Kreativ

ŠTÍTEK: máslo

FOTOGALERIE A VIDEO: Protivínští si pochutnali na hmyzích specialitách

Protivín - Gurmánské speciality na masopustu v Protivíně připracoval a servíroval hmyzí šéfkuchař Milan Václavík. „Lidé mohou ochutnat smaženého švába, grilované saranče či cvrčka na másle," představil Milan Václavík svou exotickou nabídku. Podle něj by se hmyz jednou mohl zařadit do normálního jídelníčku. „Červi obsahují hodně bílkovin, takže se hodí jako doplněk pro sportovce nebo i starší osoby. Ale nedá se zase žít jenom z nich," uvedl Milan Václavík.

S hotelem Horizont připravíme raviolu

Pec pod Sněžkou - Krkonošský deník spolu s HOTELEM**** HORIZONT v Peci pod Sněžkou připravil seriál Vaříme s deníkem. Pod pokličku kuchařského umění nechává v gastronomickém kalendáři postupně nahlédnout Jiří Švestka, šéfkuchař hotelu.

Najlepší zelé nahňápala roba ze Vsetína

Vsetín – V pořadí čtrnáctý ročník Ceny Valašska O najlepší hňápané zelé ovládla žena. Hodnotitelé za nejlepší nakládané zelí označili ze sedmnácti vzorků to, které při soutěži představila Ludmila Konvičná ze Vsetína.

Oblíbené cereální sušenky hledejte v novém obalu

Zvykli jste si kupovat sušenky, ze kterých na Vás koukal známý výživový poradce ing. Petr Havlíček? Pokud ano, musíte je hledat ve zcela novém moderním obalu. Společnost REJ z Plané nad Lužnicí se značkou Víte, co jíte chce nadále bořit mýtus „co je zdravé není dobré".

Plesový souboj: Ovládne sezonu Praha?

Praha /ANKETA/ - Na plesové scéně se schyluje k zajímavému souboji, který se v minulých letech zdál být předen rozhodnutý. Letos tomu zřejmě bude jinak. O pomyslný titul krále všech plesů se letos strhl otevřený boj mezi Prahou a Brnem.

OBRAZEM: Lidé ochutnali švába v těstíčku nebo grilované saranče

Brno – Moučného červa se salátem, cvrčka na másle a později usmaženého švába v těstíčku. Takové pochoutky ochutnali v neděli lidé v brněnské restauraci Klub cestovatelů ve Veleslavínově ulici. „Připravil jsem pro návštěvníky pět chodů. Na závěr dostali lidé grilované saranče a velkého moučného červa na čili. Jako dezert podáváme perník s hmyzem," řekl kuchař Milan Václavík.

Tažený štrúdl a čaj pro všechny udělal tečku za Vánocemi v Hostišové

Hostišová – Zhruba dvě a půl hodiny strávila v neděli dopoledne u válu a trouby Alena Pakostová z Hostišové. Působí v tamním pěveckém sboru Bábinky, který už tradičně připravuje různé laskominy coby občerstvení na tradiční druhé setkání u vánočního stromu přátelství, jež se nachází u kapličky.

Jezme zdravě: Uskladněné potraviny v zimě zachutnají

Chrudim - V zimním období můžeme velmi dobře využívat ke zdravému vaření suroviny, které máme uskladněné z období podzimu, a to například kořenovou zeleninu, jako je: červená řepa, zelí, kapusta, celer. Nejvhodnější obilovinou pro toto období je pohanka, z luštěnin je to určitě čočka, cizrna i fazole.

Mlékárna: Co vyprodukují, to si snědí

Lanškroun – Na jaře dokončí Střední škola zemědělská a veterinární v Lanškrouně výstavbu vlastní mlékárny. V polovině roku spustí zkušební provoz. Mlékem, máslem, smetanou či sýry bude zásobovat školní jídelnu.

Tipy, jak rozšířit obzory silvestrovských chutí

Zlínský kraj - Po vánočním hodování, kdy si na své přišli všichni milovníci sladkých chutí, nastává poslední den v roce, a to už budou vládnout chutě zcela jiné. Vzhledem k mírně zvýšené konzumaci alkoholu přijdou k chuti pikantní dobroty a dobrůtky. 

Cukroví na špejli? Vypadá a chutná skvěle

Střílky – Vanilkové rohlíčky, linecké, kokosové kuličky a úlky, to je taková tradiční vánoční klasika, která většinou nechybí na žádném stole. Distributorem této klasiky na náš stůl je babička. A protože si každý rok tradiční cukroví zpestříme i nějakým novým kouskem vlastní výroby, ani letos tomu nebylo jinak.

Známý pekař Miroslav Kroupa radí, jak si udělat dobré listové těsto

Mostecko - V poslední době se začaly v médiích objevovat pořady a články o vaření. Mě to jako asi většinu lidí baví, ale čas od času se kulinářský odborník „vrhá“ v rámci zvýšení své popularity i do oborů (byť blízce spojenými s kuchyní), jako jsou třeba řezničina, cukrařina či pekařina.  Tím, jak fušují do odborných řemesel, kterým dobře nerozumí, vnášejí mezi lidi dezinformace a bludy. Já se v tomto článku pokusím vnést správné informace o jednom kulinářském „podoboru“, a to pekařině. Konkrétně si popíšeme listové těsto.

Připravte si štědrovečerní menu s Deníkem: zkuste kubu a kapří hranolky

Vánoce jsou nejoblíbenějšími svátky v roce z celé řady důvodů. Setkává se celá rodina, Ježíšek přináší toužebně očekávané dárky a slavnostní tabule se prohýbá pod váhou dobrot. Přestože každá rodina má své osvědčené vánoční recepty, trocha osvědčené inspirace by některým invenčním kuchařkám a kuchařům možná přišla vhod.

Lídr krajské ligy na závěr roku prohrál v Benešově

Benešov – Porážkou skončilo závěrečné vystoupení hokejistů mělnického Junioru v letošním kalendářním roce. Nad síly vedoucího celku krajské ligy byl čtvrtý Benešov. Do nového roku si tak Mělničtí nesou dvoubodový náskok na Rakovník.

Na závěr roku pokořili Lvi lídra

Benešov – Hokejoví Lvi Benešov, čtvrtí v tabulce a šestkrát v základní hrací době neporažení, zakončili rok 2014 v krajské lize pokořením lídra tabulky z Mělníka, když se jim parádně povedly přesilovky, v nichž čtyřikrát pokořili brankáře Šrámka. „Ač to není naše silná stránka, tak se nám povedli, i když jsme měli někdy i kliku, když nám to tam napadalo z dorážek," radoval se asistent trenéra Benešova Ivan Bartůšek, jenž zaskakoval na hlavní pozici za trenéra Sládka, který byl na dovolené ve Francii.

Herečka Kamila Špráchalová peče zdravé muffiny i vánoční cukroví

Praha /FOTOGALERIE, ROZHOVOR/ - Domov svaté Rodiny funguje na pražských Petřinách od roku 1991. Sestra Akvinela Ludmila Loskotová z Kongregace školských sester de Notre Dame tehdy vybudovala vůbec první charitní domov v Praze s celoroční péčí o děti s mentálním a kombinovaným postižením.

FOTO: Česko zpívalo koledy - zhodnocení

Litoměřicko, Podřipsko – Vánoce, vánoce přicházejí… To byl opět nejúspěšnější „kus“ letošní akce Česko zpívá koledy. Všech zhruba sto padesát zpěváků si ji zazpívalo také v křešickém Mariánském kostele, který se stal již potřetí jedním z míst, kde se včera v 18 hodin zpívaly koledy.

U Kláštera letos upečou asi půl tuny vánočního cukroví

České Budějovice – /NA VLASTNÍ KŮŽI/ Vánoční cukroví v těchto dnech začíná vonět v nejedné domácnosti. Ne každý však má v dnešní hektické době čas upéct si vlastní. Vypravila jsem se proto do  českobudějovické Cukrárny U Kláštera.

Výroba tradičního pomazánkového letos navzdory přejmenování roste

Praha - Přejmenování pomazánkového másla na tradiční pomazánkové, které Česku nařídil před dvěma lety Soudní dvůr EU, zájem o něj nesnížilo. Naopak, za deset měsíců letošního roku produkce výrobku meziročně vzrostla asi o sedm procent na zhruba 6000 tun, vyplývá z údajů, které ČTK poskytl Českomoravský svaz mlékárenský. Počet výrobců tradičního domácího výrobku se letos pod novým jménem rozrostl ze čtyř na pět.