Jozefína Růžičková se svojí značkou Rose Garden i letos zazářila na prestižní mezinárodní soutěži World´s Original Marmelade Awards. V konkurenci více než tří tisíc marmelád z celého světa se celkem šest jejích výrobků umístilo na stupních vítězů. Navázala tak na skvělý loňský úspěch, kdy si z ceremoniálu odnesla unikátní dvojitou zlatou medaili.
Znojmo – Další cenu za své marmelády získali manželé Boudovi ze Znojma. „Stříbrnou medaili jsme si z největší světové soutěže marmelád ve Velké Británii odnesli za naši novinku. Ocenění dostala marmeláda z krvavých tarocco pomerančů,“ řekla Zuzana Boudová.
Znojmo – Zástupkyně americké ambasády zavítaly při své návštěvě Znojma i do rodinné firmy manželů Boudových, kteří se zaměřují na vaření marmelád a různých sterilovaných specialit.
Koláčky plněné rybízovou zavařeninou patří k jednodušším receptům. K jejich přípravě nepotřebujete žádnou cukrářskou zručnost, a přesto vypadají… k nakousnutí!
Kunratice – Před první světovou válkou sklízely marmelády z Kunratic zlaté medaile na soutěžích ve Vídni i Amsterodamu. Dnes se malá obec na Frýdlantsku stává znovu marmeládovou velmocí.
Další ocenění za své marmelády dostali manželé Boudovi ze Znojma. „Označení Česká chuťovka dostaly Znojemské špendlíky, Dětskou chuťovku mají Znojemské broskve v čokoládě extra džem,“ sdělila Zuzana Boudová.
Znojmo – Další ocenění za své marmelády dostali manželé Boudovi ze Znojma. „Označení Česká chuťovka dostaly Znojemské špendlíky, Dětskou chuťovku mají Znojemské broskve v čokoládě extra džem,“ sdělila Zuzana Boudová.
Prachatice – Když jako malá holka Jozefína Růžičková z Prachatic vařila marmelády s maminkou a sestrami, ani jí nenapadlo, že by je někdy mohla vyrábět na „kšeft“ a pro celý svět. To se stalo tak nějak samosebou až časem.
Soutěž O nejchutnější marmeládu bystřického regionu už počtvrté vyhlásilo středisko volného času Včelín z Bystřice pod Hostýnem. Momentálně mají už šest soutěžních vzorků a další jim mohou zájemci nosit až do středy 27.října. Vítěze vyberou sami návštěvníci Farmářského a řemeslného jarmarku, který se koná první říjnovou sobotu.
Kunratice – Zatímco v jiných letech už pořadatelé tradiční Kunratické Jamparády pečlivě evidovali na 30 vzorků, letos jich zatím do malé obce na Frýdlantsku, která proslula výrobou marmelád, přišly dosud pouhé dva.
Kanice – Po roce se kanický zámek opět otevírá veřejnosti. V sobotu se bude konat ochutnávka vín a marmelád, na neděli je přichystán den otevřených dveří.
Mariánské Lázně - Literárně hudební festival Literární marmeláda v Mariánských Lázních si tentokrát připomene 125. výročí od narození velké ruské básnířky Mariny Cvětajevové.
/ANKETA/ Kdoule, mišpule, šípky, ale i třeba okurky. Z těchto plodin vyrábí už pět let marmelády manželé Boudovi ze Znojma. Se svými originálními výtvory sklízí úspěchy. Potřetí v řadě je letos ocenila porota prestižní světové soutěže Great Taste a za mišpule s vlašskými ořechy a karamelem získali krajské ocenění regionální potravina.
Znojmo – Kdoule, mišpule, šípky, ale i třeba okurky. Z těchto plodin vyrábí už pět let marmelády manželé Boudovi ze Znojma. Se svými originálními výtvory sklízí úspěchy. Potřetí v řadě je letos ocenila porota prestižní světové soutěže Great Taste a za mišpule s vlašskými ořechy a karamelem získali krajské ocenění regionální potravina.
Znojmo – Kdoule, mišpule, šípky, ale i třeba okurky. Z těchto plodin vyrábí už pět let marmelády manželé Boudovi ze Znojma. Se svými originálními výtvory sklízí úspěchy. Potřetí v řadě je letos ocenila porota prestižní světové soutěže Great Taste a za mišpule s vlašskými ořechy a karamelem získali krajské ocenění regionální potravina.
Popovická Anna Vratislavská ovládla 4. ročník soutěže koštu archivních marmelád a džemů, kterou 29. července v rámci XVI. Festivalu česneku na zámku (a v městečku) Buchlovice vyhlásila Folklorní agentura Buchlov.
Nymbursko /ANKETA/ - Voňavá dobrota ze záhonu rovnou do pusy. Džemy, marmelády, knedlíky a koláče… To všechno láká milovníky jahod, kteří se na sklonku jara vydávají na samosběr do jahodáren.
Mělnicko /ANKETA/ - Voňavá dobrota ze záhonu rovnou do pusy. Džemy, marmelády, knedlíky a koláče… To všechno láká milovníky jahod, kteří se na sklonku jara vydávají na samosběr do jahodáren.
Boleslavsko /ANKETA/ - Voňavá dobrota ze záhonu rovnou do pusy. Džemy, marmelády, knedlíky a koláče… To všechno láká milovníky jahod, kteří se na sklonku jara vydávají na samosběr do jahodáren.
Benešov /FOTOGALERIE/ – Muzeum Podblanicka v Benešově uspořádalo již po třinácté muzejní noc s programem končícím o půlnoci. Mnozí této ojedinělé možnosti, přijít do muzea i v pozdních nočních hodinách, využili. Měli totiž možnost si prohlédnout nejen stálé expozice, ale i výstavu Svět roubenek a tradic, podívat se na ukázky řemesel, folklorní soubor Benešáček či vystoupení dětí ze základní umělecké školy. Návštěvníci ochutnali i netradiční občerstvení, ve kterém nechyběly třeba kroupy i chlebová nádivka.
Pravé ovčí sýry, ale také domácí med nebo marmeláda z rakytníku. Přerované si na Zelený čtvrtek užili premiéru farmářských trhů, které město vůbec poprvé pořádalo ve spolupráci s místní Agrární komorou.
„Nevyhazujte něco, co může ještě dobře posloužit společnému prožitku, ani to (zatím) nedávejte do kvasu," apelují Miloslav Hrdý a František Hrňa z Folklorní agentury Buchlov na obyvatele Slovácka a východní Moravy. Týká se to těch, kteří si z nejrůznějšího ovoce, sklizeného ze svých zahrádek a sadů, vaří doma marmelády a džemy.
Prachatice – Nejlepší marmelády na světě vaří podle aktuálního verdiktu porotců soutěže World's Original Marmalade Awards 2017 Jozefína Růžičková z Prachatic.
Prachatice - Její marmelády znají hlavně ti, kteří navštěvují farmářskou prodejnu v Prachaticích, Jozefína Růžičková ale se svými marmeládami slaví další úspěchy.
Víceměřice - Jubilejní desátou Zeliádu prožili v sobotu ve Víceměřicích. Akce, na níž prim zdaleka nehraje jen zelí, přilákala řadu lidí včetně těch, kteří se nebojí trochu experimentovat. Kromě desítek vzorků nakládaných okurek či právě zelí tak lidé mohli ochutnat kompoty, marmelády i zeleninové přílohy k jídlům.
Prostějov – Chobotničky, chilli con carne, cupcaky, marmelády, pralinky, vína i veganská strava. To všechno mohli ochutnat návštěvníci v sobotu v prostějovském Národním domě na akci Restaurant Day.
Kunratice u Frýdlantu - V ostré konkurenci marmelád z domácího, ale i naprosto neznámého, exotického ovoce, bodovala domácí klasika. Borůvková, vylepšená kapkou portského.
Příbraz – Pro řadu lidí je stále tou nejlepší snídaní čerstvé pečivo s máslem a sladkou marmeládou. A protože se jedná o stále oblíbený způsob, jak doma zpracovat úrodu ovoce, nabízí se i možnost srovnávání. Doplnili jsme video.
Kunratice u Frýdlantu - Ochutnat víc než čtyři stovky marmelád. To je úkol pro porotu letošní JamParády. Soutěže o nejlepší marmeládu, která vrcholí právě tuto sobotu v Kunraticích u Frýdlantu.
Kunratice u Frýdlantu - Ochutnat víc než čtyři stovky marmelád. To je úkol pro porotu letošní JamParády - soutěže o nejlepší marmeládu, která vrcholí právě tuto sobotu v Kunraticích u Frýdlantu.
Lidice – V Lidické galerii se v sobotu 12. listopadu od 13 do 15 hodin uskuteční další víkendová dílna pro veřejnost. Určena bude tedy nejen pro dospělé, ale i pro rodiče s dětmi.
Újezd – Meruňky a levandule. To jsou hlavní přísady v marmeládě, která Veronice Konečné z Újezdu u Brna přinesla mezinárodní ocenění. Letos získala druhé místo v kategorii nováčků v soutěži ve vaření marmelád ve Velké Británii. „Dál bych chtěla soutěžit v kategorii citrusů," plánuje jedenatřicetiletá žena.
Velké Opatovice /FOTOGALERIE/ – „To je nádhera!" rozplývali se návštěvníci, kteří v neděli zavítali do Domu zahrádkářů ve Velkých Opatovicích. Výstavní místnost tam zdobily růže, jiřiny, brambory, cibule, jablka, papriky nebo hrozny. A také angreštová či třešňová marmeláda, hrušky s jeřabinou, skořicí a hřebíčkem nebo kyselé okurky a červená řepa. Místní zahrádkáři tam vystavovali na obdiv to, co doma vypěstovali. S přípravou jim pomáhaly zdejší hospodyňky.
Vyškov – Domácí marmelády, pečené čaje, čerstvě napečené koláče. Ve vyškovském zooparku v sobotu odpoledne výjimečně nehráli hlavní roli jeho zvířecí obyvatelé, ale zejména tradiční české ovoce. Malé i velké návštěvníky totiž lákalo na takzvanou Ovocnou póť.
Znojmo – V konkurenci deseti tisíc vzorků z celého světa získal extra džem nazvaný Znojemské meruňky s ledovým vínem jednu hvězdu v britské soutěži Great Taste Awards. Marmeládu vyrobili manželé Boudovi a úspěchu si velmi cení. „Porota byla tentokrát velmi přísná. Z celé republiky jsme byly čtyři firmy, které dostaly cenu. Porotci mohou udělit tři hvězdy, dvě, anebo jednu. Jedna je velmi dobré hodnocení," uvažoval podnikatel Otto Bouda.
Hradec Králové - Je těžké si představit centrum Hradce Králové bez nabídky kulturních akcí, a to i v létě, kdy třeba divadla mají prázdniny. Odpočinek si již zajisté můžou dopřát i vystavující autoři z Unie výtvarných umělců (dále UVU), z. s. v Hradci Králové, jelikož 23. června 2016 byla otevřena jejich tradiční společná výstava - Východočeský výtvarný salon.
Vsetín - Červený londýnský dvoupatrový autobus královny marmelád Blanky Milfaitové mohli včera navštívit lidé v centru Vsetína. Autorka doma i ve světě ceněných marmelád se tady zastavila na své tour po České republice.