Prostějov – Jahody se šlehačkou, jahodová marmeláda, jahody jako ledová tříšť nebo zkrátka jen tak na chuť s cukrem. Jahodárny se tento týden otevřely veřejnosti. Sladké ovoce se v těchto dnech již červená také na jahodových plantážích na Brněnské ulici v Prostějově. Po nočních bouřkách či deštích její provozovatelé doporučují pevnější obuv. Přijít na samosběr jahod můžete denně od 10 do 18 hodin.
Kunratice - Sladký minulý víkend mají za sebou v Kunraticích na Frýdlantsku. Slavnostním vyhlášením vítězů totiž zakončili nultý ročník Jamparády. Tedy soutěže o nejlepší džem nebo marmeládu. Ač to zpočátku nevypadalo, nakonec se sešlo 59 soutěžních vzorků. Takže bylo z čeho vybírat.
Kunratice - Sladký víkend mají za sebou v Kunraticích na Frýdlantsku. Slavnostním vyhlášením vítězů totiž zakončili nultý ročník Jamparády. Tedy soutěže o nejlepší džem nebo marmeládu. Ač to zpočátku nevypadalo, nakonec se sešlo 59 soutěžních vzorků. Takže bylo z čeho vybírat.
Českobudějovicko – Dny otevřených dveří, čtení nahlas, výstup na věž nebo přednášku o Havajských ostrovech chystají tento týden knihovny na Českobudějovicku. Připojí se tím k Týdnu knihoven, který již posedmnácté vyhlásil Svaz knihovníků a informačních pracovníků České republiky.
Praha /ROZHOVOR/ – Jsem slavná tak akorát. To je celovečerní dokument o zpěvačce, textařce a čelní osobnosti někdejší kapely Marsyas Zuzaně Michnové, který natočila Jitka Němcová. A jak je jí vlastní – bez skrupulí a vystřižených scén. S režisérkou Jitkou Němcovou o hrdince jejího nového filmu Jsem slavná tak akorát Zuzaně Michnové, ponožkách v marmeládě i odysee s Michalem Pavlíčkem na Mácháči…
Znojemsko- Meruňkové kompoty a marmelády už zdobí police ve spižírnách řady hospodyněk na Znojemsku. Z letošní nezvykle bohaté úrody meruněk se radují kromě zahrádkářů a hospodyněk také majitelé pálenic. Objednávají na září či říjen.
Znojemsko- Meruňkové kompoty a marmelády už zdobí police ve spižírnách řady hospodyněk na Znojemsku. Z letošní nezvykle bohaté úrody meruněk se radují kromě zahrádkářů a hospodyněk také majitelé pálenic. Objednávají na září či říjen.
Potštejn – V zámeckém parku to pořádně vonělo. Sobotní odpoledne se tu totiž neslo ve znamení dobrého jídla a také degustace vín. Konal se tu kulinářsko-vinařský den. Pro návštěvníky byly připraveny soutěže i jarmark. Hodnotila se navíc nechutnější a „nejvymazlenější" marmeláda a nejlepší likér.
Svojšín – Barokní zahrady zámku ve Svojšíně v sobotu 3. srpna ožijí. Návštěvníci nově opravených barokních zahrad si budou moci v rámci Zahradních slavností prohlédnout ukázky květinové výzdoby nebo ochutnat domácí marmelády a džemy.
Svojšín – Barokní zahrady zámku ve Svojšíně v sobotu 3. srpna ožijí. Návštěvníci nově opravených barokních zahrad si budou moci v rámci Zahradních slavností prohlédnout ukázky květinové výzdoby nebo ochutnat domácí marmelády a džemy.
Léto budiž pochváleno! Konečně je tady doba, kdy se sady a stromořadí červenají. Chrupkami, srdcovkami nebo višněmi. A protože všechno se naráz nesní, hospodyňky začínají pilně zavařovat.
Meruňky a broskve můžeme využít nejen v ovocných salátech, moučnících, krémech a marmeládách, ale jsou vhodné i k přípravě masových pokrmů. Zejména čínská kuchyně kombinuje maso s určitým druhem ovoce a právě ona sladká příchuť dodává masu kupodivu na pikantnosti.
Ostružiník je na půdu poměrně nenáročný. Ostružiny obsahují především vitamin C, A, minerální látky a ovocné cukry prospěšné lidskému zdraví. Používají se na výrobu vín, šťáv, kompotů, marmelád, džemů, ale nejvyhledávanější jsou v čerstvém stavu. Ani mrazením neztrácejí chuť a konzistenci.
Zavařeniny nemusíme jíst jen namazané na chleba nebo jako doplněk k nedělnímu obědu. V dalším díle naší Školy vaření vám přinášíme pár tipů i receptů, jak se konzervované ovoce dá využít.
Ústí nad Labem - „Jen ji dobře uvařit a pak se stačí umístit," řekla Michaela Votrubová (11) na 5. Středohořském jamování, sladké voňavé akce s podtitulem Souboj marmelád v rytmu jazzu. Hostil ji v sobotu 3. listopadu bar Činoherního studia v Ústí. Akce otevřela festival Sudety 2012.
Kunovice - Potravinářská společnost Hamé, která nedávno neuspěla u Evropské komise se svou žádostí o zařazení marmelády na seznam tradičních zaručených specialit Evropské unie, zvažuje možnost přihlásit jako tradiční českou specialitu také kysané zelí.
Ústí nad Labem, Střekov - Kulinářské klání „Středohořské jamování aneb Souboj marmelád v rytmu jazzu" hostí v sobotu 3. listopadu od 13.33 Činoherní studio.
Rychnovsko - S DENÍKEM UŠETŘÍTE: Při koupi zavařených výrobků v obchodě je potřeba si dát pozor na podíl ovoce, konzervační látky, ochucovadla a barviva.
Kunovice – Jiné označení než džem, není povoleno. To vzkázala Evropská komise zástupcům potravinářské společnosti Hamé z Kunovic. Hamé totiž usilovalo o zařazení „Marmelády meruňkové", „Marmelády jahodové" a „Marmelády linecké" na seznam tradičních zaručených specialit Evropské Unie.
Kunovice - Potravinářská společnost Hamé neuspěla u Evropské komise se svou žádostí o zařazení „Marmelády meruňkové", „Marmelády jahodové" a „Marmelády linecké" na seznam tradičních zaručených specialit Evropské Unie.
Slovácko - Stále víc obyvatel Slovácka věnuje svůj čas zavařování ovoce a zeleniny či výrobě vlastních marmelád, kompotů nebo čalamád. Důvod je jednoduchý. Všichni se shodují na tom, že domácí výrobky jsou kvalitnější a často i levnější než ty, které se dají koupit v obchodech.
Žopy – Druhý ročník Zavařeninobraní v Žopech přilákal v sobotu odpoledne desítky návštěvníků. Během akce lidé mohli také přispět na nový hydraulický vozík pro klienty zlínského občanského sdružení Naděje.
Slovácko - Stále víc obyvatel Slovácka věnuje svůj čas zavařování ovoce a zeleniny či výrobě vlastních marmelád, kompotů nebo čalamád. Důvod je jednoduchý. Všichni se shodují na tom, že domácí výrobky jsou kvalitnější a často i levnější než ty, které se dají koupit v obchodech.
Žopy - Kdo rád zavařuje a chce přispět na dobrou věc či se jen pochlubit svou marmeládou, může vyrazit do Žop u Holešova na druhý ročník Zavařeninobraní. Akce se koná 18. srpna od 15 hodin.
Praha - Je to pečivo čerstvé? Teď už se lidé v obchodech nemusejí ptát, protože rozmrazené výrobky musejí být jasně označené. Budou se ale asi muset ptát, jaká je náplň třeba v koblize. Stejná vyhláška ministerstva zemědělství, která nařizuje obchodníkům označovat čerstvost pečiva, totiž některá pravidla uvolňuje.
Chrudimsko - Léto je v plném proudu, někdo plní sklep či spíž skleničkami marmelád a ovocnými kompoty, zavařenými okurkami a houbami, někdo jde radši k vodě.
Jičínsko – Jelikož nastává „okurková sezóna", aktuálním tématem pro velkou část lidí je určitě zavařování. Zaměřili jsme se tedy na tuto letní aktivitu.
Uherskohradišťsko – Potravinářská společnost Hamé před dvěma týdny podala žádost Evropské komisi o zařazení „Marmelády meruňkové“, „Marmelády jahodové“ a „Marmelády linecké“ na seznam tradičních zaručených specialit Evropské Unie.
Ovocné stromy jsou nedílnou součástí většiny zahrad. Těšíte se z jejich sklizně, abyste si potom užili zásobu čerstvého ovoce z vlastní zahrádky a pochlubili se s ním v podobě ovocných koláčů, marmelád, kompotů a mnoho dalšího. Abyste se mohli radovat z chutné a hojné úrody, je potřeba se o strom během celého roku starat. Pravidelná péče spočívá v zavlažování, přihnojování a řezu. Pokud se strom neřeže, předčasně stárne a za čas přestane plodit úplně.
Horňácko – Jablečný štrúdl, meruňková marmeláda, oskorušovice či ostružinové víno. I takové recepty se možná objeví v nové knížce věnované Moravským ovocným stezkám nazvané Sedm tváří ovocnářství.
Šumperk - Na jedné straně pohoršení, na druhé pobavení a zvědavost vyvolává plakát, který už týden vévodí plakátovacím plochám v regionu. Černovlasá dívka na něm olizuje něco červeného z ňadra druhé dívky, jíž není vidět do tváře.
Šumperk - Na jedné straně pohoršení, na druhé pobavení a zvědavost vyvolává plakát, který už týden vévodí plakátovacím plochám v regionu. Černovlasá dívka na něm olizuje něco červeného z ňadra druhé dívky, jíž není vidět do tváře.
Šumperk /FOTOGALERIE/ – Voskovka šarlatová, šťavnatka luční, hlízenka sítinová, lošákovec palčivý. Toto jsou názvy hub bizarních barev a tvarů, které od čtvrtka 12. května spolu s desítkami dalších vystavuje šumperské muzeum.
Domažlice /FOTOGALERIE/ -Rozbité koleno, pořezaná ruka a otevřená zlomenina stehenní kosti se vyskytly u dětí při pátečním dopoledním programu, který organizoval domažlický Dům dětí Domino.
Ústí nad Labem /AKTUALIZACE/ - Vůně cukru a různých druhů ovoce sváděly k ochutnání. Čeho? Marmelád! Nálada na Středohořském jamování byla v Činoherním studiu víc než přátelská. Aby také ne, když na chuťové buňky všech přítomných působily ty nejsladší marmelády z Českého středohoří.
Znojemsko /KAM O VÍKENDU/ - Zajít na degustaci vín, či meruňkovice, ochutnat zabijačkové speciality, či meruňkovou marmeládu, pokochat se pohledem na krásné dívky v plavkách, nebo poslechnout si pohodovou muziku. To vše nabídnou víkendové akce na Znojemsku.