Kreativ

ŠTÍTEK: marmeláda

Nejlepší marmelády v Česku se stále vaří v Prachaticích

Jozefína Růžičková se svojí značkou Rose Garden i letos zazářila na prestižní mezinárodní soutěži World´s Original Marmelade Awards. V konkurenci více než tří tisíc marmelád z celého světa se celkem šest jejích výrobků umístilo na stupních vítězů. Navázala tak na skvělý loňský úspěch, kdy si z ceremoniálu odnesla unikátní dvojitou zlatou medaili.

U Boudů zavařovaly dámy z velvyslanectví

Znojmo – Zástupkyně americké ambasády zavítaly při své návštěvě Znojma i do rodinné firmy manželů Boudových, kteří se zaměřují na vaření marmelád a různých sterilovaných specialit.

Kokosové košíčky

Kokosové košíčky

Košíčky z kokosového těsta máčené v bílé čokoládě se báječně hodí k ranní kávě.  

Houbičky s marmeládou

Houbičky s marmeládou

Houbičky se dají připravit i z kupovaného lineckého těsta. Náš recept nicméně popisuje přípravu těsta domácího.  

Důlkové koláčky

Důlkové koláčky

Koláčky plněné rybízovou zavařeninou patří k jednodušším receptům. K jejich přípravě nepotřebujete žádnou cukrářskou zručnost, a přesto vypadají… k nakousnutí!

Jozefína ohromila svět marmeládou

Prachatice - Tři hvězdy. Přesně tolik získala jedna z prachatických marmelád na nejprestižnější gurmánské soutěži, která se konala ve Velké Británii.

Nejlepší marmeláda? V kurzu je exotika, vyhrát může každý

Soutěž O nejchutnější marmeládu bystřického regionu už počtvrté vyhlásilo středisko volného času Včelín z Bystřice pod Hostýnem. Momentálně mají už šest soutěžních vzorků a další jim mohou zájemci nosit až do středy 27.října. Vítěze vyberou sami návštěvníci Farmářského a řemeslného jarmarku, který se koná první říjnovou sobotu.

Marmeláda z okurek? Výrobní tajemství, říká Zuzana Boudová

/ANKETA/ Kdoule, mišpule, šípky, ale i třeba okurky. Z těchto plodin vyrábí už pět let marmelády manželé Boudovi ze Znojma. Se svými originálními výtvory sklízí úspěchy. Potřetí v řadě je letos ocenila porota prestižní světové soutěže Great Taste a za mišpule s vlašskými ořechy a karamelem získali krajské ocenění regionální potravina.

Marmeláda z okurek? Výrobní tajemství, říká Zuzana Boudová

Znojmo – Kdoule, mišpule, šípky, ale i třeba okurky. Z těchto plodin vyrábí už pět let marmelády manželé Boudovi ze Znojma. Se svými originálními výtvory sklízí úspěchy. Potřetí v řadě je letos ocenila porota prestižní světové soutěže Great Taste a za mišpule s vlašskými ořechy a karamelem získali krajské ocenění regionální potravina.

Marmeláda z okurek? Výrobní tajemství, říká Zuzana Boudová

Znojmo – Kdoule, mišpule, šípky, ale i třeba okurky. Z těchto plodin vyrábí už pět let marmelády manželé Boudovi ze Znojma. Se svými originálními výtvory sklízí úspěchy. Potřetí v řadě je letos ocenila porota prestižní světové soutěže Great Taste a za mišpule s vlašskými ořechy a karamelem získali krajské ocenění regionální potravina.

Marmelády a džemy popovické kuchařky dobyly Buchlovice

Popovická Anna Vratislavská ovládla 4. ročník soutěže koštu archivních marmelád a džemů, kterou 29. července v rámci XVI. Festivalu česneku na zámku (a v městečku) Buchlovice vyhlásila Folklorní agentura Buchlov.

Jahodová sezona vrcholí. Denně mizí tuny plodů

Nymbursko /ANKETA/ - Voňavá dobrota ze záhonu rovnou do pusy. Džemy, marmelády, knedlíky a koláče… To všechno láká milovníky jahod, kteří se na sklonku jara vydávají na samosběr do jahodáren.

Jahodová sezona vrcholí. Denně mizí tuny plodů

Mělnicko /ANKETA/ - Voňavá dobrota ze záhonu rovnou do pusy. Džemy, marmelády, knedlíky a koláče… To všechno láká milovníky jahod, kteří se na sklonku jara vydávají na samosběr do jahodáren.

Jahodová sezona vrcholí. Denně mizí tuny plodů

Boleslavsko /ANKETA/ - Voňavá dobrota ze záhonu rovnou do pusy. Džemy, marmelády, knedlíky a koláče… To všechno láká milovníky jahod, kteří se na sklonku jara vydávají na samosběr do jahodáren.

Folklor i domácí marmeládu nabídla benešovská muzejní noc

Benešov /FOTOGALERIE/ – Muzeum Podblanicka v Benešově uspořádalo již po třinácté muzejní noc s programem končícím o půlnoci. Mnozí této ojedinělé možnosti, přijít do muzea i v pozdních nočních hodinách, využili. Měli totiž možnost si prohlédnout nejen stálé expozice, ale i výstavu Svět roubenek a tradic, podívat se na ukázky řemesel, folklorní soubor Benešáček či vystoupení dětí ze základní umělecké školy. Návštěvníci ochutnali i netradiční občerstvení, ve kterém nechyběly třeba kroupy i chlebová nádivka.

Máte doma staré marmelády a džemy? Přineste je na košt do Buchlovic

„Nevyhazujte něco, co může ještě dobře posloužit společnému prožitku, ani to (zatím) nedávejte do kvasu," apelují Miloslav Hrdý a František Hrňa z Folklorní agentury Buchlov na obyvatele Slovácka a východní Moravy. Týká se to těch, kteří si z nejrůznějšího ovoce, sklizeného ze svých zahrádek a sadů, vaří doma marmelády a džemy.

Zeliáda nezklamala. Zaujaly netradiční škvarky i desítky marmelád

Víceměřice - Jubilejní desátou Zeliádu prožili v sobotu ve Víceměřicích. Akce, na níž prim zdaleka nehraje jen zelí, přilákala řadu lidí včetně těch, kteří se nebojí trochu experimentovat. Kromě desítek vzorků nakládaných okurek či právě zelí tak lidé mohli ochutnat kompoty, marmelády i zeleninové přílohy k jídlům.

VIDEO: Zvítězila marmeláda z višně a máty

Příbraz – Pro řadu lidí je stále tou nejlepší snídaní čerstvé pečivo s máslem a sladkou marmeládou. A protože se jedná o stále oblíbený způsob, jak doma zpracovat úrodu ovoce, nabízí se i možnost srovnávání. Doplnili jsme video. 

Kdo bude králem marmelád? Soutěž vrcholí v sobotu

Kunratice u Frýdlantu - Ochutnat víc než čtyři stovky marmelád. To je úkol pro porotu letošní JamParády. Soutěže o nejlepší marmeládu, která vrcholí právě tuto sobotu v Kunraticích u Frýdlantu.

Kdo bude králem marmelád? Soutěž vrcholí v sobotu

Kunratice u Frýdlantu - Ochutnat víc než čtyři stovky marmelád. To je úkol pro porotu letošní JamParády - soutěže o nejlepší marmeládu, která vrcholí právě tuto sobotu v Kunraticích u Frýdlantu.

Meruňková marmeláda zachutnala Britům. Podnikatelka navaří tisíce sklenic ročně

Újezd – Meruňky a levandule. To jsou hlavní přísady v marmeládě, která Veronice Konečné z Újezdu u Brna přinesla mezinárodní ocenění. Letos získala druhé místo v kategorii nováčků v soutěži ve vaření marmelád ve Velké Británii. „Dál bych chtěla soutěžit v kategorii citrusů," plánuje jedenatřicetiletá žena.

Dům zahrádkářů ozdobily rozkvetlé květiny, šťavnatá jablka i chutné marmelády

Velké Opatovice /FOTOGALERIE/ – „To je nádhera!" rozplývali se návštěvníci, kteří v neděli zavítali do Domu zahrádkářů ve Velkých Opatovicích. Výstavní místnost tam zdobily růže, jiřiny, brambory, cibule, jablka, papriky nebo hrozny. A také angreštová či třešňová marmeláda, hrušky s jeřabinou, skořicí a hřebíčkem nebo kyselé okurky a červená řepa. Místní zahrádkáři tam vystavovali na obdiv to, co doma vypěstovali. S přípravou jim pomáhaly zdejší hospodyňky.

Marmelády ze Znojma mají další cenu. Od Britů

Znojmo – V konkurenci deseti tisíc vzorků z celého světa získal extra džem nazvaný Znojemské meruňky s ledovým vínem jednu hvězdu v britské soutěži Great Taste Awards. Marmeládu vyrobili manželé Boudovi a úspěchu si velmi cení. „Porota byla tentokrát velmi přísná. Z celé republiky jsme byly čtyři firmy, které dostaly cenu. Porotci mohou udělit tři hvězdy, dvě, anebo jednu. Jedna je velmi dobré hodnocení," uvažoval podnikatel Otto Bouda.

Pozvánka na výstavu: Co přinesl další rok?

Hradec Králové - Je těžké si představit centrum Hradce Králové bez nabídky kulturních akcí, a to i v létě, kdy třeba divadla mají prázdniny. Odpočinek si již zajisté můžou dopřát i vystavující autoři z Unie výtvarných umělců (dále UVU), z. s. v Hradci Králové, jelikož 23. června 2016 byla otevřena jejich tradiční společná výstava - Východočeský výtvarný salon.

Sestřičky přilákaly do regionu královnu marmelád

Vsetín - Červený londýnský dvoupatrový autobus královny marmelád Blanky Milfaitové mohli včera navštívit lidé v centru Vsetína. Autorka doma i ve světě ceněných marmelád se tady zastavila na své tour po České republice.