Kreativ

ŠTÍTEK: Maďarsko

Ruský prezident Vladimir Putin během projevu na zasedání vedení Federální bezpečnostní služby (FSB) v Moskvě, 28. února 2023

Poslat sovětské tanky do Prahy a Budapešti byla chyba, prohlásil Putin

Ruský prezident Vladimir Putin v úterý na ekonomickém fóru ve Vladivostoku označil intervenci sovětských vojsk v Maďarsku v roce 1956 a v Československu v srpnu 1968 za chyby sovětské politiky, uvedla ruská média. Politiku zjevně namířenou proti zájmům jiných zemí označil za nepřípustnou, ale Západ podle něj dělá ve své zahraniční politice stejnou chybu jako Sovětský svaz.

Češi se v kvalifikaci o Euro v Edenu utkali s Albánií.

Fousek dál věří Šilhavému. Hlavně žádnou paniku, varoval trenérovy kritiky

Ostrá kritika, se kterou se setkal reprezentační trenér Jaroslav Šilhavý po nevydařeném kvalifikačním mači s Albánií, byla podle šéfa českého fotbalu za hranou. Předseda FAČR Petr Fousek má k Šilhavému a jeho týmu nadále plnou důvěru. „Postup na Euro máme pořád ve svých rukou,“ řekl Fousek po přátelském duelu v Maďarsku.

Čeští fotbalisté remizovali v Maďarsku.

Fotbal musí být válka, říká Chytil. V reprezentaci si užívám každý den

/OD ZPRAVODAJE DENÍKU/ Devět změn v základní sestavě a kompletně nově poskládané útočné trio. To si připravil pro přátelský zápas s Maďarskem reprezentační trenér Jaroslav Šilhavý. A směrem dopředu se osvědčila souhra z pražské Slavie. Mojmír Chytil ve druhé půli dobře napadal a po chybě soupeřů nahrál Václavu Jurečkovi před odkrytou bránu na první gól v národním týmu. „Už jsme si na sebe zvykli a jsou tam nějaké automatismy. Šlo nám to,“ pochvaloval si souhru s klubovým parťákem Chytil.

Čeští fotbalisté remizovali v Maďarsku

Šilhavý zamíchal se sestavou a byl spokojený. Všichni kluci snesou měřítko, řekl

/OD ZPRAVODAJE DENÍKU/ Po čtvrteční remíze s Albánií v kvalifikaci o EURO nepanovala v české fotbalové reprezentaci spokojenost, po výsledku 1:1 v přátelském utkání s Maďarskem byla nálada o poznání lepší. „I když jsme nevyhráli, tak jsem celkem spokojený,“ vyprávěl po utkání trenér Jaroslav Šilhavý, který udělal v základní sestavě rovnou devět změn. Remízu zařídil národnímu týmu svým prvním reprezentačním gólem Václav Jurečka.

Václav Jurečka zařídil remízu s Maďarskem.

Po Albánii další remíza. Porážku národního týmu proti Maďarům odvrátil Jurečka

/OD ZPRAVODAJE DENÍKU/ Fotbalová reprezentace se nedokázala po kvalifikační remíze s Albánií vrátit do vítězné nálady a s Maďarskem se v přípravném utkání rozešla smírně 1:1. Domácí výběr vedený hvězdným kapitánem Szoboszlaiem odskočil do vedení v úvodu druhé půle, Češi ale srovnali už o jedenáct minut později po dobré práci Chytila a brance Jurečky. Zářijový sraz tak česká reprezentace zakončila se dvěma nerozhodnými výsledky a jedním bodem do kvalifikační skupiny.  

Výročí brněnských papíren.

Brněnské papírny slaví výročí. Plánují nový formát sešitů, některé voní po ovoci

/DOBOVÉ FOTO, VIDEO/ Legendární sešity s linkami či čtverečky a nápisem „Až dosloužím, chci do sběru“ provázely školními léty několik generací žáků a studentů. Z brněnské Křenové ulice jich na pulty v Česku i v okolních zemích putuje ročně přes dvacet milionů. Letos slaví Papírny Brno výročí sedmdesát let od svého založení. Do budoucna plánují například nový formát sešitů.

Letní koupací sezona v jezeře Hevíz

Největší termální jezero světa máme za humny. Užíval si v něm i terorista Šakal

Největší termální jezero světa Hevíz se nachází nedaleko maďarského Balatonu. Jedná se o tak vyhlášené místo, že si ho nenechala ujít ani britská královská rodina či věhlasný mezinárodně hledaný terorista Šakal. Jeho léčivé vody a bahno lze využít u řady diagnóz. Jak je jezero hluboké, jaká je teplota jeho vody a jak drahé je vstupné?

Fotbalisté SK Chválkovice porazili v derby FC Sigma Hodolany 2:0.

Derby bez Hubníka i Heinze. Chválkovická jízda pokračuje, co postup?

/FOTO + VIDEO/ Pět zápasů, pět výher a parádní skóre 24:2. Fotbalisté Chválkovic naplňují roli jednoho z favoritů B skupiny I. A třídy. A potvrdili to i v ostře sledovaném sobotním derby proti Sigmě Hodolany. Před skvělou kulisou zvítězili 2:0, avšak kdo z fanoušků se těšil na souboj exreprezentantů Romana Hubníka a Marka Heinze, ten se nedočkal.

Češi v kvalifikaci na Euro v Edenu remizovali s Albánií

VIDEO: Šilhavý chystá proti Maďarsku změny. Chceme dát prostor i dalším, říká

/OD ZPRAVODAJE DENÍKU/ Zklamání z remízy 1:1 s Albánií ještě neopadlo a fotbalová reprezentace už má před sebou další utkání. V neděli vyzve v Budapešti v přátelském zápase národní tým Maďarska. „Bude ještě dlouho trvat, než to vstřebám. Jsme hodně zklamaní, ale už je to pryč a nespravíme to. Musíme se soustředit na další utkání,“ vyprávěl trenér Jaroslav Šilhavý na sobotní tiskové konferenci v Puskás Aréně.

Péter Szijjárto (vlevo), maďarský ministr zahraničí

Maďarský ministr Péter Szijjártó: Kyjevu pomáháme vším možným, ale ne zbraněmi

/Od zvláštního zpravodaje v Polsku/ Vystoupení maďarského ministra zahraničí Pétera Szijjárta bylo jedním z vrcholů XXXII. Ekonomického fóra v polském Karpaczi. „Je nespravedlivé obviňovat Maďarsko z toho, že je proruské. Dodávky energie pro Maďarsko určovala fyzická realita a existující infrastruktura,“ říká politik, který poskytl Deníku exkluzivní rozhovor.

Vejít do hlubin některé z jeskyň není pro každého. Ilustrační foto

Drama v Turecku: Je kilometr pod zemí, krvácí. Muž uvízl v jeskyni, poslal video

Kilometr pod zemí postihlo zkušeného badatele Marka Dickeye v turecké jeskyni Morca břišní krvácení. V těžkých podmínkách k němu záchranné týmy brzy dostaly lékaře i krev k transfúzi. Dvě stovky nejzkušenějších záchranářů nyní čekají dny a možná týdny práce, aby kolegu dostali bezpečně na povrch.

Mladé čápy bílé z Teplé se podařilo zachránit, jeden pak ale zahynul v Maďarsku

Mladé čápy bílé z Teplé se podařilo zachránit, jeden pak ale zahynul v Maďarsku

V Teplé vyseděl čapí pár pouze dvě mláďata, navíc jeden z dospělých čápů zmizel. Ornitologům se podařilo ta dvě mláďata odchovat a dát k adopci do hnízd v Žírovicích u Františkových Lázní a Brodu nad Tichou na Tachovsku. Ovšem jeden čáp nakonec odletěl do Maďarska, kde zahynul na drátech elektrického vedení. Jak uvádí ochránci zvířat, i tento zvířecí příběh je konstatováním skutečnosti, že opravdové problémy jsou úplně jinde, než si většina lidí myslí.

Burčák neboli „mléko starců“ neodmyslitelně patří k babímu létu.

Burčáková sezona je tady! Podívejte se, kde a za kolik ho na Svitavsku seženete

Burčák neboli „mléko starců“ neodmyslitelně patří k babímu létu. Milovníci tohoto lahodného nápoje ho mohou sehnat i ve vinárnách na Svitavsku. Dávejte si však pozor, zda kupujete pravý burčák, nebo částečně zkvašený hroznový mošt. Ten se totiž nevyrábí z českých ani moravských hroznů. Litr burčáku vás letos průměrně vyjde na 90 korun.

Vítězové Českého národního poháru v malém fotbale z BKMK Brno.

Rumunsko vítá Ligu mistrů. BKMK Brno i Ostravský Zábřeh chtějí na bednu

V loňském ročníku Ligy mistrů malého fotbalu se podařilo českému zástupci dosáhnout na nejlepší umístění v historii této soutěže. Pražský klub G.I.C La Plate de Cünde totiž v Černé Hoře skončil čtvrtý. O další vylepšení českého výsledku se pokusí BKMK Brno a Ostravský Zábřeh v rumunském městě Oradea, kde Liga mistrů ve středu odstartuje a vyvrcholí v sobotu večer.

 Václav Černý

Německo? Další krok dopředu, pochvaluje si Černý. Herní vytížení ho potěšilo

Václav Černý má za sebou životní sezonu. Pětadvacetiletý český křídelník nastřílel v dresu nizozemského Twente 14 branek, přidal 13 asistencí a řekl si o angažmá v německém Wolfsburgu. Skvělý soutěžní ročník navíc zakončil parádním dvoubrankovým výkonem v dresu národního týmu proti Faerským ostrovům a velmi dobře si vedl i proti Černé Hoře. „Bylo to zakončení mé skvělé sezony, ale to je teď pryč. Jediné, co můžu udělat, je to, že navážu na výkony, které jsem na posledním srazu předvedl,“ hlásí příbramský rodák před kvalifikačním zápasem proti Albánii.

Reprezentace: Česko - Faerské ostrovy, Václav Černý

Německo? Další krok dopředu, pochvaluje si Černý. Herní vytížení ho potěšilo

Václav Černý má za sebou životní sezonu. Pětadvacetiletý český křídelník nastřílel v dresu nizozemského Twente 14 branek, přidal 13 asistencí a řekl si o angažmá v německém Wolfsburgu. Skvělý soutěžní ročník navíc zakončil parádním dvoubrankovým výkonem v dresu národního týmu proti Faerským ostrovům a velmi dobře si vedl i proti Černé Hoře. „Bylo to zakončení mé skvělé sezony, ale to je teď pryč. Jediné, co můžu udělat, je to, že navážu na výkony, které jsem na posledním srazu předvedl,“ hlásí příbramský rodák před kvalifikačním zápasem proti Albánii.

Házenkářky Kynžvartu odšpuntují MOL ligu na jihu Čech, kde se v sobotu 2. září střetnou ve Strakonicích s výběrem Písku.

Chceme být lepší a úspěšnější než minulou sezonu, přeje si trenér Sabadka

/Házená/ Třetí sezonu v MOL lize rozehrají o víkendu házenkářky Kynžvartu, které opět povede do bojů slovenský kouč Peter Sabadka, pro kterého to bude čtvrtá sezona v barvách klubu ze západu Čech. Po náročné loňské sezoně, ve které si Kynžvart vystřihl například premiéru v Evropském poháru, neponechal kynžvartský kouč v rámci letních galejí nic náhodě. „Příprava oproti předešlým sezonám byla hodně náročná, pestrá,“ prozradil s úsměvem Peter Sabadka, že jeho tým se během letního drilu vůbec nenudil.

Vojtěch Kloz (v popředí) při zápase s Frýdkem-Místkem

Zkusil Anglii i Maďarsko. Nikde to nebylo na vyprdění, hlásí světoběžník Kloz

Přišel, přesvědčil, podepsal a hraje. Tak by se dal ve zkratce popsat přestup urostlého 37letého obránce Vojtěcha Kloze ze Znojma k prostějovským Jestřábům. Ten totiž během pouhých tří zápasů dokázal přesvědčit trenérský štáb Hanáků o tom, že si jednoznačně zaslouží místo v kádru jednoho z největších favoritů Chance ligy. Po podpisu smlouvy už navíc odehrál i svůj první zápas, kde svou poctivou obrannou prací dopomohl svému novému zaměstnavateli k výhře 6:3 nad Frýdkem-Místkem.

Jaroslav Šilhavý

Šilhavý nominoval na Albánii: Žádní nováčci a převaha hráčů ze zahraničních lig

Fotbalová reprezentace odehraje kvalifikační zápas proti Albánii a přátelské utkání s Maďarskem bez jediného nováčka v nominaci. V ní nechybí stálice jako Tomáš Souček, Jakub Brabec nebo Vladimír Coufal. Povolání do národního týmu se dočkalo hned 13 hráčů ze zahraničních soutěží, z domácí FORTUNA:LIGY je v nominaci desítka hráčů. „Ukazuje to, že kvalita hráčů je dobrá. Zahraniční ligy hráče posunou,“ pochvaloval si trenér Jaroslav Šilhavý.

Lukáš Resler vpravo. Řidič kamionu Lukáš Resler má najeto milion kilometrů bez vážnější nehody. Na Ukrajinu dovezl desítky tun humanitární pomoci i dálkově ovládaná vojenská vozítka pro převoz raněných a distribuci materiálu na bojišti.

Riziko k naší práci patří, říká šofér, který jezdí z Jablonného na Ukrajinu

Řidič kamionu Lukáš Resler má najeto milion kilometrů bez vážnější nehody. Na Ukrajinu dovezl desítky tun humanitární pomoci i dálkově ovládaná vojenská vozítka pro převoz raněných a distribuci materiálu na bojišti. Jak říká, všude je teoretické riziko, že na něj spadne bomba, ale Ukrajina je velká země s dobrou protivzdušnou obranou, takže se nebojí. A přímo do válečných zón nejezdí.  

Již devátý ročník dne odtahářů Czechoslovak Tow Show 2023 absolvovali ve Vyškově účastníci z celého Česka i ze zahraničí

VIDEO: Odtahovky zaplnily vyškovské letiště. Připomeňte si Czechoslovak Tow Show

Již devátý ročník dne odtahářů Czechoslovak Tow Show 2023 přikákal účastníky z různých koutů Česka, ale také ze Slovenska, Polska a Maďarska. Pracovníci odtahových služeb se se svými vozidly sjeli na vyškovské letiště. Připomeňte si akci ze začátku srpna na fotografiích a videích. Poskytl je Michal Macej, kterému za to děkujeme.

Již devátý ročník dne odtahářů Czechoslovak Tow Show 2023 absolvovali ve Vyškově účastníci z celého Česka i ze zahraničí.

VIDEO: Odtahovky zaplnily vyškovské letiště. Připomeňte si Czechoslovak Tow Show

Účastníky z různých koutů České republiky, ale také ze Slovenska, z Polska a Maďarska, přilákal již devátý ročník dne odtahářů Czechoslovak Tow Show 2023. Pracovníci odtahových služeb se se svými vozidly sjeli na vyškovské letiště. Připomeňte si akci ze začátku srpna na fotografiích a videích. Poskytl je Michal Macej, kterému za to děkujeme.

Poslanec a šéf hnutí ANO Andrej Babiš

Učitel jako ministr zemědělství je výsměch, kritizoval Andrej Babiš

Po letní přestávce Deník pokračuje v seriálu živých debat s politiky. V pátek zpovídal předsedu ANO Andreje Babiše, který navštívil agrosalon Země živitelka. Nejprve ovšem zhodnotil finální podobu konsolidačního balíčku. „Vláda vyslala jasný signál, že si nepřeje podnikatele v České republice,“ řekl Babiš. „V Maďarsku je korporátní daň devět procent, u nás se zvýší na 21, takže pravicová ODS říká všem podnikatelům, že je tady nechce, a proto je víc zdaní, stejně jako jejich zaměstnance,“ uvedl.

Poslanec a šéf hnutí ANO Andrej Babiš

Vláda je proti podnikatelům. Fiala a Pekarová žijí z daní Agrofertu, řekl Babiš

Vláda vyslala konsolidačním balíčkem jasný signál, že si nepřeje podnikatele v České republice, řekl Andrej Babiš v pravidelné debatě Deníku pod názvem Co na to Andrej Babiš. „V Maďarsku je korporátní daň devět procent, u nás se zvýší na 21, takže pravicová ODS říká všem podnikatelům, že je tady nechce, a proto je víc zdaní, stejně jako jejich zaměstnance,“ uvedl.