Učitelka Iveta z Prachatic si splnila sen, soutěžila v Peče celá země. Královna marmelád Josefína z Prachatic boduje s luxuní pochutinou už mnoho let a rozšířila počet cen. Spisovatelka Petra z Prachatic vydala hororový román a už připravuje další. V lesích na Libíně se promenádil kamzík, kterého nachytala fotopast. Na úředníky z vimperské radnice se snesla kritika řidičů za vybírání pokut na úsekových radarech. To několik příběhů roku 2024. Pojďme si je společně připomenout.
Tradiční linecké cukroví k Vánocům neodmyslitelně patří. Receptů na křehké linecké těsto existuje bezpočet. Aby se vám však netrhalo a nelepilo, musíte dodržet několik zásad. Důležitý je nejen správný poměr surovin, ale i pořadí, v jakém se přidávají. Nebo teplota másla, které do těsta použijete. Vyzkoušejte triky profíků a zkuste letos udělat oblíbené slepované cukroví podle cukráře a porotce soutěže Peče celá země Josefa Maršálka. Případně na linecké těsto použijte recept šéfkuchaře a moderátora kuchařských pořadů Zdeňka Pohlreicha.
Víkendové Tipy Deníku jsou tady! Každý týden pro vás v redakci připravujeme bohatou várku možností, jak zajímavě strávit celý víkend. Vyberte si z naší nabídky akcí.
Prachatická Paní Marmeláda Jozefína Růžičková a její šípek se skoří a hřebíčkem mají další ocenění. Porotci světové soutěže Great Taste marmeládu ocenili hvězdou a zařadili ji mezi nejlepší na světě. Značka Jozefíny Růžičkové Rose Garden má tak na svém kontě už stovku ocenění z mezinárodních soutěží.
Chcete si na nynější nadúrodu hub zavzpomínat ještě s odstupem – a k tomu objevovat zcela nové chuťové zážitky? Jak na to, radí čtenářům Deníku šéfkuchař pražské restaurace Terasa U Zlaté studně Lukáš Hlaváček, který sbíral zkušenosti i v michelinských podnicích. Však je také jeho působiště ve čtvrtém patře hotelu Golden Well na Malé Straně proslavené nejen úchvatnými výhledy na centrum Prahy včetně Hradu, ale především svou kuchyní.
Absolvent ekonomické školy David Netolický z Chomutova postupně opouští programování. Stres z této profese začal odbourávat ve svém panelovém bytě při vaření originálních sirupů a marmelád, často ze stěží uvěřitelných receptů. I po sedmi letech od založení firmy Perfectly Delicious si úspěšný výrobce může říct, že jeho současná profese je mu zároveň koníčkem.
Rohlík sice není právě synonymem pro zdravou výživu, ale o to víc umí potěšit naše chuťové buňky. Musí být voňavý, na povrchu křupavý a uvnitř nadýchaný. To se pak stává skvělým doplňkem pro dobrou paštiku či oblíbenou pomazánku, můžeme jej přikusovat ke gulášové polévce či k salátu, nebo jej jen tak máznout máslem a domácí marmeládou. Životnost rohlíku je krátká, proto je nejlepší čerstvý. Pokud si pro něj jdeme do obchodu, může nás čekat zklamání z nevábných produktů zvaných gumáky. Není však problém upéct si rohlíky doma. Domácí jsou totiž nejlepší!
Víno, hudba, projížďky na konci nebo soutěže. Tak to v sobotu 21. září vypadalo na hřišti v Dubnici na Českolipsku. Konaly se Dubnické dožínky a vinobraní.
Marmelády a džemy, ale i pikantní chuťovky ze Znojma chutnají i ve Velké Británii. Na gastronomických Oscarech opakovaně bodovali manželé Boudovi. Letos byl jednou hvězdou oceněný třešňový extra džem a také nakládané habanero.
Čas samosběrů jahod a dalšího ovoce je tady a kromě košíků se v domácnostech objevují také sklenice, hrnce a další nádoby na vaření marmelády. Nebo džemu, ovocné pomazánky, rosolu, gelu? Označení pro rozvařené ovoce s cukrem je v každé domácnosti různé, pokud se ale výrobky objeví v tržním prostředí, platí pro jejich značení přísné regule. Prodej marmelád se na evropském trhu řídí podle společných pravidel Evropské unie a výrobky z některých druhů ovoce nesmí nést název marmeláda.
/FOTO, VIDEO/ Studenti Střední odborné školy a Středního odborného učiliště ve Vlašimi se již druhým rokem aktivně zúčastní soutěžního veletrhu studentských firem JA Expo v Praze. V tomto školním roce se sešlo hned šest firem a bylo velmi těžké vybrat pouze jednu firmu, která na prestižní veletrh pojede.
Nepřekonatelná. Tak by se dala označit Jozefína Růžičková z Prachatic, která opět zabodovala v celosvětovém měřítku se svými marmeládami z dílny Rose Garden.
Kdyby mělo být o Vánocích na stole jenom jedno jediné cukroví, nejspíš by to bylo linecké. Klasika všech klasik voní, chutná i zdobí. Příprava lineckého cukroví není složitá, na pár věcí si ale přece jen musíte dát pozor. Jak správně upéct linecké cukroví?
Išelské dortíčky patří ke stálicím vánočního pečení. Skrývají v sobě ty nejlepší chutě a vypadají velmi lákavě. Kdysi je prý měl velmi rád císař František Josef. Jak udělat išelské dortíčky? A jaká náplň je vhodná do išelských dortíčků? Podívejte se na přehledný recept. Najdete také videorecet na išelské dortíčky podle Josefa Maršálka.
Fíky sklízí Denisa Vardan z jihomoravských Želešic dvakrát za rok. Na zahradě má jeden sedmiletý fíkovník, druhý potom čtyřletý. Oba rodí nádherné sladké plody a jejich chuť si pochvalují zejména děti. Podle zahradnice není pěstování fíkovníků nijak zvlášť složité, takže bohatou sklizeň lahodných fialových plodů můžete mít klidně i právě vy.
Největší národní ocenění udělované rakouským svazem kuchařů získala ve 30. ročníku soutěže teprve jako druhá v historii Viktoria Stranzingerová (39), učitelka školy vaření "Cook up Kitchen", kterou založila v Aurolzmünsteru.
/FOTOGALERIE, VIDEO/ Cibulové copy na výzdobu kuchyně, cibule v pytlích po kilech, cibulová marmeláda nebo chleba se sádlem a škvarky posypaný cibulí. Taková byla nabídka letošního Cibulového jarmarku v Hořovicích.
Nebudu lhát, na první přečtení mě ta zpráva lehce šokovala. Skutečně někdo myslí vážně, že namaluje obraz s použitím kremačního popela? Ale čím víc nad tím přemýšlím, tím víc se mi ten nápad líbí. Je to originální, je to odvážné a určitě to není pro každého, ale jsem přesvědčená, že zájemců o svou novou službu bude mít majitelka pohřební služby a zároveň výtvarnice Jana Žitná víc než dost.
/VIDEO/ Rozhodně nic pro dietáře. Čokoládu nejvyšší kvality a další sladké dobroty mohou zájemci ochutnat návštěvníci Čokoládového festivalu. Koná se v prostorách kulturního domu Ostrov v Havlíčkově Brodě až do soboty.
Pelhřimovská Agentura Dobrý den vyhlásila Rekordmany roku. V uplynulém roce se pokusilo do České knihy rekordů zapsat na dvě stě počinů. Vybrat držitele cen v jednotlivých kategoriích nebylo jednoduché. Mezi nejlepší se dostala přehlídka marmelád, majitel vyřezávaného motocyklu nebo sběratel relikvií z filmů o Vinnetouovi.
Už název marmelády zaujme. Pomeranč s fazolí tonka. Jak chutná? Nejspíš skvěle, když na světové soutěži získala otrokovická dobrota zlato a byla zařazena mezi 50 nejlepších marmelád světa.
Netradiční spojení chutí a kvalitní ingredience. To jsou dvě domény, které z džemů a marmelád Rose Garden dělají produkty, jež milují nejen běžní spotřebitelé, ale také bodují na mezinárodních soutěžích a možná si na nich pochutnává i britská královská rodina.
Tradičním jídlem pro stále oblíbenější masopust jsou kromě zabíjačkových pokrmů také koblihy. Průvod masek tohle sladké občerstvení za své písně a improvizované výstupy vždycky rád ocení. Čerstvé koblihy jsou ale skvělé po celý rok a milují je nejen děti snad v každé rodině. Když chtěl hudební skladatel Leoš Janáček uctít hosta, nechal nasmažit koblihy. Vyzkoušejte proto pět receptů, které jsme pro vás vybrali. Uvidíte, že je zvládnete a pochutnáte si.
Polévka z řepy s čokoládou, grilovaný čokoládový dort, lanýže, makronky, cupcakes, prostě čokoláda, kam se člověk podíval. A často v kombinacích, které by ho jen tak nenapadly. Od pátku do neděle mají všichni milovníci této pochoutky, sladkostí a cukrovinek jedinečnou příležitost užít si pamlsků na výstavišti v Kroměříži.
Linecké cukroví nesmí chybět snad v žádné české rodině. Připravte si tuto vánoční pochoutku. Originální recept na linecké stromečky vám přináší časopis Gurmet.
Plánoval jsem, že upeču medvědí tlapky. Nenašel jsem ale formičky na tlapky a tak se změnily na lepené ořechy. V kuchyni si musíte zkrátka umět poradit.
Znáte to – vyrazíte na nějaké nádherné místo a v duchu si říkáte, jak fajn by bylo vzít si kousek s sebou domů. Díky Jaroslavě Frančíkové můžete, tedy alespoň ti, co zavítají na Šumavu. Už několik let totiž vyrábí takzvané Marmelády z Pošumaví.
/FOTO/ Do desátého ročníku se přihlásilo 246 soutěžících z 93 měst a obcí nejen z Česka a celkem 693 marmelád, džemů a povidel, které organizátoři rozdělili do 37 kategorií.
Kunratická JamParáda, soutěž marmelád, která se letos již po desáté koná v Kunraticích na Frýdlantsku, se blíží k vyvrcholení. V sobotu 5. listopadu budou vyhlášeni nejlepší marmeládníci, které vybrala porota a udělena i cena veřejnosti.
Necelý měsíc je do uzávěrky příjmu vzorků do letošního ročníku soutěže marmeládníků Kunratická jamparáda 2022. Letos vstoupila do jubilejního desátého ročníku a pořadatelé by se rádi zapsali do České knihy rekordů nejenom v počtu přihlášených soutěžících, ale i přihlášených vzorků. Své marmelády můžete do jamparády odevzdávat ještě do 15. října.
Máte přebytky zralé zeleniny? Není nic lepšího, než když z nich vyrobíte třeba čatní, cibulovou marmeládu nebo domácí kečup. Nemusíte mít přece ve spíži jen sklenice marmelád, ne?
VIDEO/FOTO/ Další rekord, tentokrát v pojídání jahodové marmelády s levandulí, si na své konto připsal Maxijedlík Jaroslav Němec. Za příspěvek mu děkujeme.
Více než 3200 vzorků marmelád ochutnali porotci v uplynulých devíti letech ojedinělé soutěže určené vařičům marmelád Kunratická JamParáda. A v každém z těch ročníků měla své vzorky i Věra Pospíchalová, historicky nejúspěšnější místní účastnice soutěže. Letos se organizátoři pokusí o zápis do České knihy rekordů v počtu soutěžících i přihlášených vzorků.
Správná marmeláda je hustá a když si ji namažete na rohlík, nesteče, z lineckého nevyteče a v koláči se neztratí. Nic z toho by však nebylo možné bez pektinu. Růžena Boudová z České Kamenice dělá marmelády z různých druhů ovoce každý rok a nedá při jejich výrobě dopustit na domácí pektin z nezralých jablek.
S vařením a pečením Markéta Chovancová začala, až když měla vlastní domácnost. Dnes oblíbenou foodblogerku sledují na jejím instagramovém blogu Markéta v troubě tisíce lidí, které inspiruje svými recepty, sestavenými z běžně dostupných surovin a popsanými tak srozumitelně, aby podle nich zvládli vařit a péct úplně všichni. Markéta má krásnou rodinu, tři děti a postavu štíhlou jako modelka, i když říká, že bez kousku kvalitní čokolády a marmelády si neumí představit den. Loni vydala úspěšnou kuchařku a těší se, co nového jí osud přinese.
Sirup, chutný nanuk, marmeláda či slušivá dekorace? Květy černého bezu udělají parádu v jakékoliv podobě, a navíc jsou plné hodnotných látek, které mají pozitivní vliv na náš organismus. Projděte se do přírody, natrhejte si květy a pusťte se do toho. Máme tipy, jak s nimi naložit!
Tři zlaté medaile z prestižní soutěže World’s Original Marmalade Awards o nejchutnější citrusové marmelády na světě letos míří do Prachatic Jozefíně Růžičkové. Marmelády pod značkou Rose Garden vznikající v prachatické kuchyni kromě zlata získaly i další tři stříbrné a tři bronzové. Slavnostní předání cen proběhlo uplynulou sobotu 26. března
Čím dál častěji čteme v časopisech nebo slýcháme v rozhovorech, jak moc je třeba navrátit se k přírodě. V Drahotěšicích na Českobudějovicku bydlí rodina Voběrkova, která tak už ale dávno skutečně žije. Vše, co se u nich na farmě Aronii urodí, zpracují pro svou potřebu. Od roku 2019 pak pod značkou Návrat ke kořenům prodávají sušené ovoce, povidla nebo džemy také podobně smýšlejícím lidem.
Tuto lahodnou snídani si předchystáte už večer, stačí smíchat semínka s mlékem a dát do ledničky. Ráno tak ušeříte čas. Pudink pak stačí doplnit o ingredience, na které máte zrovna chuť.
Ať už je pro vás svátek lásky Valentýn nebo 1. máj, bude se vám tenhle recept hodit kdykoli, když budete chtít potěšit toho, kdo je vašemu srdci nejmilejší.
/FOTO/ Největší marmeládová soutěž ve střední Evropě se pravidelně koná v Kunraticích na Frýdlantsku. Letos mohlo vyhlášení výsledků proběhnout opět v místním kulturním domě, kde se sešli soutěžící z celé republiky.