Praha - Jedlé květy jsou chutnou, netradiční a občas i luxusní ozdobou salátů, dortů a zákusků. Jejich použití ovšem může být mnohem širší - zejména tehdy, pokud se má pokrm odlišit a získat nádech exkluzivity.
Lanškroun – Žáci Střední školy zemědělské a veterinární v Lanškrouně se budou učit vyrábět sýr, máslo a další mléčné výrobky. Umožní to stavba školní mlékárny.Přípravné práce jedou na plné obrátky. Mlékárna bude zpracovávat mléko ze školního statku. Podle ředitele školy Davida Hrušky zahájí provoz v příštím roce.
Plumlov – Zachmuřená obloha, mírný vítr a chladno. Ideální počasí na závodění, říkám si a vyjíždím s kamarádem směr Plumlovman, závod pořádaný partou nadšenců, který si ten den měl připsat svůj druhý ročník. Letos je tento duatlon rozdělen do tří částí: běžecké, cyklistické a opět běžecké. Dohromady zhruba 7 km běhu a stejná vzdálenost na kole.
Luhačovice – Byť do druhého ročníku Food Festivalu Luhačovice zbývalo ještě několik dní, šéfkuchař pozlovického hotelu Vyhlídka Vlastimil Jaša měl plné ruce práce a hlavně hlavu plnou starostí. S předstihem totiž pracoval na menu, které o víkendu představil návštěvníkům gastronomické události.
Jičínsko - Během uplynulého víkendu přijali policisté několik desítek oznámení, šetřili přestupky a přečiny a v neposlední řadě je zaměstnali opilci, kteří v nejednom případě usedli i za volant.
Nový Jičín /FOTOGALERIE/ - Novojičínští fotbalisté vedli v 75. minutě úvodního divizního kola nad Petrovicemi 2:0, po závěrečném hvizdu však nakonec po porážce 2:3 nebrali ani bod.
Supermarket Terno v Českých Budějovicích rozšířil nabídku bezlepkových výrobků. V současné době nabízí 350 druhů výrobků speciálně určených pro bezlepkovou dietu.
Ústí nad Labem – Zapomeňte na plahočení lesem s prázdným košem. Houbařská sezona se na Ústecku konečně rozjela. Sice má pár týdnů zpoždění, přesto se v lese krčí mnoho úlovků. Doma tak můžete slíbit, že bude smaženice.
Východní Čechy, Pardubice - Letní kaleidoskop Deníků nahlíží do kuchyně: „Nejen v Čechách patří k nejoblíbenějším steakům vepřová krkovice," říká Petr Stupka.
New York - Americký výrobce spotřebního zboží Procter & Gamble se v příštím roce či dvou zbaví více než poloviny značek. Podle generálního ředitele Alana Lafleye to má firmu zjednodušit a urychlit růst tržeb. Procter & Gamble, který je největším světovým výrobcem zboží denní potřeby, k tomu měl podle Lafleye přistoupit už dávno.
Znojemsko – Sesbírat z mléka smetanu tak, jako to dělávaly před lety ženy z vlastnoručně nadojeného mléka. Pro většinu obyvatel Znojma, kteří jsou zvyklí nakupovat mléko v supermarketech, věc zcela nevídaná. Ale zřejmě se začalo blýskat na lepší časy. Znojmo má již několik týdnů svůj první mlékomat. Zájemci jej najdou v prodejně sýrů na Velké Michalské ve Znojmě.
Praha – Spotřeba potravin v Česku loni klesla o 1,6 procenta. Lidé kupovali méně především potraviny živočišného původu, u rostlinných produktů spotřeba stagnovala. Hlavním důvodem poklesu bylo snížení kupní síly obyvatelstva. Vyplývá to z odhadu Ústavu zemědělské ekonomiky a informací (ÚZEI) zveřejněného v loňské zprávě o stavu zemědělství, kterou v červenci schválila vláda.
Východní Čechy, Pardubice - Letní kaleidoskop Deníků nahlíží do kuchyně: „Nejen v Čechách patří k nejoblíbenějším steakům vepřová krkovice," říká Petr Stupka.
Domažlice – Osladit si život pár lžičkami medu do čaje nebo na chléb s máslem nebude letos tak jednoduché. Tmavého neboli lesního medu bude letos méně. Výrazně méně.
Žďár nad Sázavou – Ve žďárském zimním stadionu finišují úpravy nového ledu. Technici začali ochlazovat plochu minulý týden. Dva centimetry tlustý led už vyzkoušelo několik prvních bruslařů. „S chlazením jsme začali minulý pátek ráno. V pondělí už byl led tlustý centimetr a půl. Během sezóny je maximální tloušťka ledu pět centimetrů, ale snažíme se ji konstantně držet na třech centimetrech. Pro děti je to už nyní bez problémů, o víkendu už máme na stadionu první kempy učené pro hokejové talenty," řekl strojník zimního stadionu Ladislav Tlustoš.
Rokycany - Čtyřdenní nápor návštěvníků města, který se dá jen těžko porovnávat s jinou akcí v roce, čeká mimo jiné i na místní restaurace. Ty se aktuálnímu dění dokázaly rychle přizpůsobit.
Most – Loupit přijel z Litoměřic do Mostu pětadvacetiletý muž. Jak sám později přiznal policistům, do města pod Hněvínem zavítal s úmyslem krást. Jeho cíl je nicméně trochu kuriózní. V jednom ze supermarketů bleskově strčil do batohu 40 másel.
České Budějovice – Zahrada Josefa Hanusche se nachází jen pár kroků od Malého jezu v Českých Budějovicích. Ač je jeden z teplejších červencových dnů, řezbář nezahálí. Ve stínu košatého ořešáku stojí u hoblice, jak se odborně říká řezbářskému ponku, a dláto v jeho zručných rukou ukrajuje hobliny z lipového špalku.
Praha - Zdražení potravin během posledního roku pocítilo 96 procent nakupujících v Česku. Nejvíce podle nich zdražily mléčné výrobky a maso. Vyplývá to z průzkumu portálu Kupi.cz, který srovnává ceny v obchodních řetězcích. Nejvíce lidé vnímají zdražení u mléčných výrobků, uvedlo bezmála devět z deseti uživatelů serveru.
Písek – Valijah Klásová z Písku si splnila sen. Napsala knížku Mango, láska a kari. Původně chtěla sepsat jen kuchařku s recepty indických a pákistánských jídel. „Nakonec vzniklo něco trochu jiného – příběh, který je recepty pouze proložen," říká v rozhovoru Valijah Klásová.
Východní Čechy - Letní kaleidoskop Deníků nahlíží do kuchyně: K letnímu grilování a posezení s přáteli přináší gastronomický specialista Petr Stupka jeden z jeho nejoblíbenějších kulinářských triků.
Všemina - /REPORTÁŽ/ Na palouku uprostřed lesů se mezi několika staveními prohánějí čtyři psi. V dálce se rýsuje pravé indiánské týpí. Přes cestu přebíhají kozy, které byly právě podojeny. Jedinými zvuky, které protínají všudypřítomný klid, jsou šustění listů a dusot koňských kopyt.
Pavlov – Voda, slunce, bojové pokřiky a tisíce dragonů s pádly v rukou. To je Pálavský festival dračích lodí. Na novomlýnských jezerech pod Pavlovem se letos konal už poosmé a přilákal padesát posádek, tedy tisícovku pádlujících závodníků.
Východní Čechy - Pří cestách po různých částech republiky a regionů jsem nikdy neodmítla nějakou tu místní specialitu. Dokonce jsem ji i vyhledávala. Když jsem pak přišla z „kraje" do Podkrkonoší, moje obliba o místní pochoutky se rozšířila o Úpický řízek, jinak také nazývaný Úpické žrádlo či Pavlišovský řízek.
Východní Čechy - Letní kaleidoskop regionálních Deníků nahlíží do kuchyně. Tentokrát čtenáře zavádí do mykologické poradny, či přibližuje některé recepty z hub.
Východní Čechy - Letní kaleidoskop regionálních Deníků nahlíží do kuchyně. Tentokrát čtenáře zavádí do mykologické poradny, či přibližuje některé recepty z hub.
Východní Čechy - Pří cestách po různých částech republiky a regionů jsem nikdy neodmítla nějakou tu místní specialitu. Dokonce jsem ji i vyhledávala. Když jsem pak přišla z „kraje" do Podkrkonoší, moje obliba o místní pochoutky se rozšířila o Úpický řízek, jinak také nazývaný Úpické žrádlo či Pavlišovský řízek.
Východní Čechy - Pří cestách po různých částech republiky a regionů jsem nikdy neodmítla nějakou tu místní specialitu. Dokonce jsem ji i vyhledávala. Když jsem pak přišla z „kraje" do Podkrkonoší, moje obliba o místní pochoutky se rozšířila o Úpický řízek, jinak také nazývaný Úpické žrádlo či Pavlišovský řízek.
Je až zarážející, jak se společnost bojí poukázat na něčí chybu. Jak je těžké pojmenovat problém. Jako by každý měl máslo na hlavě, jako by byl každý v něčem namočený.
Opava - Pokud byste s trochou nadsázky chtěli okusit slezské nebe, nemusíte jít daleko. Stačí jen ochutnat takto nazvaný pokrm. Jeho recept najdete v Regionální kuchařce Opavského Slezska 2014, která by měla být k dostání letos v srpnu v Městském informačním středisku pod Hláskou a v některých restauracích.
Břevnov - Že tato temperamentní mladá dáma byla někdy zavřená v kanceláři? To se mi nechce věřit už po pár vteřinách, kdy vcházím do Cukrárny Pod Marjánkou. „Ale ano, ještě před pár lety jsem byla kancelářská krysa. Pak jsem ale onemocněla…"
Náchod - Při rekonstrukci náchodského nádraží byla nalezena pískovcová deska s otisky bot. Důkladné bádání zodpovědělo otázku, jaký velikán mohl tyto stopy zanechat. Byl to Jára Cimrman, který na své výpravě na severní pól procházel Náchodem. Zde na nádraží čekal se svou polární družinou na vlakový spoj do Polska, kterého se nedočkal.
Brno /ANKETA/ – Jaké bylo poslední jídlo Františka Ferdinanda d'Este? Rozhodně to nebylo vejce v rosolu, pstruh na másle, ani rýžový nákyp. K tomuto menu, které na 28. června 1914 připravili kuchaři v Sarajevu, už totiž následník trůnu se svou chotí neusedli. Zemřeli rukou atentátníka Gavrilo Principa. Po sto letech kuchaři vaří desetichodové menu znova. Hostům ho nabízejí v restauraci Forhaus v Pekařské ulici.
Praha /ROZHOVOR/ - Nová moderátorská dvojice, kterou tvoří Česká Miss 2013 Gabriela Kratochvílová a desetibojař Roman Šebrle, se ve zprávách televize Prima objeví poprvé v neděli 29. června.