Už tuto sobotu, 2. listopadu, se opět bude vybírat nejlepší marmeláda. V Kunraticích na Frýdlantsku se koná další ročník populární soutěže Jamparáda, největší svého druhu ve střední Evropě.
V Bohušově slavili státní svátek opravdu originálně: přeměnili hospodu na cukrárnu. Iniciativa Bohušov žije nemá nouzi o originální nápady. Pozvala do Hospody u Gerina všechny, kdo si chtějí společně užít poslední teplý den babího léta, příchod středoevropského času a oslavit státní svátek nejen prodlouženým víkendem, ale také koláči, buchtami, dezerty, dorty, zákusky, cukrovím a marmeládami.
Prachatičtí mají rádi produkty ze zahrádek a rádi si je kupují. Na tom se rozhodně shodnou ti, kteří se v sobotu 19. října přišli podívat na Skalku, kde se konala Oslava místní produkce. Na Skalce bylo možné zakoupit si zeleninu ze zahrádek v okolí, domácí čajovou směs, dát si dobrou kávu nebo ochutnat marmeládu prachatické "paní Marmelády" Jozefíny Růžičkové.
Podzimem dýchaly na návštěvníky tradiční farmářské trhy v Panském domě v Bavorově. Konaly se v sobotu 12. října od rána a kromě stánků s občerstvením si mohli lidé nakoupit například i poctivé jogurty, domácí buchty, nebo výborné marmelády.
Čalamády, kyselé okurky, cuketová hořčice a marmelády, z méně rozšířených třeba šípková a mrkvová. Celkem devět vzorků přihlásili návštěvníci Valašské zahrady a Svatováclavského jarmarku v Rožnově pod Radhoštěm do sobotní soutěže o nejlepší domácí zavařeninu.
Cibulové slané koláče, polévky, marmelády a dokonce i pivo. Tím, čím je pro Žatecko chmel a pro Champagne vinná réva, tím je pro Račetice cibule. Své žluté zlato oslaví mohutnou akcí.
První marmeládu uvařily z italských citrónů. A to byl jen začátek. Jejich další kousky nabízejí rozmanité kombinace meruněk, angreštu, třešní s portským vínem až po cibulové čatní. Nyní pozvedly marmelády na vyšší stupeň.
První marmeládu uvařily z italských citrónů. A to byl jen začátek. Jejich další kousky nabízejí rozmanité kombinace meruněk, angreštu, třešní s portským vínem až po cibulové čatní. Nyní pozvedly marmelády na vyšší stupeň.
První marmeládu uvařily z italských citrónů. A to byl jen začátek. Jejich další kousky nabízejí rozmanité kombinace meruněk, angreštu, třešní s portským vínem až po cibulové čatní. Nyní pozvedly marmelády na vyšší stupeň.
Borůvky patří neodmyslitelně k horám. Pochutnat si na nejrůznějších dobrotách s borůvkami mohou lidé o nastávajícím víkendu na Borůvkových hodech, které se konají v sobotu 17. a neděli 18. srpna v Malé Morávce.
Obdivuhodný výkon Zdeňka Páchy, který v neděli vynesl na Sněžku 211 kg těžký náklad, označil šéf agentury českých rekordů a kuriozit za výjimečnou událost.
Obdivuhodný výkon Zdeňka Páchy, který v neděli vynesl na Sněžku 211 kg těžký náklad, označil šéf agentury českých rekordů a kuriozit za výjimečnou událost.
/FOTO, VIDEO/ Obdivuhodný výkon Zdeňka Páchy, který v neděli vynesl na Sněžku 211 kg těžký náklad, označil šéf agentury českých rekordů a kuriozit za výjimečnou událost. „Během třiceti let každý rok registrujeme tři stovky rekordů, máme jich dohromady kolem deseti tisíc. Tohle, co předvedl, patří do absolutní špičky,“ řekl Luboš Rafaj.
FOTOGALERIE/ Atmosféru hanáckého gruntu a starodávný způsob mlácení obilí nabídla v sobotu 10. srpna akce v Hanáckém muzeu v přírodě, která do Příkaz přilákala desítky zájemců z různých částí okresu.
Pohoda, zahrada, chalupaření… Prázdninový čas zároveň nabízí možnost, jak se vlastníma rukama pustit do zvelebování venkovního prostoru. Přitom nemusí jít o nákladnou investici. Zkuste naše tipy.
Znojmo – Znojemské okurky a extra džem z černého rybízu z produkce znojemské rodinné firmy Bouda 1883 – Marmelády ze Znojma mají hvězdy z prestižní mezinárodní soutěže Great Taste Awards.
Velké Pavlovice /FOTOGALERIE/ – Guláš na meruňkách, knedlíky s meruňkami, meruňky smažené nebo beleše s marmeládou. Takové dobroty měla možnost ochutnat zhruba tisícovka návštěvníku již tradičního Velkopavlovického meruňkobraní, které se v sobotu konalo v areálu tamějšího Ekocentra Trkmanka.
Pro zahájení nové kariéry není nikdy pozdě. Dokazuje to příběh 69leté Jindry Křepelkové z vesničky Dobrčice u Mostu. Seniorka si nedávno udělala živnostenský list a začala podnikat v marmeládách, které sama vyrábí. Svou značku „Křepelkova domácí marmeláda“ propaguje u různých prodejců a věří, že se na ni usměje štěstí.
Teplicko – Druhý svátek vánoční začal na silnicích Teplicka tragicky. Při dopravní nehodě, ke které došlo u Velvětech na silnici z Teplic do Žalan ve středu kolem třetí hodiny ranní, přišel o život 28letý řidič. Ten z dosud nezjištěných příčin nezvládl řízení a vyjel se svým autem mimo silnici.
Znojmo – Rybí, čočkovou, zelnou a gulášovou polévku ochutnávali stovky lidí v pondělí do poledne při tradiční Štědrovce na znojemském Masarykově náměstí. Přikousnout mohli vánočku a na zahřátí jim pořadatelé z neformálního spolku Přátelé ze Starého města v příjemném štědrodenním dopoledni nabízeli čaj a svařené víno.
Kladno - Kladenští policisté zadrželi v úterý v Kladně podezřelého muže ve věku čtyřicet let z Libereckého kraje, který má jako recidivista bohatou trestnou minulost.
Kolín - Děti ze třídy 4.A z 1. základní školy Bezručova v Kolíně se pod dohledem učitelky Jitky Vítové zúčastnily projektu České spořitelny s názvem „Abeceda peněz“, který pomáhá dětem ve světě finanční gramotnosti. V té se děti zlepšovaly už od září letošního roku, kdy vyrazily na exkurzi do České spořitelny.
Horní Břečkov, Kunratice - Nejlepší hruškovou marmeládu se zázvorem umí Magdaléna Marová z Horního Břečkova. Rozhodli o tom porotci v Kunratické JamParádě. „V kategorii květové medy získala třetí místo za svůj med z máty další místní soutěžící, a to Veronika Zábojová,“ sdělila starostka Horního Břečkova Petra Formanová.
Kunratice – Bezová, meruňková, višňová nebo snad z exotického ovoce? Letošní Jamparáda má své vítěze. V sobotu odpoledne se Kunraticích na Frýdlantsku konal už šestý ročník největší marmeládové soutěže ve střední Evropě.
Podnikatelka a zakladatelka značky Rose Garden Jozefína Růžičková se jednoho dne rozhodla, že zanechá práce ve velkém byznysu v Praze, odstěhovala se za manželem na Šumavu a začala vařit džemy a marmelády. A to tak dobře, že už několikrát uspěla v soutěži, která je považována za gastronomického Oscara.
Přibice – Nezvykle bohatou úrodu fíků sklízí v těchto dnech Miroslav Effenberger z Přibic. „Ze dvou keřů nasbírám v průměru deset kilogramů za čtyři dny,“ řekl.
Lysice /FOTOGALERIE, VIDEO/ - Krásné slunečné počasí láká na druhém říjnovém víkendu na zámek v Lysicích stovky lidí. Návštěvníci nepřišli jen kvůli prohlídce barokního zámku a jeho půvabné zahrady s promenádní kolonádou, ale byli zvědaví i na jarmark s Dýňobraním.
Brno /FOTOGALERI, VIDEO/ – Vůně opečených klobás, ovocných marmelád i pestrobarevná zelenina zaplňují horní část Zelného trhu v Brně. Lidé se proplétají mezi stánky biofarmářů. Na letošním sedmadvacátém ročníku BIOjarmarku si v sobotu nakupují čerstvou zeleninu či domácí sirupy.
Kunratice (Frýdlantsko) – Loni touhle dobou se už organizátoři proslavené soutěže marmelád JamParáda v Kunraticích na Frýdlantsku začínali obávat, jestli na ně soutěžící nezapomněli, zato letos už se vzorky začínají shromažďovat. „Už máme prvních 26 skleniček,“ potvrzuje Milan Götz. Starosta obce, v níž soutěží navázali na historickou tradici. Marmelády se tu totiž vařily už koncem 19. století a zájem o ně měli až ve Vídni.
Léto je obdobím bohatým na sladkou úrodu plnou vitaminů. Využijte toho a zavařte si rybíz, maliny, ostružiny nebo švestky, ať máte v zimě zásoby. Váš malý kousek léta ve skle.
Kadaň - Úroda a sklízení jahod v těchto dnech nabývá na vrcholu a před sběrači a zahrádkáři stojí otázka, co s těmi čerstvými červenými plody vlastně udělat. V Kadani už mají jasno.
/FOTOGALERIE/ Úroda a sklízení jahod v těchto dnech nabývá na vrcholu a před sběrači a zahrádkáři stojí otázka, co s těmi čerstvými červenými plody vlastně udělat. V Kadani na Ústecku už mají jasno.
/ROZHOVOR/ Královna marmelád Linda Kamarádová zamíří v sobotu do Kadaně, kde se pochlubí svým kulinářským uměním a zájemcům dá rady a tipy ohledně této pochoutky. Ještě předtím ale Deníku poskytla zajímavý rozhovor.
Blanensko, Vyškovsko – Na marmeládu, do ovocných knedlíků, na lahodný koktejl. A co teprve jen tak posypané cukrem? Čerstvé jahody jsou v tomto ročním období v kurzu a jahodové plantáže v regionu jsou v obležení sběračů.