Kreativ

ŠTÍTEK: máslo

Tajenka fotbalových soutěží je vyřešena

Plzeňský kraj – Krajské fotbalové soutěže napsaly o víkendu definitivní tečku za letošní sezonou. Z krajského přeboru postupují do divize ze třetího místa Klatovy, suverénní Koloveč, která prošla sezonou jako nůž máslem a nepoznala hořkost porážky, stejně jako vloni účast odmítla. Taktéž se do čtvrté nejvyšší soutěže nehrne ani druhá Slavia Vejprnice.

Ve skanzenu spustí mlýn i pilu jednušku

Veselý Kopec - V muzeu v přírodě na Veselém Kopci u Hlinska se zítra uskuteční další program letošní návštěvnické sezóny. Tentokrát ponese tak trochu tajuplný název „Od kliky k elektřině".

Střípky ze sbírek muzeí

Žamberk - S blížícím se letošním XIV. ročníkem Svátků dřeva v Žamberku (13. – 15. 6.), které jsou na téma „Dřevo v kuchyni", bychom vám chtěli představit některé předměty ze dřeva z muzejních sbírek.

Svátky dřeva pozvou nejen mezi vařečky do kuchyně

Žamberk – Další ročník Svátků dřeva odstartuje v pátek v Žamberku. Až do neděle se můžete těšit na výstavy a ukázky řezbářských prací na téma Dřevo v kuchyni. Nebude chybět ani bohatý doprovodný kulturní program.Dřevo v kuchyni, ač se název může zdát komický, je vlastně nejdůležitější součástí našich domácností. I v těch nejprofesionálněji zařízených restauracích najdete alespoň jeden dřevěný předmět.

Jaká jsme dříve vařili jídla

Jižní Čechy - Opět je tu nový díl „nekonečného" seriálu jihočeských Deníků s názvem 70+.Dnes přichází na řadu vzpomínky na to, jaká se dřív vařila jídla. Na čem jste si nejvíce pochutnali? Pokud je vám více než 70 let a chcete se zapojit, ozvěte se do vaší redakce Deníku.

Poutníci mohli ochutnat čtrnáct druhů chleba

Zahoří – Chléb makový, cibulový, škvarkový, slunečnicový, ořechový, s olivami, s libečkem a špekem, k tomu máslo koupené i domácí, sádlo, pomazánku ze sádla, škvarků a zeleniny, či domácí husí paštiku.

Kouzlo daru od tovaryše zkazila hamižnost

České Žleby – Dobrých deset let zarůstala osiřelá Zlatá stezka houštím, kdysi hlaholem soumarů zvučící cesty byly prázdné a pusté a vládu nad krajem opět přebírali medvědi, vlci a další lesní tvorové.

Porota vybrala nejkvalitnější výrobky jihomoravského regionu

Jižní Morava – Devět jihomoravských výrobků s výjimečnou kvalitou a chutí ve čtvrtek ocenila odborná komise soutěže Regionální potravina 2014. „O tuto značku se letos ucházelo sto sedmačtyřicet produktů od jedenapadesáti výrobců," vysvětlil regionální koodrinátor soutěže Jaromír Musil.

Euroskeptici pohořeli, ANO má problém

Praha – Evropské volby prokázaly, že Brusel je českému voliči ukradený. Politici neuměli evropská témata lidem „prodat", permanentně je shazovali řečmi o zakřivení okurek, pomazánkovém másle či WC nádržkách. To se projevilo ostudně nízkou účastí, druhou nejnižší v Evropě. Konkrétní výsledky pak odkryly řadu zajímavých tendencí na české politické scéně.

Chřest je nejlepší afrodiziakum, hodnotila zpěvačka

Ivančice /REPORTÁŽ/ – Mami, mě bolí nohy a nic nevidím, skuhrá asi pětiletý chlapec a poskakuje na špičkách. Třicátnice v kárované sukni ho bere za ruku a tlačí ho davem dopředu. Je sobota odpoledne a Palackého náměstí v Ivančicích na Brněnsku zaplnily stovky lidí, kteří přišli na dvacáté Slavnosti chřestu. Organizátoři se právě chystají oslavit kulaté výročí krájením dvaceti koláčů s chřestem a jahodami.

Kauza Dědic: Přehled podezřelých zakázek aneb Kdo má máslo na hlavě?

/INFOGRAFIKA/ Časovaná bomba, jejíž nálože postupně vybuchují a mají drtivý dopad na dění v Ostravě a především na členy zdejší sociální demokracie. Tak působí „kauza Dědic", nebo přesněji řečeno policejní spis, v němž jsou zaznamenány důvody k obvinění lobbisty, jenž měl vliv na veřejné zakázky ve městě a dokázal si díky vazbám na politiky nahrabat desítky milionů korun.

Uvařme si o víkendu bramboračku

Svitavsko – /POCTIVÁ KUCHYNĚ/ Dnes opět připravujeme jídlo s kuchařem Pavlem Míčkem. Jeho pokrmy vycházejí především z české tradice a co je hlavní – jsou připraveny z poctivých surovin.

Mulčovací kůra svědčí smržům

Mulčovací kůra je mezi zahrádkáři stále oblíbenější. Je to přírodní materiál, který vypadá velice esteticky, postupně se rozkládá a vylepšuje půdu humusem a v neposlední  řadě  zabraňuje  nadměrnému vysychání záhonu a růstu plevelu.

Uvařme si o víkendu: Kuře v hříbkové omáčce

Svitavsko – /POCTIVÁ KUCHYNĚ/ Dnes opět připravujeme jídlo s kuchařem Pavlem Míčkem. Jeho pokrmy vycházejí především z české tradice a co je hlavní – jsou připraveny z poctivých surovin.

Valašská dědina v sobotu ožije jarním gruntováním

Rožnov pod Radhoštěm - Modli sa, nemodli sa, z prázdnej mísy nenajíš sa. O pravdivosti tohoto starého valašského pořekadla se nadcházející sobotu přesvědčí návštěvníci Valašské dědiny ve skanzenu v Rožnově pod Radhoštěm, kde tamní chalupy ožijí typickými jarními pracemi.

Ceny potravin u nás a na Slovensku? Příliš se neliší

„Když si na mě vzpomenete, přivezte mi nějaký cukr a také máslo. Jsou u nás hodně dražší než u vás," psávala nám majitelka privátu v Belianských Tatrách, ke které jsme jezdívali na dovolenou. Je pravda, že od té doby uplynulo nějakých pět či šest roků. Změnily se od té doby cenové relace u nákupu potravin v ČR a v obchodech našich východních sousedů?

Anonymní vklady pomáhají učitelům fyziky

Praha – Ve vášnivých debatách o tom, zda a v čem nám prospívá členství v Evropské unii, by neměl zapadnout jeden zajímavý moment. Brusel nám nezakazuje jen to, aby se margarínu říkalo máslo, ale třeba také existenci anonymních vkladů na spořitelních knížkách. Zákaz začal platit v roce 2012 a loni přinesl první ovoce.

Tradiční irský masový koláč

Irsko je země drsné, ale krásné přírody, vyhlášené whisky a také dobré kuchyně. Přírodní zdroje smaragdového ostrova nejsou tak bohaté jako středomořských zemí. Přesto mají Irové v kuchyni co nabídnout.

Blanenští při společném pikniku posnídali férově. Na farním dvoře

Blansko – Malý syn Kláry Sáňkové se směje. Má umazanou pusu, v každé ruce kousek rohlíku namazaného čokoládovou dobrotou. Na sluncem prozářeném farním dvoře v Blansku mu chutná. I když ještě nerozumí tomu, že mu maminka na rohlík namazala výrobek označený jako fair trade.

Potica: Tradiční slovinská bábovka s rumem

Slovinská kuchyně patří mezi trestuhodně opomíjené. Tato nádherná země však nabízí výjimečnou kombinaci středomořské a balkánské kuchyně. Vyhlášená je také svými skvělými dezerty. A jelikož jsme si v seriálu našich receptů ještě nic sladkého nepřipravili, dnes je ta pravá chvíle.

I ve Vyškově posnídají férově

Vyškov - Jíst pod širým nebem je třeba pro trampy úplně běžné. Netradičně posnídat však můžou i lidé ve Vyškově. Už v sobotu se před Knihovnou Karla Dvořáčka uskuteční čtvrtý ročník pikniku Férová snídaně ve vašem městě.

Jakou chceme Evropu? Tu, co nás ochrání

Praha /INFOGRAFIKA/ – Přemýšlí u nás někdo o Evropské unii jinak než v kategorii miliard z evropských fondů či zakázaného názvu pomazánkového másla? Při pondělní panelové diskusi na Právnické fakultě Univerzity Karlovy, jíž se kromě studentů zúčastnilo nejvíc zástupců čínské ambasády, se ukázalo, že ano. O naplnění svých očekávání hovořili dva první čeští eurokomisaři Pavel Telička a Vladimír Špidla a všech sedm eurolídrů sněmovních stran.

Klasické švédské masové koule s brusinkami

Domácí masové koule s brusinkovou omáčkou jsou symbolem švédské kuchyně. Připravit si je můžete i vy doma. Když překonáte zdánlivě složitou přípravu, odmění vás netradiční a návykovou chutí. Potěšte přátele nebo rodinu zcela netradičním a autentickým receptem!

Tradiční irský masový koláč

Střední a východní Morava /SERIÁL DENÍKU/ - Irsko je země drsné, ale krásné přírody, vyhlášené whisky a také dobré kuchyně. Přírodní zdroje smaragdového ostrova nejsou tak bohaté jako středomořských zemí. Přesto mají Irové v kuchyni co nabídnout.

Potica: Tradiční slovinská bábovka s rumem

Střední a východní Morava /SERIÁL DENÍKU/ - Slovinská kuchyně patří mezi trestuhodně opomíjené. Tato nádherná země však nabízí výjimečnou kombinaci středomořské a balkánské kuchyně. Vyhlášená je také svými skvělými dezerty. A jelikož jsme si v seriálu našich receptů ještě nic sladkého nepřipravili, dnes je ta pravá chvíle.

Choceňská mlékárna s nižším ziskem

Choceň –  Choceňská mlékárna loni vykázala zisk 7 milionů korun, proti předloňskému roku si pohoršila o 16 milionů. Do výsledku se promítla vyšší cena mléka a smetany, informoval média ředitel společnosti Pavel Marek. „V loňském roce se cena mléka vyvíjela negativně, od ledna do prosince vzrostla o 25 procent, což se odrazilo na ceně výrobku nejen u nás, ale celému mlékařskému sortimentu," řekl Marek.

Biopotraviny dražší než běžné potraviny? Někde až o 200 procent

Praha - Biopotraviny v obchodech v Česku zůstávají o desítky až stovky procent dražší než srovnatelné běžné produkty. Výjimku z pravidla tvoří jogurty, kde se ceny takřka neliší. Naopak u vajec či kuřecího masa dosahuje rozdíl mezi klasickými a bioprodukty i více než 200 procent. Vyplývá to z údajů serveru Kupi.cz, který monitoruje ceny potravin prodávaných v tuzemských řetězcích.

Mistr Jakhel říká o karatistovi Pavlu Halamovi, že je zázračné dítě z Čech

Chotěboř – Diváci v hale ztichli a jejich pohledy jsou upřeny na jednoho jediného muže. Ten má zavřené oči a soustředí se. Rytmicky a zhluboka dýchá. Před ním je na nevysokém stojanu vyskládáno sedm hořících bílých stavebních desek. Po chvíli jeho levá paže opíše ve vzduchu oblouk a dlaň naznačí úder.

Klasické švédské masové koule s brusinkami

Střední a východní Morava /SERIÁL DENÍKU/ - Domácí masové koule s brusinkovou omáčkou jsou symbolem švédské kuchyně. Připravit si je můžete i vy doma. Když překonáte zdánlivě složitou přípravu, odmění vás netradiční a návykovou chutí. Potěšte přátele nebo rodinu zcela netradičním a autentickým receptem!

Jarní houby: z lesa na talíř

Orlickoústecko – Jaro, se současným deštivým a vlhkým počasím, si pochvalují mykologové. Uznávaný odborník Libor Tmej připomíná, že díky mírné zimě vlastně houbařská sezona ani neskončila. „Takové jaro tady dlouho nebylo, nástup hub je asi o čtrnáct dní dřív než loni," doplňuje ho jeho kolega Martin Mička.

Jarní houby: z lesa na talíř

Orlickoústecko - Jaro, se současným deštivým a vlhkým počasím, si pochvalují mykologové. Uznávaný odborník Libor Tmej připomíná, že díky mírné zimě vlastně houbařská sezona ani neskončila. „Takové jaro tady dlouho nebylo, nástup hub je asi o čtrnáct dní dřív než loni," doplňuje ho jeho kolega Martin Mička.

V Evropské unii jsme deset let

Žďársko - Před deseti lety se Česká republika stala součástí Evropské unie (EU). Co nám členství přineslo? A bylo by nám bez EU lépe?