Kreativ

ŠTÍTEK: marmeláda

Na snímku starosta Kunratic Milan Götz a duchovní otec soutěže Jamparáda Jiří Poděbradský.

Soutěž sladkých dobrot. Kunratice po roce ožijí marmeládami

V pořadí už devátý ročník největší marmeládové soutěže ve střední Evropě odstartoval. JamParáda se koná od roku 2013 v Kunraticích na Frýdlantsku a slavnostní vyhlášení vítězů proběhne 6. listopadu. Soutěž je otevřena všem, kteří rádi vaří marmelády. Stačí vyplnit přihlášku a dodat soutěžní vzorky. Uzávěrka je 15. října.

Tradiční slavnosti předcházelo hodnocení pálenek a pečení dobrot.

Pálenky a dva tisíce šest set buchet. Bohutice slavily tradiční meruňkovou noc

Poslední sobota červencová sobota patřila Letní meruňkové noci. Na letošní oslavě dobré úrody meruněk se k degustaci sešlo 39 druhů výtečných meruňkových marmelád. Nejlepší marmeládu letošního ročníku uvařila paní Anežka Ševčíkováz Moravského Krumlova, druhé místo patří marmeládě od paní Jany Kasalové a třetí místo obsadila marmeláda paní Veroniky Holcmanové. Meruňkovice se letos sešlo 41 vzorků a různých druhů pálenek bylo v letošním roce k degustaci 31 vzorků. Děkujeme Simoně Mašové za pěkný příspěvek a fotky.

Po roční přestávce oslavili ve Velkých Pavlovicích v Ekocentru Trkmanka Meruňkobraní.

Meruňkobraní do velkopavlovické Trkmanky přilákalo přes tisíc lidí

Po nedobrovolné odmlce se první červencovou sobotu uskutečnil další ročník Velkopavlovického meruňkobraní, tentokrát s podtitulem „Uzrálo ve Velkých Pavlovicích“.  I když Covid 19 nepříznivě ovlivnil stavy personálu na ekocentru, díky šikovnosti stávajícího personálu a partnerům je za námi velmi úspěšná akce, která předčí předcházející ročníky. Děkujeme Ekocentru Trkmanka za zajímavý příspěvek a Oldřichu Otáhalovi za krásné fotky.

Informační středisko města Ústí nad Labem na Mírovém náměstí. Ilustrační foto

Nová marmeláda i publikace obohatí ústecké infocentrum

Nové zboží nabízí Informační středisko města Ústí nad Labem. Sortiment obohatí například brožura Hrad Blansko o jeho historii a stavebním vývoji, nová várka marmelád Mlsný Filip s netradičními příchutěmi, pamětní mince, leporelo s leteckými fotografiemi města či originální pastelky v pouzdře.

Skotský shortbread

Recept na sušenky shortbread. Tato dobrota zmizí ze stolu okamžitě

Sušenky shortbread se hodí na ta nejfajnovější pohoštění, v Británii vévodí vánočnímu stolu, vy si je však můžete připravit snadno i doma - jen tak k odpolednímu čaji nebo kávě. Jde o máslové kousky upečené ze dvou dílů másla, tří dílů hladké mouky a jednoho dílu cukru. Podávejte je s malinovou marmeládu a doma budete za hvězdu.

Božena Kreičy v obchůdku v Třebíči peče buchty podle staročeských receptů.

Majitelka krámku s českými buchtami: Pečeme pořád, je to ale boj o přežití

Jako od babičky. Takové buchty se před lety rozhodla vyrábět a prodávat v malém obchůdku v Třebíči v průchodu k lávce do židovské čtvrti Božena Kreičy. Češka bydlící v Rakousku se nevzdává ani v těžké době. Tým jejích pekařek má napilno prakticky denně. Ve všední dny se z obchodu line vůně kynutého těsta už od rána.

Brusinková marmeláda

Recepty s brusinkami: Chutnají skvěle a ještě prospívají zdraví

Díky vysokému obsahu vitaminů C, E a dalších antioxidantů se tyhle lehce nahořklé červené bobule řadí k superpotravinám. Podporují imunitu, předcházejí zánětům močových cest a k tomu skvěle chutnají. Uvařte z nich marmeládu nebo jimi rozzáříte třeba muffiny.

Připravte si marmeládu ze šípků

Na mnoha místech ještě nasbíráte velké množství šípků. Na čaj už však nyní nejsou příliš vhodné, protože leckde již úřadovaly mrazíky. Víte však, že je stále můžete použít třeba na výrobu vynikající marmelády?

Na čaj už nejsou šípky vhodné, zkuste džem

Na mnoha místech ještě nasbíráte velké množství šípků. Na čaj už však nyní nejsou příliš vhodné, protože leckde již úřadovaly mrazíky. Víte však, že je stále můžete použít třeba na výrobu vynikající marmelády?

Připravte si marmeládu ze šípků

Na mnoha místech ještě nasbíráte velké množství šípků. Na čaj už však nyní nejsou příliš vhodné, protože leckde již úřadovaly mrazíky. Víte však, že je stále můžete použít třeba na výrobu vynikající marmelády?

Marmeláda z hroznů? Hodí se třeba do svíčkové, říká Monika Pálková

Výraznou chuť a tmavou až borůvkovou barvu má marmeláda z hroznů Dornfelderu, kterou vyrábí vždy na podzim Vinařství Dalibor Osička z Velkých Bílovic. Právě tato odrůda se jim nejvíce osvědčila. „Hrozny mají poměrně velké a šťavnaté bobule, často dosáhnou vyšších cukernatostí,“ říká za vinařství Monika Pálková.

Nejlepší firma vyrábí ekologické plenky

Společnost Kolorky.cz vyrábějící jednorázové ekologické pleny získala v Plzeňském kraji titul Vodafone Firma roku 2020. Na titul Moneta Živnostník roku 2020 dosáhl výrobce elektrických odporových pecí Jiří Rumler.

Škola ve Frýdlantu si stočí vlastní víno. Bude mít úspěch jako ostatní produkty?

Střední škola hospodářská a lesnická ve Frýdlantu se snaží vychovávat k přírodě vstřícné generace prostřednictvím více než dvou desítek studijních oborů, které se dotýkají životního prostředí. Před pěti lety získala škola ocenění Ještědská MRKEV za přínos v environmentální výchově, vzdělávání a osvěty mládeže. A ten obhájila i v loňském roce.

Letní úroda ze zahrady: Víte, jak ji správně uchovat?

Nakládané okurky, ovocná marmeláda nebo sušená rajčata. Existuje řada způsobů, jak letní úrodu ze zahrady či tržnice uchovat i do pozdějších měsíců, kdy už budeme mít k dispozici čerstvé ovoce a zeleninu pouze z dovozu.

S marmeládou zkouší David Netolický nové věci. Slaví úspěch

Klokotající hrnec, hromady ovoce, které omamně voní, a fantazie, která jede na plné obrátky. To je denní chleba Jirkovana Davida Netolického, který se rozhodl, že původní povolání informačního technika vymění za vaření marmelád. A získává ocenění i na mezinárodních soutěžích.

S marmeládou zkouší David Netolický nové věci. Slaví úspěch

Klokotající hrnec, hromady ovoce, které omamně voní, a fantazie, která jede na plné obrátky. To je denní chleba Jirkovana Davida Netolického, který se rozhodl, že původní povolání informačního technika vymění za vaření marmelád. A získává ocenění i na mezinárodních soutěžích.

O nejchutnější marmeládu Bystřicka 2019

Marmeládové hodnocení 6. ročníku naší sladké soutěže proběhlo na předvánoční slavnosti Rozsvěcení betlému s ohňostrojem v areálu SVČ Včelín v Bystřici pod Hostýnem.

Čerstvé ovoce z Afriky i Asie dorazilo do Kutné Hory

/FOTOGALERIE/ Před Galerií Středočeského kraje v Kutné Hoře se v neděli 3. listopadu konaly Africké trhy. Fanoušci exotického ovoce si přišli na své. Mohli vybírat z čerstvého a sušeného ovoce z Afriky i Asie, koření ze Zanzibaru, kakaa, marmelády a dalších delikates.