Kreativ

ŠTÍTEK: máslo

Koláčovou soutěž o posvícení ovládly řezy Věry Douchové

Klučov – Už posedmé se nejen místní obyvatelé sešli na návsi u zvoničky, aby se zúčastnili, ať už vzorky, nebo ochutnáváním, tradiční koláčové soutěže. Ta se koná vždy v rámci svatoludmilského posvícení.Pěvecké sdružení Klučováček spolu s harmonikářem Františkem Potměšilem obsadilo místo pod lípou a celý den bavil všechny přítomné.

Září patří žlutému zlatu Vysočiny

Chrudimsko - Je zvláštní, jak výstižně, aniž si to uvědomujeme, je devátý měsíc roku pojmenován. Je ještě poměrně dlouhý den a ten přináší světlo.

Akademický architekt Vít Máslo: Vznikl zde příkop mezi developery a veřejností

Střední Morava /ROZHOVOR/ - Kdybychom chtěli vystihnout jeho profesi, tak musíme téměř romanticky říci, že vrací život nevábným koutům měst. Jeho architektonickou stopu najdete v areálu někdejšího pivovaru v pražských Holešovicích nebo v areálu Holešovických mlýnů, či bývalého pivovaru v Praze na Vinohradech. Vít Máslo, spolumajitel kanceláře CMC architects (spolu s Davidem R. Chisholmem), se v současnosti podílí na přeměně zlínského Svitu.

Projekt zaplatí potřebným dětem obědy. Ve školách

Znojemsko – Namísto rohlíku s máslem polévka a třeba svíčková na smetaně. Dětské brebentění a cinkání lžící, které se ze školních jídelen ozývá, je o to radostnější, že najíst se se svými vrstevníky mohou i děti, které dříve rodiče na obědy neposílali. Důvodem byly finance. Pro některé rodiny je totiž částka pětadvacet korun, kterou zaplatí školákovi za jeden oběd, vysoká. Vypořádat se s hladověním a zbytečným vyloučením z dětského kolektivu umožňuje již druhým rokem celorepublikový projekt Obědy pro děti. Na Znojemsku pomáhá například v Blížkovicích. „Loni pomohly peníze hned dvěma dívkám, které byly nadšené, že mohou do jídelny chodit. Letos k nim přibylo ještě jedno dítě. Dostanou tedy v poledne teplé jídlo a na výběr mají hned ze tří variant," přiblížila ředitelka školy Eva Valová.

Čeští farmáři získají z Evropské unie 313 milionů kvůli nízkým cenám mléka

Praha - Čeští farmáři získají přes 300 milionů korun z rozpočtu Evropské unie k zajištění likvidity a jako kompenzaci ztrát za nízké výkupní ceny mléka. Sdělilo to ministerstvo zemědělství s tím, že peníze půjdou také na podporu soukromého skladování sušeného odtučněného mléka, másla a sýra. Podle ministra zemědělství Mariana Jurečky (KDU-ČSL) však není tento krok dostatečný, unie by podle měj měla zvýšit intervenční ceny mléka. V balíčku bylo celkem 500 milionů eur, z toho 420 milionů eur se přímo přerozdělí pro jednotlivé státy.

Na Soláni se sešli pekaři z Valašska

Soláň – Kváskový, pšeničný, žitný, ořechový, nebo s cibulkou. Mezi šestadvaceti různými druhy chlebů mohli o víkendu ochutnávat návštěvníci Informačního centra na Soláni. Jeho vůně se nesla po širokém okolí. „Přijeli pekaři z Halenkova, Nového Hrozenkova nebo Francovy Lhoty. Jeden chléb jsme si vyzkoušeli upéct také sami," prozradila Alena Vašutová z Informačního centra Zvonice na Soláni.

Prostějovští fotbalisté doslova vydřeli výhru nad Břeclaví

Prostějov – Těžce vydřená výhra domácích se v sobotu rodila na prostějovském trávníku. Hanáci zde narazili na velmi houževnatou Břeclav a dlouho se museli bát o svou letošní neporazitelnost. Jurovi svěřenci nakonec zásluhou Lukáše Zelenky vyhráli 3:2.

Světové ceny potravin klesly v srpnu nejrychleji za sedm let

Řím - Světové ceny potravin v srpnu pokračovaly v propadu a klesly nejrychlejším tempem za téměř sedm let. V pravidelné měsíční zprávě to uvedla Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO). Na vině je propad cen energií, obavy ze zpomalení hospodářského růstu v Číně a více než dostatečná nabídka na trzích.

Chystá se další jarmark bio výrobků

Třebíč - Na Karlově náměstí v Třebíči ve čtvrtek rozloží opět své stánky prodejci bio a eko výrobků. Od půl deváté dopoledne se tam bude konat další tradiční jarmark.

Kvůli přetlaku mléka netratí jen farmáři, ale i mlékárny

Přibyslav (Havlíčkobrodsko) - Kvůli přebytku mléka na evropském trhu netratí jen čeští chovatelé dojnic, ale i tuzemští zpracovatelé. Mlékárny sice za vykupované mléko platí o čtvrtinu méně než před rokem, ale o to levněji musejí prodávat své výrobky do obchodů. Navíc se jim kvůli sníženému exportu plní sklady. Na dnešní konferenci k 24. mlékárenskému dnu v Přibyslavi to řekl předseda Českomoravského svazu mlékárenského Jiří Kopáček s tím, že problémy řeší celá Evropská unie.

Kyjovský cestovatel: Červi chutnají jako buráky

Tři světadíly a dvacet zemí už stihl procestovat kyjovský učitel František Janča. To vše jen s batohem na zádech a bez jasné představy, co ho druhý den čeká. Důležité pro něj bylo poznat místní kulturu a lidi.

Kyjovský cestovatel: Červi chutnají jako buráky

Kyjov - Tři světadíly a dvacet zemí už stihl procestovat kyjovský učitel František Janča. To vše jen s batohem na zádech a bez jasné představy, co ho druhý den čeká. Důležité pro něj bylo poznat místní kulturu a lidi.

V Chotíkově se těší na derby

Plzeň – Fanoušci i hráči mají tyhle zápasy rádi. Když se totiž v derby proti sobě postaví dva blízcí rivalové, dodá to zápasu pikantní příchuť a ten pravý říz.

V.I.P. návštěvníkům šampionátu v Hradišti prý hrozila salmonela

Uherské Hradiště - Patřili mezi nejvzácnější hosty fotbalového šampionátu. Mělo se jim dostávat té nejluxusnější péče. A přesto právě jim hrozily zdravotní komplikace. Vše zavčasu naštěstí odhalili pracovníci krajské hygienické stanice ve Zlíně. Řeč je o návštěvnících V. I. P. zóny červnového Mistrovství Evropy ve fotbale juniorů do 21 let, které se mimo jiné konalo také v Uherském Hradišti.

Dokonalý triumf. Nohejbalista Martin Müller má dvě zlata

Modřice – Titul ve dvojicích i ve trojicích, navíc bez jediné porážky. K tomu i titul nejúspěšnějšího muže víkendu. Vyškovský nohejbalista Martin Müller působící v barvách Modřic zažil něco fantastického a těžko opakovatelného: zlatý double.

Prosečští senioři sestavili kuchařku z dávných receptů

Proseč - Co je to vodouka? Z čeho se dělají pečánky? Přesně na tyto otázky odpoví nedávno vydaná Prosečská kuchařka, kterou zpracoval Klub seniorů Proseč. Je to již druhá publikace, kterou senioři takto vydali. Loni to byl soubor pověstí, pohádek a příběhu z Prosečska.

Lidé na festivalu jídla ochutnali suši a burgery. Před vedrem utekli do mrazíren

Brno – Především mladé lidi a rodiny s dětmi přilákal v sobotu do areálu brněnské Mrazírny Rovner festival jídla s názvem Industra Food Fest. Profesionálové i amatéři v oboru gastronomie nabízeli na šedesáti stáncích tradiční lahůdky i exotické speciality. Zájemci mohli ochutnat masové i vegetariánské burgery, cukrovinky, víno, pivo, domácí marmelády a limonády nebo přepuštěné máslo ghí.

OBRAZEM: V Brně hodovali milovníci hmyzu

Brno – Cvrčci na másle, grilované saranče nebo šváb v těstíčku? Zatímco někteří lidé kvůli hmyzu v talíři volají v restauraci obsluhu, ti, kteří přišli ve středu večer do brněnského Klubu cestovatelů, ho považují za unikátní lahůdku.

Sladký, voňavý Den medu a medoviny trhl návštěvnický rekord

Modrá /FOTOGALERIE/ – Svátek všech milovníků včel a labužníků jejich sladkého produktu medu, a z něj vyrobená medovina, pivo, likéry i víno. Tak by se dal stručně charakterizovat sobotní Den medu a medoviny, který se stal už podvanácté významnou tradiční a společenskou událostí v Archeoskanzenu Modrá. Na ní se rozhodně žádný z rekordního počtu patnácti stovek návštěvníků nenudil.

Svitávka: v prodejně byl hmyz a myši

Svitávka - V regálech mezi balenými potravinami masivní výskyt mrtvých těl zavíječů a hmyzích škůdců. A také pavučiny. U mouky, rýže, krupice, krup a těstovin. Uvnitř balíčků i živé larvy. V regálu s cukrovinkami myší trus a mrtvá myš. Takový obrázek se toto pondělí naskytl pracovníkům Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) při kontrole supermarketu s pekárnou na ulici Hybešova ve Svitávce. Okamžitě ji uzavřeli.

Značky jako po másle? Jičínská dopravka se rozšíří

Jičín – O současném systému registru vozidel už se napsalo tolik, že by všechny výtky mohly posloužit k sepsání románu. A jistě by se na něj nestála tak dlouhá fronta, jako například na přidělení nové registrační značky.

FOTO, VIDEO: Lidé baštili hmyz, u toho se fotili a natáčeli

Děčín /UVNITŘ RECEPT/ Je libo švába, nebo cvrčka? I takovou volbu před sebou měli lidé, kteří v sobotu navečer dorazili do Centra Pivovar v Děčíně. Hmyzí speciality tu přímo před jejich očima připravoval šéfkuchař Milan Václavík. O ochutnání hmyzu byl velký zájem, ve frontě tu čekaly desítky lidí.

OBRAZEM: Burger fest provoněl holickou Ameriku

Olomouc – Telecí, se sýrem, bylinkami nebo třeba s nejpálivější papričkou na světě. Takové burgery voněly v sobotu odpoledne v areálu na Americe v Olomouci – Holici. Druhý ročník Burger festu nabídl návštěvníkům housky plněné hovězím i telecím masem v tradiční i pikantní podobě a nechyběly ani barevné housky.

FOTO: Chcete ochutnat cvrčka nebo švába? V Děčíně máte šanci!

Děčín – O hmyzu se mluví jako o potravině budoucnosti 
a významném zdroji živin. Ti, kteří jej navíc umí upravit, 
o něm hovoří jako o delikatese. A právě v sobotu od půl čtvrté odpoledne dostanou zájemci 
v Děčíně jedinečnou příležitost pokrmy z hmyzu sami ochutnat.

Chcete se stát králem medoviny? Přineste svůj vzorek na Modrou

Modrá – Med květový, lesní, pastovaný, ozdobné svíčky z mezistěn pravého včelího vosku, různé druhy medovin, medové pěny do koupele, sprchový šampon s medem, medový krém proti vráskám či mateří kašičku si můžete koupit v sobotu 22. srpna v Archeoskanzenu Modrá. To za předpokladu, že tam navštívíte třináctý ročník akce nazvané Den medu a medoviny.

Co bude v sobotu vonět z kuchyně hradu Buchlova

Buchlov – V sobotu budou mít turisté důvod, proč se zastavit na starobylém hradě Buchlově. Od 10 do 16 hodin mohou být účastníky čtvrtého ročníku šestihodinové akce s názvem Co zavonělo z hradní kuchyně.

Tereza Hažmuková: S pečením někdy končím v půl druhé ráno

Mělník – Začalo to náhodou, když Tereza Hažmuková dostala chuť zkusit upéct několik cupcaků, dortíčků v papírových košíčcích zdobených krémem a ovocem nebo marcipánovými doplňky. Dnes je peče nejen pro svou rodinu a kolegy v práci, ale prodává je třeba i na mělnických farmářských trzích.

Extra panenské oleje doplní chuť letních jídel

Sokolovsko – Stále více lidem nechybí v kuchyni rostlinné oleje, které využívají dokonce častěji než máslo a sádlo. Pro lidské zdraví je nejpříznivější využívání extra panenských olejů, jež si zachovávají veškeré prospěšné látky.