Kreativ

ŠTÍTEK: Maďarsko

Ultramaratonec Michal Krška se chystá na dva vrcholy před závěrem kariéry - připravuje se na republikové a světové mistrovství v běhu na 48 hodin.

48 hodin běhu. Krška se chystá na dva extrémy, uzavře kariéru s medailí na krku?

/ROZHOVOR/ Je to téměř přesně deset let, co se Michalu Krškovi ve spánku zastavilo srdce. Od té doby má voperovaný defibrilátor a postupně překonává na první pohled nemožné výzvy. Za sebou už má běh na 24 hodin, na závěr své kariéry se chystá na dvojnásobnou porci. Nejprve v dubnu vyrazí na republikové mistrovství v běhu na 48 hodin, následně jej čeká světový šampionát ve stejné kategorii.

Městská policie Třeboň. Ilustrační foto.

Na lince 156: Náklaďák s návěsem cestou do Maďarska zabloudil a uvízl v Třeboni

Svým očím nevěřili v úterý odpoledne obyvatelé Třeboně, když uprostřed obytné zóny, na zastrčené, prostorově omezené křižovatce ulic Vrchlického a Na Chmelnici spatřili zablokovaný kamion s návěsem naložený železnými armaturami. Uvízl tady poté, co jeho řidič zabloudil ve snaze vyhnout se na poslední chvíli uzavírce nájezdů a sjezdů na hlavní tah I/24. Při pokusu vymanévrovat z pasti poškodil zpětné zrcátko u parkujícího vozidla BMW.

Hlasování v Evropském parlamentu. Ilustrační foto

Evropský parlament schválil klíčový Akt o svobodě médií

Média a novináři jsou v evropských zemích, které mají problém s dodržováním zásad demokracie, pod vzrůstajícím tlakem. Po Maďarsku a donedávna Polsku se nyní ocitají pod tlakem média na Slovensku. Nyní i ta veřejnoprávní, která chce vládní Slovenská národní strana novou reorganizací plně ovládnout. Evropský parlament schválil na předposledním zasedání před volbami Akt o svobodě médií, který posiluje nezávislost veřejnoprávních sdělovacích prostředků, hájí práva novinářů vůči státu a posiluje pozici médií a novinářů vůči nadnárodním internetovým platformám.

Nová plechovková linka v závodě Mattoni 1873.

Firma Mattoni navyšuje platy a vyplatila nadstandardní odměny

Zhruba 143 milionů korun na vyplatila firma Mattoni 1873, největší středoevropský výrobce a distributor nealkoholických nápojů s 3 400 zaměstnanci a 11 výrobními závody v 8 zemích, zaměstnancům napříč evropským holdingem celofiremní bonusy za úspěšný loňský rok a nad rámec všeho ještě půl dalšího platu navíc.

Pálenkový košt na Kyjovsku. Ten nenajdete co do počtu vzorků nikde na světě

Pálenkový košt na Kyjovsku. Takový nenajdete co do počtu vzorků nikde na světě

Jedním z nejaktivnějších spolků ve Svatobořicích-Mistříně na Kyjovsku je Mankyz z.s. Spolek byl založen v roce 2014 a vedle organizačně několika společensko-kulturní akcí v obci se výrazně zapojuje do pořádání festivalu ovocných pálenek, likérů a domácích pomazánek. Věhlasnost tohoto největšího koštu v republice ho dostala na mezinárodní úroveň. Ve světovém poměřování v počtu vzorků pálenek dokonce předčí i podobný košt v Americe. Od roku 2019 je zapsán v České knize rekordů, kdy se podařilo nasbírat 2714 lahví o obsahu 0,35 litrů výhradně přírodních ovocných destilátů, likérů a macerátů pocházejících z 13 zemí světa. 

O tvrdosti a rozhodnosti československého odporu vůči maďarské agresi svědčí také výčet ztrát. Přestože Čechoslováci čelili na Podkarpatské Rusi obrovské početní i materiální přesile, zaznamenali během ústupových bojů menší ztráty než protivník

PODCAST: Dějiny temné i tajemné. Zapomenutý boj o Podkarpatskou Rus

V souvislosti s okupací zbytků Československa fašistickými vojsky v březnu 1939 se často zmiňuje pouze boj o Czajankova kasárna ze 14. března 1939 večer. Téměř úplně stranou pozornosti však zůstávají jednotky Stráže obrany státu a dalších československých armádních útvarů, které v téže době působily na Podkarpatské Rusi. Několik dnů sváděly tvrdé ústupové boje s přesilou maďarského vojska. 

Hostem videopodcastu Byznys kafe byl ředitel společnosti FlixBus pro Českou republiku, Slovensko a Maďarsko Pavel Prouza

FlixBus chystá nové linky do menších měst. Roste i obliba spojů až k Baltu

Do autobusové dopravy v Česku vstoupil téměř před sedmi lety silný hráč jménem FlixBus. Jeho zelené autobusy dnes jezdí na mnoha trasách spojující tuzemská města, vozí cestující také do zahraničních metropolí či přímořských destinací. Jaké nové linky se letos chystají, jak obtížné je sehnat nové autobusy a řidiče a budou někdy jezdit po českých kolejích i zelené vlaky? To prozradil Pavel Prouza, ředitel společnosti FlixBus pro Českou republiku, Slovensko a Maďarsko, který byl hostem dalšího dílu našeho pořadu Byznys kafe.

Prezident Petr Pavel (vpravo) debatuje s Kladeňáky.

Banderovci na Ukrajině? Slovensko i Maďarsko měly podobnou minulost, řekl Pavel

Ve středeční debatě prezidenta Petra Pavla s občany v Kladně rezonovalo zejména téma války na Ukrajině. Zazněly i hlasy, které se ptaly, zda je vhodné, aby se pomáhalo zemi, která má a měla spoustu vnitřních problémů. Podle Pavla by události staré desítky let neměly ovlivňovat vztah ke státům, které se rozhodly vydat demokratickou cestou do evropského společenství.

Zlatý medailista Thomas Jurkovič v modrém dresu provádí chvat záruč ve finále proti Barboře Holické.

Hodonínští zápasníci přivezli z nejtěžšího slovenského turnaje sedm medailí

Bouřliví diváci, bezchybná organizace, skvělá mezinárodní konkurence, vysoká kvalita zápasnického umění i bezelstná živelnost mladých bojovníků. Těmito slovy lze stručně a výstižně popsat atmosféru, která panovala ve slovenských Nesvadech, kde se uskutečnil další ročník prestižního mezinárodního turnaje v olympijském zápase Ľadoborec.

Maďarský premiér Viktor Orbán

O krok blíže NATO. Maďarský parlament schválil vstup Švédska do aliance

Maďarský parlament schválil vstup Švédska do Severoatlantické aliance. Maďarsko je poslední zemí z 31 členských států NATO, která přistoupení Švédů do vojenského bloku dosud neratifikovala. Podle švédského premiéra Ulfa Kristerssona jde o „historický den“, informovala agentura Reuters.

Zesnulá Kvetoslava Holubová (v popředí).

Měla kočku Kozu. V Brně zemřela žena, která pila kafe za deset

Na severu Rumunska, ve vesnici Sapanta, byste nalezli Veselý hřbitov. Veselý je proto, že lidé, kteří zde již věčně odpočívají, mají na svých náhrobcích zaznamenané veselé příhody z jejich životů. 17.2.2024 nám napořád odešla Květa. Pitoreskní postavička, která patřila k Brnu, převážně pak k Husovicím a brněnskému centru. A veselých a úsměvných historek s Květou nosí lidé, kteří měli tu čest se s ní potkat, tolik, že drobným písmem by byla popsána celá hrobka rozměrů ne zrovna malých.

Tatra 613-3 Runway Tester byla pouze dvoumístná

Tatra Runway Tester měla pět kol. Před 35 lety vznikaly v JZD

Technici v automobilce Tatra se v posledních letech existence socialismu u nás snažili na bázi limuzíny Tatra 613 nabízet i speciální typy vozidel. Například šlo o sanitní nebo hasičské automobily. Jedním z nejzajímavějších představených kousků byla Tatra 613 Runway Tester. Možnost vyvážet je do jiných zemí ovšem padla v důsledku událostí roku 1989.

Protest zemědělců ze Zlínského kraje na hraničním přechodu se Slovenském v Hodoníně - Holíči; čtvrtek 22. února 2024

Protesty farmářů na hranicích: Máme toho dost! Jsme zemědělci, ne úředníci!

/VIDEO, FOTOGALERIE/ Na silničním odpočívadle nedaleko Strážnice se ve čtvrtek 22. února po osmé hodině ráno shromažďují desítky traktorů z Uherskohradišťska a Uherskobrodska, aby vzápětí vyrazily po silnici I/55 k hraničnímu přejezdu se Slovenskem, Hodonín – Holíč. Zapojují se tak do celorepublikové protestní akce zemědělců.

V Aidenbichlu mají zvířata klid.

Od sousedů: Zahlcené útulky zvířat

V Gut Aiderbichlu v Henndorfu u Salcburku poskytli loni nový útulek 1913 zvířatům, která se ocitla bez domova. Bylo jich dvakrát víc než předloni.

Stupně vítězů na turnaji Gichin Cup.

Karatistka Koritinová zajistila Česku bronz. Předvedla parádní katu

Úspěšně se prezentovala před pár dny závodnice z Karate klubu Kadaň a Klášterec Šárka Koritinová na mezinárodním turnaji týmů, který se uskutečnil v Prachaticích pod názvem Gichin Cup. Letos se ho zúčastnilo celkem deset družstev. Česká republika tam poslala tři týmy – A, B a C.

Miroslav Knedla

Knedla si doplaval pro sedmé místo. Seemanová jde jako čtvrtá do finále

OBRAZEM: Osmnáctiletý Miroslav Knedla má za sebou první finále na mistrovství světa v kariéře. V Dauhá zaplaval ve finále na 100 metrů znak čas 53,74 a obsadil 7. místo. Z postupu do středečního finále kraulové dvoustovky se raduje Barbora Seemanová. Účast v medailových bojích si zajistila čtvrtým nejrychlejším semifinálovým výkonem 1:57.00.

Zemědělci vyrazili do České Lípy na protestní jízdu.

Mezi zemědělci to vře. Organizace střední a východní Evropy vyzvaly k protestům

Zemědělské organizace střední a východní Evropy vyzvaly zemědělce k protestům proti agrární politice Evropské unie. V tiskové zprávě to dnes oznámila česká agrární komora, podle které se mají hromadné demonstrace konat 22. února. Slovenská zemědělská a potravinářská komora (SPPK) informovala, že v tento den její členové vyjdou do ulic a na hranice. Zemědělci v poslední době protestují v mnoha evropských zemích kvůli nesouhlasu s unijní Zelenou dohodou pro Evropu, jejímž cílem je dosáhnout klimatické neutrality sedmadvacítky do roku 2050. Zemědělci upozorňují také na rostoucí náklady nebo na podle nich neférovou zahraniční konkurenci.

Ruská hokejová reprezentace.

Zákaz zatím platí. Rusové se na scénu nevrátí, Bělorusko přijde i o olympiádu

Mezinárodní hokejová federace IIHF nepustí zpět do svých soutěží reprezentační týmy ani kluby Ruska a Běloruska. Oběma zemím prodloužila dosavadní zákaz startů na světových akcích i pro další sezonu 2024/25, Bělorusko tak přijde i o účast v olympijské kvalifikaci, kde ho nahradí Maďarsko. IIHF o tomto rozhodnutí informovala na svém oficiálním webu.

Martina a tři Lucky na olympiádě zazářily. Domů přivezly zlato, bronz a diplom

Holky z Paky na cukrářské olympiádě zazářily. Domů vezou zlato, bronz a diplom

Jako v pohádce si připadaly cukrářky z novopacké střední školy gastronomie a služeb při vyhlášení výsledků Světové olympiády cukrářů a kuchařů v německém Stuttgartu. V prestižním klání v konkurenci 64 soutěžících z Japonska, Maďarska, Itálie, Srí Lanky a dalších zemí získala děvčata v kategorii Cukrářská artistika zlato, dvě bronzové medaile a také diplom. Nad jejich nádhernými exponáty plesala nejen srdce návštěvníků, ale vysoce je ocenili i porotci.

Martina a tři Lucky na olympiádě zazářily. Domů přivezly zlato, bronz a diplom

Holky z Paky na cukrářské olympiádě zazářily. Domů vezou zlato, bronz i diplom

Jako v pohádce si připadaly cukrářky z novopacké střední školy gastronomie a služeb při vyhlášení výsledků Světové olympiády cukrářů a kuchařů v německém Stuttgartu. V prestižním klání v konkurenci 64 soutěžících z Japonska, Maďarska, Itálie, Srí Lanky a dalších zemí získala děvčata v kategorii Cukrářská artistika zlato, dvě bronzové medaile a také diplom. Nad jejich nádhernými exponáty plesala nejen srdce návštěvníků, ale vysoce je ocenili i porotci.

Poslední nájemce opustil objekt bývalé startovací věže před 12 lety.

Bývalá startovací věž u Otína znovu ožije. Nabídne točenou zmrzlinu i klobásky

/VIDEO/ Roky opuštěná startovací věž na okraji Otína dostává v těchto dnech nový kabát. Chátrající objekt poblíž rybníku Kunifer u hlavního tahu z Jindřichova Hradce na Dačice má za sebou bohatou minulost. Býval totiž známým dějištěm mezinárodních motocyklových závodů a později také provozovnou rychlého občerstvení. V následujících týdnech by měla bývalá startovací věž znovu ožít.

Závody a paraalpském a běžeckém lyžování, snowboardingu a sněžnicích na Lipně.

Rozzářené tváře, úžasné sportovní výkony. Skončily zimní hry handicapovaných

Počasí zimním hrám letos příliš nepřálo, více než 200 účastníků z pěti zemí si přesto odváží spoustu zážitků, medailí i nových přátelství. Druhý ročník V4 Winter Games Emil Open pro mnoho z nich znamená úspěšný start sportovní kariéry nebo ceněné poměření sil s ostatními handicapovanými sportovci. Kromě výprav z tradičních zemí Visegrádské čtyřky, tedy Česka, Slovenska, Maďarska a Polska, letos na zimní hry dorazila i albánská výprava.

Závody a paraalpském a běžeckém lyžování, snowboardingu a sněžnicích na Lipně.

Rozzářené tváře, sportovní výkony. Skončily zimní hry handicapované mládeže

Počasí zimním hrám letos příliš nepřálo, více než 200 účastníků z pěti zemí si přesto odváží spoustu zážitků, medailí i nových přátelství. Druhý ročník V4 Winter Games Emil Open pro mnoho z nich znamená úspěšný start sportovní kariéry nebo ceněné poměření sil s ostatními handicapovanými sportovci. Kromě výprav z tradičních zemí Visegrádské čtyřky, tedy Česka, Slovenska, Maďarska a Polska, letos na zimní hry dorazila i albánská výprava.

Horňácký folklor se úspěšně představil v centru maďarské metropole Budapešti

Horňácký folklor se úspěšně představil v centru maďarské metropole Budapešti

Do nejlepšího hudebního sálu, moderního architektonického skvostu v Maďarsku Magyar Zene Háza v Budapešti, nacházejícím v centru hlavního města, zavítala folklorní skupina z Velké nad Veličkou. Podle bouřlivého aplausa zaplněného sálu zde úspěšně reprezentovala nejen svérázný region Horňácko, ale také Českou republiku.

Petr Czudek

Opavský trenér Czudek o základní části, Lize mistrů, Trojanovi i možných změnách

/ROZHOVOR, FOTOGALERIE/ Základní část nejvyšší basketbalové soutěže skončila. Opava jde do nadstavbové fáze z druhé pozice. Výsledkově je na tom stejně jako první Nymburk. Navíc basketbal ve slezské metropoli diváky baví, což dokumentují vysoké návštěvy bez pohledu na kvalitu soupeřů. Nicméně sportovní ředitel a trenér v jedné osobě Petr Czudek úplně spokojený není.

Martin Mangl, sportovní reportér Deníku.

KOMENTÁŘ: S fotbalovou Viktorkou se na jaře musí počítat

Plzeňský jaro? Druhá polovina sezony může opravdu patřit viktoriánům. V lize sice Západočeši ztrácí na oba pražské celky propastnou porci bodů, ale stále bojují na třech frontách. A dokud nezazní závěrečný hvizd, nic není ztraceno. Výsledky v zimní přípravě navíc ukazují, že se s partou ostříleného kouče Miroslava Koubka musí na jaře počítat.

Památník Boty na břehu řeky Dunaj v Budapešti.

Den památky obětí holokaustu spojuje Budapešť, Čáslav a další města republiky

/FOTOGALERIE, VIDEO/ Co mají společného Budapešť, Čáslav a další města v České republice? Je to „Den památky obětí holokaustu a předcházení zločinům proti lidskosti“, který je připomínán 27. ledna. Pojďme si toto smutné výročí připomenout v maďarském hlavním městě u památníku Boty na břehu Dunaje, ve Velké synagoze a u Památníku obětem německé okupace.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan

Turecko schválilo vstup Švédska do NATO. Zbývá ještě souhlas Maďarska

Turecko oficiálně schválilo vstup Švédska do Severoatlantické aliance. Poslední krok v ratifikaci dnes udělal turecký prezident Recep Tayyip Erdogan, když podepsal příslušný dokument, který toto úterý schválil turecký parlament, píší agentury. Dokončení procesu ratifikace v Turecku vzápětí přivítal švédský premiér Ulf Kristersson. K rozšíření NATO už chybí jen souhlas Maďarska. Švédsko o vstup do aliance požádalo v květnu 2022 společně se sousedním Finskem, to souhlas všech členských zemí získalo dříve a členem se stalo už loni v dubnu.

Fotbalisté Viktorie Plzeň porazili v úvodním testu na soustředění ve Španělsku mnohonásobného maďarského šampiona 3:1.

Viktoriáni zdolali Ferencváros, o cenné výhře rozhodli ve druhém poločase

Úvodní přípravné utkání v rámci herního kempu ve Španělsku vyšlo fotbalistům plzeňské Viktorie na jedničku. Západočeši totiž ve čtvrtek na maličkém stadionku Olímpico Camilo Cano ve městě La Nucía nedaleko Benidormu porazili Ferencváros, mnohonásobného mistra Maďarska, 3:1. O svém vítězství rozhodli třemi góly po změně stran.

Koruna jako měna podle odborníků Česku sice nepomohla, ale ani mu neuškodila

Bylo by v Česku levněji s eurem? Doplácíme na blízkost Rusku, míní ekonomové

Koruna, nebo euro? Pomohla Česku v uplynulém období, kdy evropské země zaznamenaly vysokou inflaci, jeho vlastní měna, anebo mu naopak uškodila? Na sociálních sítích se nyní objevují různé tabulky a srovnání, které mají potvrdit, o co hůře na tom nyní Češi ve srovnání s jinými národy jsou. Podle ekonomů ale odpověď na tyto otázky není jednoduchá. Ostatně ani na tu, která se nyní opět vrací na přetřes: máme, tak jako řada dalších členských států, přijmout euro, anebo si nadále pomůžeme s korunou? Nejde totiž jen o to, zda platíme korunou, anebo eurem. Ve hře je i celá řada dalších faktorů.