Kreativ

ŠTÍTEK: máslo

Oslavte Velikonoce na zámku!

Pardubice – Žáci středních škol Pardubického kraje budou v předvelikonočním čase v neděli a pondělí 29. a 30. března prezentovat řemesla a tradice na pardubickém zámku.

Lokomotiva Louny překvapení nepřipustila

Chrudim - V 17. kole druhé ligy mladšího dorostu odehráli házenkáři místního Sokola utkání na palubovce ambiciózního soupeře, jenž se usídlil na druhé příčce tabulky. Hostům, kteří odjeli bez střelce Nováka a spoluhráče Jiříka, ale se dvěma hostujícími hráči z ligových Úval, se zápas vůbec nepovedl.

Alzheimer care – pomoc a nadějné vyhlídky

Lázně Bohdaneč - Nemoci nechodí po horách, ale po lidech, a kdo si myslí, že se ho to netýká, velmi se mýlí. Řeč bude o nemoci seniorů, Alzheimerově chorobě. Nikdo z nás si nechce připustit, že i do našeho života může tato choroba zasáhnout, ale jeden nikdy neví.

Újezd dokráčel za pohárem

Plzeň – Jako nůž máslem projely finálovou skupinou Českého poháru v národní házené západočeské celky.

„Máslo" bez másla? Název prý prodej nejspíš neovlivní

Kroměříž – Ještě donedávna pomazánkové máslo, dnes jen Bystřické tradiční pomazánkové. Slovo „máslo" muselo z názvu tradičního výrobku zmizet kvůli nařízení Evropské unie a přizpůsobit se mu musela stejně jako další firmy i Mlékárna v Bystřici pod Hostýnem.

Medvědí česnek. Sbírají jej pro chuť a léčivé účinky

Jeden z prvních poslů jara, medvědí česnek, roste v lesích kolem Břeclavi ve velkém. Zelené listy podobné konvalince se každoročně vydávají sbírat desítky lidí. „Letošní teplá zima rostlinám přála. Jsou sice ještě malé, ale již se dají trhat a konzumovat," zmiňuje Václav Petrásek z Bořetic. Z medvědího česneku je výborné například pesto a zároveň je bohatým zdrojem vitamínů.

Sladký Méďa nabízí poctivé dorty podle domácích receptur

Střední a východní Morava - Oblíbenou olomouckou cukrárnu Sladký Méďa v Mošnerově ulici vede Denisa Sklenářová už pátým rokem. Zákazníci si tam pochutnávají na dortech a zákuscích z poctivých místních surovin, připravených podle domácích receptur. Milovníci sladkého mohou vzít s sebou i své ratolesti, které mají v prostorách cukrárny bohaté vyžití a rodiče si tak v klidu vychutnají svou sladkou chvilku u šálku kávy. Cukrárna má v Olomouci i svou pobočku a přitom to všechno před lety začalo jen jako dětský koníček.

Medvědí česnek. Sbírají jej pro chuť a léčivé účinky

Břeclav - Jeden z prvních poslů jara, medvědí česnek, roste v lesích kolem Břeclavi ve velkém. Zelené listy podobné konvalince se každoročně vydávají sbírat desítky lidí. „Letošní teplá zima rostlinám přála. Jsou sice ještě malé, ale již se dají trhat a konzumovat," zmiňuje Václav Petrásek z Bořetic. Z medvědího česneku je výborné například pesto a zároveň je bohatým zdrojem vitamínů.

V Batyskafu se hosté utkávají v Chytrém kvízu

Žďár nad Sázavou - Zvládnete vyjmenovat všech pět částí New Yorku? Vzpomenete si, z jakého důvodu se minulý týden zapíše do paměti Harrisonu Fordovi nebo kolik dní trvalo mistrovství Evropy v halové atletice?

Panteři výhody nevyužili. Je opět srovnáno

Zlín, Otrokovice – Blízko dvěma domácím výhrám a mečbolu k záchraně byli o víkendu extraligoví florbalisté Otrokovic. Panteři v zápasech skupiny play down především v sobotu doslova darovali Liberci výhru, a po včerejšku je tak série hraná na čtyři výhry opět nerozhodná 2:2. Další utkání se hraje v úterý v městě pod Ještědem.

Muzeum v Pasekách má novou tvář

Paseky nad Jizerou - Obměnou prošly expozice Památníku zapadlých vlastenců ve farní budově v Pasekách nad Jizerou. Největší změny doznala expozice krkonošské houslařské školy.

Porota Pianisty roku: Soutěžící, ze škatulek ven!

Praha /FOTOGALERIE/ - Čtvrté kolo oblíbené soutěže Pianista roku, které se koná v neděli 15. března, bude opravdu napínavé. Dosud si soutěžící vždy připravili několik témat a pak jen losovali, které budou hrát. Ale pořádný barový hráč musí umět improvizovat, takže porota jim připravila mnohem záludnější zadání. Každý si musí připravit pět různých skladeb libovolného žánru.

Porota Pianisty roku: Soutěžící, ze škatulek ven!

Praha /FOTOGALERIE/ - Čtvrté kolo oblíbené soutěže Pianista roku, které se koná v neděli 15. března, bude opravdu napínavé. Dosud si soutěžící vždy připravili několik témat a pak jen losovali, které budou hrát. Ale pořádný barový hráč musí umět improvizovat, takže porota jim připravila mnohem záludnější zadání. Každý si musí připravit pět různých skladeb libovolného žánru.

Zlato a bronz putovaly z Varů do Teplic!

Teplice – Na další turnaj mladších žaček do Karlových Varů vyrazilo duo teplických sportovních šermířek. Gabriela Aigermanová a Anežka Leissnerová se pustily do náročného turnaje v rámci mistrovství České republiky.

Výhru Viktorie zařídila Rajtoralova trefa

Plzeň – Fotbalisté Viktorie Plzeň vyhráli v Hradci Králové 3:2 a v čele první ligy odskočili druhé Spartě, která v sobotu jen remizovala v Ostravě 1:1, na tři body.

Obézní děti potřebují pohyb

Pokud není dítě nemocné, příčiny jeho tloušťky bývají obvykle dvě. Nevhodný jídelníček a nedostatek tělesných aktivit.

Bělohradští kuchaři v soutěži Filmové speciality s Klasou

Lázně Bělohrad / Praha - V konkurenci tří set týmů se Bělohradští probojovali do užšího výběru. Sítem prošlo pouze třicet trojic. V jedné z desítek se pak umístili na třetím postu, zabodovali s receptem Divoká panenka pro Pepina.

HOKEJ: Nový Jičín - Opava 1:4

Nový Jičín – Skvěle! Hokejisté opavského Slezanu se před blížícím se play-off dostávají do pohody. V sobotu svěřenci trenéra Davida Musiala vyhráli na ledě Nového Jičína. Jisté je, že v play-off narazí na brněnskou Techniku.

Nejšílenější věci ukradené z hotelů

Není žádnou novinkou, že lidé odnášejí z hotelů různé věci. Ať už je to proto, že chtějí mít neobvyklý suvenýr, přijít si na své peníze, anebo hotel "potrestat" za cenu, která jim připadá příliš vysoká. Pravdou je, že hosté odnášejí dost věcí na to, aby připravili hotely o velké peníze. Konkrétně v případě amerických hotelů jde podle odhadů Americké hotelové asociace o zhruba 100 milionů dolarů ročně, napsal server Yahoo Travel.

Sýrárny bojují o zákazníky

Specializovaných prodejen se sýry v Ostravě přibývá. Nabízí kvalitu i chuť sýrů, které lidé v obchodních řetězcích nenajdou.

Kutná Hora v poslední patnáctiminutovce otočila duel s Havlíčkovým Brodem

Kutná Hora – Mužstvo Kutné Hory sehrálo ve středu večer přátelské utkání s dalším divizním celkem, Havlíčkovým Brodem. Po řadě neproměněných šancí v prvním poločase přišel pro Kutnou Horu trest. Havlíčkův Brod se dostal v druhé půli do dvoubrankového vedení. V poslední čtvrthodině ale Sparta prolomila střeleckou smůlu a čtyřmi góly zápas otočila.

Finále tenistek favoritka nezvládla

Plzeň – Finále tenisového mistrovství republiky starších žaček, které vyvrcholilo v úterý v hale TK Slavia Plzeň, přineslo překvapení.

Recepty pro zdraví

Vyzkoušejte mrkvové koláčky nebo salát s klíčky, jablky, mrkví a kedlubnou.

Norský losos pomůže doplnit potřebné látky

S příchodem zimy, kdy se zkracují dny, chybí lidskému organismu vitaminy ze slunečního svitu. Jak je doplnit? Buď můžeme utrácetza potravinové doplňky, nebo si můžeme dát norského lososa, což je jistě chutnější a zároveň zdravější. Jeho konzumace je totižjedním ze způsobů, jak doplnit Omega-3 nenasycené mastné kyseliny, vitaminy A, B12, D a antioxidanty.

Žena, která přežila blokádu Leningradu, zemřela po nařčení z krádeže

Moskva – Vlnu pobouření v Rusku vyvolal případ z Petrohradu, kde jednaosmdesátiletá Rauza Galimovová zemřela na policejní strážnici poté, co ji zaměstnanci supermaketu Magnit obvinili z krádeže a předali do rukou policie. Galimovová ještě jako dítě přežila německé obléhání města, kde statisíce lidí zemřely hlady. Nyní nejspíše nepřežila pokoření: na strážnici ji selhalo srdce a přivolaní záchranáři ji už nedokázali oživit. „Ve skutečnosti ji prostě zabili. Pro kostku másla," tvrdí příbuzní.

FOTOGALERIE A VIDEO: Protivínští si pochutnali na hmyzích specialitách

Protivín - Gurmánské speciality na masopustu v Protivíně připracoval a servíroval hmyzí šéfkuchař Milan Václavík. „Lidé mohou ochutnat smaženého švába, grilované saranče či cvrčka na másle," představil Milan Václavík svou exotickou nabídku. Podle něj by se hmyz jednou mohl zařadit do normálního jídelníčku. „Červi obsahují hodně bílkovin, takže se hodí jako doplněk pro sportovce nebo i starší osoby. Ale nedá se zase žít jenom z nich," uvedl Milan Václavík.

S hotelem Horizont připravíme raviolu

Pec pod Sněžkou - Krkonošský deník spolu s HOTELEM**** HORIZONT v Peci pod Sněžkou připravil seriál Vaříme s deníkem. Pod pokličku kuchařského umění nechává v gastronomickém kalendáři postupně nahlédnout Jiří Švestka, šéfkuchař hotelu.

Najlepší zelé nahňápala roba ze Vsetína

Vsetín – V pořadí čtrnáctý ročník Ceny Valašska O najlepší hňápané zelé ovládla žena. Hodnotitelé za nejlepší nakládané zelí označili ze sedmnácti vzorků to, které při soutěži představila Ludmila Konvičná ze Vsetína.

Oblíbené cereální sušenky hledejte v novém obalu

Zvykli jste si kupovat sušenky, ze kterých na Vás koukal známý výživový poradce ing. Petr Havlíček? Pokud ano, musíte je hledat ve zcela novém moderním obalu. Společnost REJ z Plané nad Lužnicí se značkou Víte, co jíte chce nadále bořit mýtus „co je zdravé není dobré".

Plesový souboj: Ovládne sezonu Praha?

Praha /ANKETA/ - Na plesové scéně se schyluje k zajímavému souboji, který se v minulých letech zdál být předen rozhodnutý. Letos tomu zřejmě bude jinak. O pomyslný titul krále všech plesů se letos strhl otevřený boj mezi Prahou a Brnem.

OBRAZEM: Lidé ochutnali švába v těstíčku nebo grilované saranče

Brno – Moučného červa se salátem, cvrčka na másle a později usmaženého švába v těstíčku. Takové pochoutky ochutnali v neděli lidé v brněnské restauraci Klub cestovatelů ve Veleslavínově ulici. „Připravil jsem pro návštěvníky pět chodů. Na závěr dostali lidé grilované saranče a velkého moučného červa na čili. Jako dezert podáváme perník s hmyzem," řekl kuchař Milan Václavík.

Tažený štrúdl a čaj pro všechny udělal tečku za Vánocemi v Hostišové

Hostišová – Zhruba dvě a půl hodiny strávila v neděli dopoledne u válu a trouby Alena Pakostová z Hostišové. Působí v tamním pěveckém sboru Bábinky, který už tradičně připravuje různé laskominy coby občerstvení na tradiční druhé setkání u vánočního stromu přátelství, jež se nachází u kapličky.

Jezme zdravě: Uskladněné potraviny v zimě zachutnají

Chrudim - V zimním období můžeme velmi dobře využívat ke zdravému vaření suroviny, které máme uskladněné z období podzimu, a to například kořenovou zeleninu, jako je: červená řepa, zelí, kapusta, celer. Nejvhodnější obilovinou pro toto období je pohanka, z luštěnin je to určitě čočka, cizrna i fazole.

Mlékárna: Co vyprodukují, to si snědí

Lanškroun – Na jaře dokončí Střední škola zemědělská a veterinární v Lanškrouně výstavbu vlastní mlékárny. V polovině roku spustí zkušební provoz. Mlékem, máslem, smetanou či sýry bude zásobovat školní jídelnu.