Kreativ

ŠTÍTEK: marmeláda

Od pralinky jsem se dostal až k cibuládě, říká Martin Vybíral

Prostějov – Na začátku všeho byla pralinka. Právě tento kousek vlastnoručně vyrobené čokolády dovedl Martina Vybírala i k oprášení starého receptu na výrobu cibulové marmelády – CIBULÁDY. Netradiční příloha k různým druhům jídla se navíc může od poloviny dubna pochlubit značkou regionálního produktu Haná.

Džemy ze Znojma mají další ceny. Jsou Chutí Jižní Moravy

Znojmo – Džem z vína, sirup z okurek nebo povidla z meruněk. To vše zachutnalo porotcům v soutěži Chuť jižní Moravy a manželé Zuzana a Otto Boudovi ze Znojma se mohou pyšnit dalším oceněním. Poměrně mladá firma, která působí čtvrtým rokem, posbírala za své marmelády i řadu zahraničních cen. Chuti jižní Moravy si ale obzvláště cení. „Přihlásili jsme výrobky, které jsou svou chutí opravdu speciální a lidé je nenajdou běžně v obchodech. Použili jsme pro jejich výrobu místní suroviny, jako jsou okurky nebo kdoule," sdělil podnikatel Otto Bouda.

Boudova marmeláda ze Znojma chutnala i Britům. Dostala stříbro

Znojemsko – Dlouhé hodiny zkoušení i přemýšlení a kila pomerančů, které sice varem změnily skupenství, ale chuť marmelády podle nich stále nebyla ta práva. Cestou pokus omyl ale nakonec uvařili Zuzana a Otto Boudovi skvost, který obstál ve světové konkurenci dvou tisíc vzorků v anglické soutěži The World's Original Marmelade Awards. „Uvařili jsme marmeládu z bio pomerančů odrůdy Navel a přihlásili ji do největší marmeládové soutěže. S nadsázkou se dá říct, že pro Brity je to takový malý národní sport. Všichni tam vaří s velkou oblibou marmelády z citrusů. V tak velké konkurenci je obrovský úspěch získat jakoukoli medaili," netajil hrdost podnikatel Otto Bouda.

Zeliáda trhala rekordy v počtu návštěvníků i vzorků

Víceměřice – Zelí, marmelády, okurky, kompoty, med, ořechové škvarky, a dokonce i klobáska, to vše mohli vidět a hlavně ochutnat návštěvníci známe víceměřické zeliády. V sobotu odpoledne se na osmdesát degustátorů vrhlo na nejrůznější pochutiny a rozdávali známky jako ve škole.

Košt zpestřily marmelády z rakytníku i chilli

Záhlinice – Přes tři stovky návštěvníků přilákal i přes mírnou nepřízeň počasí uplynulou sobotu tradiční Den řemesel v Muzeu Františka Skopalíka v Záhlinicích, který organizátoři letos poprvé spojili také s koštem marmelád v nedaleké hospůdce U Čápa.

V Kunraticích se bude už v sobotu mlsat marmeláda

Kunratice - Poslední týdny se pošťačky v Kunraticích něco naběhaly. Na obecní úřad nosily krabice plné marmelád. Už v sobotu totiž proběhne vyhlášení třetího ročníku Kunratické Jamparády tedy soutěže ve vaření marmelády.

Marameláda ze Čtyřkol je ta nejlepší na světě

Čtyřkoly – Vyrobit marmeládu, která chutná, umí většina českých hospodyněk. Ovšem uvařit takovou, která nejenže skvěle chutná, ale navíc dokáže prorazit na světový trh, tak takovou umí jen Romana Šafránková ze Čtyřkol.

Marmeládová královna v Mokrém

Mokré - Před třemi lety se rozhodla uvařit vlastní marmeládu a zkusila ji prodat na trhu. Sklidila s ní úspěch. Domácí výrobek lidem zachutnal. Za necelý rok se Blanka Milfaitová stala ve Velké Británii mistryní světa v disciplíně vaření marmelády. V pátek na ni v Mokrém netrpělivě čekali v zaplněném kulturním sále. Ze Šumavy urazila s přítelem tři stovky kilometrů, aby si popovídala s místními.

Odbornice na marmelády: Bez závisti a nepřátel nejde vynikat

Praha /ROZHOVOR/ - Majitelka rodinné manufaktury na výrobu marmelád bez chemie Naše dobroty a vítězka mezinárodní soutěže The World's Original Marmalade Awards Blanka Milfaitová přijede do Prahy. O víkendu zavítá do trojské botanické zahrady, kde uvaří dýňovou marmeládu na Podzimním jarmarku.

Odbornice na marmelády: Bez závisti a nepřátel nejde vynikat

Praha /ROZHOVOR/ - Majitelka rodinné manufaktury na výrobu marmelád bez chemie Naše dobroty a vítězka mezinárodní soutěže The World's Original Marmalade Awards Blanka Milfaitová přijede do Prahy. O víkendu zavítá do trojské botanické zahrady, kde uvaří dýňovou marmeládu na Podzimním jarmarku.

Dva týdny skoro nespali. Cena za marmelády je jako Oscar, říkají Boudovi

Znojmo – Z ocenění, které se dá přirovnat ke gastronomickému Oscarovi, se v těchto dnech radují Zuzana a Otto Boudovi ze Znojma. V největší potravinářské soutěži na světě Great Taste Awards získali za svůj výrobek tři hvězdy. Takovým úspěchem se pyšní zatím jako jediná firma v zemi. Tým odborníků ocenil nejvýše jejich želé z ledového vína Rulandské modré, dvě hvězdy pak získalo želé z ledového vína Tramín červený a višňový džem si odnesl jednu hvězdu.

Krátké zprávy z Liberecka

Liberecko - Na Liberecku se děje řada zajímavých věcí. Můžete se těšit například na další ročník JamParády.

Bohutickou soutěž jedlíků ovládl místní šampion Rudolf Rozbořil

Bohutice /REPORTÁŽ/ – Vůně meruňkovice se mísí s příjemně nasládlým odérem smažených vdolků. Zlatavých krasavců, kterým dělá společnost meruňková marmeláda, je vyskládáno na stolech rovných čtrnáct set. Za záplavou talířů čeká na svou chvíli hned patnáct jedlíků. V Bohuticích startuje tradiční Meruňkový karneval a přihlížející nedočkavě čekají, jak letošní klání dopadne. „Sešli jsme se zde už po dvanácté, abychom vzdali hold meruňkám. Kdo je tady poprvé, ať se přihlásí," hlaholí do mikrofonu neúnavný moderátor a místostarosta v jedné osobě Martin Žák.

Bohutickou soutěž jedlíků ovládl místní šampion Rudolf Rozbořil

Bohutice /REPORTÁŽ/ – Vůně meruňkovice se mísí s příjemně nasládlým odérem smažených vdolků. Zlatavých krasavců, kterým dělá společnost meruňková marmeláda, je vyskládáno na stolech rovných čtrnáct set. Za záplavou talířů čeká na svou chvíli hned patnáct jedlíků. V Bohuticích startuje tradiční Meruňkový karneval a přihlížející nedočkavě čekají, jak letošní klání dopadne. „Sešli jsme se zde už po dvanácté, abychom vzdali hold meruňkám. Kdo je tady poprvé, ať se přihlásí," hlaholí do mikrofonu neúnavný moderátor a místostarosta v jedné osobě Martin Žák.

Farmářské trhy doplnila dechovka i marmeláda

Prachatice /FOTOGALERIE/ – Sobota patřila na prachatickém náměstí dalšímu letošnímu farmářskému trhu. „Každý z trhů bude doplněn ještě o doprovodné akce," slíbil před startem letošních trhů ředitel KIS Prachatice Michal Piloušek. Slib plní a i v sobotu byl připraven zajímavý program.

Jamparáda 2015 začala

Kunratice - Jahodová, meruňková, rybízová, višňová to jsou patrně nejčastější marmelády, které člověk zná. Že se dá ale marmeláda nebo džem vyrobit z nejrůznějších i těch nejméně myslitelných surovin, o tom chce všechny milovníky sladkého mlsání přesvědčit kunratická Jamparáda

Největší marmeláda světa vznikla 
v Srní, uvařila ji Blanka Milfaitová

Srní – Blanka Milfaitová si na své konto připsala další titul. V Srní na Šumavě o víkendu vyrobila největší marmeládu na světě. Na dobrotu bylo potřeba 50 kilogramů citronů, stejné množství cukru a 20 litrů šampaňského.Nápad na vytvoření nového rekordu dostali přátelé české podnikatelky zhruba před měsícem.

V Srní vznikla rekordní marmeláda

Srní - Z padesáti kilogramů citronů, padesáti kilogramů cukru a dvaceti litrů šampaňského vyrobila o víkendu v Srní na Šumavě podnikatelka Blanka Milfaitová největší marmeládu na světě.

Díky marmeládám znají Kunratice v celé zemi. I dál

Kunratice u Frýdlantu - Džemy a marmelády z tradičního ovoce se v této malé obci u česko polských hranic vyráběly už od roku 1880. Uznávaná firma Christiana Leubnera je odtud expedovala nejen po celém Rakousku-Uherku, ale i do země mlsných jazýčků, do Francie.

Pozvánky na víkend

Liberecký kraj - Nemusíte sedět doma. Zajděte například na festival dokumentárních filmů nebo ochutnat nejlepší marmelády.

Tomáše Kvasničku baví džemy a marmelády

Ústecko - „Začal jsem dělat, co mne baví a ono mne to uživí," říká Tomáš Kvasnička. Dnes výrobce domácích marmelád a džemů. Dováží je i do Ústí nad Labem, kde je prodává na farmářských trzích u OC Forum.

Díky Jamparádě mají v Kunraticích úřad nasladko

Kunratice - Už druhým rokem si na obecním úřadu v Kunraticích přes léto a na podzim mohou úředníci nechat jen zdát o tom, že si do obecní ledničky dají mléko do kávy nebo oběd. Mají ji totiž beznadějně plnou.

Sociálnímu bydlení Romů v Boršicích nejspíš zabrání současný územní plán

Boršice – Vzniku sociálního bydlení pro Romy a s tím související varny marmelády se prozatím nejspíš nemusí obávat obyvatelé Boršic. Háček je v územním plánu. Tamější léta opuštěný areál společnosti Peveko poblíž fotbalového hřiště totiž padnul do oka jedné z romských iniciativ ze Zlínska, která by v jeho prostorách ráda zrealizovala svůj záměr.