Kreativ

ŠTÍTEK: máslo

Najlepší zelé nahňápala roba ze Vsetína

Vsetín – V pořadí čtrnáctý ročník Ceny Valašska O najlepší hňápané zelé ovládla žena. Hodnotitelé za nejlepší nakládané zelí označili ze sedmnácti vzorků to, které při soutěži představila Ludmila Konvičná ze Vsetína.

Oblíbené cereální sušenky hledejte v novém obalu

Zvykli jste si kupovat sušenky, ze kterých na Vás koukal známý výživový poradce ing. Petr Havlíček? Pokud ano, musíte je hledat ve zcela novém moderním obalu. Společnost REJ z Plané nad Lužnicí se značkou Víte, co jíte chce nadále bořit mýtus „co je zdravé není dobré".

Plesový souboj: Ovládne sezonu Praha?

Praha /ANKETA/ - Na plesové scéně se schyluje k zajímavému souboji, který se v minulých letech zdál být předen rozhodnutý. Letos tomu zřejmě bude jinak. O pomyslný titul krále všech plesů se letos strhl otevřený boj mezi Prahou a Brnem.

OBRAZEM: Lidé ochutnali švába v těstíčku nebo grilované saranče

Brno – Moučného červa se salátem, cvrčka na másle a později usmaženého švába v těstíčku. Takové pochoutky ochutnali v neděli lidé v brněnské restauraci Klub cestovatelů ve Veleslavínově ulici. „Připravil jsem pro návštěvníky pět chodů. Na závěr dostali lidé grilované saranče a velkého moučného červa na čili. Jako dezert podáváme perník s hmyzem," řekl kuchař Milan Václavík.

Tažený štrúdl a čaj pro všechny udělal tečku za Vánocemi v Hostišové

Hostišová – Zhruba dvě a půl hodiny strávila v neděli dopoledne u válu a trouby Alena Pakostová z Hostišové. Působí v tamním pěveckém sboru Bábinky, který už tradičně připravuje různé laskominy coby občerstvení na tradiční druhé setkání u vánočního stromu přátelství, jež se nachází u kapličky.

Jezme zdravě: Uskladněné potraviny v zimě zachutnají

Chrudim - V zimním období můžeme velmi dobře využívat ke zdravému vaření suroviny, které máme uskladněné z období podzimu, a to například kořenovou zeleninu, jako je: červená řepa, zelí, kapusta, celer. Nejvhodnější obilovinou pro toto období je pohanka, z luštěnin je to určitě čočka, cizrna i fazole.

Mlékárna: Co vyprodukují, to si snědí

Lanškroun – Na jaře dokončí Střední škola zemědělská a veterinární v Lanškrouně výstavbu vlastní mlékárny. V polovině roku spustí zkušební provoz. Mlékem, máslem, smetanou či sýry bude zásobovat školní jídelnu.

Tipy, jak rozšířit obzory silvestrovských chutí

Zlínský kraj - Po vánočním hodování, kdy si na své přišli všichni milovníci sladkých chutí, nastává poslední den v roce, a to už budou vládnout chutě zcela jiné. Vzhledem k mírně zvýšené konzumaci alkoholu přijdou k chuti pikantní dobroty a dobrůtky. 

Cukroví na špejli? Vypadá a chutná skvěle

Střílky – Vanilkové rohlíčky, linecké, kokosové kuličky a úlky, to je taková tradiční vánoční klasika, která většinou nechybí na žádném stole. Distributorem této klasiky na náš stůl je babička. A protože si každý rok tradiční cukroví zpestříme i nějakým novým kouskem vlastní výroby, ani letos tomu nebylo jinak.

Známý pekař Miroslav Kroupa radí, jak si udělat dobré listové těsto

Mostecko - V poslední době se začaly v médiích objevovat pořady a články o vaření. Mě to jako asi většinu lidí baví, ale čas od času se kulinářský odborník „vrhá“ v rámci zvýšení své popularity i do oborů (byť blízce spojenými s kuchyní), jako jsou třeba řezničina, cukrařina či pekařina.  Tím, jak fušují do odborných řemesel, kterým dobře nerozumí, vnášejí mezi lidi dezinformace a bludy. Já se v tomto článku pokusím vnést správné informace o jednom kulinářském „podoboru“, a to pekařině. Konkrétně si popíšeme listové těsto.

Připravte si štědrovečerní menu s Deníkem: zkuste kubu a kapří hranolky

Vánoce jsou nejoblíbenějšími svátky v roce z celé řady důvodů. Setkává se celá rodina, Ježíšek přináší toužebně očekávané dárky a slavnostní tabule se prohýbá pod váhou dobrot. Přestože každá rodina má své osvědčené vánoční recepty, trocha osvědčené inspirace by některým invenčním kuchařkám a kuchařům možná přišla vhod.

Lídr krajské ligy na závěr roku prohrál v Benešově

Benešov – Porážkou skončilo závěrečné vystoupení hokejistů mělnického Junioru v letošním kalendářním roce. Nad síly vedoucího celku krajské ligy byl čtvrtý Benešov. Do nového roku si tak Mělničtí nesou dvoubodový náskok na Rakovník.

Na závěr roku pokořili Lvi lídra

Benešov – Hokejoví Lvi Benešov, čtvrtí v tabulce a šestkrát v základní hrací době neporažení, zakončili rok 2014 v krajské lize pokořením lídra tabulky z Mělníka, když se jim parádně povedly přesilovky, v nichž čtyřikrát pokořili brankáře Šrámka. „Ač to není naše silná stránka, tak se nám povedli, i když jsme měli někdy i kliku, když nám to tam napadalo z dorážek," radoval se asistent trenéra Benešova Ivan Bartůšek, jenž zaskakoval na hlavní pozici za trenéra Sládka, který byl na dovolené ve Francii.

Herečka Kamila Špráchalová peče zdravé muffiny i vánoční cukroví

Praha /FOTOGALERIE, ROZHOVOR/ - Domov svaté Rodiny funguje na pražských Petřinách od roku 1991. Sestra Akvinela Ludmila Loskotová z Kongregace školských sester de Notre Dame tehdy vybudovala vůbec první charitní domov v Praze s celoroční péčí o děti s mentálním a kombinovaným postižením.

FOTO: Česko zpívalo koledy - zhodnocení

Litoměřicko, Podřipsko – Vánoce, vánoce přicházejí… To byl opět nejúspěšnější „kus“ letošní akce Česko zpívá koledy. Všech zhruba sto padesát zpěváků si ji zazpívalo také v křešickém Mariánském kostele, který se stal již potřetí jedním z míst, kde se včera v 18 hodin zpívaly koledy.

U Kláštera letos upečou asi půl tuny vánočního cukroví

České Budějovice – /NA VLASTNÍ KŮŽI/ Vánoční cukroví v těchto dnech začíná vonět v nejedné domácnosti. Ne každý však má v dnešní hektické době čas upéct si vlastní. Vypravila jsem se proto do  českobudějovické Cukrárny U Kláštera.

Výroba tradičního pomazánkového letos navzdory přejmenování roste

Praha - Přejmenování pomazánkového másla na tradiční pomazánkové, které Česku nařídil před dvěma lety Soudní dvůr EU, zájem o něj nesnížilo. Naopak, za deset měsíců letošního roku produkce výrobku meziročně vzrostla asi o sedm procent na zhruba 6000 tun, vyplývá z údajů, které ČTK poskytl Českomoravský svaz mlékárenský. Počet výrobců tradičního domácího výrobku se letos pod novým jménem rozrostl ze čtyř na pět.

Kabina auta zachránila hasiči život

Ostrov nad Oslavou - O život šlo hasičům, kteří vyřezali ze zátarasu osobní auto uvízlé na silnici mezi Ostrovem a Bohdalcem. Strom spadl na hasičské auto ve chvíli, když do něj Jiří Prchal starší po zásahu uklízel elektrocentrálu.