Kreativ

ŠTÍTEK: Maďarsko

ilustrační foto

Mladí nohejbalisté čelákovického klubu se stali mistry světa

Za účasti devíti zemí (ČR, Španělsko, Rumunsko, J. Korea, Francie, Maďarsko, Slovensko, Irák a Itálie) se konalo v Modřicích mistrovství světa juniorů U21 v nohejbalu. Stejně jako u ženské kategorie, také dorostenci se po dvouleté pauze dočkali svého světového šampionátu a čekal je úkol nejtěžší, obhajoba všech tří disciplín. Povedlo se na výbornou, k čemuž přispěli také hráči Spartaku Čelákovice.

Svatomartinská husa

Svatomartinské husy? Přečtěte si, kde a za kolik je pořídíte na Slovácku

Kde, za kolik a zda vůbec lze v těchto a v následujících dnech pořídit svatomartinskou husu, zjišťoval pro své čtenáře Deník. Na následujících řádcích se tak dozvíte nejen ceny hus mražených i těch čerstvých, ale také k jakému datu některé řetězce budou husy prodávat v rámci speciálních slevových akcí.

Svatomartinské husy ve Šťastné koze na Husově náměstí  už vyprodali.

Svatomartinské husy jdou v Berouně na dračku. Někde už mají vyprodáno

/FOTO/ Svatomartinské husy jdou v Berouně i přes vyšší cenu rychle na odbyt. Kdo by si ji rád příští sobotu dopřál, musí si pospíšit. Například Šťastná koza na Husově náměstí husy už vyprodala. To Řeznictví a uzenářství Kamil Alfery v Hornohradební ulici jich má ještě dost. Rychle se plní také rezervace v restauracích. 

Lukáš Novák s pamětním listem starosty a medailí Poděbrady město sportu 2023.

Poděbrady mají mistra světa. Běžce extrémních tratí ocenil i starosta

/FOTO/ Lukáš Novák. To je jméno nového mistra světa v extrémním překážkovém běhu. Titul získal sportovec z Poděbrad v běhu na patnáct kilometrů v kategorii od 30 do 35 let na nedávném šampionátu v belgickém Genku. V celkovém pořadí bez věkového limitu skončil na 15. místě. V běhu na tři kilometry pak skončil dvanáctý. V národní štafetě spolu s parťáky skončili na 5. místě.

Levhartice v duelu EuroCupu se Španělkami.

Výhra byla blízko! Chomutovské Levhartice statečně vzdorovaly Estudiantes

Ve třetím kole eurocupové skupiny K hostily chomutovské basketbalistky na palubovce domovské Městské sportovní haly v prvních dvou duelech stoprocentní španělský tým Movistar Estudiantes z Madridu. Levhartice bojovaly o premiérové vítězství ve druhé nejprestižnější evropské soutěži do posledních vteřin, ovšem hráčky z Pyrenejského poloostrova nakonec po výsledku 70:66 udržely neporazitelnost. Tým Pavla Staňka s Petrem Tremlem na třetí pokus prohrál zatím nejtěsnějším rozdílem.

V malé provozovně v areálu Hvězda rostou v regálech desítky druhů bylinek a zeleniny přímo před očima zákazníků.

Sako vyměnil za zástěru a v Hradci se vrhnul na pěstování drobných bylinek

/VIDEO, FOTO/ Miroslav Hlubuček pracoval 25 let jako manažer pro velké potravinářské řetězce a dotáhl to až na šéfa oddělení pro Česko, Slovensko a Maďarsko. Manažerské sako ale vyměnil za zahradnickou zástěru a začal pěstovat výhonky bylinek a zeleniny, kterým se říká microgreens. Živnost začal rozjíždět na zimní zahradě svého domu ve Vysoké nad Labem a od jara nabízí rostlinky plné vitamínů a chuti v obchůdku v areálu Hvězda v Hradci Králové.

Ceny energií. Ilustrační snímek

Drahé energie? Češi platili výrazně více než Slováci či Poláci, ukazují data

Ceny elektřiny a plynu pro domácnosti byly v České republice v letošním prvním pololetí výrazně vyšší než v ostatních členských zemích Visegrádské skupiny (V4), tedy v Polsku, Maďarsku a na Slovensku. Elektřina českým domácnostem meziročně zdražila o více než čtvrtinu a plyn o více než polovinu. Vyplývá to z údajů, které na svých internetových stránkách zveřejnil evropský statistický úřad Eurostat.

Mistr světa v mrtvém tahu Jiří Balabán pracuje jako zdravotní sestra v novoměstské nemocnici.

Něžný i silný. O pacienty v novoměstské nemocnici pečuje mistr světa

/VIDEO/ Motýlí něžnost i medvědí sílu v sobě skrývají ruce zdravotní sestry na lůžkovém oddělení chirurgie novoměstské nemocnice Jiřího Balabána. Jako zdravotní sestra musí být k pacientům jemný, coby mistr světa v mrtvém tahu v kategorii do pětasedmdesáti kilogramů zase musí oplývat pro mnohé až neuvěřitelnou silou.

Diskuze a kontrola trati s anglickým viceprezidentem FIA/CIK Robertem Langfordem. Zleva František Axmann, Petr Němeček, Robert Langford a Karel Slavík

Mistrovství světa motokár v Olomouci? Trať schvaloval typický Angličan

/SERIÁL DENÍKU, 12. DÍL/ Dobové fotky, videa a hlavně vzpomínky. Vydejte se s Deníkem zpět v čase do dob, kdy hanáckou metropolí pravidelně burácely motory nejlepších tuzemských i evropských jezdců a jejich zápolení sledovalo na tehdejším Spartakiádním stadionu 20 000 diváků. Vše navíc vysílala Československá televize a to hlavně díky panu Janu Strnadlovi.

Michal Škopek.

Bratři Škopkové se postavili na bednu v námořním jachtingu

V říjnu letošního roku se uskutečnil další ročník mezinárodní regaty Marten cup v námořním jachtingu v Chorvatsku. Za účasti téměř 30 lodí z České republiky, Slovenska, Polska a Maďarska se na stupních vítězů umístili bratři Škopkové.

Zadržení migranti na jižní Moravě. Ilustrační foto.

Jižní Moravou převážel sedmnáct uprchlíků, dostal sedm měsíců. Žalobce žádal víc

Dmytro Bets převážel v devítimístném autě sedmnáct uprchlíků ze Sýrie a Turecka. Za jejich zářijový převoz z Maďarska do Drážďan měl dostat zaplaceno dohromady asi dvě stě tisíc korun. Okresní soud v Břeclavi mu za trestný čin organizování a umožnění nedovoleného překročení státní hranice uložil sedmiměsíční trest ve věznici s ostrahou. Bets se odvolal a požadoval zkrácení trestu. Krajský soud v Brně ale v úterý ráno délku trestu potvrdil.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

Erdogan předložil do parlamentu ratifikaci vstupu Švédska do NATO

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan předložil tureckému parlamentu k ratifikaci protokol o vstupu Švédska do Severoatlantické aliance. V pondělí o tom informovaly světové agentury. Švédský premiér Ulf Kristersson zprávu přivítal a uvedl, že se těší na členství v alianci. Turecko je spolu s Maďarskem poslední zemí NATO, která vstup této skandinávské země do aliance dosud neratifikovala.

Kristýna Horská.

Horská překonala český rekord a splnila limit pro mistrovství světa

Plavkyně plzeňské Slávie VŠ Kristýna Horská je v ráži. Minulý víkend na Plzeňských sprintech vyhrála závod 200 metrů prsa a splnila A limit pro mistrovství Evropy v Rumunsku (5. - 10. 12. 2023). V pátek si vyplavala i kvalifikační kritérium na únorový světový šampionát v Kataru.

Siláci na pódium. Pavel Forman z Kyjova přivezl z Maďarska zlatou medaili

Siláci na pódium. Pavel Forman z Kyjova přivezl z Maďarska zlatou medaili

V letošním roce proběhla v Maďarsku opět prestižní soutěž Remzso Ferenc Classic PCA Hungary. Byla však obohacená o nové fantastické zážitky, ať už výborně zpracované podium nebo skvělé osvětlení, které závodníky motivovali k nejlepším výsledkům. Termín závodu byl stanoven na 23. září ve městě Szeged. Na tuto soutěž se připravil i Pavel Forman z Kyjova, aby zde bojoval o medaili. Příprava se povedla a tak si Pavel odvezl medaili zlatou.

Ilustrační snímek.

Sušice nabídne ultrazávody, odvážlivce čeká maraton i běh na 24 a 48 hodin

Od 20. do 22. října pořádá David Kellner, vítěz letošního šestidenního závodu K6 Czech Ultramarathon Festivalu v Konstantinových Lázních a držitel titulu mistra světa OCR World Championships Enduro na 24 hodin v australském Sydney (2019), druhý závod Cursor Poculum (v překladu Pohár běžce), který je zařazený do Ultracupu 2023. V Sušici se od pátku do neděle poběží maraton a běh na 24 a 48 hodin.

Ilustrační foto.

Kvůli migraci zavedlo Rakousko namátkové kontroly na hranici s Českem

Rakousko kvůli migraci zavedlo od středeční půlnoci namátkové kontroly na hranici s Českem. Opatření bude prozatím platit deset dní, uvedlo v úterý rakouské ministerstvo vnitra. Od pondělního večera provádějí namátkové kontroly u hranic s Českou republikou rovněž němečtí policisté. Česko už dva týdny kontroluje některá auta na hranicích se Slovenskem.

Chomutovské Levhartice čeká první domácí zápas v rámci EuroCupu.

EuroCup míří do Chomutova! Levhartice v domácí premiéře hostí Sassari

Chomutovské basketbalistky odehrály první střetnutí v rámci druhé nejprestižnější evropské soutěže v Maďarsku, nyní je čeká domácí eurocupová premiéra s italským týmem Dinamo Sassari. Soubor ze Sardinie má sice více zkušeností s EuroCupem, který hraje potřetí za sebou, ovšem stejně jako Levhartice v úvodním utkání padl, což znamená, že oba celky budou ve středu 18. října od 19 hodin bojovat o první vítězství v rámci skupiny K.

Levhartice (v modrém) si poradily venku s Ostravou.

Chomutovské Levhartice mají druhou ligovou výhru, dojely si pro ni do Ostravy

Velmi dobrý výkon a dlouhé vedení na výhru v eurocupové premiéře chomutovským basketbalistkám nestačily, Levhartice však na nepříznivý výsledek z Maďarska zareagovaly vítězným návratem do domácí nejvyšší soutěže. V rámci čtvrtého kola zajížděly do metropole Moravskoslezského kraje, kde před rokem těsně padly po velmi kontroverzním závěru. Tentokrát bylo v Ostravě k dramatu daleko, neboť svěřenkyně Pavla Staňka zvítězily celkem s přehledem a po výsledku 86:66 ze svého pohledu mohli slavit druhou výhru v aktuálním ročníku Chance ŽBL.

Nejen v hospodách a barech rezonuje v poslední době návrh z dílny ministra financí Zbyňka Stanjury, který plánuje vládním balíčkem prostřednictvím daní zvednout nejen ceny piva, ale i lihovin.

U daní se zaměřme i na víno a levný tvrdý alkohol, radí ekonom Komárek

Nejen v hospodách a barech rezonuje v poslední době návrh z dílny ministra financí Zbyňka Stanjury, který plánuje vládním balíčkem prostřednictvím daní zvednout nejen ceny piva, ale i lihovin. Opomíjí však víno. „Nedanění alkoholu ve víně přitom pomáhá zejména velkovýrobcům levných vín,“ upozorňuje ekonoma Jakub Komárek z agentury PAQ Research, která nedávno přišla s vlastním návrhem daňového balíčku.

Cestování vlakem s invalidním vozíkem. Když selže systém, pomůžou ochota a svaly

Cestování vlakem s invalidním vozíkem? Když selže systém, pomohou síla a soucit

Cesta vlakem na Slovensko za rehabilitačním pobytem v termálním koupališti ve Štúrovu, kam se pětičlenná rodina ze středních Čech vypravila společně s pětadvacetiletou Eliškou na elektrickém invalidním vozíku, se proměnila ve strastiplnou anabázi. Z dvanácti nezbytných nastupování a vystupování z vlaků proběhlo navzdory objednaným službám pro handicapované cestující hladce pouze jediné. Museli se spoléhat na vlastní svaly a smilování kolemjdoucích.

Státní Osada bez školy. Romská, státem postavená osada Střelnice na Slovensku nemá vlastní školu

Evropský parlament chce ukončit školní segregaci Romů

Je to pořád dokola a mění se to jen velmi, velmi pomalu, pokud vůbec. Romské děti i v relativně vyspělých zemích Evropské unie, jakou je i Česko, bojují nejen s tím, že jejich rodiny často tvoří sociálně nejslabší část společnosti, ale navíc jsou podle zprávy Evropského parlamentu v Česku, v Maďarsku a na Slovensku dále segregovány do romských škol. V mnoha případech dokonce do škol speciálních, z nichž se už nedá ve vzdělávání pokračovat jinam než na učební obory bez maturity.

Chomutovské Levhartice (v modrém) na hřišti Maďarek.

Levhartice v eurocupové premiéře povětšinou vedly, závěr však vyšel Szekszárdu

K vůbec prvnímu duelu evropské soutěže pod hlavičkou mezinárodní organizace FIBA cestovaly chomutovské basketbalistky do Maďarska, kde se postavily v prvním kole skupiny EuroCupu vedoucímu týmu tamní ligy, který v minulé sezóně hrál nejprestižnější Euroligu. Levhartice srdnatě bojovaly a do posledního dějství vstupovaly s tříbodovým vedení, ale nakonec Szekszárdu podlehly 65:76.

Chomutovské basketbalistky.

Vzhůru do Evropy! Levhartice odstartují EuroCup na půdě maďarského Szekszárdu

Historický moment je tu! Chomutovské basketbalistky odehrají premiérově zápas v evropské soutěži pod hlavičkou FIBA, kam se probojovaly díky umístění v předchozím ročníku Chance ŽBL. K vůbec prvnímu duelu EuroCupu cestují na jih Maďarska do města Szekszárd, kde sídlí klub, který momentálně vládne tamní nejvyšší soutěži. Úvodní rozskok je naplánován na středu 11. října v 18 hodin.