Kreativ

ŠTÍTEK: máslo

Archeoskanzen Modrá provoní med a medovina

Modrá – Zaútočit na chuťové pohárky návštěvníků chtějí zaměstnanci Archeoskanzenu Modrá v sobotu. Stane se tak při jedenáctém ročníku Dne medu a medoviny. Ten v 11 hodin odstartuje medový jarmark, na němž budou k ochutnání i ke koupi všechny produkty včel.

Jedlé květy mohou být zajímavým doplňkem pokrmů

Jedlé květy jsou chutnou, netradiční a občas i luxusní ozdobou salátů, dortů a zákusků. Jejich použití ovšem může být mnohem širší - zejména tehdy, pokud se má pokrm odlišit a získat nádech exkluzivity.

Jedlé květy mohou být zajímavým doplňkem pokrmů

Praha - Jedlé květy jsou chutnou, netradiční a občas i luxusní ozdobou salátů, dortů a zákusků. Jejich použití ovšem může být mnohem širší - zejména tehdy, pokud se má pokrm odlišit a získat nádech exkluzivity.

Žáky naučí vyrábět máslo i sýry

Lanškroun – Žáci Střední školy zemědělské a veterinární v Lanškrouně se budou učit vyrábět sýr, máslo a další mléčné výrobky. Umožní to stavba školní mlékárny.Přípravné práce jedou na plné obrátky. Mlékárna bude zpracovávat mléko ze školního statku. Podle ředitele školy Davida Hrušky zahájí provoz v příštím roce.

Jak jsem si zkusil Plumlovmana na vlastní kůži

Plumlov – Zachmuřená obloha, mírný vítr a chladno. Ideální počasí na závodění, říkám si a vyjíždím s kamarádem směr Plumlovman, závod pořádaný partou nadšenců, který si ten den měl připsat svůj druhý ročník. Letos je tento duatlon rozdělen do tří částí: běžecké, cyklistické a opět běžecké. Dohromady zhruba 7 km běhu a stejná vzdálenost na kole.

VIDEO: V Luhačovicích vařili také historická jídla. Podívejte se

Luhačovice – Byť do druhého ročníku Food Festivalu Luhačovice zbývalo ještě několik dní, šéfkuchař pozlovického hotelu Vyhlídka Vlastimil Jaša měl plné ruce práce a hlavně hlavu plnou starostí. S předstihem totiž pracoval na menu, které o víkendu představil návštěvníkům gastronomické události.

Málo opilý "Kristus" i žena napadená kocourem

Jičínsko - Během uplynulého víkendu přijali policisté několik desítek oznámení, šetřili přestupky a přečiny a v neposlední řadě je zaměstnali opilci, kteří v nejednom případě usedli i za volant.

Úvodní kolo s hororovým scénářem

Nový Jičín /FOTOGALERIE/ - Novojičínští fotbalisté vedli v 75. minutě úvodního divizního kola nad Petrovicemi 2:0, po závěrečném hvizdu však nakonec po porážce 2:3 nebrali ani bod.

Konečně! Houby už začaly růst

Ústí nad Labem – Zapomeňte na plahočení lesem s prázdným košem. Houbařská sezona se na Ústecku konečně rozjela. Sice má pár týdnů zpoždění, přesto se v lese krčí mnoho úlovků. Doma tak můžete slíbit, že  bude smaženice.

Procter & Gamble se zbaví více než poloviny značek

New York - Americký výrobce spotřebního zboží Procter & Gamble se v příštím roce či dvou zbaví více než poloviny značek. Podle generálního ředitele Alana Lafleye to má firmu zjednodušit a urychlit růst tržeb. Procter & Gamble, který je největším světovým výrobcem zboží denní potřeby, k tomu měl podle Lafleye přistoupit už dávno.

Nakupujte! Jsme nejdražší

Plzeňský kraj - Plzeňský kraj má nejvyšší ceny potravinářských výrobků v republice. Vévodíme u piva, vína, ale také u paprik či brambor.

Lidé sbírají smetanu z mléka: Znojmo má první mlékomat

Znojemsko – Sesbírat z mléka smetanu tak, jako to dělávaly před lety ženy z vlastnoručně nadojeného mléka. Pro většinu obyvatel Znojma, kteří jsou zvyklí nakupovat mléko v supermarketech, věc zcela nevídaná. Ale zřejmě se začalo blýskat na lepší časy. Znojmo má již několik týdnů svůj první mlékomat. Zájemci jej najdou v prodejně sýrů na Velké Michalské ve Znojmě.

Spotřeba potravin v Česku loni kvůli snížení kupní síly klesla

Praha – Spotřeba potravin v Česku loni klesla o 1,6 procenta. Lidé kupovali méně především potraviny živočišného původu, u rostlinných produktů spotřeba stagnovala. Hlavním důvodem poklesu bylo snížení kupní síly obyvatelstva. Vyplývá to z odhadu Ústavu zemědělské ekonomiky a informací (ÚZEI) zveřejněného v loňské zprávě o stavu zemědělství, kterou v červenci schválila vláda.

Led ve Žďáře vyzkoušeli první bruslaři

Žďár nad Sázavou – Ve žďárském zimním stadionu finišují úpravy nového ledu. Technici začali ochlazovat plochu minulý týden. Dva centimetry tlustý led už vyzkoušelo několik prvních bruslařů. „S chlazením jsme začali minulý pátek ráno. V pondělí už byl led tlustý centimetr a půl. Během sezóny je maximální tloušťka ledu pět centimetrů, ale snažíme se ji konstantně držet na třech centimetrech. Pro děti je to už nyní bez problémů, o víkendu už máme na stadionu první kempy učené pro hokejové talenty," řekl strojník zimního stadionu Ladislav Tlustoš.

Cizinci si pochutnají na speciálním menu

Rokycany - Čtyřdenní nápor návštěvníků města, který se dá jen těžko porovnávat s jinou akcí v roce, čeká mimo jiné i na místní restaurace. Ty se aktuálnímu dění dokázaly rychle přizpůsobit.

Kuriózní loupež: Do Mostu přijel ukrást 40 kostek másla

Most – Loupit přijel z Litoměřic do Mostu pětadvacetiletý muž. Jak sám později přiznal policistům, do města pod Hněvínem zavítal s úmyslem krást. Jeho cíl je nicméně trochu kuriózní. V jednom ze supermarketů bleskově strčil do batohu 40 másel.

Řezbář Josef Hanusch: Dřevo se umí bránit, ale krásně. Jako dívky

České Budějovice – Zahrada Josefa Hanusche se nachází jen pár kroků od Malého jezu v Českých Budějovicích. Ač je jeden z teplejších červencových dnů, řezbář nezahálí. Ve stínu košatého ořešáku stojí u hoblice, jak se odborně říká řezbářskému ponku, a dláto v jeho zručných rukou ukrajuje hobliny 
z lipového špalku.

Zdražení potravin v posledním roce pocítilo 96 procent Čechů

Praha - Zdražení potravin během posledního roku pocítilo 96 procent nakupujících v Česku. Nejvíce podle nich zdražily mléčné výrobky a maso. Vyplývá to z průzkumu portálu Kupi.cz, který srovnává ceny v obchodních řetězcích. Nejvíce lidé vnímají zdražení u mléčných výrobků, uvedlo bezmála devět z deseti uživatelů serveru.

Valijah Klásová píše o mangu, kari i lásce

Písek – Valijah Klásová z Písku si splnila sen. Napsala knížku Mango, láska a kari. Původně chtěla sepsat jen kuchařku s recepty indických a pákistánských jídel. „Nakonec vzniklo něco trochu jiného – příběh, který je recepty pouze proložen," říká v rozhovoru Valijah Klásová.

Kovbojové, takhle se nasazuje uzda

Všemina - /REPORTÁŽ/ Na palouku uprostřed lesů se mezi několika staveními prohánějí čtyři psi. V dálce se rýsuje pravé indiánské týpí. Přes cestu přebíhají kozy, které byly právě podojeny. Jedinými zvuky, které protínají všudypřítomný klid, jsou šustění listů a dusot koňských kopyt.

Dragoni se pod Pavlovem bavili ve dne i v noci

Pavlov – Voda, slunce, bojové pokřiky a tisíce dragonů s pádly v rukou. To je Pálavský festival dračích lodí. Na novomlýnských jezerech pod Pavlovem se letos konal už poosmé a přilákal padesát posádek, tedy tisícovku pádlujících závodníků.

Dejte si Úpický či Pavlišovský řízek

Východní Čechy - Pří cestách po různých částech republiky a regionů jsem nikdy neodmítla nějakou tu místní specialitu. Dokonce jsem ji i vyhledávala. Když jsem pak přišla z „kraje" do Podkrkonoší, moje obliba o místní pochoutky se rozšířila o Úpický řízek, jinak také nazývaný Úpické žrádlo či Pavlišovský řízek.

Dejte si Úpický či Pavlišovský řízek

Východní Čechy - Pří cestách po různých částech republiky a regionů jsem nikdy neodmítla nějakou tu místní specialitu. Dokonce jsem ji i vyhledávala. Když jsem pak přišla z „kraje" do Podkrkonoší, moje obliba o místní pochoutky se rozšířila o Úpický řízek, jinak také nazývaný Úpické žrádlo či Pavlišovský řízek.

Dejte si Úpický či Pavlišovský řízek

Východní Čechy - Pří cestách po různých částech republiky a regionů jsem nikdy neodmítla nějakou tu místní specialitu. Dokonce jsem ji i vyhledávala. Když jsem pak přišla z „kraje" do Podkrkonoší, moje obliba o místní pochoutky se rozšířila o Úpický řízek, jinak také nazývaný Úpické žrádlo či Pavlišovský řízek.

Pedagogové a studenti univerzity chystají kuchařku

Opava - Pokud byste s trochou nadsázky chtěli okusit slezské nebe, nemusíte jít daleko. Stačí jen ochutnat takto nazvaný pokrm. Jeho recept najdete v Regionální kuchařce Opavského Slezska 2014, která by měla být k dostání letos v srpnu v Městském informačním středisku pod Hláskou a v některých restauracích.

Napéct každé ráno 22 druhů dortíků? To je samozřejmost

Břevnov - Že tato temperamentní mladá dáma byla někdy zavřená v kanceláři? To se mi nechce věřit už po pár vteřinách, kdy vcházím do Cukrárny Pod Marjánkou. „Ale ano, ještě před pár lety jsem byla kancelářská krysa. Pak jsem ale onemocněla…"