Brno /REPORTÁŽ/ – Na hrad Veveří je při příjezdu od Veverské Bítýšky neobvyklý pohled. Už z dálky jsou vidět velké indiánské stany postavené před ním. Hemží se kolem něj stovky lidí a podél příjezdové silnice stojí desítky aut. Je sobota po poledni a na hradě se slaví Den Země.
Londýn - Carolyn Ekinsová z Nottinghamu se při svých 160 kilogramech rozhodla radikálně zhubnout prostřednictvím jídelníčku nadiktovaném anglickou vládou za druhé světové války.
Brno /ANKETA/– Rychle hotové, křupavé a plné proteinů bylo páteční občerstvení na Mezinárodním stavebním veletrhu. Někteří návštěvníci přesto nesebrali odvahu k jeho ochutnání. Jako hlavní chod totiž kuchař servíroval cvrčka na másle, restované saranče nebo smaženého švába. Jako desert si lidé mohli vybrat z voňavých sušenek se sušeným hmyzem nebo třeba italské chlebové tyčinky grissiny, také v hmyzí úpravě.
Představit si sám sebe v roli jakéhokoliv politika je pro mě nesnadná věc. Nikdy mě totiž tohle zaměstnání nelákalo, vlastně si nejsem jist, jestli o tom jako o zaměstnání přemýšlím. Ale když jsem se do toho pokoušel vžít, došlo mi, že to až taková legrace nebude. Zkusím si tedy na jeden den představit, že pracuji v Bruselu a jsem tedy poslancem europarlamentu za Českou republiku.
Klatovy – Dívčí futsalový tým z Klatov v národním finále hned při prvním startu? To je výsledek práce a bojovnosti studentek Vyšší odborné školy, Obchodní akademie, Střední zdravotnické školy a Jazykové školy s právem státní jazykové zkoušky a jejich trenéra, tělocvikáře Petra Ceriny.
Humpolec – Zápas mezi Humpolcem a Sapeli Polnou nebyl fotbalem ale spíše kopanou. Samozřejmě vinu na tom mají oba celky, ale nutno říci, že duel se nepovedl ani rozhodčímu Martinu Škorpíkovi.
Víte, když se řekne Evropská unie, mnoha lidem se tady u nás v české kotlině vybaví vykutálení úředníčci v Bruselu, co nám zakázali pomazánkové máslo, zavedli normy nařizující správnou zelenost okurek a zakřivení banánů; zkrátka ti druzí, co nám furt kafrají do toho, jak tady máme žít. Dovolte mi nemístnou otázku: A není to krapítek jinak? Nahlédněme pod pokličku všeobecně panujícího euroskepticismu perspektivou prachobyčejného studenta. (Předpokládám znalost faktů, neboť právě neinformovanost vede k mylným závěrům, a nabízím nad nimi zamyšlení.)
Prvního května tohoto roku uplyne deset let od podepsání členské smlouvy, kdy Česká republika vstoupila do evropské organizace s názvem Evropská unie. Jejími zakládajícími zeměmi byly Francie, Itálie, Německo a státy Beneluxu. Díky členství se nám otevřeli nové možnosti, jak poznat svět. Nám jakožto studentům jsou neustále nabízeny různé projekty na vycestování do jiných zemí (např.: Erasmus, Comenius a další). Tak proč je nevyužít? Jaké to je v jiné zemi?
Nemyslím si, že EU je z principu špatná instituce. Také jako každá jiná má své přednosti i zápory. Naším problémem je zřejmě to, že nás v ní zastupují lidé, kteří na to evidentně nemají, nebo mají jiné zájmy, než se starat o to, k čemu tam byli vysláni.
Nežichov - Kozel Ivan se stal hvězdou. Alespoň nakrátko o velikonoční sobotě, kdy na nežichovské Biofarmě Belina už tradičně přivítali jaro a novou sezonu.
Tisá – Žádná malovaná nebo čokoládová vejce. Ale kalhotky nebo podprsenky. To si přeje skupina hodovníků v Tisé. Neobvyklé přání během Velikonoc tu parta udržuje již několik let.
Jižní Morava - Konec pomazánkového másla i svobody rozhodování České republiky. Za deset let od vstupu do Evropské unie se objevilo množství fám a polopravd, které se často opakovaly v hospodských rozhovorech i výrocích politiků.
/ROZHOVOR/ Hmyz se jako potrava zcela běžně využívá ve většině zemí světa a na jeho konzumaci dokonce závisí lidské životy, protože je velmi výživný. V Evropě je ale pojídání hmyzu, takzvaná entomofagie, stále spíše kuriózní záležitost pro gurmety nebo silné žaludky.
Každá dětská dušička se dostane do okamžiku, kdy začne toužit po něčem živém. Už ji omrzí plyšové opice a štěňata, která vypadají jako živá. Je na čase vyměnit plyš za pravou srst. Každá žena, která dbá úzkostlivě na domácí pořádek a nikdy předtím neměla chlupatého mazlíčka doma, jen stěží lapá po dechu.
Chomutovsko - Další víkend je před námi a tentokrát na návštěvníky čeká řada akcí, které jsou spojené s velikonocemi. Největší zážitek ale můžete zažít už v sobotu v Podkrušnohorském zooparku.
Choceň – /OD SOUSEDŮ/ Zdejší mlékárna ve středu skončila s plněním pomazánkového másla do starých obalů a začala ho jako tradiční pomazánkové balit do nových kelímků.
Choceň – /OD SOUSEDŮ/ Zdejší mlékárna ve středu skončila s plněním pomazánkového másla do starých obalů a začala ho jako tradiční pomazánkové balit do nových kelímků.
Choceň – /OD SOUSEDŮ/ Zdejší mlékárna ve středu skončila s plněním pomazánkového másla do starých obalů a začala ho jako tradiční pomazánkové balit do nových kelímků.
Choceň - Choceňská mlékárna dnes skončila s plněním pomazánkového másla do starých obalů a začala ho jako tradiční pomazánkové balit do nových kelímků. Přejmenování tradičního výrobku nařídil Soudní dvůr EU, protože neobsahuje dostatečné množství tuku. Novinářům to dnes řekl ředitel mlékárny Pavel Marek.
„Vy mladí, vy se máte", říkal pán v televizi a pokračoval. „Máte možnost cestovat a poznávat cizí kraje. Když budete chtít, nic vám nebrání ráno vstát, posnídat doma, poobědvat ve Vídni a povečeřet třeba na známém pařížském bulváru."
Dobrý den, dámy a pánové! Těm, kteří mě ještě neznají, se nejprve představím. Jmenuji se Luboš Plavec a jsem absolventem oboru Systémy řízení na Elektrotechnické fakultě ČVUT. Před pár týdny mě ještě neznal nikdo. Je to teprve nedávno, co jsem se rozhodl kandidovat do Europarlamentu. Už ale dost řečí o mně, proto tady nejsme.
Klatovsko – Přinášíme další díl seriálu o obcích v regionu, v němž kromě stručného představení nahlížíme do novin starých sto i více let, abychom zjistili, co zajímavého se o obcích psalo v minulosti.
Chcete, aby se váš mazlíček olizoval až za ušima, a rádi se točíte v kuchyni? Zkuste mu připravit speciální pamlsky – nejenže mu uděláte radost, ale na rozdíl od těch kupovaných budete mít jistotu, co vlastně jí. Jen pozor – nejde o plnohodnotnou stravu, ale jen něco na zub!
Pelhřimovsko – Velikonoční svátky jsou co nevidět tu, a tak se není čemu divit, když obce a další instituce pořádají už v tomto týdnu akce věnované právě tomuto období.
"Mamí! Do toho Bluselu musíme?'' křičí čtyřletá holčička celá nervózní čekajíc na svou matku. "Ne, nemusíme, ale my přece chceme. Takové slavnosti se vícekráte nedožijeme. A říká se Brusel! Ty ještě neumíš říkat r nebo se jen nesnažíš?''odpovídá.
Liberec – Nováček okresního futsalu Zlej Se(n) Liberec zvítězil v soutěži, v níž byl od začátku pasován do role jasného favorita. Tuto roli zvládl prakticky bez zaváhání a nikdo nováčka neporazil. Lídrem a iniciátorem týmu s podivným názvem byl Pavel Bína, zvaný Binič.
Ostrava /VIDEO, FOTOGALERIE/ - Cvrček na másle, saranče na kuskusu… V rámci akce nazvané Objevte kouzlo entomofágie mohou hosté obou restaurací Mamaison v ostravském hotelu Imperial ochutnat dnes a zítra vybrané hmyzí speciality.
Ostrava /VIDEO, FOTOGALERIE/ - Cvrček na másle, saranče na kuskusu… V rámci akce nazvané Objevte kouzlo entomofágie mohou hosté obou restaurací Mamaison v ostravském hotelu Imperial ochutnat dnes a zítra vybrané hmyzí speciality.
Ústecko – Jako nůž máslem proplouvají fotbalisté Trmic letošním ročníkem 2. třídy Ústecka. V 16. kole soutěže si na své konto připsali už šestnáctou výhru a zdá se, že v návratu do krajské 1.B třídy jim nikdo nezabrání. Dařilo se i dalším favoritům, prvních pět týmů tabulky zvítězilo.
Prostějov /KONEČNÉ VÝSLEDKY/ – Dřina, litry potu, odříkání a silná vůle. Čtyři stateční se přihlásili před třemi měsíci do redukčního programu, který si připravilo Agel Sport Clinic ve spolupráci s Prostějovským deníkem. Cíl? Chtěli dát životu řád, přestat se zadýchávat, a hlavně se naučit, jak dostat dolů přebytečná kila. Dnes se do jednoho shodují, že se to naučili. V pátek trenérka Ilona Pánková spočítala shozená kila. Šťastnou vítězkou se stala soutěžící Martina, které se podařilo zhubnout téměř dvanáct kilo.
Praha/Pelhřimov – Vítězka vysočinského kola Velké jarní soutěže Deníku Česko na talíři Jaroslava Oumarová z Pelhřimova se v sobotu zúčastnila finálového vaření v pražské galerii Miele.
Mezinárodní den mrkve (International Carrot Day) se slaví každý rok přesně 4. dubna a po celém světě se pořádají různé mrkvové party, oslavy a happeningy.
Dnes opět připravujeme další jídlo s kuchařem Pavlem Míčkem. Jeho pokrmy vycházejí především z české tradice a co je hlavní jsou připraveny z poctivých surovin
Měl jsem dva favority. Řekomyš africkou, označovanou také jako „pralesní krysa", a oblovku neboli achatinu. Řekomyš africká je mohutný hlodavec; vážit může až téměř deset kilogramů. Oblovky patří k největším suchozemským plžům; některé druhy mívají ulitu dlouhou až třicet centimetrů.
Chrudimsko - Dnes opět připravujeme další jídlo s kuchařem Pavlem Míčkem. Jeho pokrmy vycházejí především z české tradice a co je hlavní jsou připraveny z poctivých surovin.
Stereotypy jsou mnohdy pouze zažité předsudky. Takovou větu nejspíš uslyšíte od občana země, kteří s daným, pravděpodobně také hanlivým, stereotypem nesouhlasí. Ve valné většině případů jsou ale tyto předsudky založeny na větším množství pozorovaných lidí, potažmo objektů, u kterých se později již předpokládaná vlastnost opakuje.
Holašovice - Vlastimil Hošek v Holašovicích provozuje malé zemědělské muzeum Selský dvůr. „Důvodem ke zřízení byla má úcta k těžké práci celých generací předků, kteří zajišťovali výživu svou i národa," říká v rozhovoru pro Českobudějovický deník.
Rakovník /NÁZOR/ - Včera nám ukradli jednu hodinu z víkendu. Já vím, na podzim nám ji zase vrátí. Ale já myslím, že je to zbytečné. Žádná elektřina se kvůli delšímu dni neušetří.
Sázava – Malé derby sehráli fotbalisté benešovského béčka v I. A třídě, skupině B, na hřišti letos trápící se Sázavy. Ač byli na tom před zápasem tabulkově lépe hosté, inkasovali na hřišti soupeře čtyřku, když neudrželi Krále se Švecem, autory dvou branek.
Jičín – Česká republika oslaví 10. výročí členství v Evropské unii. Zavítali jsme na Lepařovo gymnázium a požádali pedagoga Martina Bažanta, jenž na škole učí dějepis a základy společenských věd, a studentku Violu Zikmundovou, která je předsedkyní Studentské rady, o pár názorů k evropské integraci.
Svitavy - /POCTIVÁ KUCHYNĚ/ Kulinářské rubriky patří k nejoblíbenějším, vždyť Češi jsou pověstni svou náklonností k dobrému jídlu, které připravujeme s kuchařem Pavlem Míčkem.