Kreativ

ŠTÍTEK: marmeláda

Iveta Ferusová.

Příběhy, které zaujaly. Horor ze Šumavy, radary u Vimperka i kamzík v Libíně

Učitelka Iveta z Prachatic si splnila sen, soutěžila v Peče celá země. Královna marmelád Josefína z Prachatic boduje s luxuní pochutinou už mnoho let a rozšířila počet cen. Spisovatelka Petra z Prachatic vydala hororový román a už připravuje další. V lesích na Libíně se promenádil kamzík, kterého nachytala fotopast. Na úředníky z vimperské radnice se snesla kritika řidičů za vybírání pokut na úsekových radarech. To několik příběhů roku 2024. Pojďme si je společně  připomenout.

Linecké cukroví je výborné a navíc krásně vypadá.

Linecké cukroví: Co dělají profíci Maršálek a Pohlreich, aby se těsto netrhalo

Tradiční linecké cukroví k Vánocům neodmyslitelně patří. Receptů na křehké linecké těsto existuje bezpočet. Aby se vám však netrhalo a nelepilo, musíte dodržet několik zásad. Důležitý je nejen správný poměr surovin, ale i pořadí, v jakém se přidávají. Nebo teplota másla, které do těsta použijete. Vyzkoušejte triky profíků a zkuste letos udělat oblíbené slepované cukroví podle cukráře a porotce soutěže Peče celá země Josefa Maršálka. Případně na linecké těsto použijte recept šéfkuchaře a moderátora kuchařských pořadů Zdeňka Pohlreicha.

Paní Marmeláda Jozefína Růžičková z Prachatic a její letošní novinky.

Královna marmelád, Jozefína z Prachatic, zabodovala s šípkem a skořicí

Prachatická Paní Marmeláda Jozefína Růžičková a její šípek se skoří a hřebíčkem mají další ocenění. Porotci světové soutěže Great Taste marmeládu ocenili hvězdou a zařadili ji mezi nejlepší na světě. Značka Jozefíny Růžičkové Rose Garden má tak na svém kontě už stovku ocenění z mezinárodních soutěží.

Hřib. Ilustrační foto.

Jak využít nasbírané houby? Udělejte si z nich marmeládu, radí šéfkuchař

Chcete si na nynější nadúrodu hub zavzpomínat ještě s odstupem – a k tomu objevovat zcela nové chuťové zážitky? Jak na to, radí čtenářům Deníku šéfkuchař pražské restaurace Terasa U Zlaté studně Lukáš Hlaváček, který sbíral zkušenosti i v michelinských podnicích. Však je také jeho působiště ve čtvrtém patře hotelu Golden Well na Malé Straně proslavené nejen úchvatnými výhledy na centrum Prahy včetně Hradu, ale především svou kuchyní.

S originálními marmeládami David Netolický z Chomutova ohromil Anglii.

Ajťák se pustil do výroby originálních marmelád. Vařit je začal doma v paneláku

Absolvent ekonomické školy David Netolický z Chomutova postupně opouští programování. Stres z této profese začal odbourávat ve svém panelovém bytě při vaření originálních sirupů a marmelád, často ze stěží uvěřitelných receptů. I po sedmi letech od založení firmy Perfectly Delicious si úspěšný výrobce může říct, že jeho současná profese je mu zároveň koníčkem.

Životnost rohlíků je krátká, proto jsou nejlepší čerstvé.

Domácí rohlíky: Jsou nejlepší, zvládnete je snadno a pečou se jen 11 minut

Rohlík sice není právě synonymem pro zdravou výživu, ale o to víc umí potěšit naše chuťové buňky. Musí být voňavý, na povrchu křupavý a uvnitř nadýchaný. To se pak stává skvělým doplňkem pro dobrou paštiku či oblíbenou pomazánku, můžeme jej přikusovat ke gulášové polévce či k salátu, nebo jej jen tak máznout máslem a domácí marmeládou. Životnost rohlíku je krátká, proto je nejlepší čerstvý. Pokud si pro něj jdeme do obchodu, může nás čekat zklamání z nevábných produktů zvaných gumáky. Není však problém upéct si rohlíky doma. Domácí jsou totiž nejlepší!

Brusinková marmeláda, nebo brusinkový džem? Evropská unie má jasno

Mýty a fakta o Evropské unii: Jak je to se zákazem názvu marmeláda

Čas samosběrů jahod a dalšího ovoce je tady a kromě košíků se v domácnostech objevují také sklenice, hrnce a další nádoby na vaření marmelády. Nebo džemu, ovocné pomazánky, rosolu, gelu? Označení pro rozvařené ovoce s cukrem je v každé domácnosti různé, pokud se ale výrobky objeví v tržním prostředí, platí pro jejich značení přísné regule. Prodej marmelád se na evropském trhu řídí podle společných pravidel Evropské unie a výrobky z některých druhů ovoce nesmí nést název marmeláda.

Išelské dortíčky

Išelské dortíčky: Cukroví, které miloval Franz Josef, zvládnete v pohodě doma

Išelské dortíčky patří ke stálicím vánočního pečení. Skrývají v sobě ty nejlepší chutě a vypadají velmi lákavě. Kdysi je prý měl velmi rád císař František Josef. Jak udělat išelské dortíčky? A jaká náplň je vhodná do išelských dortíčků? Podívejte se na přehledný recept. Najdete také videorecet na išelské dortíčky podle Josefa Maršálka.

První sklizeň v polovině prázdnin

Zahradnice z Želešic si chválí úrodu fíků, má jich plné mísy. A radí, jak na to

Fíky sklízí Denisa Vardan z jihomoravských Želešic dvakrát za rok. Na zahradě má jeden sedmiletý fíkovník, druhý potom čtyřletý. Oba rodí nádherné sladké plody a jejich chuť si pochvalují zejména děti. Podle zahradnice není pěstování fíkovníků nijak zvlášť složité, takže bohatou sklizeň lahodných fialových plodů můžete mít klidně i právě vy.

Kuchařka šéfkuchařů...

Od sousedů: V Rakousku vybrali Kuchařku šéfkuchařů

Největší národní ocenění udělované rakouským svazem kuchařů získala ve 30. ročníku soutěže teprve jako druhá v historii Viktoria Stranzingerová (39), učitelka školy vaření "Cook up Kitchen", kterou založila v Aurolzmünsteru.

Nový web Deníku 77plus1.cz nabízí regionální zajímavosti, fotografie, videa i něco navíc

77plus1: Obrazy z popela zesnulých, marmeláda ze Šumavy i vyhlídka na Bazaly

Nebudu lhát, na první přečtení mě ta zpráva lehce šokovala. Skutečně někdo myslí vážně, že namaluje obraz s použitím kremačního popela? Ale čím víc nad tím přemýšlím, tím víc se mi ten nápad líbí. Je to originální, je to odvážné a určitě to není pro každého, ale jsem přesvědčená, že zájemců o svou novou službu bude mít majitelka pohřební služby a zároveň výtvarnice Jana Žitná víc než dost.

Rekordmany roku 2022 ocenili v Senátu České republiky. Jan Koller v síni slávy.

Rekordmani roku. Vyřezávaný motocykl, Jan Koller nebo série marmelád

Pelhřimovská Agentura Dobrý den vyhlásila Rekordmany roku. V uplynulém roce se pokusilo do České knihy rekordů zapsat na dvě stě počinů. Vybrat držitele cen v jednotlivých kategoriích nebylo jednoduché. Mezi nejlepší se dostala přehlídka marmelád, majitel vyřezávaného motocyklu nebo sběratel relikvií z filmů o Vinnetouovi.

Tradiční masopustní koblihy v Hradci Králové

Koblihy a masopust prostě patří k sobě. Vyberte si z pěti skvělých receptů

Tradičním jídlem pro stále oblíbenější masopust jsou kromě zabíjačkových pokrmů také koblihy. Průvod masek tohle sladké občerstvení za své písně a improvizované výstupy vždycky rád ocení. Čerstvé koblihy jsou ale skvělé po celý rok a milují je nejen děti snad v každé rodině. Když chtěl hudební skladatel Leoš Janáček uctít hosta, nechal nasmažit koblihy. Vyzkoušejte proto pět receptů, které jsme pro vás vybrali. Uvidíte, že je zvládnete a pochutnáte si.

Kroměříž mlsala na Čokofestivalu na všechny způsoby.

VIDEO: Kroměříž mlsala čokoládu na všechny způsoby

Polévka z řepy s čokoládou, grilovaný čokoládový dort, lanýže, makronky, cupcakes, prostě čokoláda, kam se člověk podíval. A často v kombinacích, které by ho jen tak nenapadly. Od pátku do neděle mají všichni milovníci této pochoutky, sladkostí a cukrovinek jedinečnou příležitost užít si pamlsků na výstavišti v Kroměříži.

V heřmanické sklárně Spider Glass vyrábí unikátní skleněné medaile pro letošní 10. ročník soutěže.

Kunratická jamparáda se kvapem blíží. Na přihlášení marmelád zbývá měsíc

Necelý měsíc je do uzávěrky příjmu vzorků do letošního ročníku soutěže marmeládníků Kunratická jamparáda 2022. Letos vstoupila do jubilejního desátého ročníku a pořadatelé by se rádi zapsali do České knihy rekordů nejenom v počtu přihlášených soutěžících, ale i přihlášených vzorků. Své marmelády můžete do jamparády odevzdávat ještě do 15. října.

Odstartoval 10. ročník soutěže ve vaření marmelád Kunratická JamParáda 2022.

Na JamParádě ochutnali už přes 3200 marmelád. Soutěžil i vzorek z Filipín

Více než 3200 vzorků marmelád ochutnali porotci v uplynulých devíti letech ojedinělé soutěže určené vařičům marmelád Kunratická JamParáda. A v každém z těch ročníků měla své vzorky i Věra Pospíchalová, historicky nejúspěšnější místní účastnice soutěže. Letos se organizátoři pokusí o zápis do České knihy rekordů v počtu soutěžících i přihlášených vzorků.

Jablka jsou k výrobě pektinu jak stvořená

Dobrá marmeláda potřebuje pektin. Vyrobit si ho můžete i z nezralých jablek

Správná marmeláda je hustá a když si ji namažete na rohlík, nesteče, z lineckého nevyteče a v koláči se neztratí. Nic z toho by však nebylo možné bez pektinu. Růžena Boudová z České Kamenice dělá marmelády z různých druhů ovoce každý rok a nedá při jejich výrobě dopustit na domácí pektin z nezralých jablek.

Markéta Chovancová, autorka kuchařky Markéta v troubě, s dcerou.

Recepty se mají šířit, aby udělaly radost, říká foodblogerka Markéta Chovancová

S vařením a pečením Markéta Chovancová začala, až když měla vlastní domácnost. Dnes oblíbenou foodblogerku sledují na jejím instagramovém blogu Markéta v troubě tisíce lidí, které inspiruje svými recepty, sestavenými z běžně dostupných surovin a popsanými tak srozumitelně, aby podle nich zvládli vařit a péct úplně všichni. Markéta má krásnou rodinu, tři děti a postavu štíhlou jako modelka, i když říká, že bez kousku kvalitní čokolády a marmelády si neumí představit den. Loni vydala úspěšnou kuchařku a těší se, co nového jí osud přinese.

Paní Marmeláda Jozefína Růžičková z Prachatic.

Marmelády od Jozefíny z Prachatic v Anglii opět bodovaly. Přivezla domů medaile

Tři zlaté medaile z prestižní soutěže World’s Original Marmalade Awards o nejchutnější citrusové marmelády na světě letos míří do Prachatic Jozefíně Růžičkové. Marmelády pod značkou Rose Garden vznikající v prachatické kuchyni kromě zlata získaly i další tři stříbrné a tři bronzové. Slavnostní předání cen proběhlo uplynulou sobotu 26. března

Trhy

Ukázková zahrada. Na rodinné farmě Aronia vznikají džemy, marmelády nebo povidla

Čím dál častěji čteme v časopisech nebo slýcháme v rozhovorech, jak moc je třeba navrátit se k přírodě. V Drahotěšicích na Českobudějovicku bydlí rodina Voběrkova, která tak už ale dávno skutečně žije. Vše, co se u nich na farmě Aronii urodí, zpracují pro svou potřebu. Od roku 2019 pak pod značkou Návrat ke kořenům prodávají sušené ovoce, povidla nebo džemy také podobně smýšlejícím lidem.