Kreativ

ŠTÍTEK: máslo

Ve Slováckém muzeu se rodili Mikuláši i čerti z kynutého těsta

Uherské Hradiště – Jak mohou maminky nebo babičky připravit svým ratolestem malé mikulášské překvapení, k němuž stačí hladká mouka, sůl, žloutky, máslo, vlažné mléko, cukr, droždí, rozinky a hřebíček, to se mohly v sobotu dopoledne dozvědět v hlavní budově Slováckého muzea ve Smetanových sadech v Uherském Hradišti.

Drama pod vrcholem aneb Namáslu 2015

Plzeň – Měl to být relativně snadný výstup. Devátá nejvyšší hora světa nepálská Manáslu (8136 m) nepatří k nejobtížnějším a navíc plzeňský horolezec Jan 'Tráva' Trávníček na ní už jednou byl.

Sociální podnik ČoKy otevře novou cukrárnu

Kynšperk nad Ohří – Cukrárnu pro výrobu kvalitních máslových a čokoládových dezertů a dalších laskomin chce otevřít sociální podnik ČoKy v Kynšperku nad Ohří na Sokolovsku. Ten tam funguje prvním rokem a zaměstnává lidi z Domu na půl cesty, kteří se ocitli ve složité životní situaci.

Vůně vanilky, kakaa a ořechů je předzvěstí vánočních dnů

Nová Paka – Mašinérie výroby vánočního cukroví se naplno spustila – kokos, mouka, máslo, cukr, tuky, ořechy, vanilka, kakao, to všechno se míhá v rukou mladých cukrářů, kteří se v dílně Střední školy gastronomie a služeb pustili do výroby vánočního cukroví.

Staroměšťané vedou první ligu

Staré Město – Jako nůž máslem nadále procházejí 1. ligou družstev šachisté Starého Města A. I ve třetím kole soutěže vyhráli a a zůstávají na čele tabulky. Pod triumf nad Karvinou 5,5:2,5 se celým bodem podepsali Bureš, Bažant senior a Vrána, remizovali Zpěvák, Sosna, Bažant junior, Buráň a Vavruška.

Poslední podzimní ohlasy ČFL

Chrudim - V sobotu se fotbalisté MFK rozloučili s letošním úspěšným účinkováním v ČFL domácí výhrou nad Dobrovicemi v poměru 5:3. Střetnutí jako tradičně zhodnotili oba lodivodi svých týmů.

Pro malé lví kluky je už čtyři měsíce Jiřina Horká mámou

Mělnicko - Už čtyři měsíce dělá Jiřina Horká ze známého cirkusového rodu Berousků mámu dvěma koťatům lva pustinného. Říká jim kluci. Jména zatím nemají, až na sklonku zimy bude jasné, co bílá lvíčata čeká. „Může to být například drezúra nebo pobyt v některé ze zoologických zahrad v cizině," vysvětlila Jiřina Horká.

Středy doktora Středy: Zdravé a dietní ovesné vločky

Východní Čechy - Oves je obilnina, kterou řadíme mezi velmi zdravé a dietní potraviny. Vyniká svou chutí, je výživný a obsahuje kvalitní tuk a vitamíny. Skvěle se hodí nejen při redukční kúře. Dodává našemu organismu důležité živiny a působí jako prevence některých onemocnění.

Středy doktora Středy: Zdravé a dietní ovesné vločky

Východní Čechy - Oves je obilnina, kterou řadíme mezi velmi zdravé a dietní potraviny. Vyniká svou chutí, je výživný a obsahuje kvalitní tuk a vitamíny. Skvěle se hodí nejen při redukční kúře. Dodává našemu organismu důležité živiny a působí jako prevence některých onemocnění.

Středy doktora Středy: Zdravé a dietní ovesné vločky

Východní Čechy - Oves je obilnina, kterou řadíme mezi velmi zdravé a dietní potraviny. Vyniká svou chutí, je výživný a obsahuje kvalitní tuk a vitamíny. Skvěle se hodí nejen při redukční kúře. Dodává našemu organismu důležité živiny a působí jako prevence některých onemocnění.

Středy doktora Středy: Zdravé a dietní ovesné vločky

Východní Čechy – Oves je obilnina, kterou řadíme mezi velmi zdravé a dietní potraviny. Vyniká svou chutí, je výživný a obsahuje kvalitní tuk a vitamíny. Skvěle se hodí nejen při redukční kúře. Dodává našemu organizmu důležité živiny a působí jako prevence některých onemocnění.

Středy doktora Středy: (Ne)zdravé tuky

Východní Čechy - Tuky hrají významnou roli v životě většiny z nás. Každé ráno si mažeme na chleba máslo nebo margarín a smažená jídla patří mezi ta nejoblíbenější. Jaký olej vybrat, aby našemu zdraví příliš neškodil? A kolik tuků bychom měli za jeden den ve stravě přijmout?

Sv. Martin přivezl do Hranic hlavně víno, sníh ani náhodou

Hranice – Svatý Martin na bílém koni nepřijel. Spíš by se hodilo přirovnání na dešťovém mráčku. Šestnáct stupňů a zataženo. Takové počasí panovalo v den, na který čekají snad všichni vinaři v Česku. Den, kdy se otevírá první mladé víno. To s sebou nese poselství o tom, jak bude chutnat celý tento ročník.

Středy doktora Středy: (Ne)zdravé tuky

Východní Čechy - Tuky hrají významnou roli v životě většiny z nás. Každé ráno si mažeme na chleba máslo nebo margarín a smažená jídla patří mezi ta nejoblíbenější. Jaký olej vybrat, aby našemu zdraví příliš neškodil? A kolik tuků bychom měli za jeden den ve stravě přijmout?

Středy doktora Středy: (Ne)zdravé tuky

Východní Čechy - Tuky hrají významnou roli v životě většiny z nás. Každé ráno si mažeme na chleba máslo nebo margarín a smažená jídla patří mezi ta nejoblíbenější. Jaký olej vybrat, aby našemu zdraví příliš neškodil? A kolik tuků bychom měli za jeden den ve stravě přijmout?

Středy doktora Středy: (Ne)zdravé tuky

Východní Čechy - Tuky hrají významnou roli v životě většiny z nás. Každé ráno si mažeme na chleba máslo nebo margarín a smažená jídla patří mezi ta nejoblíbenější. Jaký olej vybrat, aby našemu zdraví příliš neškodil? A kolik tuků bychom měli za jeden den ve stravě přijmout?

Studenec uhájil vedoucí postavení v tabulce

Třebíčsko – Dlouhodobý suverén začal ztrácet a k udržení vedoucího postavení musel bodovat. Fotbalisté Studence, kteří od začátku sezony projížděli okresním přeborem jako nůž máslem a po osmizápasové vítězné sérii si vybrali i slabší chvilky, nakonec zvládli první místo udržet. Pomohla jim k tomu výhra v Rokytnici. Druhé Třebelovice svůj zápas s rezervou Náměště-Vícenic zvládly. Formu na závěr potvrdili i nováčci Jemnicko B a Hartvíkovice.

Nohejbaloví žáci z lázní na mistrovství republiky na medaile nedosáhli

Karlovy Vary – Nohejbalová mládež se o víkendu sešla v jihočeské metropoli, kde se konalo mistrovství republiky v nohejbalu dvojic a trojic starších žáků. Do sobotního turnaje dvojic se přihlásilo sedmnáct deblů ze 14 oddílů z celé republiky včetně dvou sestav karlovarského SK Liapor Witte.

Češi věří českým značkám, ukázal průzkum

Praha - Čtyři tisíce českých spotřebitelů vybraly 46 značek na tuzemském trhu, kterým nejvíce důvěřují. České značky zvítězily ve 23 ze 40 produktových kategoriích, oznámili dnes organizátoři soutěže na setkání s novináři. Například Kofola porazila Coca-Colu, u čisticích prostředků mají spotřebitelé největší důvěru v Savo, naopak u ostatních drogistických kategorií se umístily spíše zahraniční produkty.

Farmaření je časově náročné. Manžel vstává už kolem půl čtvrté

Loučka – „Asi bych teď už život na vsi za ten v paneláku nevyměnila," říká nyní pětatřicetiletá Simona Šimková z Loučky u Vizovic. Dobrých deset let už totiž provozuje ve zmíněné obci s manželem farmu. Ta jim, ale i lidem z blízkého okolí, přináší domácí produkty. Chovají nejen kozy, ale také krávy či ovce. Mléko z nich zpracovávají, ovce pak mají hlavně kvůli masu. Je to prý sice hektické, ničeho ale nelitují.

Dvanáctiletá golfistka Červinková válcuje konkurenci

Uherské Hradiště – Dokonalou sérii vítězství, o které si většina sportovců může jen nechat zdát, předvedla v závěru letošní golfové sezony dvanáctiletá reprezentantka Golf clubu Uherské Hradiště Magdalena Červinková.

Zakladatel a majitel firmy Emco: První české müsli jsme upekli doma v troubě

Praha /ROZHOVOR/ - Místo chleba s máslem třeba müsli s jogurtem, ovesnou kaši nebo kukuřičné lupínky. Co bylo před 25 lety téměř nemyslitelné a v obchodech nedostupné, je dnes běžnou součástí jídelníčku mnoha Čechů. Své o tom ví Zdeněk Jahoda, zakladatel a majitel potravinářské firmy Emco, která je dnes lídrem tuzemského trhu a vyváží do 40 zemí světa. Když v 90. letech zkusil vyrobit první müsli, musela mu na to stačit obyčejná kuchyňská trouba.

OBRAZEM: V Kněždubu napekli na hody 1300 koláčů

Kněždub – Převážný podíl ruční práce a poctivě vymíchané těsto. To je podle kněždubské kuchařky Ludmily Hruškové základ pro kvalitní hodové koláčky. Před blížící se slavností v obci je ve čtvrtek pekli zástupci chasy spolu s místními ženami. „Poručili napéct dvanáct set, my radši uděláme o sto navíc. Máme tvarohové a povidlové," řekla Ludmila Hrušková. Recept podle ní zůstává už léta stejný, tradiční. „Těsto mísí kluci ručně, potom se připraví máslo s moukou a těsto se ve směsi převálí," přiblížila. Hody v Kněždubu potrvají až do neděle.

Špetka Slovácka premiérově voněla vdolečky

Slovácko – Pravé slovácké vdolečky, bez kterých se neobejde žádná pořádná svatba nebo hody, jsme pekli v premiérovém díle pořadu Špetka Slovácka o uplynulém víkendu. Jednalo se hned na úvod o nejsložitější z deseti receptů, které jsme pro vás vybrali. Výroby kulatých voňavých a sladkých dobrot se ujala Ludmila Haldová z Kunovic – a že stály za to.

Mikrobiolog v roli kuchaře očaroval přísnou porotu

Klatovy - „Dojalo mě, že někdo z profesionálů ocenil mé jídlo," říká František Škanta, soutěžící v české verzi televizní show MasterChef. Soutěže MasterChef můžete na TV Nova sledovat vždy v pondělí a ve středu od 20.20 hodin. Výherce klání získá kromě finanční odměny možnost vydat vlastní kuchařku.

Mikrobiolog v roli kuchaře očaroval přísnou porotu

Jižní Čechy - Přišel, dojal nejen sebe a svým výkonem očaroval porotu soutěže amatérských kuchařů. Pod názvem MasterChef ji minulý týden začala vysílat TV Nova. Řeč je o Františku Škantovi, mladém muži, který zaujal sivenem se šťouchanými brambory, listovým špenátem a omáčkou „beurre blanc".

Masarykovo náměstí provoněla kyselice, báleše i žmolkovica

Uherské Hradiště – Stánky plné tradičních dobrot slovácké kuchyně lákaly po celou sobotu 3. října stovky návštěvníků, kteří zamířili na druhý ročník Slováckého festivalu chutí a vůní. Ten se uskutečnil na Masarykově náměstí v Uherském Hradišti, kde na tři desítky stánků nabízely pestrý výběr nejrůznějších pokrmů a nápojů z naší oblasti.

Tahle 'polívka' zahřeje dvakrát. Na těle i na duši

Praha - „Můj život se změnil ve vteřině. Večer jsem ulehl a už nic nevím. Mrtvice mne dostihla ve spánku. Když jsem se probral a vše si uvědomil, bral jsem to jako pokus o jakýsi zvláštní druh humoru. Jenže záhy jsem pochopil, že to není žert. Že to je realita," řekl dvaačtyřicetiletý Jiří Holub. Jemu se změnil život, stejně jako se mění tisícům Pražanů ve vteřině.

Slovensko od příštího roku sníží DPH na vybrané potraviny

Bratislava - Slovensko od příštího roku sníží sazbu daně z přidané hodnoty (DPH) na vybrané potraviny na deset ze současných 20 procent. Rozhodl o tom dnes parlament. Opozice rozhodnutí kritizovala a poukázala na to, že nižší DPH se nebude vztahovat na všechny běžné či zdravé potraviny.

Po půlroce pojízdná prodejna končí. Nebyl o ni zájem

Borovany - Poprvé přišlo nakoupit devět lidí. Pak už o pojízdnou prodejnu, která začala v Borovanech jezdit od dubna, takový zájem nebyl. Její provozovatel se rozhodl, že už sem od poloviny září zajíždět nebude.

Holubi jsou pro něj relax. Má z nich ale rád i polévku

Střílky – Obrovský relax, obrovská pohoda. Tím je pro šestašedesátiletého Lubomíra Brňáka ze Střílek na Kroměřížsku chovatelství holubů. Lákalo jej už od dětství, vášeň pro ně zdědil prakticky po svých předcích. Jeho tatínek byl totiž také nejen chovatel holubů, ale i jiného drobného zvířectva, strýc pak zase závodil s poštovními holuby.