Kreativ

ŠTÍTEK: Maďarsko

Bjanka Stojanovičová (nalevo) zamířila do Králova Pole z budapešťského klubu.

KP sází na srbsko-americkou souhru. K mistryním se připojila další univerzálka

Srbsko-americkou spolupráci si připravily královopolské volejbalistky na pozici univerzálky. Nedávno totiž ze zámoří nalákaly Allie Garlandovou, nyní je posílila Bjanka Stojanovičová. Devatenáctiletá Srbka do Brna přichází z maďarského klubu UTE Budapest. „V řadě věcí se určitě ještě dokážu zlepšit, takže jsem ráda, že se letos budu moci volejbalově posunout v Brně,“ říká 188 centimetrů vysoká hráčka.

Sovětská okupace Československa v roce 1968. Ilustrační snímek

Maďaři se chovali nejhůř již v srpnu 1968. Nyní se připomněli

Maďarská okupační vojska, která dostala za úkol v srpnu 1968 obsadit jih Slovenska obývaný etnickými Maďary, se chovala podle vzpomínek pamětníků nejhůře ze všech okupačních armád. Vládní deník Magyar Nemzet nedávno vyjádřil smutek nad tím, že si tehdy Budapešť nevzala Slovensko zpět.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan

Pálení koránu jako problém? Švédsko nemá členství v NATO jisté, míní Erdogan

Švédsko nemá kvůli případům pálení koránu jisté, že mu turecký parlament schválí vstup do Severoatlantické aliance. Při návratu z návštěvy v Maďarsku to řekl turecký prezident Recep Tayyip Erdogan, informoval turecký tisk. Podle Erdogana nelze ani odhadnout, jak dlouho bude ratifikace švédské žádosti v parlamentu trvat. Původně přitom Turecko blokovalo vstup Švédska do NATO výlučně kvůli podle něj nedostatečnému boji proti terorismu.

Václav Hořejší. Imunolog, mikrobiolog, biochemik

Vzpomínka na srpen 1968

Většinu špatného, co se dělo po osmašedesátém, mají na svědomí především českoslovenští komunističtí politici.

Matěj Krsek z bronzovou medailí.

Do Kladna míří světový atletický bronz! Se štafetou ho vybojoval Matěj Krsek

Budapešť (od zvláštního zpravodaje Deníku v Maďarsku) – Před startem světového šampionátu sice Matěj Krsek tvrdil, že jeho hlavním cílem jsou štafetové běhy, ale že získá medaili, tak tomu zcela jistě nevěřil. Finálová účast se od smíšené štafety na 4x400 metrů očekávala, ale že první den MS pomůže kladenský atlet v Budapešti české výpravě k cennému kovu, tak to je velké překvapení.

Mistrovství světa v atletice 2023 v Budapešti.

Proč se daří sportu v zemi čardáše? Vláda skrz něj vyhrává u voličů

/OD ZPRAVODAJE DENÍKU/ Zatímco někdejší československá atletická chlouba - pražský Stadion Evžena Rošického - je mimo provoz, drolí se před očima a časem místo něj na Strahově nejspíš vyroste aréna pro fotbalovou Spartu, v Budapešti v sobotu začíná mistrovství světa. A kvůli prestižní akci Maďaři u Dunaje postavili supermoderní Národní atletické centrum.

Házenkáři Kopřivnice v minulém ročníku extraligy. Fotogalerie je ze zápasu s Frýdkem-Místkem 32:26.

Parádní svátek házené: Kopřivnici prověří soupeři z Polska, Slovenska a Maďarska

/FOTOGALERIE/ Do extraligy vykročí 2. září v hale Zubří, teď jsou házenkáři Kopřivnice v plné přípravě na sezonu. S novým trenérem Tomášem Sklenákem a hráčským kádrem, který zůstal pohromadě, navíc ho posílili dvaadvacetiletý pravý křídelník Miroslav Halama z HCB Karviná, který vloni hostoval v Hranicích s bilancí 141 branek ve 31 zápasech, a dvacetiletá talentovaná spojka Šimon Siročák z SK Házená Polanka nad Odrou.

Gastrofestival v Komoči.

Sokolíci Žlutava si na slovenském Gastrofestivalu vyvařili první místa

Ve dnech 4. a 5. srpna se „Sokolíci Žlutava“ zúčastnili dalšího ročníku Gastrofestivalu ve slovenské Komoči. V pátek proběhlo setkání na takzvaných „Chutí regionu“, na kterých se letos opět prezentovaly obce ze Slovenska, Maďarska, Rumunska a Čech. Krátkým filmem jsme ukázali krásu našich kopců a vyhlídek a Kateřina Kašpárková mluveným slovem přiblížila život v obci.

Tomáš Staněk.

Posun v Domažlicích? Nemělo by to být letos moje poslední slovo, říká Staněk

Necelý týden před vystoupením na mistrovství světa v Budapešti předvedl koulař Tomáš Staněk svůj nejlepší výkon roku. Na mítinku v Domažlicích se český rekordman prvním pokusem dlouhým 21,77 metru skvěle naladil na vrchol sezony. A to i s myšlenkami na malého Filipa, který přišel na svět teprve před měsícem.

Turisté do kosmu.

Od sousedů: Nevíte, kdo nosil toto tričko?

Při běhu ve Steyreggu narazili 4. srpna dva joggeři na mrtvolu ženy v lese u Pleschingu. Policie zahájila intenzivní vyšetřování, ale nemá žádné záchytné body a zemská kriminálka prosí o upozornění.

Rieter mítink v Ústí nad Orlicí.

Chyšecký Kohout pokořil dvouminutovou hranici

V úterý 8. srpna 2023 se v Ústí nad Orlicí uskutečnil silně obsazený atletický Rieter mítink, který uspořádal domácí atletický oddíl TJ Jiskra Ústí nad Orlicí na němž závodilo mnoho našich reprezentantů i zahraniční atleti z Polska, Maďarska, JAR, Ukrajiny, Velké Británie. Za zpravodajství z mítiku dekujeme Josefu Fukovi.

Osmnáctiletý motorkář Vašek Hradil vyrazil na svém 56 let staré Jawě 20, tedy Pionýru, z Krnova do Turecka

Z Krnova do Turecka a zpět. Mladý motorkář ujel na Pionýru stovky kilometrů

Motocykl Jawa 20 Pionýr vyrobili v Považských strojírnách už před 56 lety. Pincek neboli fichtl ale není jen technickou raritou pro pamětníky. Osmnáctiletý Vašek Hradil z Krnova nasedl na legendární stroj, aby s ním projel Slovensko, Maďarsko, Rumunsko, Bulharsko, Turecko, Řecko, Albánii, Černou Horu, Bosnu a Hercegovinu, Chorvatsko a Slovinsko. Cestu dlouhou 6 500 kilometrů urazil za 17 dní.

Osmnáctiletý motorkář Vašek Hradil vyrazil na svém 56 let staré Jawě 20, tedy Pionýru, z Krnova do Turecka.

Osmnáctiletý motorkář jel na Pionýru z Krnova do Turecka a zpět

/FOTOGALERIE/ Před 56 lety v Považských strojírnách vyrobili motocykl Jawa 20 Pionýr. Pincek neboli fichtl není jen technická rarita pro pamětníky. Osmnáctiletý Vašek Hradil z Krnova nasedl na legendárního Pionýra, aby s ním projel Slovensko, Maďarsko, Rumunsko, Bulharsko, Turecko, Řecko, Albánii, Černou Horu, Bosnu a Hercegovinu, Chorvatsko a Slovinsko. Na cestu se vydal úplně sám. Spolehl na svou znalost Pionýra, kterého by dokázal rozebrat a poskládat snad i poslepu.

The Weeknd vystoupil 6. srpna v pražských Letňanech

The Weeknd vykouzlil v Praze opulentní show. Byli jsme u toho

Praha má za sebou nejočekávanější koncert roku 2020. Ale také 2021 a 2023. Ano, čtete dobře. Kanadský zpěvák The Weeknd totiž měl v české metropoli vystoupit již v roce 2020, ale kvůli pandemii byla jeho show přesunuta. A to hned dvakrát. A také z původní O2 areny do největšího koncertního areálu v Česku, tedy do pražských Letňan. 

Předseda Bratislavského fotbalového svazu Juraj Jánošík (vlevo) a předseda Jihomoravského krajského fotbalového svazu Brno Vladimír Kristýn v Kuřimi na Superpoháru.

I fotbal o body nás musí především bavit říká, předseda JmKFS Vladimír Kristýn

Po utkání moravsko-slovenského fotbalového Superpoháru FC Kuřim vs. MŠK Senec nezakrýval spokojenost. S penaltovým vítězstvím domácích, kteří reprezentují svaz, v jehož čele stojí, to ale mělo málo společného. „Mnohem cennější jsou vztahy a vzájemná spolupráce, které se při těchto kláních výrazně upevňují,“ zdůraznil předseda Jihomoravského krajského fotbalového svazu Brno Vladimír Kristýn.

Nakoupit, pobavit.

Od sousedů: Za humny začal Veletrh Šumavy

Po čtyřech letech začal v pátek v 9 hodin Veletrh Šumavy v Ulrichsbergu, s asi 150 vystavovateli největší svého druhu v Mühlviertlu. Potrvá do neděle. Vstup je zdarma, parkování také. Na organizaci se podílí přes 400 dobrovolníků. Podrobnosti na www.boehmerwaldmesse.com.

Připomeňte si ve fotografiích 4. zápas loňského semifinále mezi Prostějovem a brněnským Královým Polem

Prostějovanky se přípravují pod novým koučem. Opět chtějí hrát o medaile

Už to zase začíná. Po loňském titulu a letošním čtvrtém místě se prostějovské volejbalistky připravují na další extraligovou sezonu. S přípravou začaly v úterý odpoledne již pod vedením nového kouče Michala Matušova, který po dlouhých letech vystřídal na této pozici klubovou legendu Miroslava Čadu. Ten se ve svých již 70 letech přesunul na post generálního manažera.

Open-air prodejní výstava autorských děl Dyzajn market Prázdniny na piazettě Národního divadla.

Dyzajn market měl úspěch. Jedinečné kousky lidé kupovali u Národního divadla.

/FOTO, VIDEO/ „Věci, co tu jsou, jsou celkem cool." Slovem, k jehož různým významům patří i použití ve smyslu „super, bezva či skvělý“, v sobotu 29. července odpoledne shrnul to, co vidí kolem sebe, jeden z velmi početných návštěvníků piazetty Národního divadla. Náměstí Václava Havla, jak se místo jmenuje oficiálně, patřilo o posledním červencovém víkendu početně navštívené akci Dyzajn market Prázdniny.