Kreativ

ŠTÍTEK: máslo

Co chutná Američanům v Oregonu

VÝCHODNÍ ČECHY - Ve Středním odborném učilišti a Střední odborné škole SČMSD v Hronově působí od září v rámci ročního programu výměny středoškolských učitelů Fulbrightovy nadace americká lektorka Kristen Stahl.

Máslo je opět dražší

PRAHA - Ceny potravin pokračovaly vtomto týdnu vdalším růstu. Zdražilo máslo, a to asi o tři koruny, kuřecí maso o dalších zhruba 50 haléřů, tentokrát o pár desetihaléřů i cukr.

Ceny másla šly prudce nahoru

TŘEBÍČSKO - Kdo si rád pochutnává na pravém čerstvém másle, bude muset do budoucna více sáhnout do peněženky. Cena másla totiž za poslední měsíce prudce stoupla a nyní se pohybuje kolem necelých čtyřiceti korun.

Máslo pod třicet? Dnes už jen fikce

VÝCHODNÍ ČECHY - Raketově vzhůru už vyletěly ceny másla. Ve východočeských obchodech je nyní k mání kolem 35 korun, ještě v červnu přitom stálo jen asi 27 korun. Někde za něj dokonce dáte před čtyřicet korun. A lidé se tak začínají obracet k mnohem levnějšímu margarínu.

Tradice polévek v Čechách

STŘEDNÍ ČECHY - Polévka byla vždy považována za jídlo chudých a většinou byla jediným teplým jídlem za celý den. V jednom hrnci se uvařilo vše, co dům dal. Často se vařily polévky ze zelí a mrkve bez jíšek a jen výjimečně se zahušťovaly moukou.

Tradice polévek v Čechách

STŘEDNÍ ČECHY - Polévka byla vždy považována za jídlo chudých a většinou byla jediným teplým jídlem za celý den. V jednom hrnci se uvařilo vše, co dům dal. Často se vařily polévky ze zelí a mrkve bez jíšek a jen výjimečně se zahušťovaly moukou.

Potraviny podražily. Co na to regionální výrobci?

PROSTĚJOV - Ceny potravin citelně vzrostly. Spotřebitelé změnu zaznamenali hlavně u mléčných výrobků. Cenový šok je však brzy čeká i u dalších komodit. Podraží pečivo a paradoxně vzhledem k dobré letošní úrodě obilí také masné výrobky.

Máslo zdražilo. Za kostku platíme bezmála 40 korun

ŽĎÁR NAD SÁZAVOU - Cena másla v posledních týdnech závratně stoupla. Zatímco v červnu, v redakčním testu Žďárského deníku, stála kostka másla ve sledovaných obchodech v průměru necelých třiadvacet korun, nyní se průměrná cena pohybuje okolo čtyřiatřiceti korun.

Máslo zdražilo. Za kostku platíme bezmála 40 korun

ŽĎÁR NAD SÁZAVOU - Cena másla v posledních týdnech závratně stoupla. Zatímco v červnu, v redakčním testu Žďárského deníku, stála kostka másla ve sledovaných obchodech v průměru necelých třiadvacet korun, nyní se průměrná cena pohybuje okolo čtyřiatřiceti korun.

Chléb bude stát třicet korun

PLZEŇ - Chléb, rohlíky, máslo, mléko, tvaroh či sýr – to jsou výrobky, jejichž cena v těchto dnech stoupá rapidně nahoru. Kupuje je téměř každý a málokterý zákazník podle našeho průzkumu se zdražením souhlasí.

Chléb bude stát 30 korun

PLZEŇSKO - Chléb, rohlíky, máslo, mléko, tvaroh či sýr – to jsou výrobky, jejichž cena v těchto dnech stoupá rapidně nahoru. Kupuje je téměř každý a málokterý zákazník podle našeho průzkumu se zdražením souhlasí.

Strašák: rostoucí ceny potravin

PRAHA - Výrobní ceny v zemědělství se doslova utrhly ze řetězu. Podle dat, zveřejněných Českým statistickým úřadem, prodávají zemědělci své produkty letos o 18,1 procenta dráž než loni. Pro spotřebitele to představuje zdvižený prst.

Zdražování potravin se stává noční můrou

HRANICKO/PŘEROVSKO - Ceny veškerých mléčných výrobků, mouky a celé řady dalších základních potravin v posledních týdnech rapidně stoupají. Zdražování se tak stává noční můrou pro zákazníky - lidé v obchodech na Přerovsku reagují na neustálé zvyšování cen základních potravin podrážděně.

Zdražování potravin se stává noční můrou

PŘEROVSKO - Ceny veškerých mléčných výrobků, mouky a celé řady dalších základních potravin v posledních týdnech rapidně stoupají. Zdražování se tak stává noční můrou pro zákazníky - lidé v obchodech na Přerovsku reagují na neustálé zvyšování cen základních potravin podrážděně.

Podraží i bioprodukty a pečivo

LIBERECKÝ KRAJ - S cenami mléka a mléčných výrobků půjdou nahoru i malé farmy v kraji. Do konce roku zdraží své výrobky i pekaři. Nedostatek mléka na světových trzích přinesl raketový růst cen mléčných výrobků. Máslo podražilo takřka o sto procent, a nahoru jdou také vajíčka.

Zákazníci, připravte se, chléb i rohlíky jdou nahoru

OPAVSKO - Dražší základní suroviny, dražší energie. To nutí pekaře, aby zdražovali rohlíky, chléb a další pečivo. Následují tak cukráře, kteří kvůli drahému máslu, vejcím nebo také marmeládě zvyšují ceny zákusků a vánočního cukroví.

Podraží i bioprodukty a pečivo

LIBERECKÝ KRAJ - Nedostatek mléka na světových trzích přinesl raketový růst cen mléčných výrobků. Máslo podražilo takřka o sto procent. Nic ovšem neušetří ani ti, kteří by se chtěli nyní předzásobit u malých farem v Libereckém kraji. Nahoru půjdou s cenami i biofarmáři.

Cenám másla a mléka lidé v obchodech málem nevěří

OSTRAVA - Ceny másla, které šly v posledních dnech o deset i více korun nahoru, některé zákazníky šokují a matou. Například v jednom z ostravských obchodních řetězců dva důchodci nejprve nahlas uvažovali o tom, že obchodníci špatně umístili cenovky.

Mléko postrčí cenu ještě výš

ČESKOBUDĚJOVICKO - Cenová spirála zdražování, kterou předpověděli ekonomové pro závěr roku, se začíná zvolna roztáčet. První vlaštovky už spotřebitelé pocítili.

Zdražení mléka pocítí hlavně na jihu

TÁBORSKO - Spotřebitelé se musejí připravit na nárůst cen mléka a mléčných výrobků. Důvodem pro zdražování je celosvětový nedostatek mléka, kdy poptávka převyšuje nabídku. Světoví dodavatelé Austrálie a Brazílie stagnují a stále větší množství mléka si žádá Asie, především Čína.

Dýně a spol.

Dužina většiny tykví (dýně, patison a spol.) je jemná, chutná a dají se z ní vytvořit jídla sladká i slaná, polévky, přílohy i dezerty. Můžete z ní připravit salát s olejovou zálivkou, nebo ji zavařit jako sladký kompot. Zkuste některý z našich receptů a uvidíte, že si dýňová jídla zamilujete.

Zdražila rajčata, zlevnil chléb

PRAHA -V uplynulých dvou týdnech vyrazily vzhůru ceny rajčat a paprik. Také za mléko, máslo a vejce museli spotřebitelé vydat víc peněz. Zlevnil však chléb a mírně také vepřové maso.

Hospodyňky si odnesou ze skanzenu Veselý kopec bramborové recepty

VESELÝ KOPEC - Ve skanzenu Veselý kopec na Chrudimsku budou v sobotu dominovat brambory. Návštěvníci se dozvědí vše o jejich pěstování, uskladnění, odnést si mohou i zajímavé recepty. Akce Bramborová sobota má připomenout tradici pěstování brambor na Českomoravské vrchovině. Řekla to vedoucí správy Souboru lidových staveb Vysočina Ilona Vojancová.

Zvěřinové pokrmy patří k podzimu

Nastal podzim, na který myslivci a labužníci tak dlouho netrpělivě čekají. Podzimní čas je tím nejvhodnějším obdobím na vyzkoušení specialit ze zvěřiny. Při pohledu do historie zjistíme, že v dávných dobách byla zvěřina pouhým zdrojem potravy.

Zvěřinové pokrmy patří k podzimu

VÝCHODNÍ ČECHY - Nastal podzim, na který myslivci a labužníci tak dlouho netrpělivě čekají. Podzimní čas je tím nejvhodnějším obdobím na vyzkoušení specialit ze zvěřiny.

Koho by nechal císař potrestat za přílohu?

BRNO - V panské kuchyni pracovali odjakživa jen ti nejlepší kuchaři. Nejinak to bylo i na dvoře Leopolda II., druhého císaře římského, krále českého a krále uherského z dynastie habsbursko-lotrinské. V restaurantu císaře Leopolda v brněnské Orlí ulici je však šéf kuchyně poněkud horší.