Kreativ

ŠTÍTEK: marmeláda

Išelské dortíčky

Išelské dortíčky: Cukroví, které miloval Franz Josef, zvládnete v pohodě doma

Išelské dortíčky patří ke stálicím vánočního pečení. Skrývají v sobě ty nejlepší chutě a vypadají velmi lákavě. Kdysi je prý měl velmi rád císař František Josef. Jak udělat išelské dortíčky? A jaká náplň je vhodná do išelských dortíčků? Podívejte se na přehledný recept. Najdete také videorecet na išelské dortíčky podle Josefa Maršálka.

První sklizeň v polovině prázdnin

Zahradnice z Želešic si chválí úrodu fíků, má jich plné mísy. A radí, jak na to

Fíky sklízí Denisa Vardan z jihomoravských Želešic dvakrát za rok. Na zahradě má jeden sedmiletý fíkovník, druhý potom čtyřletý. Oba rodí nádherné sladké plody a jejich chuť si pochvalují zejména děti. Podle zahradnice není pěstování fíkovníků nijak zvlášť složité, takže bohatou sklizeň lahodných fialových plodů můžete mít klidně i právě vy.

Kuchařka šéfkuchařů...

Od sousedů: V Rakousku vybrali Kuchařku šéfkuchařů

Největší národní ocenění udělované rakouským svazem kuchařů získala ve 30. ročníku soutěže teprve jako druhá v historii Viktoria Stranzingerová (39), učitelka školy vaření "Cook up Kitchen", kterou založila v Aurolzmünsteru.

Nový web Deníku 77plus1.cz nabízí regionální zajímavosti, fotografie, videa i něco navíc

77plus1: Obrazy z popela zesnulých, marmeláda ze Šumavy i vyhlídka na Bazaly

Nebudu lhát, na první přečtení mě ta zpráva lehce šokovala. Skutečně někdo myslí vážně, že namaluje obraz s použitím kremačního popela? Ale čím víc nad tím přemýšlím, tím víc se mi ten nápad líbí. Je to originální, je to odvážné a určitě to není pro každého, ale jsem přesvědčená, že zájemců o svou novou službu bude mít majitelka pohřební služby a zároveň výtvarnice Jana Žitná víc než dost.

Rekordmany roku 2022 ocenili v Senátu České republiky. Jan Koller v síni slávy.

Rekordmani roku. Vyřezávaný motocykl, Jan Koller nebo série marmelád

Pelhřimovská Agentura Dobrý den vyhlásila Rekordmany roku. V uplynulém roce se pokusilo do České knihy rekordů zapsat na dvě stě počinů. Vybrat držitele cen v jednotlivých kategoriích nebylo jednoduché. Mezi nejlepší se dostala přehlídka marmelád, majitel vyřezávaného motocyklu nebo sběratel relikvií z filmů o Vinnetouovi.

Tradiční masopustní koblihy v Hradci Králové

Koblihy a masopust prostě patří k sobě. Vyberte si z pěti skvělých receptů

Tradičním jídlem pro stále oblíbenější masopust jsou kromě zabíjačkových pokrmů také koblihy. Průvod masek tohle sladké občerstvení za své písně a improvizované výstupy vždycky rád ocení. Čerstvé koblihy jsou ale skvělé po celý rok a milují je nejen děti snad v každé rodině. Když chtěl hudební skladatel Leoš Janáček uctít hosta, nechal nasmažit koblihy. Vyzkoušejte proto pět receptů, které jsme pro vás vybrali. Uvidíte, že je zvládnete a pochutnáte si.

Kroměříž mlsala na Čokofestivalu na všechny způsoby.

VIDEO: Kroměříž mlsala čokoládu na všechny způsoby

Polévka z řepy s čokoládou, grilovaný čokoládový dort, lanýže, makronky, cupcakes, prostě čokoláda, kam se člověk podíval. A často v kombinacích, které by ho jen tak nenapadly. Od pátku do neděle mají všichni milovníci této pochoutky, sladkostí a cukrovinek jedinečnou příležitost užít si pamlsků na výstavišti v Kroměříži.

V heřmanické sklárně Spider Glass vyrábí unikátní skleněné medaile pro letošní 10. ročník soutěže.

Kunratická jamparáda se kvapem blíží. Na přihlášení marmelád zbývá měsíc

Necelý měsíc je do uzávěrky příjmu vzorků do letošního ročníku soutěže marmeládníků Kunratická jamparáda 2022. Letos vstoupila do jubilejního desátého ročníku a pořadatelé by se rádi zapsali do České knihy rekordů nejenom v počtu přihlášených soutěžících, ale i přihlášených vzorků. Své marmelády můžete do jamparády odevzdávat ještě do 15. října.

Odstartoval 10. ročník soutěže ve vaření marmelád Kunratická JamParáda 2022.

Na JamParádě ochutnali už přes 3200 marmelád. Soutěžil i vzorek z Filipín

Více než 3200 vzorků marmelád ochutnali porotci v uplynulých devíti letech ojedinělé soutěže určené vařičům marmelád Kunratická JamParáda. A v každém z těch ročníků měla své vzorky i Věra Pospíchalová, historicky nejúspěšnější místní účastnice soutěže. Letos se organizátoři pokusí o zápis do České knihy rekordů v počtu soutěžících i přihlášených vzorků.

Jablka jsou k výrobě pektinu jak stvořená

Dobrá marmeláda potřebuje pektin. Vyrobit si ho můžete i z nezralých jablek

Správná marmeláda je hustá a když si ji namažete na rohlík, nesteče, z lineckého nevyteče a v koláči se neztratí. Nic z toho by však nebylo možné bez pektinu. Růžena Boudová z České Kamenice dělá marmelády z různých druhů ovoce každý rok a nedá při jejich výrobě dopustit na domácí pektin z nezralých jablek.

Markéta Chovancová, autorka kuchařky Markéta v troubě, s dcerou.

Recepty se mají šířit, aby udělaly radost, říká foodblogerka Markéta Chovancová

S vařením a pečením Markéta Chovancová začala, až když měla vlastní domácnost. Dnes oblíbenou foodblogerku sledují na jejím instagramovém blogu Markéta v troubě tisíce lidí, které inspiruje svými recepty, sestavenými z běžně dostupných surovin a popsanými tak srozumitelně, aby podle nich zvládli vařit a péct úplně všichni. Markéta má krásnou rodinu, tři děti a postavu štíhlou jako modelka, i když říká, že bez kousku kvalitní čokolády a marmelády si neumí představit den. Loni vydala úspěšnou kuchařku a těší se, co nového jí osud přinese.

Paní Marmeláda Jozefína Růžičková z Prachatic.

Marmelády od Jozefíny z Prachatic v Anglii opět bodovaly. Přivezla domů medaile

Tři zlaté medaile z prestižní soutěže World’s Original Marmalade Awards o nejchutnější citrusové marmelády na světě letos míří do Prachatic Jozefíně Růžičkové. Marmelády pod značkou Rose Garden vznikající v prachatické kuchyni kromě zlata získaly i další tři stříbrné a tři bronzové. Slavnostní předání cen proběhlo uplynulou sobotu 26. března

Trhy

Ukázková zahrada. Na rodinné farmě Aronia vznikají džemy, marmelády nebo povidla

Čím dál častěji čteme v časopisech nebo slýcháme v rozhovorech, jak moc je třeba navrátit se k přírodě. V Drahotěšicích na Českobudějovicku bydlí rodina Voběrkova, která tak už ale dávno skutečně žije. Vše, co se u nich na farmě Aronii urodí, zpracují pro svou potřebu. Od roku 2019 pak pod značkou Návrat ke kořenům prodávají sušené ovoce, povidla nebo džemy také podobně smýšlejícím lidem.

Na snímku starosta Kunratic Milan Götz a duchovní otec soutěže Jamparáda Jiří Poděbradský.

Soutěž sladkých dobrot. Kunratice po roce ožijí marmeládami

V pořadí už devátý ročník největší marmeládové soutěže ve střední Evropě odstartoval. JamParáda se koná od roku 2013 v Kunraticích na Frýdlantsku a slavnostní vyhlášení vítězů proběhne 6. listopadu. Soutěž je otevřena všem, kteří rádi vaří marmelády. Stačí vyplnit přihlášku a dodat soutěžní vzorky. Uzávěrka je 15. října.

Tradiční slavnosti předcházelo hodnocení pálenek a pečení dobrot.

Pálenky a dva tisíce šest set buchet. Bohutice slavily tradiční meruňkovou noc

Poslední sobota červencová sobota patřila Letní meruňkové noci. Na letošní oslavě dobré úrody meruněk se k degustaci sešlo 39 druhů výtečných meruňkových marmelád. Nejlepší marmeládu letošního ročníku uvařila paní Anežka Ševčíkováz Moravského Krumlova, druhé místo patří marmeládě od paní Jany Kasalové a třetí místo obsadila marmeláda paní Veroniky Holcmanové. Meruňkovice se letos sešlo 41 vzorků a různých druhů pálenek bylo v letošním roce k degustaci 31 vzorků. Děkujeme Simoně Mašové za pěkný příspěvek a fotky.

Po roční přestávce oslavili ve Velkých Pavlovicích v Ekocentru Trkmanka Meruňkobraní.

Meruňkobraní do velkopavlovické Trkmanky přilákalo přes tisíc lidí

Po nedobrovolné odmlce se první červencovou sobotu uskutečnil další ročník Velkopavlovického meruňkobraní, tentokrát s podtitulem „Uzrálo ve Velkých Pavlovicích“.  I když Covid 19 nepříznivě ovlivnil stavy personálu na ekocentru, díky šikovnosti stávajícího personálu a partnerům je za námi velmi úspěšná akce, která předčí předcházející ročníky. Děkujeme Ekocentru Trkmanka za zajímavý příspěvek a Oldřichu Otáhalovi za krásné fotky.

Informační středisko města Ústí nad Labem na Mírovém náměstí. Ilustrační foto

Nová marmeláda i publikace obohatí ústecké infocentrum

Nové zboží nabízí Informační středisko města Ústí nad Labem. Sortiment obohatí například brožura Hrad Blansko o jeho historii a stavebním vývoji, nová várka marmelád Mlsný Filip s netradičními příchutěmi, pamětní mince, leporelo s leteckými fotografiemi města či originální pastelky v pouzdře.

Skotský shortbread

Recept na sušenky shortbread. Tato dobrota zmizí ze stolu okamžitě

Sušenky shortbread se hodí na ta nejfajnovější pohoštění, v Británii vévodí vánočnímu stolu, vy si je však můžete připravit snadno i doma - jen tak k odpolednímu čaji nebo kávě. Jde o máslové kousky upečené ze dvou dílů másla, tří dílů hladké mouky a jednoho dílu cukru. Podávejte je s malinovou marmeládu a doma budete za hvězdu.