Vítané nakopnutí. Podpořili single mámy v podnikání za časů lockdownu
Mentorský program pomohl samoživitelům v udržení živnosti navzdory protipandemickým opatřením. Klub svobodných matek chystá 2. ročník projektu.
Mentorský program pomohl samoživitelům v udržení živnosti navzdory protipandemickým opatřením. Klub svobodných matek chystá 2. ročník projektu.
Mentorský program pomohl samoživitelům v udržení živnosti navzdory protipandemickým opatřením. Klub svobodných matek chystá 2. ročník projektu.
V pořadí už devátý ročník největší marmeládové soutěže ve střední Evropě odstartoval. JamParáda se koná od roku 2013 v Kunraticích na Frýdlantsku a slavnostní vyhlášení vítězů proběhne 6. listopadu. Soutěž je otevřena všem, kteří rádi vaří marmelády. Stačí vyplnit přihlášku a dodat soutěžní vzorky. Uzávěrka je 15. října.
Nevíte, co s meruňkami, které jste zatím nestačili sníst nebo zpracovat? Pak určitě neváhejte s výrobou marmelády, díky níž si i v zimě pochutnáte na letním ovoci.
Poslední sobota červencová sobota patřila Letní meruňkové noci. Na letošní oslavě dobré úrody meruněk se k degustaci sešlo 39 druhů výtečných meruňkových marmelád. Nejlepší marmeládu letošního ročníku uvařila paní Anežka Ševčíkováz Moravského Krumlova, druhé místo patří marmeládě od paní Jany Kasalové a třetí místo obsadila marmeláda paní Veroniky Holcmanové. Meruňkovice se letos sešlo 41 vzorků a různých druhů pálenek bylo v letošním roce k degustaci 31 vzorků. Děkujeme Simoně Mašové za pěkný příspěvek a fotky.
Když jsem se párkrát setkala se šípkovou marmeládou, byla nadstavená jablky, přeslazená a celkově zvláštní, takže jsem chtěla zjistit, jak to má chutnat doopravdy…
Po nedobrovolné odmlce se první červencovou sobotu uskutečnil další ročník Velkopavlovického meruňkobraní, tentokrát s podtitulem „Uzrálo ve Velkých Pavlovicích“. I když Covid 19 nepříznivě ovlivnil stavy personálu na ekocentru, díky šikovnosti stávajícího personálu a partnerům je za námi velmi úspěšná akce, která předčí předcházející ročníky. Děkujeme Ekocentru Trkmanka za zajímavý příspěvek a Oldřichu Otáhalovi za krásné fotky.
Pikantní marmelády, čatní, oříšková másla, hummus, exotické ovoce, batátové placky či raw tyčinky si mohli dnes nakoupit lidé na Přátelském trhu s nabídkou rostlinného jídla v Ostravě.
V Litvínovicích můžete narazit na ženu, která vám něco dobrého upeče, vyrobí zajímavou dekoraci a ještě vás učeše. Jmenuje se Hedvika Wunsch.
Hendikepovaní z pardubického Kosatce zkouší různé příchutě, některé jsou ozvláštněny i bylinkami a všechny prý chutnají skvěle.
Nové zboží nabízí Informační středisko města Ústí nad Labem. Sortiment obohatí například brožura Hrad Blansko o jeho historii a stavebním vývoji, nová várka marmelád Mlsný Filip s netradičními příchutěmi, pamětní mince, leporelo s leteckými fotografiemi města či originální pastelky v pouzdře.
Sušenky shortbread se hodí na ta nejfajnovější pohoštění, v Británii vévodí vánočnímu stolu, vy si je však můžete připravit snadno i doma - jen tak k odpolednímu čaji nebo kávě. Jde o máslové kousky upečené ze dvou dílů másla, tří dílů hladké mouky a jednoho dílu cukru. Podávejte je s malinovou marmeládu a doma budete za hvězdu.
Tento téměř zapomenutý druh ovocného stromu dodnes najdeme v Českém středohoří a na jihovýchodě Moravy a na Slovácku, kde pálenka z jeho plodů patří k nejoblíbenějším.
Dezert z dýně je skvělá chuťovka podle receptu foodblogerky Markéty Chovancové. Nejlíp chutná s plátky studeného másla nebo s oblíbenou marmeládou.
Zkuste překvapit svůj protějšek zamilovaným dezertem z tvarohového těsta. Pokud ho doladíte rozehřátou marmeládou, úspěch bude zaručen.
Jako od babičky. Takové buchty se před lety rozhodla vyrábět a prodávat v malém obchůdku v Třebíči v průchodu k lávce do židovské čtvrti Božena Kreičy. Češka bydlící v Rakousku se nevzdává ani v těžké době. Tým jejích pekařek má napilno prakticky denně. Ve všední dny se z obchodu line vůně kynutého těsta už od rána.
Čerstvé koblihy jsou velmi oblíbené snad v každé rodině. Zkuste vytvořit variantu, kterou zvládne každý. Těsto je hotové za pět minut, a díky tvarohu jsou ještě vláčnější, než klasické koblihy.
Díky vysokému obsahu vitaminů C, E a dalších antioxidantů se tyhle lehce nahořklé červené bobule řadí k superpotravinám. Podporují imunitu, předcházejí zánětům močových cest a k tomu skvěle chutnají. Uvařte z nich marmeládu nebo jimi rozzáříte třeba muffiny.
Jedlý hmyz obsahuje spoustu proteinů, není náročný na chov a chutná většinou po oříšcích. Zní to skvěle. Cesta k tomu, aby se hmyz stal běžnou součástí našeho jídelníčku, ale bude nejspíš ještě dlouhá.
Do Kunratic dorazily marmelády z Česka i zahraničí. Bylo co ochutnávat.
Na mnoha místech ještě nasbíráte velké množství šípků. Na čaj už však nyní nejsou příliš vhodné, protože leckde již úřadovaly mrazíky. Víte však, že je stále můžete použít třeba na výrobu vynikající marmelády?
Na mnoha místech ještě nasbíráte velké množství šípků. Na čaj už však nyní nejsou příliš vhodné, protože leckde již úřadovaly mrazíky. Víte však, že je stále můžete použít třeba na výrobu vynikající marmelády?
Na mnoha místech ještě nasbíráte velké množství šípků. Na čaj už však nyní nejsou příliš vhodné, protože leckde již úřadovaly mrazíky. Víte však, že je stále můžete použít třeba na výrobu vynikající marmelády?
Výraznou chuť a tmavou až borůvkovou barvu má marmeláda z hroznů Dornfelderu, kterou vyrábí vždy na podzim Vinařství Dalibor Osička z Velkých Bílovic. Právě tato odrůda se jim nejvíce osvědčila. „Hrozny mají poměrně velké a šťavnaté bobule, často dosáhnou vyšších cukernatostí,“ říká za vinařství Monika Pálková.
Celosvětová gastronomická soutěž Great Taste pořádaná v Londýně, kam výrobci letos přihlásili téměř třináct tisíc vzorků, zná své vítěze. Jedním z nich jsou i marmelády z Prachatic.
Společnost Kolorky.cz vyrábějící jednorázové ekologické pleny získala v Plzeňském kraji titul Vodafone Firma roku 2020. Na titul Moneta Živnostník roku 2020 dosáhl výrobce elektrických odporových pecí Jiří Rumler.
/Z ARCHIVU DENÍKU/ Na archivních fotografiích Ústeckého deníku si můžete připomenout, jak před jedenácti lety probíhala v Ústí nad Labem netradiční kulinářská soutěž Středohořské jamování aneb Souboj marmelád v rytmu jazzu.
Chcete se naučit jak si doma z ovoce udělat vlastní marmeládu? Přijďte do knihovny na kurz.
Ovoce nesmí přijít nazmar, říkávaly naše babičky. A také se tohoto hesla držely. Všechno se muselo sklidit a následně zavařit. Dělaly se kompoty, džemy, marmelády, sirupy, ale také víno nebo likéry. Mnohé recepty předávané z generace na generaci se používají dodnes.
Tradiční Letní meruňkovou noc v Bohuticích si víc než tři stovky návštěvníků užily i letos. Pochutnávali si na buchtách, ochutnávali pálenky a marmelády.
Střední škola hospodářská a lesnická ve Frýdlantu se snaží vychovávat k přírodě vstřícné generace prostřednictvím více než dvou desítek studijních oborů, které se dotýkají životního prostředí. Před pěti lety získala škola ocenění Ještědská MRKEV za přínos v environmentální výchově, vzdělávání a osvěty mládeže. A ten obhájila i v loňském roce.
Dvaadvacetiletá hospodyňka Kateřina Marešová z Pelhřimova se sice teprve učí zpracovávat ovoce ze zahrady, přesto se její výrobky ve skleničkách dlouho neohřejí. Zejména její speciální povidla mají u jejích blízkých velký úspěch.
Nakládané okurky, ovocná marmeláda nebo sušená rajčata. Existuje řada způsobů, jak letní úrodu ze zahrady či tržnice uchovat i do pozdějších měsíců, kdy už budeme mít k dispozici čerstvé ovoce a zeleninu pouze z dovozu.
Nakládané okurky, ovocná marmeláda nebo sušená rajčata. Existuje řada způsobů, jak letní úrodu ze zahrady či tržnice uchovat i do pozdějších měsíců, kdy už budeme mít k dispozici čerstvé ovoce a zeleninu pouze z dovozu.
Nejen klasika jako jsou jahody, třešně, rybíz. Věra Čapovcová při zpracování ovoce hodně experimentuje.
Jako jedné z mála se Lucii Vondráčkové (40) podařilo vyzkoušet si už v 90. letech před zraky veřejnosti téměř všechny umělecké profese.
Ani nepříznivé počasí neodradilo návštěvníky farmářských trhů, které se v sobotu konaly u nákupního centra Futurum v Moravské Ostravě. Po rozvolnění protikoronavirových opatření lidé bez roušek procházeli mezi stánky nabízejícími nejrůznější výrobky a produkty.
Klokotající hrnec, hromady ovoce, které omamně voní, a fantazie, která jede na plné obrátky. To je denní chleba Jirkovana Davida Netolického, který se rozhodl, že původní povolání informačního technika vymění za vaření marmelád. A získává ocenění i na mezinárodních soutěžích.
Klokotající hrnec, hromady ovoce, které omamně voní, a fantazie, která jede na plné obrátky. To je denní chleba Jirkovana Davida Netolického, který se rozhodl, že původní povolání informačního technika vymění za vaření marmelád. A získává ocenění i na mezinárodních soutěžích.
Vláda předložila poslancům návrh zákona, podle kterého by musely supermarkety od roku 2027 nabízet 85 procent českých potravin. Je to nesmysl, říkají sami zemědělci, které má připravovaný zákon údajně podpořit
Vláda předložila poslancům návrh zákona, podle kterého by musely supermarkety od roku 2027 nabízet 85 procent českých potravin. Je to nesmysl, říkají sami zemědělci, které má připravovaný zákon údajně podpořit
Vláda předložila poslancům návrh zákona, podle kterého by musely supermarkety od roku 2027 nabízet 85 procent českých potravin. Je to nesmysl, říkají sami zemědělci, které má připravovaný zákon údajně podpořit
Vedle marmelád teď Jozefína Růžičková šije roušky, slavnostní vyhlášení výsledků se kvůli koronaviru odkládá.
Marmeládové hodnocení 6. ročníku naší sladké soutěže proběhlo na předvánoční slavnosti Rozsvěcení betlému s ohňostrojem v areálu SVČ Včelín v Bystřici pod Hostýnem.
Jižní Moravu zasáhl fenomén s názvem swap. Na vlně šetrnosti k životnímu prostředí a také myšlenky, že co se nehodí mně, může se hodit jiným, se už vezou na Břeclavsku, Vyškovsku, Znojemsku i Blanensku.
Jižní Morava – Jižní Moravu zasáhl fenomén s názvem swap. Na vlně šetrnosti k životnímu prostředí a také myšlenky, že co se nehodí mně, může se hodit jiným, se už vezou na Břeclavsku, Vyškovsku, Znojemsku i Blanensku.
Spotřebitelská organizace dTest prozkoumala kvalitu kupovaných džemů a marmelád. Nezávislý test odhalil velké rozdíly v obsahu ovoce včetně klamavých informací na obalu.
Muzeum Františka Skopalíka v Záhlinicích připravilo na sobotu 9. listopadu den věnovaný tradičním řemeslům. V hospodě U Čápa budou lidé moci ochutnat letošní marmelády.
Letošní ročník Jamparády se uzavřel v sobotu odpoledne ochutnávkou a vyhlášením vítězů. Do letošního ročníku největší marmeládové soutěže ve střední Evropě se přihlásilo 161 soutěžících se 481 vzorky marmelád, které soupeřily v 33 kategoriích.
/FOTOGALERIE/ Před Galerií Středočeského kraje v Kutné Hoře se v neděli 3. listopadu konaly Africké trhy. Fanoušci exotického ovoce si přišli na své. Mohli vybírat z čerstvého a sušeného ovoce z Afriky i Asie, koření ze Zanzibaru, kakaa, marmelády a dalších delikates.