Kreativ

ŠTÍTEK: máslo

Francouzská ulička voní klobáskami i kávou

Zlín - Připadat si jako ve Francii mohou alespoň na týden lidé v krajském městě. Ve Francouzskou uličku se totiž proměnila pěší zóna mezi náměstím Míru a tržištěm Pod Kaštany ve Zlíně. Až do pátku je součástí doprovodného programu Zlín Film Festu. Ochutnávat mohou lidé typicky francouzské delikatesy, například sýry Reblochon, Brie de Meaux, Fourme d´ Ambert, vína či třeba křupavé palačinky smažené na másle.

Po drtivém úvodu se báli o výsledek

Písek – Středeční odpoledne zpříjemnila fotbalu chtivým divákům písecká devatenáctka, která se v rámci osmatřicátého kola České ligy dorostu utkala s tabulkovým sousedem z Hradce Králové.

Rozvadov se drží stále na bedně

Rozvadov - Fotbalisté Rozvadova se stále drží na špičce Přeboru Plzeňského kraje. V sobotu porazili nebezpečný Bolevec 3:1, po půli 2:1.

Na trzích se začínají prosazovat pěstitelé

Karlovy Vary - S tím, jak sezona pokročila, mají na farmářských trzích čím dál větší zastoupení pěstitelé. I díky tomu se mohou dnes lidé těšit na karlovarských farmářských trzích na nepřeberné množství sazenic zeleniny, ať už jsou to kedlubny, saláty, rajčata, brokolice, či bylinek.

Co je štiplavé, to je zdravé

Ředkvička se výborně hodí do jakéhokoliv zeleninového salátu, je výborná k masu i do remulác k nejrůznějším úpravám ryb. Z čerstvě sklizených ředkviček využijete i nať na chutnou jarní polévku.

Garden Food Festival přilákal do olomouckého parku 12 tisíc lidí

Olomouc – Asi dvanáct tisíc lidí přilákala o víkendu do Smetanových sadů v Olomouci velká akce pro gurmány. Druhý ročník přehlídky dobrého jídla a pití Garden Food Festival v sobotu a v neděli nabídl lahůdky šékuchařů, nevšední speciality, kuchařské i televizní celebrity a desítky stánků regionálních restaurací a podniků.

Piknik u knihovny nabídne „férové" dobroty

Prostějov – Pro ty, kteří ještě nemají program na sobotní dopoledne, nabízí tip prostějovská knihovna. Stačí vzít kamarády či rodinu, nějaký fair trade výrobek nebo regionální dobrotu, k tomu piknikovou deku a vyrazit na Férovou snídani NaZemi. Piknikový happening, který se koná po celé republice a Prostějov se k němu připojí už popáté, má podpořit nejen fair trade, ale i lokální produkty.

Které rostliny z přírody lze sníst? Napoví leták z Podyjí

Znojmo – K čemu využít ptačinec, pěťour nebo merlík a proč si naopak dát pozor na tetluchu či vlaštovičník vysvětlí zájemcům nový informateriál Správy Národního parku Podyjí. Nabízí tak jedinečného fotografického kulinářského průvodce po dvaceti plevelech Podyjí.

Talent má finále na dosah

Plzeň – Jako nůž máslem zatím procházejí házenkáři Talentu M.A.T. Plzeň letošním play-off extraligy.

Do Brnířova letos dorazí traktor Škoda HT 18

Brnířov – Ozdobou letošního v pořadí již 5. Setkání starých traktorů a veteránů, které se v Brnířově uskuteční 28. května, bude traktor Škoda HT 18, který byl vyroben v roce 1927.

'Vstal z mrtvých' a zase běhá maratony

Praha - Pořádal akce pro kamarády. Pracoval. Ve volném čase psal hudební recenze. Bylo mu šestadvacet a život běžel jako po másle. A pak se najednou zhroutil. V komatu, ze kterého se nikdy nemusel probrat, strávil téměř měsíc. Lékaři mu diagnostikovali herpetitickou encafilitidu jedno z nejzávažnějších onemocnění mozku.

Dokázali to! Viktoria slaví čtvrtý titul

Plzeň – Fotbalisté Viktorie Plzeň proměnili hned první mečbol ze čtyř, když doma porazili Baník Ostrava 2:0 a tři kola před koncem získali ligový titul. Je to už čtvrtý triumf Západočechů během šesti let. Baník naopak porážkou v Plzni stvrdil svůj sestup do druhé ligy.

Neregistrovaný chov dodával zboží na trhy do Prahy

Praha - Veterináři odhalili neregistrovaný chov drůbeže na Jičínsku. Provozovatel navíc nedodržoval hygienické předpisy. Nyní mu hrozí pokuta až 300 tisíc korun, sdělil mluvčí Státní veterinární správy (SVS) Petr Pejchal. Podle něho firma dodávala zboží na pražské farmářské trhy, jméno společnosti však nesdělil.

Příbramskému aquatlonu vládli favorité, Zikmund si v bazénu připsal skalp vítěze

Příbram – V sobotu 23. dubna se uskutečnilo páté kolo Českého poháru v aquatlonu. Jeho pořadateli byly Triatlon team Příbram s Plaveckým klubem Příbram. Plavecká část se konala v aquaparku a následující běžecká pak v areálu Nový rybník. Závodu se zúčastnilo 169 závodníků z celé České republiky v kategoriích od osmi let. V hlavní kategorii hráli prim pražská triatlonistka Tereza Zimovjanová a brněnský rychlík Jiří Kalus.

Nejlepší šípkovou omáčku vaří v Chocni

Hradec Králové, Choceň – Žáci Obchodní akademie a Střední odborné školy cestovního ruchu Choceň bodovali na národní soutěži kuchařského a cukrářského umění Gastro Hradec. Hodnotitelům chutnaly jejich buchty a především šípková omáčka.

Sama si vyrábí zubní pastu, prací prášek i balzám na rty. To je žena do nepohody

Prostějov – Více než devět let vlastní kosmetický salon, ve kterém se věnuje kosmetice, vizážistice, stylistice i barevné typologii. Ve svém salonu používá co nejvíce přírodní kosmetiku, ale to jí nestačí. A tak se rozhodla si sama pro sebe vyrábět domácí kosmetiku. Vyrábí si prací gel a prášek, aviváž, zubní pastu, balzámy na rty i opalovací přípravky.

Ústí vykročilo za udržením mezi volejbalovou elitou!

Ústí nad Labem /ROZHOVOR/ – Ústečtí volejbalisté se přiblížili záchraně v extralize. V baráži, která se hraje na tři výhry, vedou po úvodních dvou domácích zápasech jasně 2:0 na utkání a rozhodující krok mohou udělat už v sobotu ve středočeských Dobřichovicích.

Farmářské trhy? Na dračku jdou bylinky

Ostrava – Fazole, sazeničky kedlubnu, salátu nebo celeru, všechny možné bylinky, ale také čerstvé máslo, domácí med a koření či pečivo. Z takového sortimentu mohli v sobotu dopoledne vybírat na Porubských trzích na Hlavní třídě u kruhového objezdu příchozí lidé.

Pod dohledem. Rabín kontroloval košer kojenecké výživy

Podivín – Pod tichým dohledem rabína Benjamina Hoffmana, který přiletěl až z Jeruzaléma, vyráběli v pondělí ve firmě Hamé v Podivíně košer kojenecké výživy. Izraelský host kontroloval suroviny 
i celou technologii, aby byl hotový výrobek opravdu košer, tedy přípustný k požívání 
v souladu s židovskými tradicemi a vírou. „Jezdím sem několikrát za rok a vždy tady strávím tři až pět dní, abych se podíval na výrobu," řekl rabín Hoffman.

Kuchař Petr Ocknecht: Veškerý hmyz je výživově hodnotnější než maso

Březnice /FOTOGALERIE, ROZHOVOR/ - Listový salát s restovanými moučnými červy, cvrčci na másle či hmyzí dezert. Na podobných lahůdkách od nejzkušenějšího kuchaře jedlého hmyzu v České republice Petra Ocknechta si pochutnali odvážní labužníci v Březnici na Příbramsku. A sešlo se jich téměř dvě stě. 

Rybáři v Povrlech se sešli na prvním náhozu

Povrly - Nejdříve se voda trochu zavlnila, pak se pohnul splávek. „Bere ti candát, zasekni nebo ti zdrhne," radil jeden z rybářů. Majitel prutu rozvážně poslechl a za chvíli se u břehu objevila ryba.

Růst cen zpomalil. Zlevnilo mléko a maso, zdražila zelenina

Praha - Meziroční růst spotřebitelských cen v březnu zpomalil na 0,3 procenta z 0,5 procenta v únoru. Informoval o tom dnes Český statistický úřad (ČSÚ). Důvodem byly hlavně levnější pohonné hmoty. Rostly naopak ceny alkoholu a tabáku. Analytici podobný vývoj očekávali.

Petr Ocknecht: Veškerý hmyz je výživově hodnotnější než maso

Březnice - Listový salát s restovanými moučnými červy, cvrčci na másle či hmyzí dezert. Na podobných lahůdkách od nejzkušenějšího kuchaře jedlého hmyzu u nás Petra Ocknechta si v pátek pochutnali odvážní labužníci v Březnici. A sešlo se jich téměř dvě stě. 

Mezi strašeckými rybáři jsou i mistři republiky nebo světa

Nové Strašecí – Místní organizace Českého rybářského svazu Nové Strašecí vznikla v roce 1967. Má v současné době 225 členů. Z toho zhruba osmnáct členů je mladých, od šesti do osmnácti let. Dobře funguje rybářský kroužek pod vedením Zdeňka Niče. Kroužek má závodní družstvo. Vyšlo z něj už několik reprezentantů, například mistři světa a republiky v plavané. Dnes už jsou v hospodářské partě, takže pomáhají při výlovech i údržbě rybníků.

Červy usmrtí ve vodě a hodí je na pánev

Jihlava - Cvrčky na másle, moučné červy na čili a česneku, grilovaná sarančata a smažené šváby argentinské připravoval pro odvážlivce cestovatel David Švejnoha. Příchozí se mimo jiné dozvěděli, že hmyz není registrovaný jako potravina, a tak ho nelze běžně podávat v restauraci.

K dvanácti druhům voňavého domácího chleba přikusovali zabijačku

Babice - Krásně nadýchané, s křupavými kůrčičkami, takové bochníky doma čerstvě upečeného chleba provoněly v sobotu večer byt Dany Žaludové, členky recesistů a nadšenců Baňa Babice. Stalo se tak při třetí tvořivé akci s názvem Upeč třeba chleba, kterou uspořádali zanícenci z Baně spolu se spřáteleným sdružením Lajbl z Kostelan nad Moravou.

Blogerky: Kosmetika z lékáren a drogérií obsahuje škodliviny

Praha /ROZHOVOR/ - Žádné složité chemické postupy a testování na zvířatech. Jen přírodní ingredience a rychlá příprava. Taková je domácí kosmetika Lišky Mazané, projektu, za kterým stojí Petra Seidlová a Tereza Máčelová. „Nejsme žádné přírodní ženy," říkají shodně. 

Čokoláda zdražuje, od loňských Velikonoc stoupla o desetinu

Praha – Čokoláda zdražuje. Během uplynulého roku stoupla její cena zhruba o desetinu. Na vině je špatné počasí a rostoucí poptávka v Asii, kvůli kterým míří vzhůru cena kakaa, klíčové suroviny při výrobě čokolády. Na základě údajů britské společnosti Mintec, která sleduje ceny komodit, to napsal americký server CNN. Analytici nevylučují, že cena čokolády by mohla růst i nadále.

Znáte velikonoční tradice?

Trutnovsko, Pojizeří - Pro křesťany jsou Velikonoce nejdůležitějším svátkem v roce. Připomínají si totiž ukřižování a zmrtvýchvstání Ježíše Krista. Podle tradice o Velikonocích vrcholí čtyřicetidenní půst, který vždy začíná Popeleční středou a končí na Bílou sobotu.

Na hradě Buchlov letos představí unikátní manýristické lavice

Buchlovice – Začátek jara je vždy spojen s otevíráním památek, které jsou po zimních rekonstrukcích nachystány na další období turismu. Nejinak tomu bylo i letos na hradě Buchlov, kde při příležitosti Velikonočních prázdnin již na Velký pátek dali zelenou všem dychtivým cestovatelům a zájemcům o historii zahájením nové sezóny, které v neděli 27. března doprovázel bohatý program nachystaný v předměstí hradu.