Kreativ

ŠTÍTEK: máslo

Med je zdravý a chutný evergreen

Tvorem, kterému můžeme být za med vděční, je včela medonosná (Apis mellifera). Jak „výroba“ medu probíhá? Včely posbírají nektar, medovici a jiné sladké šťávy, v medovém váčku je enzymaticky upraví a posléze uskladní v plástech, kde za pomoci mladých včelek, které se šťávou manipulují a upravují ji, postupně dozrává v med.

Med - zdravý a chutný evergreen

VÝCHODNÍ ČECHY - Tvorem, kterému můžeme být za med vděční, je včela medonosná (Apis mellifera). Jak „výroba“ medu probíhá? Včely posbírají nektar, medovici a jiné sladké šťávy, v medovém váčku je enzymaticky upraví a posléze uskladní v plástech, kde za pomoci mladých včelek, které se šťávou manipulují a upravují ji, postupně dozrává v med.

Prázdninový výlet do Irska

VÝCHODNÍ ČECHY - Dnešní prázdninový výlet nás zavede prostřednictvím studentů oboru Hotelnictví a turismus Michaely Daňkové a Jana Hückeho do krásné ostrovní země – Irska.

Prázdninový výlet studentů do Irska

VÝCHODNÍ ČECHY - Dnešní prázdninový výlet nás zavede prostřednictvím studentů oboru Hotelnictví a turismus Michaely Daňkové a Jana Hückeho (viz foto s irskýmrybím koláčem) do Irska.

Med - zdravý a chutný evergreen

VÝCHODNÍ ČECHY - Tvorem, kterému můžeme být za med vděční, je včela medonosná (Apis mellifera). Jak „výroba“ medu probíhá? Včely posbírají nektar, medovici a jiné sladké šťávy, v medovém váčku je enzymaticky upraví a posléze uskladní v plástech, kde za pomoci mladých včelek, které se šťávou manipulují a upravují ji, postupně dozrává v med.

Prázdninový výlet do Irska

HRADEC KRÁLOVÉ - Dnešní prázdninový výlet nás zavede prostřednictvím studentů oboru Hotelnictví a turismu Michaely Daňkové a Jana Hückeho (na snímku) do krásné ostrovní země – Irska.

Prázdninový výlet studentů do Irska

VÝCHODNÍ ČECHY - Dnešní prázdninový výlet nás zavede prostřednictvím studentů oboru Hotelnictví a turismus Michaely Daňkové a Jana Hückeho (viz foto s irskýmrybím koláčem) do Irska.

Prázdninový výlet do Irska

VÝCHODNÍ ČECHY - Dnešní prázdninový výlet nás zavede prostřednictvím studentů oboru Hotelnictví a turismus Michaely Daňkové a Jana Hückeho do krásné ostrovní země – Irska.

Olma letos zvedne ceny mléka i másla

OLOMOUC - Ještě do konce tohoto roku plánuje olomoucká společnost Olma, která je druhým největším mlékárenským výrobcem na českém trhu, zdražení svých výrobků. Zvyšování cen se projeví u různých výrobků rozdílně.

Mléko a výrobky z něj podraží

OLOMOUC - Ještě do konce tohoto roku plánuje olomoucká společnost Olma, která je druhým největším mlékárenským výrobcem na českém trhu, zdražení svých výrobků. Zvyšování cen se projeví u různých výrobků rozdílně.

Na Vsetínsku se sešli řezbáři tří zemí

ZLÍNSKÝ KRAJ - Třináctý ročník setkání řezbářů začal dnes u Karlovského muzea ve Velkých Karlovicích na Vsetínsku. Účastní se ho umělci z Česka, Slovenska i z Polska. Přihlásilo se celkem 27 řezbářů, kteří se až do neděle návštěvníkům předvedou ve volné tvorbě, řekla ČTK vedoucí místního informačního centra Jarmila Adamová.

Nudle s dýní a šťávou z pomerančů

LEHKÉ LETNÍ MENU - Vydatným a těžkým jídlům se v létě vyplácí dát vale. V žaludku totiž leží zbytečně dlouho a brání nám tak věnovat se naplno jiným aktivitám. Ať už v létě sportujete, nebo si užíváte u vody, vyplatí se vsadit na lehko stravitelný oběd. I dietnější menu totiž může být nedietně chutné.

Policisté pátrají po Filipu Vašíčkovi a Karlu Máslovi

VALAŠSKO - Pátrání po dvojici mužů nyní zaměstnává valašské policisty. V Zašové pohřešuje svého čtyřiadvacetiletého syna Filipa Vašíčka jeho matka. V Jablůnce zase postrádá sedmapadesátiletého Karla Másla manželka.

Policisté pátrají po Filipu Vašíčkovi a Karlu Máslovi

VALAŠSKO - Pátrání po dvojici mužů nyní zaměstnává valašské policisty. V Zašové pohřešuje svého čtyřiadvacetiletého syna Filipa Vašíčka jeho matka. V Jablůnce zase postrádá sedmapadesátiletého Karla Másla manželka.

Policisté pátrají po Filipu Vašíčkovi a Karlu Máslovi

VALAŠSKO - Pátrání po dvojici mužů nyní zaměstnává valašské policisty. V Zašové pohřešuje svého čtyřiadvacetiletého syna Filipa Vašíčka jeho matka. V Jablůnce zase postrádá sedmapadesátiletého Karla Másla manželka.

Pozvánka do Chodska na koláče

VÝCHODNÍ ČECHY - Dnes uděláme nepochybně radost milovníkům krás naší vlasti a speciálně vyznavačům folkloru. Při svých cestách po Chodsku si do batůžku přibalily i poznámkový notes studentky Anna Imrichová (viz foto zleva) a Petra Seidlová s Pavlou Holzäpfelovou.

Pozvánka do Chodska na koláče

Dnes uděláme nepochybně radost milovníkům krás naší vlasti a speciálně vyznavačům folkloru. Při svých cestách po Chodsku si do batůžku přibalily i poznámkový notes studentky Anna Imrichová (viz foto zleva) a Petra Seidlová s Pavlou Holzäpfelovou.

Pozvánka do Chodska na koláče

VÝCHODNÍ ČECHY - Dnes uděláme nepochybně radost milovníkům krás naší vlasti a speciálně vyznavačům folkloru. Při svých cestách po Chodsku si do batůžku přibalily i poznámkový notes studentky Anna Imrichová (viz foto zleva) a Petra Seidlová s Pavlou Holzäpfelovou.

Šéf zoo jedl nejvíce devětapadesát chodů

BRNO - Ředitel brněnské zoologické zahrady Martin Hovorka není v jídle vybíravý. Ani nemůže. Cestuje do všech koutů světa a všude jí speciality každé místní kuchyně.

Pozvánka do Chodska na koláče

VÝCHODNÍ ČECHY - Dnes uděláme nepochybně radost milovníkům krás naší vlasti a speciálně vyznavačům folkloru. Při svých cestách po Chodsku si do batůžku přibalily i poznámkový notes studentky Anna Imrichová (viz foto zleva) a Petra Seidlová s Pavlou Holzäpfelovou.

Pozvánka do Chodska na koláče

ČESKO - Dnes uděláme nepochybně radost milovníkům krás naší vlasti a speciálně vyznavačům folkloru. Při svých cestách po Chodsku si do batůžku přibalily i poznámkový notes studentky Anna Imrichová a Petra Seidlová s Pavlou Holzäpfelovou. Když se řekne Chodsko, jako první každého napadnou typické koláče. Tradiční chodské koláče mají dvě podoby, které se od sebe odlišují způsobem zdobení.

Oáza vyhrála turnaj na Jíváku

JÍVÁK - Poděbradští nohejbalisté, kteří hráli pod názvem Oáza, prošli turnajem jako horký nůž máslem a na Jíváku nenašli ani jednou přemožitele.

Friedl s Čermákem poprvé ovládli doposud zakletý Stuttgart

NĚMECKO/STUTTGART - Více než půl roku. Tak dlouho si musel počkat na první letošní velký úspěch jihlavský tenista Leoš Friedl. S Františkem Čermákem se před nedávnem dali opět dohromady a triumfovali na půlmilionovém turnaji ve Stuttgartu.

O dívce, které učarovaly kozy

Český ráj udělil své první ochranné známky. Logem se siluetou Trosek se mohou pyšnit i kozí sýry, tvarohy, žervé a jogurty, které pocházejí z malé kozí farmy, jež se jmenuje Kamínka. V Chuchelně nedaleko Semil ji založila Hanka Maturová. Přes své mládí jedna z nejznámějších chovatelek koz v Česku.

Řepka boří rekordy

Redaktor Chrudimského deníku Marek Nečina se zamýšlel nad tématem řepky olejky.

Tým Osové loňský triumf na Streetball Open nezopakoval

HAVLÍČKŮV BROD - Rekordní počet týmů se v sobotu zúčastnil 5. ročníku B:Tech Streetball Open 2007. Hned šestnáct tříčlenných družstev si to mezi sebou rozdalo nejdříve ve skupinách po osmi a potom v následném playoff. Tabulku výsledků zápasů naleznete v článku.

Úbislavice světily a slavily

ÚBISLAVICE - 650 let od první písemné zmínky si v sobotu připomněli místní obyvatelé a připravili velkolepé oslavy.

V bývalé škole uvidíte, jak se žilo na vsi

DĚDOV - JAVOR U TEPLIC NAD METUJÍ - Už více než 35 let neslouží budova někdejší školy k výuce žáků. Před 15 lety zde skončila i školka a bývala tělocvična a herna ve 115 let staré budově nyní připomíná krámek starožitníka. Desítky různých objektů tu však nejsou na prodej, ale k potěše oka příchozích návštěvníků, neboť místo slouží jako výstavní síń, v níž je umístěna expozice nazvaná „Jak se žilo na vsi“.

Troubky dnes: život jde dál

TROUBKY - Před deseti lety zde stovky lidí přišly o střechu nad hlavou. Někteří našli pod ruinami domů smrt. Ani fotografie a televizní záběry nedokázaly věrně přenést všeobjímající zmar, který Troubky zachvátil.

Uvařte si oběd

Delikátní a lehce stravitelné telecí maso je pro horké letní dny jako stvořené. Je-li jeho předskokanem studená letní polévka, pak báječný angreštový koláč už jen korunuje dílo…

Letní výlet do Francie, Mekky gastronomů

Branou Francie je Alsasko, kde můžete navštívit spoustu restaurací. Typická je alsaská cibulačka nebo pivní smetanová polévka. Známá je alsaská úprava hovězího nebo salát připravený z červené řepy a pomerančů.

Rekonstrukce Českobratrské ulice jde jako po másle

OSTRAVA - Rozsáhlá přestavba tepny jdoucí centrem Ostravy začala bezmála před rokem. Takřka rok ještě bude průjezd krajskou metropolí obtížnější. Řidiči si přesto práci dělníků spíše pochvalují.

Letní výlet do Francie, Mekky gastronomů

Branou Francie je Alsasko, kde můžete navštívit spoustu restaurací. Typická je alsaská cibulačka nebo pivní smetanová polévka. Známá je alsaská úprava hovězího nebo salát připravený z červené řepy a pomerančů.

Chroustovice se po roční přestávce opět vrací do krajské soutěže

CHROUSTOVICE - Vítězem okresního přeboru v kopané se stal SK Chroustovice, který v posledních letech bojoval spíše v nejnižší krajské soutěži. Výjimkou byl poslední ročník 2006/7, kdy si po sestupu musel na rok odskočit až do okresního přeboru. Zde však prokázal kvalitu a po roce se znovu vrací do I.B třídy.