Kreativ

ŠTÍTEK: máslo

V USA je populární kávová dieta

Může nám káva pomoci shodit přebytečné kilogramy a zlepšit intelektuální výkonnost? Takové jsou totiž údajné přednosti nové diety, která je ve Spojených státech stále populárnější. Lékaři na to ale pohlížejí poněkud skepticky. Dieta nazývaná Bulletproof diet stimuluje mozek a dodává energii, díky ní se stáváte lepším pracovníkem, lepším rodičem, lepším milencem a vůbec lepší osobou, slibuje její vynálezce Dave Asprey.

Inflace v lednu zrychlila růst na 0,6 procenta. Zdražila zelenina i pečivo

Praha - Růst spotřebitelských cen v lednu zrychlil meziročně na 0,6 procenta z prosincových 0,1 procenta. Důvodem je hlavně zmírnění cenového poklesu potravin, nealkoholických nápojů a dopravy, uvedl Český statistický úřad (ČSÚ). Analytici podobný vývoj očekávali. Meziměsíčně se ceny zvýšily také o 0,6 procenta.

Labužníci v Březnici okusí pokrmy s červy či šváby

Březnice – Listový salát s restovanými moučnými červy, cvrčci na másle či  hmyzí dezert. Na podobných lahůdkách od nejzkušenějšího kuchaře jedlého hmyzu u nás Petra Ocknechta si brzy pochutnají odvážní labužníci v Březnici.

Kristína Gavnholt: Taťka i bratr mi pomohli

Karviná – Již osminásobná vítězka českého šampionátu v badmintonu Kristína Gavnholt proletěla letošním turnajem jako nůž máslem. Až ve finále jí česká dvojka Zuzana Pavelková nadělala problémy. Gavnholt je ale ustála a mohla se radovat z dalšího triumfu.

Vesnickým obchodům vzaly zákazníky městské markety

Mladoboleslavsko - Před desítkami let byste jen těžko hledali obec, která by neměla svůj malý obchod. Zpravidla za pultem stála jedna z místních žen, k níž chodili lidé nejen pro rohlíky a máslo. Jenže poté se začaly rozvíjet hyper a supermarkety a o vesnické prodejny, kde byly ceny často o něco vyšší, přestal být zájem.

K Andělu na polívku? Proč ne? Zahřeje a ještě pomůžete

Praha - Další díl charitativního projektu obecně prospěšné společnosti Ergo Aktiv Polívková smršť se rozjede od pondělí 8. února do pátku 12. února na pěší zóně před stanicí metra Anděl. V době od 10 do 18 hodin se tam budou servírovat polévky uvařené známými šéfkuchaři. Polévky se budou prodávat do vyprodání zásob za 55 korun, přičemž režijní náklady u každé polévky činí maximálně 15 korun.

Vesnickým obchodům vzaly zákazníky městské markety

Mladoboleslavsko – Před desítkami let byste jen těžko hledali obec, která by neměla svůj malý obchod. Zpravidla za pultem stála jedna z místních žen, k níž chodili lidé nejen pro rohlíky a máslo. Jenže poté se začaly rozvíjet hyper a supermarkety a o vesnické prodejny, kde byly ceny často o něco vyšší, přestal být zájem.

Selský rok Jana Veleby - leden

Havlíčkův Brod - Starý rok je za námi a máme tu první zimní měsíc, ale také naději delšího dne, světla a slunce.

Slovenští obchodníci po snížení DPH zlevnili potraviny

Bratislava - Většina velkých obchodních sítí na Slovensku zohlednila snížení sazby daně z přidané hodnoty (DPH) na vybrané potraviny v cenách výrobků. Maloobchodní ceny pěti sledovaných potravinářských výrobků v lednu oproti závěru minulého roku klesly o 8,53 procenta. Novinářům to dnes řekl ministr zemědělství Ľubomír Jahnátek.

V Tlumačově se koštovalo na 38 druhů pálenek, doplnily je i pomazánky

Tlumačov – Osmatřicet druhů pálenek a navíc i 11 různých pomazánek se sešlo na sobotním tlumačovském koštu pálenek v tamním Klubu obce Zábraní. Již čtrnáctý ročník tradiční akce byl specifický tím, že jej tentokrát organizátoři ozvláštnili navíc hodnocením pomazánek. Hodnotitelů bylo mnoho více než padesát.

Kunovičtí darovali tříkrálovým koledníkům bezmála 150 tisíc korun

Kunovice - Celkem 96 malých koledníků a 28 vedoucích skupin se v sobotu 9. ledna dopoledne účastnilo v Kunovicích Tříkrálové sbírky. Než však vyrazili do ulic, čekalo je v tamním domečku pod kostelem posilnění v podobě vydatné snídaně. Spořádali osm bochníků chleba, dvě kila salámu, čtyři másla, dvacítku vajíček a vypili dvanáct litrů čaje.

Mělnické muzeum se loučilo s Joulupukkim

Mělník – Do dalekého Finska zavedla v sobotním odpoledni návštěvníky mělnického regionálního muzea prohlídka výstavy Advent a Vánoce v zemi Joulupukkiho, kterou komentářem provázel muzejní historik Lukáš Snopek.

Výpravy zpět aneb co se kdysi psalo 305

Klatovsko – Přinášíme další díl seriálu o zajímavostech regionu, v němž nahlížíme do novin starých sto i více let, abychom zjistili, co zajímavého se psalo v minulosti.

Cíl Grand restaurant festivalu? Omezit plýtvání jídlem

Jižní Morava - Wasabi sníh, šneky s lanýžovým máslem, fenyklový krém s lososem nebo kančí svíčkovou. To a ještě mnohem víc mohou letos ochutnat návštěvníci Grand restaurant festivalu. Ten se v Brně a dalších jihomoravských městech koná už posedmé.

Ideální teplota vody pro koupel či sprchu je prý 44 stupňů Celsia

Jen málo věcí je v chladných dnech příjemnějších než horká koupel. Ovšem jakou teplotu by voda ve vaně měla mít – to je předmětem žhavých diskusí už od dob dávného Říma. Vyřešit je se rozhodla dermatoložka Melissa Piliangová z Clevelandské kliniky, která došla k závěru, že 44 stupňů Celsia je onou magickou hodnotou, napsal zpravodajský server The Wall Street Journal.

Patrik Petr projel turnajem „jako nůž máslem“

Litomyšl – Ke čtvrtému kolu českého poháru ve stiga hokeji se jeho účastníci, a bylo jich dohromady šestašedesát, sjeli do Prahy-Satalic. Ovšem i v tak početné konkurenci měl celý turnaj jen jediného suveréna.  

Zloba v Pardubicích: Fanoušci odešli z tribuny, protestují proti vedení klubu

Pardubice - "Po prvním vhazování v první třetině opustíme Jižní tribunu na protest proti vedení našeho klubu…" A jak řekli, tak v neděli večer také udělali. Nejvěrnější pardubičtí fanoušci v utkání s Vítkovicemi (4:3 po prodloužení) opustili svou tradiční baštu. Podle svého prohlášení se ale tímto gestem neotočili zády k hráčům, ale k vedení a managementu klubu.

Štědrovečerní stůl a první hvězda na nebi

/HISTORIE/ Ještě v 18. století se na severní Moravě a ve Slezsku lišily vánoční zvyky kraj od kraje, někdy dokonce vesnice od vesnice. I když zde bylo hodně podobného, protože šlo v podstatě o společný kulturní okruh.

Štědrovečerní stůl a první hvězda na nebi

/HISTORIE/ Ještě v 18. století se na severní Moravě a ve Slezsku lišily vánoční zvyky kraj od kraje, někdy dokonce vesnice od vesnice. I když zde bylo hodně podobného, protože šlo v podstatě o společný kulturní okruh.

Středy doktora Středy: Vánoce v kilojoulech

Východní Čechy - Minulý týden jsme věnovali nadcházejícím svátkům a v tomto trendu budeme pokračovat. Nenajdete zde ale žádné další tipy na dietní sváteční dobroty a hody. Zaměříme se na to, kolik kalorií mají různé pokrmy, které během Štědrého dne sníme. A že jich není málo. Však si přiznejme, že je to vanilkový rohlíček sem a perníček tam, za chvilku jednohubka nebo chlebíček…

Středy doktora Středy: Vánoce v kilojoulech

Východní Čechy - Minulý týden jsme věnovali nadcházejícím svátkům a v tomto trendu budeme pokračovat. Nenajdete zde ale žádné další tipy na dietní sváteční dobroty a hody. Zaměříme se na to, kolik kalorií mají různé pokrmy, které během Štědrého dne sníme. A že jich není málo. Však si přiznejme, že je to vanilkový rohlíček sem a perníček tam, za chvilku jednohubka nebo chlebíček…

Štědrovečerní tabule? Rozhodně ne jen kapři

Kraslice – Na štědrovečerní tabuli v domácnostech na Sokolovsku nebude chybět vánoční kapr. Objeví se tam ale i jiné pochutiny. Kromě tradičního kapříka totiž lidé preferují i jiné ryby, jako je losos nebo pstruh.

V benešovské nemocnici poobědvají na Štědrý den kapra s bramborovým salátem

Benešov - Česká vánoční klasika, smažený obalovaný kapr a bramborový salát bude i letos na svátečních tabulích domácností převládat. A to je v konkurenci „bezkosťových" mořských ryb nebo alternativách v podobě řízků vepřových či drůbežích, výborná vizitka „českého" i když vlastně asijského kapra. Na tuhle klasiku vsadili také kuchaři z benešovské Nemocnice Rudolfa a Stefanie.

Středy doktora Středy: Vánoce v kilojoulech

Východní Čechy - Minulý týden jsme věnovali nadcházejícím svátkům a v tomto trendu budeme pokračovat. Nenajdete zde ale žádné další tipy na dietní sváteční dobroty a hody. Zaměříme se na to, kolik kalorií mají různé pokrmy, které během Štědrého dne sníme. A že jich není málo. Však si přiznejme, že je to vanilkový rohlíček sem a perníček tam, za chvilku jednohubka nebo chlebíček…

V nemocnici poobědvají na Štědrý den smaženého kapra s bramborovým salátem

Benešov – Česká vánoční klasika, smažený obalovaný kapr a bramborový salát bude i letos na svátečních tabulích domácností převládat. A to je v konkurenci „bezkosťových" mořských ryb nebo alternativách v podobě řízků vepřových či drůbežích, výborná vizitka „českého" i když vlastně asijského kapra.

Středy doktora Středy: Vánoce v kilojoulech

Východní Čechy – Minulý týden jsme věnovali nadcházejícím svátkům a v tomto trendu budeme pokračovat. Nenajdete zde ale žádné další tipy na dietní sváteční dobroty a hody. Zaměříme se na to, kolik kalorií mají různé pokrmy, které během Štědrého dne sníme. A že jich není málo. Však si přiznejme, že je to vanilkový rohlíček sem a perníček tam, za chvilku jednohubka nebo chlebíček…

Na sváteční stoly míří tuny cukroví z oblíbené pekárny

Hořovice – Vaflová kolečka, kokosky, korpusy laskonek nebo rohlíčky s máslovou náplní. Také včelí úlky nebo vánoční vločka. To jsou nejžádanější druhy vánočního cukroví, které pro své zákazníky napekli cukráři z hořovické pekárny.

Adventní čas v Domově důchodců v Mlázovicích

Mlázovice – Předvánoční období prožívají obyvatelé Domova důchodců v Mlázovicích v základě stejně jako každý obyčejný normální člověk, jen s tím jevícím se rozdílem, že v hloučku žen, ve kterém jsou jak obyvatelky domova, tak ženy zvenčí, které jsou v domově na návštěvě, se na chodbě, svátečně vyzdobené, dohadují o starých zvycích, pečení cukroví, atd.

Jak na vánočního kapra? Poradíme vám...

Zlínský kraj - /RECEPTY, ROZHOVOR/ Než kapr skončí na štedrovečerním stole, absolvuje dlouhou cestu. Jak jej správně vybrat a podle čeho, na co si dát pozor a jak se pohybují ceny, prozradil v krátkém rozhovoru Marek Žákovský z firmy Ryby Lukov.

Vánoční ryba? Lidé chtějí málo kostí. Výsadní pozici kapra proto ohrožuje losos

Jižní Morava - Kapra na štědrovečerních stolech mnoha Jihomoravanů pomalu střídají mořské ryby, nebo sladkovodní s málo kostmi. Lidé si je kupují kvůli chuti ale i menšímu množství kostí. Ti, kdo tradici smaženého kapra s bramborovým salátem stále dodržují, si čím dál častěji kupují rybu už naporcovanou. Za službu navíc si ovšem zákazníci připlatí. Cena filetů může být až třikrát vyšší než cena živého kapra.