Kreativ

ŠTÍTEK: Maďarsko

Nové zařízení produkuje místo nepříjemného kouře aerosol

Nahřívání tabáku: Nové zařízení produkuje místo nepříjemného kouře aerosol

Do Česka i dalších evropských zemí přichází nové zařízení na zahřívání tabáku s názvem PULZE 2.0, které navazuje na svého předchůdce a přináší kompaktnější design ve třech barevných provedeních. Inovací ve srovnání s předchozí generací představuje i větší kapacita baterie, která umožňuje na jedno nabití více než 25 pětiminutových použití.

Tomáš Ludvík (nejblíže) skončil v Pardubicích druhý.

Berounská štafeta překvapila v Pardubicích a brala třetí místo

Ve městě perníku se konal tradiční již 18. ročník Velké ceny města Pardubic, která je součástí Českého poháru. Letošní rok dorazili plavci z několika států jako Polsko, Maďarsko, Německo a v neposlední řadě Sýrie. O to zajímavější a prestižnější velká cena byla, navíc zde plavci mohli plnit limity na OH 2024 (Paříž) nebo na Mistrovství světa ve Fukuoce 2023.

Badmintonista Jakub Klokan.

Badmintonista Jakub Klokan vybojoval v Itálii dvě zlaté medaile

Jedenáctičlenná výprava startovala na turnajích Bozner Frühling 2023 a BEC Yonex Bozner Cup U17 International 2023. Nejúspěšnějším členem týmu se stal Jakub Klokan. Nejprve odehrál dva zápasy v evropském okruhovém turnaji U17 a následně bojoval ve stejné kategorii při turnaji Bozner Frühling 2023. 

Deblové posádky se závodníky Ostrožské Nové Vsi dosahovaly velmi zajímavých výsledků v rámci druhého závodu Českého poháru v Račicích.

Zalubil s Minaříkem skončili v úvodním závodě světového poháru šestnáctí

Už podruhé se v této sezoně přímo utkali s olympioniky, bratry Petrem a Martinem Fuksovými. Zatímco v Račicích se z vítězství radovali kanoista ze Slovácka Jiří Zalubil spolu s kojetínským odchovancem Jiřím Minaříkem, v Maďarsku lépe dopadla zkušenější sourozenecká dvojice, která v rámci úvodního závodu světového poháru v B finále obsadila třetí místo.

Eurokomisařka Věra Jourová.

Česko je horší než Maďarsko. Věra Jourová: Slušné evropské země noviny podporují

Nejvyšší zdanění novin, které navrhla vláda Petra Fialy, je něco, co neudělal ani Viktor Orbán, uvedla pro Deník místopředsedkyně Evropské komise Věra Jourová. Evropská komise vyzvala členské státy k co nejnižšímu zdanění a podpoře novin. Francie, Německo či skandinávské země to dělají. I proto, že noviny hrají zásadní roli při obraně starší generace před ruskými dezinformacemi, které mají podle Jourové za cíl ukončit podporu Ukrajiny v jejím boji s ruskou agresí.

Dánský útočník Nikolaj Ehlers.

Dánsko spasila nepojištěná hvězda. Posila z NHL málem nestihla úvodní zápas

Ještě v předvečer úvodního utkání dánské reprezentace na světovém šampionátu proti Maďarsku neměl tušení, jestli bude moct nakonec obout brusle a naskočit do akce. Hvězdný útočník Nikolaj Ehlers, který už osm let obléká dres kanadského Winnipegu v NHL, se totiž kvůli nedávnému zranění v zámoří málem nestihl pojistit, což by pro národ Vikingů znamenalo obrovské komplikace. S nevšedním problémem si však sedmadvacetiletý kanonýr poradil na výbornou.

Letoun C-390 má širokou škálu ochranných opatření proti napadení, jedním z nich jsou světlice proti raketám s infračerveným naváděním

Letoun C-390? Česká armáda by se mohla dočkat vlastního stroje pro transport

České letectvo od 90. let postrádá transportní letoun střední velikosti. Armáda si tak už dlouhá léta pronajímá na lety do vzdálenějších končin soukromé přepravce (dříve často z Ruska) nebo si platí hodiny ve společné transportní letce NATO. Jak se však ukázalo při evakuacích zejména v Afghánistánu, mít vlastní větší letoun je důležité, protože pronájmy nejsou vždy k dispozici. I v této oblasti nákupů techniky se přitom blýská na lepší časy.

Co narušilo mír a harmonii? Do Ivančic přijeli účastníci kurzu z celé Evropy

Co narušilo mír a harmonii? Do Ivančic přijeli účastníci kurzu z celé Evropy

Ve dnech 20. až 28. dubna 2023 se konala druhá část mezinárodního školící kurzu mírového vzdělávání s názvem “We Are One: Harmony in Diversity“, který byl podpořen evropským programem Erasmus+ a konal se opět ve městě Ivančice v České republice. Účastníci přijeli z Polska, Francie, Maďarska, Slovenska, Německa, Litvy, Kypru, Španělska a České republiky.

První místo obsadil Adam Baštýř

Duo plavců Baštýř a Synek zabodovalo v Bratislavě

V úvodu května zamířila berounská výprava plavců až do Bratislavy. V krásném městě na Dunaji se ve dnech 5. – 7. května konaly mezinárodní závody – Orca Cup 2023. Dorazilo na ně68 klubů z různých zemí a 800 závodníků. Poměřit síly přijeli do bratislavského bazénu borci například z Lucemburska, Maďarska, Estonska, Ukrajiny, Polska a Rumunska. Již po několikáté nechyběla v hlavním městě Slovenska ani vlajka Lokomotivy Beroun.

Už není třeba dělat vůbec nic. Jan Frič. Divadlo v Dlouhé

Divadelní Flora začíná. Které představení si vyberete?

Divadelní Flora, jeden z největších tuzemských festivalů, je tady. První z více než šesti desítek akcí jsou na programu už ve čtvrtek 11. května. Festival nabízí až do 22. května činoherní, taneční a operní inscenace, performance, divadelní instalace, koncerty, besedy, workshopy a dětské akce. A to na desítce olomouckých scén.

Půvabná bojovnice Veronika Zajícová z Krnova získala evropský mistrovský titul v MMA a je vicemistryní kontinentu v boxu. Rozšíří svou sbírku trofejí o titul MISS Česká republika? zdroj: archiv se souhlasem Veroniky Zajícové

Bojovnice z Krnova už je mistryní Evropy v MMA, teď chce ještě titul Miss

Veronika Zajícová z Krnova loni zvítězila ve finále mistrovství Evropy v MMA, v boxerském ringu nebo v oktagonu už je mezinárodní sportovní hvězdou. Má za sebou i první zkušenosti z modelingu. Proto se rozhodla, že letos zkusí uspět nejen v profesionálních zápasech MMA, ale také v soutěži krásy. V rámci Real Fight Areny se tuto sobotu 13. května od 18 hodin představí v Havířově, kde se koná přehlídka bojových sportů.

Půvabná bojovnice Veronika Zajícová z Krnova získala evropský mistrovský titul v MMA a je vicemistryní kontinentu v boxu. Rozšíří svou sbírku trofejí o titul MISS Česká republika? zdroj: archiv se souhlasem Veroniky Zajícové

Bojovnice z Krnova už je mistryní Evropy v MMA, teď chce ještě titul Miss

Veronika Zajícová z Krnova loni zvítězila ve finále mistrovství Evropy v MMA. V boxerském ringu nebo v oktagonu už je mezinárodní sportovní hvězdou. Má za sebou první zkušenosti z modelingu, tak se rozhodla, že letos zkusí uspět nejen v profesionálních zápasech MMA, ale také v soutěži krásy.

Veronika Zajícová

Z nehody si odnesla prasklou lebku. Nyní Zajícová pendluje mezi MMA a modelingem

V devatenácti letech toho má Veronika Zajícová za sebou více než drtivá většina lidí za celý život. Získala evropský mistrovský titul v MMA, je vicemistryní kontinentu v boxu, přičemž ve stejném sportu několikrát vyhrála i domácí šampionát, a prosazuje se také v modelingu. Naposledy uspěla v prvním kole castingu soutěže MISS Česká republika.

Ilustrační foto

Od sousedů: Tentokrát samé smutné zprávy

V Hannoveru byl obžalován 33letý muž se státní příslušností německou a polskou za vraždu čtyřletého chlapce v Barsinghausenu v Dolním Sasku. Jeho 28letá polská matka je viněna vraždou z nedbalosti. Oba jsou stíháni také za těžké týrání a zbavení osobní svobody.

Ultramaratonci.

Mistr světa David Kellner si splnil atletický sen

Druhý ročník K6 Czech Ultramarathon Festivalu v Konstantinových Lázních, který skončil v pátek, nabídl i šestidenní závod, jenž byl zároveň mistrovstvím republiky a napínavou bitvou mezi Davidem Kellnerem (mistr světa OCR - pozn. red.) a Adamem Pékem z Maďarska.

Obavy ze zaplavení evropského trhu levnější ukrajinskou pšenicí hýbou politikou v několika zemích evropské sedmadvacítky. Ilustrační snímek

Ukrajinské obilí české zemědělce nezničí, říká ekonom Tomáš Maier

Obavy ze zaplavení evropského trhu levnější ukrajinskou pšenicí hýbou politikou v několika zemích evropské sedmadvacítky. Zemědělci si stěžují, že ukrajinská produkce, která byla osvobozena od cel a obchodních omezení, nekončí v zemích třetího světa, ale konkuruje jejich vlastní nabídce na domácích trzích. Tomáš Maier z Provozně ekonomické fakulty České zemědělské univerzity v Praze ale obavy nesdílí.

Anglický mastif Heleny Kalasové z Letovic na Blanensku má rekordní zápis. S hmotností 123,7 kilogramu se jedná o nejtěžšího psa v České republice.

Maxipes Uriáš z Letovic má jméno po čertovi z Anděla Páně. Je rekordman ve váze

/VIDEO/ Lepší než alarm, kamery nebo bezpečnostní zámky dohromady. Stačí krátký pohled za bránu a případný zloděj se raději hned otočí a mizí. Dům Heleny Kalasové v Letovicích na Blanensku hlídá dvojice rozložitých anglických mastifů. Letos devítiletý Balu a dvouletý Uriáš. Ten už svého parťáka přerostl a má impozantní proporce. S váhou bezmála metrák a čtvrt se nedávno zapsal do České knihy rekordů. Jde o nejtěžšího psa na území naší republiky.

Za poslední dva týdny zlevnil litr nafty průměrně o dvě koruny. Diesel je na čerpacích stanicích nejlevnější od začátku října roku 2021. Ilustrační snímek

Dopady zrušení daňové úlevy: Cena nafty u čerpacích stanic vzroste o koruny

Se začátkem letních prázdnin nejspíše podraží na čerpacích stanicích nafta. Jedním z důvodů bude vrácení spotřební daně do původní výše, tedy zdražení o jeden a půl koruny na litr nafty. Tento týden o tom rozhodla vláda. „Děravé“ státní kase, jejíž deficit činil za první čtyři měsíce letošního roku zhruba 200 miliard korun, by návrat spotřební daně měl každý měsíc přinést 727 milionů korun, k tomu dalších 73 milionů by putovalo měsíčně do rozpočtu Státního fondu dopravní infrastruktury. Jak se zvýšení spotřební daně konkrétně projeví u čerpacích stanic? 

13:00 Zahájení 20. ročníku dvoudenního hudebního festivalu United Islands of Prague. Koná se na Kampě, Střeleckém ostrově, Janáčkově nábřeží a v klubech Jazz Dock, Klub Famu, Rock Café, Cargo Gallery a Chapeau Rouge. V rámci festivalu se uskuteční oslava

Festival United Islands slaví 20 let. Letošní ročník se zaměří na udržitelnost

/VIDEO, FOTOGALERIE/ Během víkendu se Kampa, Střelecký ostrov a Janáčkovo nábřeží přemění na dějiště již dvacátého ročníku festivalu United Islands of Prague. Během dvou festivalových dní se divákům představí sedmdesát umělců nejen z České republiky, ale i z dalších zemí jako je Slovensko, Německo, Švédsko, Nizozemsko, Maďarsko, Francie a další. Mimo bohatý hudební program se mohou návštěvníci těšit na workshopy, přednášky, živé podcasty nebo různé sportovní aktivity. Vstupné je na celý festival zdarma.

V Moravském krasu na Blanensku monitorují ochránci přírody v těchto dnech na dvou hnízdech celkem sedm mláďat.

V Moravském krasu pozorují sedm sokolích juniorů. Jedno hnízdění nevyšlo

/FOTO, VIDEO/ Na tuto chvíli čekali ochránci přírody celý rok. V hledáčcích fotoaparátů a dalekohledů se jim v uplynulých dnech konečně objevila mláďata vzácného dravce, sokola stěhovavého. Ve dvou hnízdech v Moravském krasu na Blanensku jich napočítali celkem sedm. Přibližně za tři týdny by se mohla pozvolna začít pokoušet létat. „Samec nyní do hnízda nosí potravu. Zhruba po třech hodinách a zároveń odhání jiné dravce. Nejčastějším úlovkem a potravou sokolů jsou drobní ptáci,“ řekl René Bedan, který sokoly v této lokalitě sleduje už několik let. Deníku poskytuje unikátní fotografie a videa.

Petr Kadlec

To je comeback! Kadlec vychytal dvě nuly, oslavil derby i potomka

/SERIÁL DENÍKU/ Před rokem pomáhal Radslavicím v I. B třídě, po tragickém úmrtí brankáře Šustra se patriot Petr Kadlec vrátil do divizních Kozlovic. Nejen v kabině byl potřeba. Zkušený gólman odchytal loni v srpnu pohárové utkání proti Frýdku-Místku, od té doby se objevil pouze v bráně B-týmu hrajícího nejnižší okresní soutěž. V šestatřiceti letech ale aktuálně prožívá nečekaný comeback! I proto je další hvězdou našeho seriálu "V rukavicích".

Memoriál Romana Mádyho.

Memoriálu Romana Mádyho se zúčastní i zahraniční jezdci

V pondělí na svátek Prvního máje budou na Borech na plochodrážním stadionu burácet motory. Na plzeňském stadionu se uskuteční hned trojice mládežnický závodů v podobě Mistrovství ČR juniorů ve třídách do 250 a 125ccm zakončený 3. ročníkem Memoriálu Romana Mádyho, který na počest mistra ČR právě ve třídě do 125ccm z roku 2013 pořádají jeho rodiče. Pro zvětšení konkurence se v závodech předvedou i hostující zahraniční junioři ze Slovinska, Maďarska, Lotyšska a dalších zemí.

Český úspěch poslal zařízení PULZE 2.0 na další evropské trhy

Obliba zahřívaného tabáku je mezi českými kuřáky stále vyšší

Mezi českými kuřáky nadále roste obliba nikotinových alternativ, zejména zahřívaného tabáku. Rok a půl po uvedení zařízení PULZE na český trh představila společnost Imperial Brands novou generaci výrobku, který se v tuzemsku začal prodávat v průběhu března 2023. 

Zápasníci a trenéři klubu Zápas Stříbro.

Zápasníci Stříbra přivezli medaile z mezinárodního turnaje

V sobotu 22. dubna se klub Zápas Stříbro zúčastnil mezinárodního turnaje Memoriál F. Vejsady a V. Garbaczewského v Praze. Sjelo se 101 závodníků z pěti zemí – Česka, Slovenska, Polska, Maďarska a Itálie. Zápas Stříbro reprezentovalo šest borců a čtyři z nich získali medaile.

Denisa Šlajsová před závodem v Pardubicích.

Denisa Šlajsová přivezla z mezinárodního MČR v plavání tři stříbrné medaile

O uplynulém prosluněném víkendu se v padesát metrů dlouhém bazénu v Pardubicích uskutečnilo mezinárodní mistrovství České republiky v plavání masters. Jednalo se již o 38. ročník, jednotlivé disciplíny byly hodnoceny podle věkových kategorií v rozpětí pěti let, a kromě tuzemských plavců na východ Čech dorazili také závodníci ze Slovenska, Německa, Rakouska, Maďarska, Polska, Španělska a Velké Británie.

V sobotu 4. června 2022 proběhl pátý ročník oblíbeného Gulášfestu.

Šance pro machry s vařečkami. Gulášové mistrovství se koná na dvou místech

/FOTOGALERIE/ Hovězí i vepřový, ale třeba i krůtí nebo rybí. Zahuštěný hladkou moukou, nastrouhaným tvrdým chlebem nebo bramborou. Pomalý ze sporáku a z trouby, rychlý z papiňáku. Guláš má tolik podob, kolik kuchařů stojí nad kastrolem. A při prosazování svého receptu by se mnozí dokázali do krve pohádat. Slova jsou ale zbytečná, lepší je ochutnat. Na Mělnicku budou mít gulášoví mistři na jaře na dvou místech příležitost dokázat, že právě jejich guláš je nejlepší: na Gulášobraní v Křivenicích a na Gulášfestu ve Veltrusích.

 Jiří Šafář, majitel firmy Český chřest.

Rozdíl v chuti poznáte okamžitě, říká o českém křenu jeho pěstitel Jiří Šafář

/ROZHOVOR, FOTOGALERIE/ Český křen se vrací zpět na stůl. Firma Český chřest, sídlící v Hostíně u Vojkovic, se rozhodla obnovit pěstování této pikantní zeleniny. "Chtěli jsme obnovit to, co zaniklo v devadesátých letech. Před revolucí se u nás pěstoval malínský křen. Po revoluci všechno zmizelo. Po zkušenostech se chřestem jsem si myslel, že neexistuje složitější proces. Mýlil jsem se," uvedl v rozhovoru pro Mělnický deník majitel firmy Český chřest Jiří Šafář.

Kontroverzní návrh obsahuje část, která by v případě schválení stanovila, že lidé mohou anonymně nahlásit stejnopohlavní páry vychovávající děti, a upravila ochranu oznamovatelů.

Ze zákona udávat gay rodiče? Maďarská prezidentka vetovala kontroverzní návrh

Maďarská prezidentka Katalin Nováková zablokovala návrh právní normy, jejíž autoři chtěli uzákonit udávání stejnopohlavních párů vychovávajících společně děti. V sobotu o tom informovala agentura DPA. Krok Novákové přitom agentura označila za nezvyklý vzhledem k tomu, že se podle ní v Maďarsku stalo od roku 2010 poprvé, aby se hlava státu vymezila proti zákonu zásadnímu pro konzervativní vládu premiéra Viktora Orbána.