Kreativ

ŠTÍTEK: máslo

Stehlík se dostal až do finále

Karlovay Vary - Dva zástupci Slavoje, první sezonu juniory šermující Jan Stehlík a kordista žákovské kategorie Marek Dienelt, reprezentovali Litoměřice na celorepublikovém žebříčkovém turnaji juniorů v šermu kordem.

Ekocentrem voněl včelí vosk

Mladá Boleslav - Omamná vůně včelího vosku provoněla celou místnost a vytvořila ideální atmosféru pro povídání o včelích produktech i vyrábění z voskových mezistěn.

Zlodějka pobrala 38 kostek másla, čokoládu i párky

Horšovský Týn – Jako příprava na velké hody vypadala krádež v horšovskotýnské prodejně potravin. Zlodějka s kradeným zbožím odjela, policisté ji ale vypátrali a lup zajistili. Navíc u jejího spolujedoucího nalezli pervitin.

Zelenina je letos v zimě dražší až o polovinu

Zelenina na pultech obchodníků letos výrazně podražila. Ceny rajčat v obchodech jsou až o polovinu vyšší než loni v únoru, zákazníci za ně tento týden platili v průměru 68,45 koruny za kilogram proti loňským 45,18 Kč/kg. Dražší jsou i brambory a papriky, vyplývá z aktuálních dat Českého statistického úřadu (ČSÚ).

Pošesté v řadě za tři body, Draci porazili Nový Jičín

Šumperk – Ve středečním utkání proti nepříjemnému Novému Jičínu si hokejisté Šumperku definitivně pojistili třetí příčku v tabulce a dál pokračují v úspěšném tažení, připsali si již šesté tříbodové vítězství v řadě.

Na svátek zamilovaných pošimrejte chuťové buňky

Chomutovsko – Romantika poteče v chomutovských restauracích 14. února proudem. Speciální menu nabídnou mořské plody a záplavu čokolády. Je to pro nás příležitost předvést to nejlepší, říká chomutovský šéfkuchař.

Kinc se stal republikovým šampiónem a myslí na reprezentační dres

Svitavy – Bowling se v našem regionu stává sportovním odvětvím nejen stále více rozšířeným, ale také úspěšným. Další důkaz pro toto tvrzení poskytl svitavský hráč Denis Kinc, který se stal mistrem České republiky v soutěži ABL (Amatérská bowlingová liga).

Je libo červa či švába? Hmyzí kuchyně lákala

Znojmo /FOTOGALERIE/ – Kdo by čekal, že o choulostivé téma přednášky cestovatele Davida Švejnohy nebude zájem, byl by na omylu. Na festivalu Cesty světem, který se o víkendu koná ve Znojmě, je o tuto přednášku nebývalý zájem. A možná i proto, že její téma, kterým je hmyzí kuchyně, doprovází David Švejnoha praktickou ukázkou vaření s následnou degustací.

Kam zmizelo pravé podmáslí?

Výrobek s názvem podmáslí dneska už konzument na pultech obchodů jen tak nenajde. Koupit se dá skoro výhradně jen kysané podmáslí, což je jedna z variant podmáslí. Z dříve čiré tekutiny se stal kysaný nápoj. Proč?

Vyhláška zavřela školní bufety

Žďár nad Sázavou - Takzvaná pamlsková vyhláška si v základních školách ve Žďáře vybrala svoji daň. Bez možnosti koupit si svačinu zůstali žáci dvou škol, v další je bufet dočasně uzavřen.

Futsalisté Kolína získali cenný skalp. Porazili lídra soutěže

Kolín – Šel z nich strach, vždyť soutěží procházeli jako nůž máslem. Z dvanácti zápasů jednou remizovali, jinak vyhrávali. Válcovali jednoho soupeře za druhým. To platilo jenom do soboty. Futsalisté Kolína jako první v probíhajícím ročníku divizní skupiny A porazili Olympik Mělník B. Suveréna soutěže porazili 10:5.

Školy zavírají bufety, nemohou v nich prodávat téměř nic

Šumperk – Rozporuplné reakce přináší vyhláška, která už od začátku nového roku zasáhne do sortimentu školních bufetů. Nejinak je tomu i na Šumpersku. Část lidí se proti předpisu, po němž z pultů tohoto typu prodejen zmizí nejen přeslazené limonády a chipsy, bouří. 

Odškodnění za úraz na ledovce? Zhatit ho mohou špatné boty

Po několika dnech třeskutých mrazů a hustého sněžení se hlásí oteplení. V noci ale ještě pořád rtuť teploměrů klesá pod pod mrazu. Hrozí tak ledovka a s tou není radno si zahrávat. Ovšem nejen ona je nebezpečná. I na sněhové břečce lze upadnout a zranit se, s odškodněním však bývá problém.

Mokříž získal titul a v Polepech skončil

Polepy /ROZHOVOR/ – Vstupovali do sezony jako jeden z kandidátů na postup. Roli favorita také naplnili. Fotbalisté Polep po podzimní části vládnou tabulce I. A třídy skupiny B.

Tradice Zuzana Koubková nepřerušila navzdory životním útrapám

Louňovice pod Blaníkem - Místo sváteční pohody, která by se dala v závěrečné fázi roku očekávat, prožila spisovatelka z Podblanicka Zuzana Koubková minulé Vánoce těžké chvíle. Životní útrapy jí ale naštěstí pohled na svátky nezměnily. Proto rodinné tradice stále dodržuje. „Před rokem během Vánoc volala maminka, že mi pomůže s výrobou cukroví, na který máme recept od pratety Petronily," vzpomíná paní Zuzana. Kvůli času se ale nakonec ženy domluvily, že se sejdou až na společné večeři. Než se tak mohlo stát, mamince se udělalo špatně.

Fyzioterapeutka z Poruby upekla 33 druhů cukroví

Nepřijde mi, že by toho bylo více než jindy, tvrdila Dominika Domašíková, když nakládala na talíř letošní vánoční cukroví. Svým způsobem měla i pravdu, jelikož od každého vyrobila možná dvacet třicet kusů. Ale druhů připravila rekordní počet!

Ryby mají každý týden nejen o Vánocích

Rakovník - Když se uprostřed školní jídelny 3. Základní školy objeví velká káď s kapry, obležená dětmi, je jasné, že jsou Vánoce za dveřmi a že je tu další Kaprování. Při něm se jako vždy setkali rodiče, žáci i učitelé a zaměstnanci jídelny. A protože k Vánocům patří nejen ryba, na děti tu čekalo ještě vykrajování perníčků. Pustily se s chutí do díla, některé i s rodiči. Perníčky chutnaly výborně, kuchařky je totiž hned upekly v troubě.

Učni ze živnostenské školy napekli letos tunu cukroví. Nestačí to

Sokolov - Tunu cukroví na zakázku napekli žáci učebního oboru cukrář ze Střední školy živnostenské Sokolov v letošním roce. K tomu pečou zákusky na objednávku, zajišťují rauty, připravují se na soutěže a účastní se řady projektů. Při tom všem musí samozřejmě především plnit školní osnovy. Dalo by se s nadsázkou říct, že jsou na roztrhání. A když se blíží Vánoce, tempo nabírá na intenzitě.

Rohlíčky budou i před svátky, cukráři mají stále co nabídnout

Žďársko - Pro někoho by bez lineckých koláčků nebo vanilkových rohlíčků nebyly Vánoce Vánocemi. Kdo pak nemá čas nebo trpělivost upéct voňavé dobroty sám, má možnost si je koupit. Cukroví bylo dobré objednat do konce listopadu, ani „opozdilce" ale cukráři nenechají na holičkách.

Tovačovský zámek nabídl pravou sváteční atmosféru

Tovačov – Kdo se o uplynulém víkendu vydal na tovačovský zámek, rozhodně neudělal chybu. Návštěvníci se tam mohli vánočně naladit, a alespoň na chvíli tak zapomenout na předvánoční shon spojený s nakupováním, pečením a úklidem. Nabídka byla skutečně pestrá.

Za cukroví zaplatíme letos víc

Jihlavsko – Šest stovek perníčků už má napečeno Jaroslava Bednářová z Jihlavy. Chce, aby do vánočních svátků stačily změknout. Jako každý rok peče cukroví na zakázku, ale jak říká, pro letošní rok má zákazníků o něco méně. A to především kvůli zdražování potravin, a tím i ceny napečeného cukroví.

Chrudim má další čtyři mistry světa!

Chrudim – Trochu v utajení nám zůstal nebývalý úspěch kickboxerů zdejšího sportovního klubu pod vedením trenéra Zdeňka Sokola. Čtyři zástupci klubu se totiž na konci září zúčastnili Mistrovství světa v americkém Orlandu a vedli si nadmíru zdatně, když všichni ovládli své kategorie a mohou se tak pyšnit kromě zlaté medaile i titulem mistr světa.

Předvánoční jarmark

Golčův Jeníkov – Poslední listopadový pátek počasí přálo, a tak se mohl uskutečnit již 2. ročník letošního jarmarku, tentokrát předvánoční.

V souboji Lvů Benešov podruhé padl

Benešov – Ach to Slaný, vzdychají benešovští hokejisté, kteří jinak projíždí krajskou ligou jako nůž máslem. Všechny soupeře pokořili, jen Slaný jim odolává a uštědřilo jim obě porážky v dosavadních čtrnácti zápasech. Ve Slaném padl Benešov 2:10, doma v sobotu, v souboji Lvů, 3:5. „Slaný má výborný tým, což opět dokázalo. Dvě třetiny jsme byli horší. Ve třetí jsme se dostali na dostřel, ale nevyužité přesilovky nám zlomily vaz," posteskl si střelec dvou gólů Benešova Michal Holeš. Benešov má v čele náskok čtyř bodů před Mělníkem.

Učňovské vánoční cukroví jde doslova na dračku

/FOTOGALERIE/ Den po zapálení první svíce na adventním věnci míří v sedm hodin ráno budoucí cukráři do dílen v Klimkovicích a nastává frmol. Do půl třetí odpoledne se jich šestnáct střídá ve všech fázích přípravy dobrot, bez nichž si svátky dokáže představit jen málokterý český člověk.