Kreativ

ŠTÍTEK: Maďarsko

Petr Kadlec

To je comeback! Kadlec vychytal dvě nuly, oslavil derby i potomka

/SERIÁL DENÍKU/ Před rokem pomáhal Radslavicím v I. B třídě, po tragickém úmrtí brankáře Šustra se patriot Petr Kadlec vrátil do divizních Kozlovic. Nejen v kabině byl potřeba. Zkušený gólman odchytal loni v srpnu pohárové utkání proti Frýdku-Místku, od té doby se objevil pouze v bráně B-týmu hrajícího nejnižší okresní soutěž. V šestatřiceti letech ale aktuálně prožívá nečekaný comeback! I proto je další hvězdou našeho seriálu "V rukavicích".

Memoriál Romana Mádyho.

Memoriálu Romana Mádyho se zúčastní i zahraniční jezdci

V pondělí na svátek Prvního máje budou na Borech na plochodrážním stadionu burácet motory. Na plzeňském stadionu se uskuteční hned trojice mládežnický závodů v podobě Mistrovství ČR juniorů ve třídách do 250 a 125ccm zakončený 3. ročníkem Memoriálu Romana Mádyho, který na počest mistra ČR právě ve třídě do 125ccm z roku 2013 pořádají jeho rodiče. Pro zvětšení konkurence se v závodech předvedou i hostující zahraniční junioři ze Slovinska, Maďarska, Lotyšska a dalších zemí.

Český úspěch poslal zařízení PULZE 2.0 na další evropské trhy

Obliba zahřívaného tabáku je mezi českými kuřáky stále vyšší

Mezi českými kuřáky nadále roste obliba nikotinových alternativ, zejména zahřívaného tabáku. Rok a půl po uvedení zařízení PULZE na český trh představila společnost Imperial Brands novou generaci výrobku, který se v tuzemsku začal prodávat v průběhu března 2023. 

Zápasníci a trenéři klubu Zápas Stříbro.

Zápasníci Stříbra přivezli medaile z mezinárodního turnaje

V sobotu 22. dubna se klub Zápas Stříbro zúčastnil mezinárodního turnaje Memoriál F. Vejsady a V. Garbaczewského v Praze. Sjelo se 101 závodníků z pěti zemí – Česka, Slovenska, Polska, Maďarska a Itálie. Zápas Stříbro reprezentovalo šest borců a čtyři z nich získali medaile.

Denisa Šlajsová před závodem v Pardubicích.

Denisa Šlajsová přivezla z mezinárodního MČR v plavání tři stříbrné medaile

O uplynulém prosluněném víkendu se v padesát metrů dlouhém bazénu v Pardubicích uskutečnilo mezinárodní mistrovství České republiky v plavání masters. Jednalo se již o 38. ročník, jednotlivé disciplíny byly hodnoceny podle věkových kategorií v rozpětí pěti let, a kromě tuzemských plavců na východ Čech dorazili také závodníci ze Slovenska, Německa, Rakouska, Maďarska, Polska, Španělska a Velké Británie.

V sobotu 4. června 2022 proběhl pátý ročník oblíbeného Gulášfestu.

Šance pro machry s vařečkami. Gulášové mistrovství se koná na dvou místech

/FOTOGALERIE/ Hovězí i vepřový, ale třeba i krůtí nebo rybí. Zahuštěný hladkou moukou, nastrouhaným tvrdým chlebem nebo bramborou. Pomalý ze sporáku a z trouby, rychlý z papiňáku. Guláš má tolik podob, kolik kuchařů stojí nad kastrolem. A při prosazování svého receptu by se mnozí dokázali do krve pohádat. Slova jsou ale zbytečná, lepší je ochutnat. Na Mělnicku budou mít gulášoví mistři na jaře na dvou místech příležitost dokázat, že právě jejich guláš je nejlepší: na Gulášobraní v Křivenicích a na Gulášfestu ve Veltrusích.

 Jiří Šafář, majitel firmy Český chřest.

Rozdíl v chuti poznáte okamžitě, říká o českém křenu jeho pěstitel Jiří Šafář

/ROZHOVOR, FOTOGALERIE/ Český křen se vrací zpět na stůl. Firma Český chřest, sídlící v Hostíně u Vojkovic, se rozhodla obnovit pěstování této pikantní zeleniny. "Chtěli jsme obnovit to, co zaniklo v devadesátých letech. Před revolucí se u nás pěstoval malínský křen. Po revoluci všechno zmizelo. Po zkušenostech se chřestem jsem si myslel, že neexistuje složitější proces. Mýlil jsem se," uvedl v rozhovoru pro Mělnický deník majitel firmy Český chřest Jiří Šafář.

Kontroverzní návrh obsahuje část, která by v případě schválení stanovila, že lidé mohou anonymně nahlásit stejnopohlavní páry vychovávající děti, a upravila ochranu oznamovatelů.

Ze zákona udávat gay rodiče? Maďarská prezidentka vetovala kontroverzní návrh

Maďarská prezidentka Katalin Nováková zablokovala návrh právní normy, jejíž autoři chtěli uzákonit udávání stejnopohlavních párů vychovávajících společně děti. V sobotu o tom informovala agentura DPA. Krok Novákové přitom agentura označila za nezvyklý vzhledem k tomu, že se podle ní v Maďarsku stalo od roku 2010 poprvé, aby se hlava státu vymezila proti zákonu zásadnímu pro konzervativní vládu premiéra Viktora Orbána.

Mistrovství ČR a SR v offroad trialu v Žatci.

V Žatci začalo Mistrovství ČR a SR v offroad trialu. Auta startovala od radnice

/FOTO, VIDEO/ Za velkého zájmu diváků začalo v pátek 21. dubna v podvečer na žateckém náměstí Svobody Mistrovství ČR a SR v offroad trialu. Pořadatelé připravili zábavné motoristické odpoledne pro malé i velké, slovem jej doprovázela známá glosátorka, komička a publicistka Zuzana Bubílková. V pátek se v centru města konal slavnostní start, vlastní závody terénní aut rozdělených do několika kategorií proběhnou v sobotu a neděli v nedalekém Bezděkově.

Zuberská spojka David Mazurek (v zeleném) po sezoně odchází do aktuálně šestého týmu maďarské ligy Csurgói KK.

Zuberská spojka Mazurek: Chceme bronz, Lovosicím máme co vracet!

/ROZHOVOR/ Extraligoví házenkáři Zubří v semifinále play-off dlouho trápili vítěze základní části Plzeň, po středeční domácí prohře 32:38 se však do finále nepodívají. Stejně jako vloni je čeká boj o bronz, kde se tentokrát střetnou s Lovosicemi.

Reprezentační spojka Jana Šustková bude od příští sezony nosit dres Zlína.

Zlínská házená chce vzhůru, získala reprezentantku Šustkovou!

Rozpomenout se na úspěšné, medailové časy chce zlínská ženská házená. Po letech tápání a přešlapování ve spodních patrech interligy udělalo nové vedení klubu v čele s Radimem Šimkem v minulých dnech první zásadní krok ke zkvalitnění kádru. Ze zahraničí navrátivší reprezentační spojkou Janou Šustkovou podepsalo dvouletou smlouvu s roční opcí.

Z Německa přes severní Čechy až do Maďarska. FlixBus spojuje Liberec s Budapeští.

Z Německa přes severní Čechy až do Maďarska. FlixBus spojuje Liberec s Budapeští

Společnost FilxBus prodloužila od 9. dubna linku z Berlína přes Liberec až do Budapešti. Spojení tak obslouží další místa v severovýchodních Čechách a na Moravě. Tímto krokem je Liberec spojený už s většinou středoevropských metropolí. Od 27. dubna plánuje FlixBus další novinku. V provozu bude spojení Liberce s Berlínem přes Horní Lužici.

Ministr zemědělství Zdeněk Nekula

Nepřijatelné opatření. ČR nechystá zákaz dovozu ukrajinského obilí, uvedl Nekula

Česko zatím nechystá zákaz dovozu obilí a dalších zemědělských komodit z Ukrajiny. Oznámil to v tiskové zprávě ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL). Zákazy, které zavedly v posledních dnech Polsko, Maďarsko a Slovensko, jsou podle něj v rozporu s podmínkami jednotného trhu Evropské unie i Světové obchodní organizace (WTO). Země, které zákazy zavedly, opatření zdůvodňují potřebou ochrany domácích zemědělců před dovozem levných komodit i ochranou zdraví spotřebitelů.

Pivní pochod Alex Varfalvi Revival v Teplicích, 10. ročník, sobota 15. dubna 2023

OBRAZEM: Pivaři měli v sobotu dostaveníčko v Teplicích, putovali po výčepech

Tak to jsou oni. Jejich revírem jsou Teplice. Borci (a také borkyně), kteří se v sobotu 15. dubna zúčastnili pivního pochodu Alex Varfalvi Revival. Desátého ročníku tohoto teplického putování po výčepnách. Minimálně patnáct piv na zastávkách po trase od Řetenic až po Šanov II. Fotografie jsou z dopoledního startu v restauraci na Zámeckém nádraží v Teplicích. Proto jsou všichni ještě v kondici a natěšení. Poznáte tam na fotkách někoho z vašeho okolí, komu chutná pivo?

Fotopasti umožňují ochráncům přírody sledování plachých šelem, například rysa Luďka (na snímku).

Od sousedů: Zproštěn obžaloby z otravy krysím jedem

53letý rakouský zemědělec, stíhaný za pokus o vraždu svého otce krysím jedem (podrobnosti Od sousedů: 700 převaděčů…), byl v pátek obžaloby zproštěn. Soud v St. Pöltenu ho uznal vinným ublížením na zdraví a útiskem, protože poškozeného bil a vymhrožoval mu.

Moc výchovné to asi není...

Od sousedů: 700 převaděčů zadržela rakouská policie

Od loňského května do března pochytala policie u sousedů 700 převaděčů. Jak řekl ministr vnitra Gerhard Karner, využila pašerácká mafie "otevřené Evropy" po napadení Ukrajiny. Rakousko proto dva měsíce po ruské invazi odstartovalo "ostrou akci" a zasáhlo proti velkým i malým rybám.

Rudolf Plch

Rudolf Plch vstoupil do letošní motokrosové sezony výhrou na přeboru v Klukách

Přes zimu poctivě potrénoval a bude chtít navázat na loňskou povedenou sezonu, ve které skončil o těsně pátý v konečné klasifikaci mezinárodního mistrovství republiky hlavní třídy MX1. Čtyřiadvacetiletý Jihočech Rudolf Plch je na sezonu dobře připraven, což potvrdil i suverénním vítězstvím na úvodním závodě jihočeského krajského přeboru v Klukách u Písku.

Extrémní závod Spartan na Lipně.

Lipenský Spartan se blíží, závodníci už se mohou do extrémního závodu hlásit

Plazení v bahně i pod ostnatým drátem, šplhání do výšky, tahání pytlů, hod oštěpem – vítejte v Lipně nad Vltavou na běžeckém, překážkovém závodu Spartan. Jediný závod svého druhu v jižních Čechách, který se poběží za každého počasí poslední dubnový víkend, má několik výrazných celorepublikových specifik. Jedna kategorie je připravená i pro handicapované děti.

Emil Boček v Třebíči 4. května 2006 při odhalení pamětní desky třebíčským rodákům, kteří stejně jako on bojovali v RAF. Tehdy si vzal slovo a do nejmenších detailů popsal svůj útěk z protektorátu do Maďarska.

Emil Boček nenahraditelný

Zemřel armádní generál Emil Boček. Poslední z našich pilotů, kteří za 2. světové války bojovali v řadách britského Královského letectva (RAF). A hlavně skvělý člověk, jenž svým bodrým moraváctvím a nepřebernou zásobou historek dovedl uchvátit posluchače všech věkových kategorií.

Blik Blik - festival světla v Plzni. Letošní sedmý ročník nabídl 14 instalací v Depu 2015, centru města a v Prazdroji. O páteční noci si je prohlédly tisíce Plzeňanů.

Obrazem: Blik Blik festival rozzářil centrum Plzně, přišly tisíce lidí

Sedmý ročník festivalu BLIK BLIK, plzeňského festivalu světla a umění ve veřejném prostoru, provádí návštěvníky čtrnácti instalacemi mezi Plzeňským Prazdrojem a DEPO2015 podél řeky Radbuzy. Hlavním motivem festivalu je „Městská džungle“ nebo také „Urban Jungle“, ten akcentuje důležitost přírody v městském prostředí. Na festivalu se představí umělci z ČR a dalších pěti zemí (Itálie, Maďarsko, Nizozemí, Slovensko, Arménie).

Vizsla, jak se také maďarský ohař nazývá, je zdravé plemeno, které není příliš zatíženo nemocemi

Lovec, kterému se přezdívá magor. Maďarský ohař miluje lidi i zvířata

Maďarský krátkosrstý ohař je u pejskařů čím dál tím oblíbenější. Tohle temperamentní plemeno ale rozhodně není gaučák, který by s páníčkem hodiny spokojeně sledoval nekonečné seriály. Z názvu plemene by se sice mohlo zdát, že nejvíce těchto psích krasavců potkáte v Maďarsku, není tomu ale tak. K velmocem v jejich chovu patří právě Česká republika společně s USA a Velkou Británií.

Velikonoční zelený speciál ze Strakonic. Strakonický pivovar

Velikonoce se blíží a zelené pivo ze Strakonic opět bude

Již po deváté je v prodeji Velikonoční zelený speciál ze Strakonic. V nabídce ho má Pivovarská prodejna na strakonickém Podskalí, vybrané prodejny COOP, distribuční centrum v Holasicích u Brna a hlavně restaurace a hospody, kde mají na čepu pivo ze Strakonic.