
Na trh u Fora se chodí pro chuť i pro zdraví
Ústí nad Labem - Farmářské trhy u obchodního centra Forum se staly pravidelnou součástí nákupních plánů řady Ústečanů.
Ústí nad Labem - Farmářské trhy u obchodního centra Forum se staly pravidelnou součástí nákupních plánů řady Ústečanů.
Klučov – Už posedmé se nejen místní obyvatelé sešli na návsi u zvoničky, aby se zúčastnili, ať už vzorky, nebo ochutnáváním, tradiční koláčové soutěže. Ta se koná vždy v rámci svatoludmilského posvícení.Pěvecké sdružení Klučováček spolu s harmonikářem Františkem Potměšilem obsadilo místo pod lípou a celý den bavil všechny přítomné.
Chrudimsko - Je zvláštní, jak výstižně, aniž si to uvědomujeme, je devátý měsíc roku pojmenován. Je ještě poměrně dlouhý den a ten přináší světlo.
Střední Morava /ROZHOVOR/ - Kdybychom chtěli vystihnout jeho profesi, tak musíme téměř romanticky říci, že vrací život nevábným koutům měst. Jeho architektonickou stopu najdete v areálu někdejšího pivovaru v pražských Holešovicích nebo v areálu Holešovických mlýnů, či bývalého pivovaru v Praze na Vinohradech. Vít Máslo, spolumajitel kanceláře CMC architects (spolu s Davidem R. Chisholmem), se v současnosti podílí na přeměně zlínského Svitu.
V jídelníčcích českých domácností se stále častěji objevují ryby, a to i ty sladkovodní.
Znojemsko – Namísto rohlíku s máslem polévka a třeba svíčková na smetaně. Dětské brebentění a cinkání lžící, které se ze školních jídelen ozývá, je o to radostnější, že najíst se se svými vrstevníky mohou i děti, které dříve rodiče na obědy neposílali. Důvodem byly finance. Pro některé rodiny je totiž částka pětadvacet korun, kterou zaplatí školákovi za jeden oběd, vysoká. Vypořádat se s hladověním a zbytečným vyloučením z dětského kolektivu umožňuje již druhým rokem celorepublikový projekt Obědy pro děti. Na Znojemsku pomáhá například v Blížkovicích. „Loni pomohly peníze hned dvěma dívkám, které byly nadšené, že mohou do jídelny chodit. Letos k nim přibylo ještě jedno dítě. Dostanou tedy v poledne teplé jídlo a na výběr mají hned ze tří variant," přiblížila ředitelka školy Eva Valová.
Praha - Čeští farmáři získají přes 300 milionů korun z rozpočtu Evropské unie k zajištění likvidity a jako kompenzaci ztrát za nízké výkupní ceny mléka. Sdělilo to ministerstvo zemědělství s tím, že peníze půjdou také na podporu soukromého skladování sušeného odtučněného mléka, másla a sýra. Podle ministra zemědělství Mariana Jurečky (KDU-ČSL) však není tento krok dostatečný, unie by podle měj měla zvýšit intervenční ceny mléka. V balíčku bylo celkem 500 milionů eur, z toho 420 milionů eur se přímo přerozdělí pro jednotlivé státy.
Prostějov – Těžce vydřená výhra domácích se v sobotu rodila na prostějovském trávníku. Hanáci narazili na velmi houževnatou Břeclav a dlouho se museli bát o svou letošní neporazitelnost. Favorizovaný Prostějov nakonec zásluhou Lukáše Zelenky vyhrál těsně 3:2.
Soláň – Kváskový, pšeničný, žitný, ořechový, nebo s cibulkou. Mezi šestadvaceti různými druhy chlebů mohli o víkendu ochutnávat návštěvníci Informačního centra na Soláni. Jeho vůně se nesla po širokém okolí. „Přijeli pekaři z Halenkova, Nového Hrozenkova nebo Francovy Lhoty. Jeden chléb jsme si vyzkoušeli upéct také sami," prozradila Alena Vašutová z Informačního centra Zvonice na Soláni.
Straky - 10 let od znovuotevření kulturního areálu byl důvodem k pozvání příznivců obce do Strak
Prostějov – Těžce vydřená výhra domácích se v sobotu rodila na prostějovském trávníku. Hanáci zde narazili na velmi houževnatou Břeclav a dlouho se museli bát o svou letošní neporazitelnost. Jurovi svěřenci nakonec zásluhou Lukáše Zelenky vyhráli 3:2.
Plzeň – Veronika Kokešová vyhrála Křišťálovou lupu, blogerku roku, vydala vlastní kuchařku a na podzim chce v Plzni rozjet domácí restauraci.
Chrudim - Letošní převládající suché počasí zatím příliš nepřálo oblíbeným muchomůrkám růžovkám
Řím - Světové ceny potravin v srpnu pokračovaly v propadu a klesly nejrychlejším tempem za téměř sedm let. V pravidelné měsíční zprávě to uvedla Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO). Na vině je propad cen energií, obavy ze zpomalení hospodářského růstu v Číně a více než dostatečná nabídka na trzích.
Třebíč - Na Karlově náměstí v Třebíči ve čtvrtek rozloží opět své stánky prodejci bio a eko výrobků. Od půl deváté dopoledne se tam bude konat další tradiční jarmark.
Přibyslav (Havlíčkobrodsko) - Kvůli přebytku mléka na evropském trhu netratí jen čeští chovatelé dojnic, ale i tuzemští zpracovatelé. Mlékárny sice za vykupované mléko platí o čtvrtinu méně než před rokem, ale o to levněji musejí prodávat své výrobky do obchodů. Navíc se jim kvůli sníženému exportu plní sklady. Na dnešní konferenci k 24. mlékárenskému dnu v Přibyslavi to řekl předseda Českomoravského svazu mlékárenského Jiří Kopáček s tím, že problémy řeší celá Evropská unie.
Čokoládovna Přerov vznikla 1. června 2013 s cílem prodávat vlastnoručně vyrobené čokoládové produkty, které obsahují pouze 100% kakaové máslo bez ztužených tuků a jiných náhražek.
Plzeň - Čtvrtý ročník festivalu české kuchyně Plzeňská Žumberova vařečka, který se konal v sobotu u kostela sv. Jiří na Doubravce, nesl podtitul I česká kuchyně může být zdravá.
Tři světadíly a dvacet zemí už stihl procestovat kyjovský učitel František Janča. To vše jen s batohem na zádech a bez jasné představy, co ho druhý den čeká. Důležité pro něj bylo poznat místní kulturu a lidi.
Kyjov - Tři světadíly a dvacet zemí už stihl procestovat kyjovský učitel František Janča. To vše jen s batohem na zádech a bez jasné představy, co ho druhý den čeká. Důležité pro něj bylo poznat místní kulturu a lidi.
Pardubice - Kovbojové a indiáni se zabydlí v městečku, které vyroste v prostoru za paddockem. Chybět nebude dokonce ani kovárna.
Plzeň – Fanoušci i hráči mají tyhle zápasy rádi. Když se totiž v derby proti sobě postaví dva blízcí rivalové, dodá to zápasu pikantní příchuť a ten pravý říz.
Pardubice - Kovbojové a indiáni se zabydlí v městečku, které vyroste v prostoru za paddockem. Chybět nebude dokonce ani kovárna.
Uherské Hradiště - Patřili mezi nejvzácnější hosty fotbalového šampionátu. Mělo se jim dostávat té nejluxusnější péče. A přesto právě jim hrozily zdravotní komplikace. Vše zavčasu naštěstí odhalili pracovníci krajské hygienické stanice ve Zlíně. Řeč je o návštěvnících V. I. P. zóny červnového Mistrovství Evropy ve fotbale juniorů do 21 let, které se mimo jiné konalo také v Uherském Hradišti.
Modřice – Titul ve dvojicích i ve trojicích, navíc bez jediné porážky. K tomu i titul nejúspěšnějšího muže víkendu. Vyškovský nohejbalista Martin Müller působící v barvách Modřic zažil něco fantastického a těžko opakovatelného: zlatý double.
Proseč - Co je to vodouka? Z čeho se dělají pečánky? Přesně na tyto otázky odpoví nedávno vydaná Prosečská kuchařka, kterou zpracoval Klub seniorů Proseč. Je to již druhá publikace, kterou senioři takto vydali. Loni to byl soubor pověstí, pohádek a příběhu z Prosečska.
Každý desátý nad 65 let trpí nějakou formou demence a s věkem, špatnou životosprávou bude případů stále více.
Špindlerův Mlýn - První ročník Festivalu krkonošských jídel útočil na apetit návštěvníků Špindlerova Mlýna. Zapojilo se do něj dvanáct podniků.
Brno – Především mladé lidi a rodiny s dětmi přilákal v sobotu do areálu brněnské Mrazírny Rovner festival jídla s názvem Industra Food Fest. Profesionálové i amatéři v oboru gastronomie nabízeli na šedesáti stáncích tradiční lahůdky i exotické speciality. Zájemci mohli ochutnat masové i vegetariánské burgery, cukrovinky, víno, pivo, domácí marmelády a limonády nebo přepuštěné máslo ghí.
Brno – Cvrčci na másle, grilované saranče nebo šváb v těstíčku? Zatímco někteří lidé kvůli hmyzu v talíři volají v restauraci obsluhu, ti, kteří přišli ve středu večer do brněnského Klubu cestovatelů, ho považují za unikátní lahůdku.
/FOTOGALERIE/ „Jé, to jsem já! A tady jsi ty!" ukazovaly si dvě ženy středního věku na fotografie, kterých bylo v sobotu 22. srpna v kulturním domě v Mankovicích k vidění několik desítek, a to jak v kopiích, tak i v originálech.
Modrá /FOTOGALERIE/ – Svátek všech milovníků včel a labužníků jejich sladkého produktu medu, a z něj vyrobená medovina, pivo, likéry i víno. Tak by se dal stručně charakterizovat sobotní Den medu a medoviny, který se stal už podvanácté významnou tradiční a společenskou událostí v Archeoskanzenu Modrá. Na ní se rozhodně žádný z rekordního počtu patnácti stovek návštěvníků nenudil.
Svitávka - V regálech mezi balenými potravinami masivní výskyt mrtvých těl zavíječů a hmyzích škůdců. A také pavučiny. U mouky, rýže, krupice, krup a těstovin. Uvnitř balíčků i živé larvy. V regálu s cukrovinkami myší trus a mrtvá myš. Takový obrázek se toto pondělí naskytl pracovníkům Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) při kontrole supermarketu s pekárnou na ulici Hybešova ve Svitávce. Okamžitě ji uzavřeli.
Chebsko - „Vše je závislé na tom, nakolik kde byla půda vyprahlá," uvádí mykolog Jiří Pošmura.
Obecnice - Lidé v krojích, povozy s koňmi a všude spousta obilí. Tak to v sobotu vypadalo během Obecnických dožínek. Symbolickou oslavu konce žní si lidé ve vesnici připomněli sice až po pěti letech zato se vší parádou.
Jičín – O současném systému registru vozidel už se napsalo tolik, že by všechny výtky mohly posloužit k sepsání románu. A jistě by se na něj nestála tak dlouhá fronta, jako například na přidělení nové registrační značky.
Děčín /UVNITŘ RECEPT/ Je libo švába, nebo cvrčka? I takovou volbu před sebou měli lidé, kteří v sobotu navečer dorazili do Centra Pivovar v Děčíně. Hmyzí speciality tu přímo před jejich očima připravoval šéfkuchař Milan Václavík. O ochutnání hmyzu byl velký zájem, ve frontě tu čekaly desítky lidí.
Olomouc – Telecí, se sýrem, bylinkami nebo třeba s nejpálivější papričkou na světě. Takové burgery voněly v sobotu odpoledne v areálu na Americe v Olomouci – Holici. Druhý ročník Burger festu nabídl návštěvníkům housky plněné hovězím i telecím masem v tradiční i pikantní podobě a nechyběly ani barevné housky.
Domažlicko /FOTOGALERIE/ – Návštěvníci Chodska poznají koláče z jednotlivých míst regionu podle způsobu jejich merhování.
Děčín – O hmyzu se mluví jako o potravině budoucnosti a významném zdroji živin. Ti, kteří jej navíc umí upravit, o něm hovoří jako o delikatese. A právě v sobotu od půl čtvrté odpoledne dostanou zájemci v Děčíně jedinečnou příležitost pokrmy z hmyzu sami ochutnat.
Modrá – Med květový, lesní, pastovaný, ozdobné svíčky z mezistěn pravého včelího vosku, různé druhy medovin, medové pěny do koupele, sprchový šampon s medem, medový krém proti vráskám či mateří kašičku si můžete koupit v sobotu 22. srpna v Archeoskanzenu Modrá. To za předpokladu, že tam navštívíte třináctý ročník akce nazvané Den medu a medoviny.
Buchlov – V sobotu budou mít turisté důvod, proč se zastavit na starobylém hradě Buchlově. Od 10 do 16 hodin mohou být účastníky čtvrtého ročníku šestihodinové akce s názvem Co zavonělo z hradní kuchyně.
Havlíčkův Brod - Je to smutné, ale je to tak. Každý do budoucna svůj plot!
Havlíčkobrodsko – O víkendu se rozběhnou také okresní fotbalové soutěže na Havlíčkobrodsku.
Blanensko – Po loňské bídě přišly hody. Letošní snůška medu stojí opravdu zato, říkají včelaři na Blanensku. Shodují se, že letos ho bude dost, až nadprůměrné množství.
Obecnice – Obecnické dožínky se blíží. Letos začínají průvodem sekáčů, pacholků, děveček, vesnické mládeže a dětí v krojích od obchodu v Obecnici v sobotu 15. srpna ve 14 hodin za veselého vyhrávání muzikantů Toulavé kapely Pepíka Janouška.
Mělník – Začalo to náhodou, když Tereza Hažmuková dostala chuť zkusit upéct několik cupcaků, dortíčků v papírových košíčcích zdobených krémem a ovocem nebo marcipánovými doplňky. Dnes je peče nejen pro svou rodinu a kolegy v práci, ale prodává je třeba i na mělnických farmářských trzích.
Horšovský Týn – Cirkus King se z Tachova stěhuje do Horšovského Týna. První představení lze zhlédnout v Lidické ulici již ve čtvrtek od 17.30 hodin.
Ústí nad Labem - Zamoření pochází nejspíše z Ústí, úřady pátrají, kde se zakázaný jed v řece vzal.
Sokolovsko – Stále více lidem nechybí v kuchyni rostlinné oleje, které využívají dokonce častěji než máslo a sádlo. Pro lidské zdraví je nejpříznivější využívání extra panenských olejů, jež si zachovávají veškeré prospěšné látky.