Může nám káva pomoci shodit přebytečné kilogramy a zlepšit intelektuální výkonnost? Takové jsou totiž údajné přednosti nové diety, která je ve Spojených státech stále populárnější. Lékaři na to ale pohlížejí poněkud skepticky. Dieta nazývaná Bulletproof diet stimuluje mozek a dodává energii, díky ní se stáváte lepším pracovníkem, lepším rodičem, lepším milencem a vůbec lepší osobou, slibuje její vynálezce Dave Asprey.
Praha - Růst spotřebitelských cen v lednu zrychlil meziročně na 0,6 procenta z prosincových 0,1 procenta. Důvodem je hlavně zmírnění cenového poklesu potravin, nealkoholických nápojů a dopravy, uvedl Český statistický úřad (ČSÚ). Analytici podobný vývoj očekávali. Meziměsíčně se ceny zvýšily také o 0,6 procenta.
Březnice – Listový salát s restovanými moučnými červy, cvrčci na másle či hmyzí dezert. Na podobných lahůdkách od nejzkušenějšího kuchaře jedlého hmyzu u nás Petra Ocknechta si brzy pochutnají odvážní labužníci v Březnici.
Karviná – Již osminásobná vítězka českého šampionátu v badmintonu Kristína Gavnholt proletěla letošním turnajem jako nůž máslem. Až ve finále jí česká dvojka Zuzana Pavelková nadělala problémy. Gavnholt je ale ustála a mohla se radovat z dalšího triumfu.
Mladoboleslavsko - Před desítkami let byste jen těžko hledali obec, která by neměla svůj malý obchod. Zpravidla za pultem stála jedna z místních žen, k níž chodili lidé nejen pro rohlíky a máslo. Jenže poté se začaly rozvíjet hyper a supermarkety a o vesnické prodejny, kde byly ceny často o něco vyšší, přestal být zájem.
Praha - Další díl charitativního projektu obecně prospěšné společnosti Ergo Aktiv Polívková smršť se rozjede od pondělí 8. února do pátku 12. února na pěší zóně před stanicí metra Anděl. V době od 10 do 18 hodin se tam budou servírovat polévky uvařené známými šéfkuchaři. Polévky se budou prodávat do vyprodání zásob za 55 korun, přičemž režijní náklady u každé polévky činí maximálně 15 korun.
Mladoboleslavsko – Před desítkami let byste jen těžko hledali obec, která by neměla svůj malý obchod. Zpravidla za pultem stála jedna z místních žen, k níž chodili lidé nejen pro rohlíky a máslo. Jenže poté se začaly rozvíjet hyper a supermarkety a o vesnické prodejny, kde byly ceny často o něco vyšší, přestal být zájem.
Sezimovo Ústí - Po úspěšném štrůdlování a buchtování přišla letos na řadu i soutěž o nejlepší domácí bábovku. Sál kina Spektrum praskal ve švech. Se svým výtvorem se přihlásilo 19 hospodyněk. Zvítězila místní Anna Vlčková.
Bratislava - Většina velkých obchodních sítí na Slovensku zohlednila snížení sazby daně z přidané hodnoty (DPH) na vybrané potraviny v cenách výrobků. Maloobchodní ceny pěti sledovaných potravinářských výrobků v lednu oproti závěru minulého roku klesly o 8,53 procenta. Novinářům to dnes řekl ministr zemědělství Ľubomír Jahnátek.
Zajistit, aby tisíce obchodů s potravinami měly na pultech chléb, máslo a mléko, nebo aby mezi výrobou a spotřebou elektrické energie v národní rozvodné síti panovala rovnováha. I to je práce pro IT specialisty ve společnosti Tieto Czech.
Tlumačov – Osmatřicet druhů pálenek a navíc i 11 různých pomazánek se sešlo na sobotním tlumačovském koštu pálenek v tamním Klubu obce Zábraní. Již čtrnáctý ročník tradiční akce byl specifický tím, že jej tentokrát organizátoři ozvláštnili navíc hodnocením pomazánek. Hodnotitelů bylo mnoho více než padesát.
Kunovice - Celkem 96 malých koledníků a 28 vedoucích skupin se v sobotu 9. ledna dopoledne účastnilo v Kunovicích Tříkrálové sbírky. Než však vyrazili do ulic, čekalo je v tamním domečku pod kostelem posilnění v podobě vydatné snídaně. Spořádali osm bochníků chleba, dvě kila salámu, čtyři másla, dvacítku vajíček a vypili dvanáct litrů čaje.
Mělník – Do dalekého Finska zavedla v sobotním odpoledni návštěvníky mělnického regionálního muzea prohlídka výstavy Advent a Vánoce v zemi Joulupukkiho, kterou komentářem provázel muzejní historik Lukáš Snopek.
Klatovsko – Přinášíme další díl seriálu o zajímavostech regionu, v němž nahlížíme do novin starých sto i více let, abychom zjistili, co zajímavého se psalo v minulosti.
Jižní Morava - Wasabi sníh, šneky s lanýžovým máslem, fenyklový krém s lososem nebo kančí svíčkovou. To a ještě mnohem víc mohou letos ochutnat návštěvníci Grand restaurant festivalu. Ten se v Brně a dalších jihomoravských městech koná už posedmé.
Sedmý ročník Maurerova Grand Restaurant Festivalu se kvapem blíží. Restaurace nejen v Ostravě v našem kraji jich bude třináct se připravují na jeho začátek, který připadne na 15. ledna.
Jen málo věcí je v chladných dnech příjemnějších než horká koupel. Ovšem jakou teplotu by voda ve vaně měla mít – to je předmětem žhavých diskusí už od dob dávného Říma. Vyřešit je se rozhodla dermatoložka Melissa Piliangová z Clevelandské kliniky, která došla k závěru, že 44 stupňů Celsia je onou magickou hodnotou, napsal zpravodajský server The Wall Street Journal.
Litomyšl – Ke čtvrtému kolu českého poháru ve stiga hokeji se jeho účastníci, a bylo jich dohromady šestašedesát, sjeli do Prahy-Satalic. Ovšem i v tak početné konkurenci měl celý turnaj jen jediného suveréna.
Pardubice - "Po prvním vhazování v první třetině opustíme Jižní tribunu na protest proti vedení našeho klubu…" A jak řekli, tak v neděli večer také udělali. Nejvěrnější pardubičtí fanoušci v utkání s Vítkovicemi (4:3 po prodloužení) opustili svou tradiční baštu. Podle svého prohlášení se ale tímto gestem neotočili zády k hráčům, ale k vedení a managementu klubu.
/HISTORIE/ Ještě v 18. století se na severní Moravě a ve Slezsku lišily vánoční zvyky kraj od kraje, někdy dokonce vesnice od vesnice. I když zde bylo hodně podobného, protože šlo v podstatě o společný kulturní okruh.
/HISTORIE/ Ještě v 18. století se na severní Moravě a ve Slezsku lišily vánoční zvyky kraj od kraje, někdy dokonce vesnice od vesnice. I když zde bylo hodně podobného, protože šlo v podstatě o společný kulturní okruh.
Brno - Vánoce bez kapra či řízku si dokáže představit málokdo. I hlíva ústřičná nebo celer ale mohou chutnat jako maso. Stačí vědět, jak je správně připravit.
Brno - Vánoce bez kapra či řízku si dokáže představit málokdo. I hlíva ústřičná nebo celer ale mohou chutnat jako maso. Stačí vědět, jak je správně připravit.
Vánoce bez kapra či řízku si dokáže představit málokdo. I hlíva ústřičná nebo celer ale mohou chutnat jako maso. Stačí vědět, jak je správně připravit.
Východní Čechy - Minulý týden jsme věnovali nadcházejícím svátkům a v tomto trendu budeme pokračovat. Nenajdete zde ale žádné další tipy na dietní sváteční dobroty a hody. Zaměříme se na to, kolik kalorií mají různé pokrmy, které během Štědrého dne sníme. A že jich není málo. Však si přiznejme, že je to vanilkový rohlíček sem a perníček tam, za chvilku jednohubka nebo chlebíček…
Východní Čechy - Minulý týden jsme věnovali nadcházejícím svátkům a v tomto trendu budeme pokračovat. Nenajdete zde ale žádné další tipy na dietní sváteční dobroty a hody. Zaměříme se na to, kolik kalorií mají různé pokrmy, které během Štědrého dne sníme. A že jich není málo. Však si přiznejme, že je to vanilkový rohlíček sem a perníček tam, za chvilku jednohubka nebo chlebíček…
Kraslice – Na štědrovečerní tabuli v domácnostech na Sokolovsku nebude chybět vánoční kapr. Objeví se tam ale i jiné pochutiny. Kromě tradičního kapříka totiž lidé preferují i jiné ryby, jako je losos nebo pstruh.
Benešov - Česká vánoční klasika, smažený obalovaný kapr a bramborový salát bude i letos na svátečních tabulích domácností převládat. A to je v konkurenci „bezkosťových" mořských ryb nebo alternativách v podobě řízků vepřových či drůbežích, výborná vizitka „českého" i když vlastně asijského kapra. Na tuhle klasiku vsadili také kuchaři z benešovské Nemocnice Rudolfa a Stefanie.
Východní Čechy - Minulý týden jsme věnovali nadcházejícím svátkům a v tomto trendu budeme pokračovat. Nenajdete zde ale žádné další tipy na dietní sváteční dobroty a hody. Zaměříme se na to, kolik kalorií mají různé pokrmy, které během Štědrého dne sníme. A že jich není málo. Však si přiznejme, že je to vanilkový rohlíček sem a perníček tam, za chvilku jednohubka nebo chlebíček…
Benešov – Česká vánoční klasika, smažený obalovaný kapr a bramborový salát bude i letos na svátečních tabulích domácností převládat. A to je v konkurenci „bezkosťových" mořských ryb nebo alternativách v podobě řízků vepřových či drůbežích, výborná vizitka „českého" i když vlastně asijského kapra.
Východní Čechy – Minulý týden jsme věnovali nadcházejícím svátkům a v tomto trendu budeme pokračovat. Nenajdete zde ale žádné další tipy na dietní sváteční dobroty a hody. Zaměříme se na to, kolik kalorií mají různé pokrmy, které během Štědrého dne sníme. A že jich není málo. Však si přiznejme, že je to vanilkový rohlíček sem a perníček tam, za chvilku jednohubka nebo chlebíček…
Hořovice – Vaflová kolečka, kokosky, korpusy laskonek nebo rohlíčky s máslovou náplní. Také včelí úlky nebo vánoční vločka. To jsou nejžádanější druhy vánočního cukroví, které pro své zákazníky napekli cukráři z hořovické pekárny.
Mlázovice – Předvánoční období prožívají obyvatelé Domova důchodců v Mlázovicích v základě stejně jako každý obyčejný normální člověk, jen s tím jevícím se rozdílem, že v hloučku žen, ve kterém jsou jak obyvatelky domova, tak ženy zvenčí, které jsou v domově na návštěvě, se na chodbě, svátečně vyzdobené, dohadují o starých zvycích, pečení cukroví, atd.
Teplicko - Soutěž Svačina roku s Rio Mare má za sebou finále. Do Prahy se probojoval i student Hotelové školy, Obchodní akademie a Střední průmyslové školy Teplice Jakub Linc.
Zlínský kraj - /RECEPTY, ROZHOVOR/ Než kapr skončí na štedrovečerním stole, absolvuje dlouhou cestu. Jak jej správně vybrat a podle čeho, na co si dát pozor a jak se pohybují ceny, prozradil v krátkém rozhovoru Marek Žákovský z firmy Ryby Lukov.
Vyškovsko – Linecké, kokosky, zázvorky, perníčky nebo třeba včelí úly. Vánoční tabuli bez cukroví si dokáže představit jen málokdo. Ne všichni však mají na pečení chuť nebo čas.
Velké Karlovice - Vanilkové rohlíčky patří k vánočnímu období stejně neodmyslitelně jako nazdobené perníčky, kapr s bramborovým salátem nebo horký a voňavý punč. Jak na to, aby byly správně křupavé, nerozpadaly se ještě v krabici a chutnaly opravdu skvěle?
Jižní Morava - Kapra na štědrovečerních stolech mnoha Jihomoravanů pomalu střídají mořské ryby, nebo sladkovodní s málo kostmi. Lidé si je kupují kvůli chuti ale i menšímu množství kostí. Ti, kdo tradici smaženého kapra s bramborovým salátem stále dodržují, si čím dál častěji kupují rybu už naporcovanou. Za službu navíc si ovšem zákazníci připlatí. Cena filetů může být až třikrát vyšší než cena živého kapra.