Kreativ

ŠTÍTEK: Maďarsko

Hasiči v Plzni likvidovali v pondělí 9. října hnízdo sršně asijské, jedná se o první potvrzený výskyt tohoto invazního hmyzu u nás

Hasiči v Plzni odstranili hnízdo sršní asijských. Jeho velikost je překvapila

Téměř metr vysoké sršní hnízdo umístěné na vrcholku vysokého stromu, nepřístupný a podmáčený terén, vítr a déšť. To vše komplikovalo plzeňským hasičům práci při likvidaci prvního objeveného hnízda invazních sršní asijských v České republice. Nakonec si hasiči se všemi nástrahami poradili a za necelé dvě hodiny si mohli všichni oddechnout.

Kulinární odpoledne žáků GSOŠ Podbořany a klientek Domova pro seniory v Podbořanech

Kulinární odpoledne žáků podbořanské školy a klientek domova pro seniory

Co se stane, když během jednoho krásného odpoledne tráví společně čas klientky Domova pro seniory Podbořany a žáci 2. ročníku učebního oboru kuchař-číšník z GSOŠ Podbořany? Vzejde z toho šest výtečných pokrmů, jejichž recepty žáci nejprve získali během besedy na téma kulinárního dědictví přímo od klientek domova pro seniory. Následně tradiční rodinné recepty ožily během kulinárního odpoledne, které se konalo v prostorách školní jídelny.

Erasmus+ Metodický kurz ve Španělsku.

Erasmus+ Metodický kurz ve Španělsku. Program kurzu byl nabitý

Na konci července jsem měla možnost vycestovat na týdenní metodicky zaměřený kurz v rámci projektu ERASMUS+ pro učitele. Samotný kurz nesl název Inovativní metody ve výuce a konal se na krásném španělském ostrově Tenerife, konkrétně v městečku Puerto de la Cruz. Sešli jsme se učitelé ze základních a středních škol z pěti států, a to z Česka, Maďarska, Albánie, Rumunska a Německa. Všichni účastnici kurzu jsme byli ubytování v mystickém hotelu La Marquesa, kde také probíhala výuka, velmi často za hudby pouličních umělců. Prostě úžasné Španělsko.

Česká policie zahájila kontroly na česko-slovenské hranici kvůli vysokému počtu uprchlíků, kteří přes ČR přecházejí do Německa a Rakouska, 29. září 2022, Mosty u Jablunkova.

Hranice ve střední Evropě se zavírají kvůli chybám Maďarů

Současnou uprchlickou krizi ve střední Evropě vyvolalo Maďarsko. Neplní povinnosti hraniční země schengenského prostoru. Paradoxně je společně s Polskem proti migrační reformě, která by zemím na okraji Schengenu měla pomoci situaci lépe zvládat. Proč se tak děje? Přinášíme odpovědi na důležité otázky.

Talentovaný fryštácký automobilový závodník Erik Cais oznámil přestup ke značce Škoda. V barvách Samohýl Motor absolvuje nadcházející sezonu se zcela novou Škoda Fabia RS Rally 2.

Maďarsko a pak závodění v Praze. Je to tam podobné jako na Barumce, říká Cais

Elitního českého rallyového jezdce Erika Caise čeká náročná Maďarská Rally, která se jezdí tradičně na podzim. „Podzimní závody jsou krásné, navíc Maďarsko připomíná Barum Rally skladbou zkoušek, náročností, typem asfaltu i úseky, které se jezdí v lesích. Takže se do Maďarska vždy rád vracím,” říká Cais před závodem, který se jede v rámci mistrovství Evropy.

Talentovaný fryštácký automobilový závodník Erik Cais oznámil přestup ke značce Škoda. V barvách Samohýl Motor absolvuje nadcházející sezonu se zcela novou Škoda Fabia RS Rally 2.

Maďarsko a pak závodění v Praze. Je to tam podobné jako na Barumce, říká Cais

/ROZHOVOR/ Elitního českého rallyového jezdce Erika Caise čeká náročná Maďarská Rally, která se jezdí tradičně na podzim. “Podzimní závody jsou krásné, navíc Maďarsko připomíná Barum Rally skladbou zkoušek, náročností, typem asfaltu i úseky, které se jezdí v lesích. Takže se do Maďarska vždy rád vracím,” říká Cais před závodem, který se jede v rámci mistrovství Evropy.

Policejní kontrola na hranici se Slovenskem ve Strání 4. října

Kontroly u slovenských hranic pokračují. Policie za den zadržela 69 uprchlíků

Policisté za první den namátkových kontrol na hranicích se Slovenskem zajistili 69 migrantů. Zadrželi také čtyři převaděče, které začali prověřovat kvůli trestnému činu organizování a umožnění nedovoleného překročení státní hranice. ČTK to sdělila mluvčí policejního prezidia Irena Pilařová. Česká republika zavedla od středy namátkové kontroly kvůli zvýšenému počtu přicházejících uprchlíků.

Doznání a spolupráce s policií zajistila třiadvacetiletému cizinci kratší pobyt ve vězení.

Převážel přes Lanžhot třicet Syřanů v dodávce, soud muže poslal do vězení

/VIDEO/ Za pokus o převoz třiceti syrských migrantů do Česka a následné divoké ujíždění před policisty odsoudil ve čtvrtek Krajský soud v Brně třiadvacetiletého Oleksandra Hoidu na šest let a devět měsíců do vězení. Státní zástupkyně uzavřela s odsouzeným cizincem dohodu o vině a trestu, jeho výpověď totiž pomohla rozkrýt další závažný případ. K činu došlo před rokem v Lanžhotě, Deník o události informoval.

Martin Palarčík, generální ředitel SolidSun.

Martin Palarčík: Elektřinu, kterou si vyrobíte sami, vám nikdo nezdraží

Uvažujete o pořízení fotovoltaické elektrárny? Jaké výhody vám přinese a kolik vás bude taková investice stát? Nejen na tyto otázky jsme se zeptali Martina Palarčíka, generálního ředitele skupiny SolidSun, která patří mezi špičku firem instalující fotovoltaické elektrárny na našem trhu

Sourozenci Nikola a Petr Dryjákovi řádí na vodních skútrech dál

Sourozenci Dryjákovi řádí na vodních skútrech: ze světa i Evropy mají medaile

Nikola Dryjáková ve své třetí závodní sezóně pozlatila loňské třetí místo ve světovém pořadí, navíc obhájila prvenství na mistrovství Evropy. Mladší bratr Petr „zůstal na svém“, když z obou klání přivezl stříbro. Tentokrát ovšem v dospělé kategorii. Nyní už oba medailisté zase plní studijní povinnosti, shodně ve druhém ročníku. Nikola na kladenské Fakultě biomedicínského inženýrství ČVUT, Petr na střední škole v Dubí, kde vylepšuje své kompetence týmového mechanika.

Ve vojenském prostoru Hradiště v Doupovských horách probíhá letošní největší cvičení pozemních sil Armády ČR. Nese název Czech Lion 2023 a je do něj zapojena také stovka příslušníků pozemních sil Maďarska, Polska a Slovenska.

OBRAZEM: Dva tisíce vojáků. Na Doupově probíhá největší letošní cvičení

Ve vojenském prostoru Hradiště v Doupovských horách probíhá letošní největší cvičení pozemních sil Armády ČR. Účastní se ho přibližně dva tisíce vojáků se čtyřmi sty kusy techniky. Cvičení v prostoru na hranicích Ústeckého a Karlovarského nese název Czech Lion 2023 a je do něj zapojena také stovka příslušníků pozemních sil Maďarska, Polska a Slovenska.

Jen v září zadrželi policisté na jihu Moravy bezmála tři sta migrantů. Počet vzrostl desetinásobně oproti dřívějším měsícům.

Syřané i Turci. Migrantů na jihu Moravy přibývá, zesílí kontroly u hranic

/VIDEO/ Pět dětí a dvacet dospělých se tísnilo v dodávce, kterou zastavili ve čtvrtek dopoledne jihomoravští cizinečtí policisté při namátkové kontrole na bývalém hraničním přechodu Lanžhot. Turecká posádka, vyjma jednoho Afghánce, prý putovala z Maďarska. Další uprchlíky se podařilo policistům odhalit ještě ve čtvrtek odpoledne. 

Stolní tenistky HB Ostrov si v Moravském Krumlově postup do další fáze Ligy mistrů nezajistily. Třetí místo jim ale zajistilo účast v Evropské lize. Ilustrační foto.

Havlíčkobrodské stolní tenistky skončily těsně za postupovými příčkami

Dvěma výhrami orámovaly svoje vystoupení v úvodní fázi Ligy mistryň havlíčkobrodské stolní tenistky. HB Ostrov přidal na turnaji v Moravském Krumlově ke dvěma vítězstvím dvě porážky, v pětičlenné tabulce skončil třetí hned za postupovými příčkami a v Evropě bude pokračovat v nižší klubové soutěži.

Bývalý slovenský premiér Igor Matovič

Volební týden na Slovensku: Konflikt mezi Matovičem a Sulíkem sílí

Šéf slovenské liberální strany Sloboda a Solidarita (SaS) je hochštapler a diletant, řekl před novináři předseda nejsilnějšího parlamentního hnutí Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) Igor Matovič, který někdejšího ministra hospodářství Sulíka také nařkl ze sabotování zahraničních investic na Slovensku. Sulík v neděli, po jiných výpadech od Matoviče, označil šéfa hnutí OĽaNO za pacienta psychiatrie, který patří do ústavu. Spory obou politiků, kvůli kterým Matovič v minulosti nejprve skončil ve funkci premiéra a pak i jako ministr financí, zesílily v nynější kampani před předčasnými parlamentními volbami.

Tigist Assefa v cíli v Berlíně.

Od sousedů: Zastřelený Turek na parkovišti

V 00.30 hodiny na neděli byl na parkovišti nákupního centra s kinem ve Vídeňském Novém Městě plném lidí třemi ranami z pistole zastřelen 34letý Turek. Z činu je podezřelý jeho 42letý krajan. Ten pak ujel do Maďarska, kde byl dnes dopoledne zadržen tamní policií.

Z BOX.

V Chodově přijdou lidé o dva samoobslužné Z-BOXy. V kraji však přibydou další

Lidé z Chodova okolí přijdou o dva samoobslužné Z-BOXy. Jeden se nachází ve Staré Chodovské, druhý pak v ulici Horní. Podle vedení Zásilkovny byly málo využívané. Celkově však zájem zákazníků o doručování zásilek do Z-BOXů stále roste, a týká se to i Karlovarského kraje. Zásilkovna také nabízí řadu novinek a vylepšení pro své zákazníky. Firma uvedla, o jaké služby mají zákazníci zájem a na jaké vylepšení se mohou těšit.

Erika Caise čeká na dostihovém závodišti premiéra v soutěžním autě.

Středoevropská rally v Česku? U Caise vyzvídal i legendární závodník Ogier

Zatím jediným domácím jezdcem, který oznámil svou účast na Central European Rally je Erik Cais. Předposlední díl mistrovství světa WRC, který se kromě Česka pojede také v Rakousku a Německu, odstartuje 26. října superspeciální rychlostní zkouškou na atraktivním místě ve Velké Chuchli. Pro nadějného pilota týmu Orsák Rallysport to bude zcela nová zkušenost.

3.místo z finále atletické ligy přípravek

Zlatý podzim pro atlety z Dvorské. Sportovci z Blanska podali skvělé výkony

Začátek školního roku je v atletickém kalendáři tradičně spojen s vrcholem sezóny. Je tedy dosti obtížné být na nejdůležitější závody kvalitně připraven. V tomto ohledu atleti z Atletického klubu Blansko Dvorská nic nezanedbali a připravili se skutečně kvalitně. Každý víkend se závodilo a pokud se ohlídneme zpět, tak výsledky se dostavily měrou vrchovatou.

Ilustrační foto.

Žáci přivezli z republikového šampionátu čtyři medaile

Za nádherného atletického počasí hostil břeclavský stadión poslední letošní šampionát na dráze - mistrovství České republiky žactva. Na něj se svými výbornými výkony do konkurence více než šesti stovek mladých atletů ze 147 českých a moravských klubů prosadilo v individuálních disciplínách 19 kolínských závodníků a další se představili ještě ve štafetách. A Kolíňáci byli jaksepatří vidět.

Ilustrační snímek

Ukrajina si stěžuje na Slovensko, Polsko a Maďarsko. Vadí jí embargo na obilí

Kyjev podal u Světové obchodní organizace (WTO) stížnost proti Slovensku, Polsku a Maďarsku kvůli jejich rozhodnutí pokračovat v embargu na dovoz ukrajinského obilí. S odvoláním na pondělní prohlášení ukrajinského ministerstva pro ekonomiku a obchod o tom informovala agentura Reuters. Embargo trojici středoevropských zemí, ale i Rumunsku a Bulharsku povolila zavést letos v květnu Evropská komise, zákaz ale skončil minulý pátek.

Češi si v zahraničí odpykávají tresty za drogy, vraždy i obchodování se zbraněmi

Nejen drogy. Češi sedí v cizině za vraždy, útoky na ženy i kupčení se zbraněmi

Více než pět stovek českých občanů si odpykává trest v jiném státě. Nejznámější případy se sice vážou k nechtěnému pobytu za mřížemi v exotických zemích, jako je Thajsko nebo Pákistán, nejvíce Čechů je ale ve vězení v sousedních státech. Jejich počet oproti minulosti klesl. V zahraničí se dopouštějí i závažných trestných činů. 

Dopravní expert a předseda expertní rady Platformy VIZE 0 Roman Budský

Agresivní řidič? Nejlepší je se mu vysmát, radí expert Budský

Na českých silnicích roste agresivita. Nedodržování bezpečné vzdálenosti, nebezpečné předjíždění či problikávání jsou stále častější a setkal se s nimi už téměř každý řidič. Agresivita za volantem přitom velmi často doprovází dopravní nehody s tragickými následky.

Mistrovství světa ve flattracku přináší dramatickou podívanou

Čeští jezdci ve flattracku se drží v popředí. Krajčovič vede průběžné pořadí MS

Maďarský Debrecín českým plochodrážním jezdců v disciplíně flattrack svědčí. Stejně jako před rokem se tam předvedli. Stadion viděl dramatickou finálovou jízdu, která byla hned třikrát zastavena kvůli pádům. Do cíle dojel na třetím místě Ervín Krajčovič a dostal se tak do čela průběžného pořadí mistrovství světa. Ondřej Svědík skončil šestý a je celkově třetí.

Z tréninku fotbalistů Viktorie Plzeň během reprezentační pauzy.

Viktoriáni jdou znovu do boje, v neděli je čeká liga ve Zlíně

Po reprezentační přestávce se o víkendu opět naplno rozběhne fotbalová FORTUNA:LIGA. Plzeňská Viktoria zamíří od Zlína, kde se v neděli od 15 hodin střetne s týmem svého bývalého kouče Pavla Vrby, který se po sedmi kolech krčí se čtyřmi body na posledním místě prvoligové tabulky.

Ilustrační snímek

Paliva v Česku i nadále zdražují. Cena benzinu se přehoupla přes 40 korun

Zdražování pohonných hmot v Česku neustává, litr benzinu už stojí přes 40 korun za litr. Od minulé středy zdražil Natural 95 o 20 haléřů, nyní stojí v průměru 40,05 koruny za litr. Cena nafty stoupla za týden o 70 haléřů na průměrných 38,88 koruny za litr. Vyplývá to z údajů společnosti CCS, která ceny sleduje. Analytici očekávají další růst cen v řádu desítek haléřů i v následujícícím týdnu, rychleji by měla zdražovat opět nafta.