Bordeaux /EXKLUZIVNĚ/ - Přístavní město Bordeaux na západě Francie se v sobotu večer převléklo do červené barvy. Tisíce velšských fanoušků tam totiž slavily výhru svých miláčků nad favorizovaným Slovenskem. Zaslouženou, bez velkých slov a zapřičiněnou ztrátou pokory svého soupeře. Ale pěkně po pořádku…
Ratibořice /FOTO/ - V souladu s tradicí patří červen v údolí Babičce Boženy Němcové. Nejinak je tomu i letos, kdy od středy do neděle se mohou návštěvníci setkat s oživlými postavy z tohoto nejznámějšího románu spisovatelky, která prožila své dětství právě v Ratibořicích.
Praha - Všechen roční odpad její čtyřčlenné rodiny se vejde do jedné malé zavařovací skleničky. Jak na to, vysvětlila Bea Johnson, vyznavačka zero waste životního stylu při své návštěvě Prahy.
Krchleby - Nízkopodlažní autobus s plošinou pro pohodlné nastupování začal ve středu jezdit na pravidelné lince Seletice – Nymburk. Děti na vozících, maminky s kočárky i senioři se radují.
Soutěžte s Deníkem a vychutnejte si sýry bez tavicích solí a éček. Stačí jen správně odpovědět na otázku a 10 soutěžících vyhrává balíček nových sýrů Veselá kráva.
Záhoří – Louka, jedno stavení a kaplička je dnes na místě na svahu Vlčí hory u Černošína, kde dříve vzkvétala obec Záhoří. Právě onu kapličku se podařilo zachránit a už deset let se u ní jednou ročně schází obyvatelé nedalekých obcí spolu s rodáky.
Osečná - Červen 2013. Blesková povodeň, při které se valila z čerstvě zasetých kukuřičných polí voda jako po másle. Mimo jiné poničila vodní nádrž v obci Kotel. „Povodeň poškodila výpustní zařízení a způsobila několik trhlin v hrázi.
Zlín - Připadat si jako ve Francii mohou alespoň na týden lidé v krajském městě. Ve Francouzskou uličku se totiž proměnila pěší zóna mezi náměstím Míru a tržištěm Pod Kaštany ve Zlíně. Až do pátku je součástí doprovodného programu Zlín Film Festu. Ochutnávat mohou lidé typicky francouzské delikatesy, například sýry Reblochon, Brie de Meaux, Fourme d´ Ambert, vína či třeba křupavé palačinky smažené na másle.
Písek – Středeční odpoledne zpříjemnila fotbalu chtivým divákům písecká devatenáctka, která se v rámci osmatřicátého kola České ligy dorostu utkala s tabulkovým sousedem z Hradce Králové.
Karlovy Vary - S tím, jak sezona pokročila, mají na farmářských trzích čím dál větší zastoupení pěstitelé. I díky tomu se mohou dnes lidé těšit na karlovarských farmářských trzích na nepřeberné množství sazenic zeleniny, ať už jsou to kedlubny, saláty, rajčata, brokolice, či bylinek.
Ředkvička se výborně hodí do jakéhokoliv zeleninového salátu, je výborná k masu i do remulác k nejrůznějším úpravám ryb. Z čerstvě sklizených ředkviček využijete i nať na chutnou jarní polévku.
Olomouc – Asi dvanáct tisíc lidí přilákala o víkendu do Smetanových sadů v Olomouci velká akce pro gurmány. Druhý ročník přehlídky dobrého jídla a pití Garden Food Festival v sobotu a v neděli nabídl lahůdky šékuchařů, nevšední speciality, kuchařské i televizní celebrity a desítky stánků regionálních restaurací a podniků.
Prostějov – Pro ty, kteří ještě nemají program na sobotní dopoledne, nabízí tip prostějovská knihovna. Stačí vzít kamarády či rodinu, nějaký fair trade výrobek nebo regionální dobrotu, k tomu piknikovou deku a vyrazit na Férovou snídani NaZemi. Piknikový happening, který se koná po celé republice a Prostějov se k němu připojí už popáté, má podpořit nejen fair trade, ale i lokální produkty.
Znojmo – K čemu využít ptačinec, pěťour nebo merlík a proč si naopak dát pozor na tetluchu či vlaštovičník vysvětlí zájemcům nový informateriál Správy Národního parku Podyjí. Nabízí tak jedinečného fotografického kulinářského průvodce po dvaceti plevelech Podyjí.
Brnířov – Ozdobou letošního v pořadí již 5. Setkání starých traktorů a veteránů, které se v Brnířově uskuteční 28. května, bude traktor Škoda HT 18, který byl vyroben v roce 1927.
Praha - Pořádal akce pro kamarády. Pracoval. Ve volném čase psal hudební recenze. Bylo mu šestadvacet a život běžel jako po másle. A pak se najednou zhroutil. V komatu, ze kterého se nikdy nemusel probrat, strávil téměř měsíc. Lékaři mu diagnostikovali herpetitickou encafilitidu jedno z nejzávažnějších onemocnění mozku.
Plzeň – Fotbalisté Viktorie Plzeň proměnili hned první mečbol ze čtyř, když doma porazili Baník Ostrava 2:0 a tři kola před koncem získali ligový titul. Je to už čtvrtý triumf Západočechů během šesti let. Baník naopak porážkou v Plzni stvrdil svůj sestup do druhé ligy.
Praha - Veterináři odhalili neregistrovaný chov drůbeže na Jičínsku. Provozovatel navíc nedodržoval hygienické předpisy. Nyní mu hrozí pokuta až 300 tisíc korun, sdělil mluvčí Státní veterinární správy (SVS) Petr Pejchal. Podle něho firma dodávala zboží na pražské farmářské trhy, jméno společnosti však nesdělil.
Pelhřimov – Příznivci potravin bez zbytečných chemikálií mají další možnost k jejich nákupu. Lokální minitrhy, které se v sobotu dopoledne konaly na Masarykově náměstí, obohatí sortiment v Pelhřimově.
Příbram – V sobotu 23. dubna se uskutečnilo páté kolo Českého poháru v aquatlonu. Jeho pořadateli byly Triatlon team Příbram s Plaveckým klubem Příbram. Plavecká část se konala v aquaparku a následující běžecká pak v areálu Nový rybník. Závodu se zúčastnilo 169 závodníků z celé České republiky v kategoriích od osmi let. V hlavní kategorii hráli prim pražská triatlonistka Tereza Zimovjanová a brněnský rychlík Jiří Kalus.
Mladá Boleslav /FOTOGALERIE/ - Pod pokličkou, aneb Víme co jíme? V tomto duchu se v sobotu odpoledne nesl již devátý ročník tradičního Zeměfestu v Mladé Boleslavi. Stovky rodiny s dětmi tak zaplnily lesopark Na Štěpánce kolem Klenice.
Mladá Boleslav - Pod pokličkou, aneb Víme co jíme? V tomto duchu se v sobotu odpoledne nesl již devátý ročník tradičního Zeměfestu v Mladé Boleslavi. Stovky rodiny s dětmi tak zaplnily lesopark Na Štěpánce kolem Klenice.
/FOTOGALERIE/ Štěně německého ovčáka, které v kotci ve Slezské Ostravě prostrčilo hlavu pevným armovacím pletivem, zachránili v sobotu ostravští hasiči.
Napajedla – Kvalifikací projeli jako nůž máslem a už jsou druholigoví! Tímto přívlastkem z pohledu úrovně soutěže se mohou po víkendu chlubit volejbalisté Napajedel.
Hradec Králové, Choceň – Žáci Obchodní akademie a Střední odborné školy cestovního ruchu Choceň bodovali na národní soutěži kuchařského a cukrářského umění Gastro Hradec. Hodnotitelům chutnaly jejich buchty a především šípková omáčka.
Prostějov – Více než devět let vlastní kosmetický salon, ve kterém se věnuje kosmetice, vizážistice, stylistice i barevné typologii. Ve svém salonu používá co nejvíce přírodní kosmetiku, ale to jí nestačí. A tak se rozhodla si sama pro sebe vyrábět domácí kosmetiku. Vyrábí si prací gel a prášek, aviváž, zubní pastu, balzámy na rty i opalovací přípravky.
Ústí nad Labem /ROZHOVOR/ – Ústečtí volejbalisté se přiblížili záchraně v extralize. V baráži, která se hraje na tři výhry, vedou po úvodních dvou domácích zápasech jasně 2:0 na utkání a rozhodující krok mohou udělat už v sobotu ve středočeských Dobřichovicích.
Ostrava – Fazole, sazeničky kedlubnu, salátu nebo celeru, všechny možné bylinky, ale také čerstvé máslo, domácí med a koření či pečivo. Z takového sortimentu mohli v sobotu dopoledne vybírat na Porubských trzích na Hlavní třídě u kruhového objezdu příchozí lidé.
Podivín – Pod tichým dohledem rabína Benjamina Hoffmana, který přiletěl až z Jeruzaléma, vyráběli v pondělí ve firmě Hamé v Podivíně košer kojenecké výživy. Izraelský host kontroloval suroviny i celou technologii, aby byl hotový výrobek opravdu košer, tedy přípustný k požívání v souladu s židovskými tradicemi a vírou. „Jezdím sem několikrát za rok a vždy tady strávím tři až pět dní, abych se podíval na výrobu," řekl rabín Hoffman.
Březnice /FOTOGALERIE, ROZHOVOR/ - Listový salát s restovanými moučnými červy, cvrčci na másle či hmyzí dezert. Na podobných lahůdkách od nejzkušenějšího kuchaře jedlého hmyzu v České republice Petra Ocknechta si pochutnali odvážní labužníci v Březnici na Příbramsku. A sešlo se jich téměř dvě stě.
Povrly - Nejdříve se voda trochu zavlnila, pak se pohnul splávek. „Bere ti candát, zasekni nebo ti zdrhne," radil jeden z rybářů. Majitel prutu rozvážně poslechl a za chvíli se u břehu objevila ryba.
Praha - Meziroční růst spotřebitelských cen v březnu zpomalil na 0,3 procenta z 0,5 procenta v únoru. Informoval o tom dnes Český statistický úřad (ČSÚ). Důvodem byly hlavně levnější pohonné hmoty. Rostly naopak ceny alkoholu a tabáku. Analytici podobný vývoj očekávali.
Březnice - Listový salát s restovanými moučnými červy, cvrčci na másle či hmyzí dezert. Na podobných lahůdkách od nejzkušenějšího kuchaře jedlého hmyzu u nás Petra Ocknechta si v pátek pochutnali odvážní labužníci v Březnici. A sešlo se jich téměř dvě stě.
Nové Strašecí – Místní organizace Českého rybářského svazu Nové Strašecí vznikla v roce 1967. Má v současné době 225 členů. Z toho zhruba osmnáct členů je mladých, od šesti do osmnácti let. Dobře funguje rybářský kroužek pod vedením Zdeňka Niče. Kroužek má závodní družstvo. Vyšlo z něj už několik reprezentantů, například mistři světa a republiky v plavané. Dnes už jsou v hospodářské partě, takže pomáhají při výlovech i údržbě rybníků.
Plzeň - Tak vypadá dlouho nepoznaná radost. Lukáš Pech v pátek ukončil čekání Sparty na bitvu o titul: to bylo jásotu. Pražané, přestože patří každoročně k favoritům soutěže, ve finále nebyli dlouhých devět let. V cestě poté, co klub trenéra Josefa Jandače vyřadil Plzeň, stojí už "jen" Liberec.
Jihlava - Cvrčky na másle, moučné červy na čili a česneku, grilovaná sarančata a smažené šváby argentinské připravoval pro odvážlivce cestovatel David Švejnoha. Příchozí se mimo jiné dozvěděli, že hmyz není registrovaný jako potravina, a tak ho nelze běžně podávat v restauraci.