, Maďarsku i premiéru Orbánovi

/ROZHOVOR/ Zsolt Hornyák to jako hráč dotáhl až do slovenské reprezentace, ve sbírce má pět mistrovských titulů, profesionální kariéru pak končil v druholigovém Hlučíně. Následně se dal na trenérskou dráhu a daří se mu skvěle. Pět let koučoval v arménské nejvyšší soutěži, vyzkoušel si krátce Rusko i Maltu. Rok strávil v libereckém Slovanu. Od roku 2019 má na povel ambiciózní maďarský klub Puskás Akadémia z vesnice Felcsút. Jedním z jeho šéfů je přímo maďarský premiér Viktor Orbán. Padesátiletý trenér se mohl pro nový soutěžní ročník vrátit do české ligy. Na stole měl totiž nabídku z plzeňské Viktorie.

Zsolt Hornyák

Hornyák má Česko v srdci. Šéfa mu teď dělá Orbán. Je to pro mě těžká škola, říká

Zsolt Hornyák to jako hráč dotáhl až do slovenské reprezentace, ve sbírce má pět mistrovských titulů, profesionální kariéru pak končil v druholigovém Hlučíně. Následně se dal na trenérskou dráhu a daří se mu skvěle. Pět let koučoval v arménské nejvyšší soutěži, vyzkoušel si krátce Rusko i Maltu. Rok strávil v libereckém Slovanu. Od roku 2019 má na povel ambiciózní maďarský klub Puskás Akadémia z vesnice Felcsút. Jedním z jeho šéfů je přímo maďarský premiér Viktor Orbán. Padesátiletý trenér se mohl pro nový soutěžní ročník vrátit do české ligy. Na stole měl totiž nabídku z plzeňské Viktorie.

V Zoologické zahradě ve Dvorci žije Buborék od roku 2016. Přicestoval z maďarské zoo a jeho praprarodiče mají kořeny v Africe.

Hroch Buborék v Zoo Dvorec slaví narozeniny

V sobotu 8. července se od 13.30 h bude konat hroší narozeninová party, při které dojde na předání dortu oslavenci, nezapomeneme ani na dárek. Děti se mohou těšit na workshop a malování na obličej.

Cílovou zastávkou spanilé jízdy trabantů se stalo náměstí T. G. Masaryka v Prostějově.

VIDEO: Modrý dým zahalil radnici. Trabanty obsadily centrum Prostějova

/FOTOGALERIE/ Sobotní dopoledne nabídlo Prostějovanům nezvyklou podívanou. Na Masarykově náměstí se usídlily stovky trabantů a dalších originálních vozidel z bývalé NDR. V rámci 19. ročníku akce Trabant Morava se cílovou zastávkou spanilé jízdy stalo centrum města.

Cílovou zastávkou spanilé jízdy trabantů se stalo náměstí T. G. Masaryka v Prostějově.

VIDEO: Modrý dým zahalil radnici. Trabanty obsadily centrum Prostějova

/FOTOGALERIE/ Sobotní dopoledne nabídlo Prostějovanům nezvyklou podívanou. Na Masarykově náměstí se usídlily stovky trabantů a dalších originálních vozidel z bývalé NDR. V rámci 19. ročníku akce Trabant Morava se cílovou zastávkou spanilé jízdy stalo centrum města.

Vicemistři světa? Ambice STK Gebert míří po úspěchu v Maďarsku ještě výš

Vicemistři světa? Ambice STK Gebert míří po úspěchu v Maďarsku ještě výš

Ve dnech 15.–18. června 2023 se konalo v Budapešti Mistrovství světa WDA. Tohoto mistrovství se mohly účastnit týmy na základě nominace, kterou musely získat na soutěžích Czech Dance Tour 2023. STK GEBERT Ústí n. L. do Maďarska vyslal dva týmy, juniorskou formaci Dark Members s trenérkou Evčou Kriechenbauerovou (Mistři ČR CDT 2023) a dospělou choreografii Bipolar s trenérkou Eliškou Durčekovou (Vicemistři ČR CDT 2023). Oba týmy získali v Maďarsku titul 1. Vicemistrů světa WDA pro rok 2023.