Kreativ

ŠTÍTEK: maso

KRIMI MIX: Nájemník si dal péct maso a vzápětí usnul

Kutná Hora - Kouř vycházející z přízemního bytu v Masarykově ulici v Kutné Hoře vyburcoval k zásahu profesionální hasiče i městské policisty. Jak později zjistili, čtyřiadvacetiletý nájemník si dal péct maso a vzápětí usnul.

Mikroregion Podchlumí na Slavnostech oskeruší

Podchlumí - Členové místní akční skupiny Podchlumí o.s. se zúčastnili v rámci právě realizovaného projektu spolupráce s názvem „Venkovské tradice v krajině“ exkurze do partnerské Místní akční skupiny Strážnicko.

Kapr čtyřikrát jinak

Díky pracovitým předkům máme dostatek rybníků a tím ipestrý výběr sladkovodních ryb. Český, respektive třeboňský či pohořelický kapr je dokonce mezi gurmány igurmety mezinárodně známýpojem.

Nepovedená panenka pod Radničním kolem

Brno /FOTOGALERIE/ - Jídelní lístek doplňují pověsti z dob obléhání Brna švédskou armádou, příběhy o brněnském drakovi, kole nebo zvonění na Petrově.

Lucie Bílá si pochutnala na bůčku

Frýdek-Místek /FOTOGALERIE, VIDEO, AKTUALIZOVÁNO/ - Zaplněný sál kina Petra Bezruče ve Frýdku-Místku sledoval ve čtvrtek koncert Lucie Bílá dětem, který připravilo Občanské sdružení Kiwanis s dalšími partnery. Výtěžek z této kulturní, který činil sto tisíc korun, byl během koncertu předán zástupci dětského oddělení nemocnice ve Frýdku-Místku. Lucie Bílá vystoupila s kapelou Petra Maláska.

Ve skanzenu se budou předávat certifikáty regionální značky

Kouřim/Podlipansko - První certifikáty pro polabské výrobky budou předány o Velikonocích v kouřimském skanzenu. V sobotu 11.4. od 13 hodin se zde uskuteční slavnostní akt, při kterém si certifikáty Polabí – regionální produkt převezmou ti, kterým byla na konci února přiznána regionální značka.

ANKETA: Fronty na banány, toaletní papír... Vzpomínáte?

Zlín /DISKUZE, ANKETA/ - Náměstí Míru ve Zlíně se v úterý dopoledne vrátilo o několik desítek let zpět. Do časů, kdy touha po nedostatkovém zboží nutila lidi postavit se do nekonečných front, v nich trpělivě čekat a někdy doslova urvat přidělené kilo exotického ovoce, masa či hygienických potřeb - tomu se říkalo vítězství všedního dne. V úterý si frontu na téměř půl tuny banánů mohli vyzkoušet i obyvatelé města. A jak vzpomínají dobu minulou čtenáři Zlínského deníku?

Odstartovaly dva grantové programy

Hranice - Hned dva grantové programy odstartovaly v březnu na Hranicku. Oba má pod patronátem Region Hranicko. Jeden je zaměřen na neziskové organizace, druhý nabízí podporu ve sféře státní i soukromé.

Polívka je grunt

Polívka je grunt a maso špunt - hlásal nad kachlovými kamny můj domácí své kuchařské evangelium - Žádná ženská neuvaří tak lahodnou menáž jako chlap. Ehe! - a podával mi kouřící naběračkou ochutnat vonící vzorek masa a brambor.

Jana Schlossarková vypráví o tradicích na Hlučínsku

Hlučín - Reminiscence. Tak zní soubor vyprávění o lidových zvycích na Hlučínsku, které sepsala regionální lidová básnířka a spisovatelka Jana Schlossarková. My vám dnes přinášíme druhý díl. Pokračování budeme pravidelně přinášet několik dalších pondělků. Dnes si přečtete část povídky Na Dluhejvši.

Obzvlášť kapři jsou tradičním postním jídlem

Východní Čechy - Rybáři už loví kapry na velikonoční stůl, tedy spíše na předvelikonoční. Kaprů se kromě Vánoc nejvíce prodá právě v období velikonočním. Dnes zřejmě ti, co si na jaře koupí kapra, nepomyslí na to, že jde o postní jídlo. Spíše argumentují dobrými dietetickými vlastnostmi rybího masa nebo si vzpomenou na tradici.

Stejnou rukou berou maso i peníze

Vyškov - /DISKUTUJTE/ Téměř každého někdy přepadne chuť na tlačenku, škvarky nebo třeba trvanlivý salám. Jenže pokud si tyto pochoutky hodlá koupit téměř v kterékoliv masně v centru Vyškova, hrozí, že ho zase pěkně rychle přejde, nebo se dokonce stane zapřisáhlým vegetariánem.

Zdravé jídlo potřebuje kvalitní tuk

Co znamená vařit zdravě? Zbavit se všech jídel, které máte tak rádi? Ne! Odborníci upozorňují: odstranit z kuchyně veškeré maso a tuky není správné. Postačí, když změníte špatné návyky.

Jarmark chystají potřinácté

Jedovnice - Knižní jarmark doplní veletrh regionálních produktů se značkou MAS. Lidé ochutnají například pštrosí speciality.

Království - Jestřebí hory a dotace na ekologické vytápění

Červený Kostelec - Ministerstvo životního prostředí ve spolupráci se Státním fondem životního prostředí budou v nejbližších pěti letech pomáhat občanům s finančním krytím nákupu zařízení na ekologické vytápění, při výměně oken či zateplování domů.

Zabil březí krávu a uřezal z ní maso

Valtrovice - Ojedinělý případ spáchání trestného činu poškozování cizí věci prošetřují policisté ze Znojemska. V noci ze soboty na neděli totiž zatím neznámý pachatel usmrtil krávu na farmě ve Valtrovicích a odřezal z ní kusy masa. Šlo přitom o březí krávu.

V supermarketu prodávali zelené maso

Praha - Podle Státní zemědělské a potravinářské inspekce nejsou podobné případy v metropoli ojedinělé, nejčastěji na zákazníky čeká zkažená zelenina.

Umíte využít všechny funkce a části lednice?

Zatímco dříve vydrželo mleté maso nebo ryby v běžné lednici čerstvé jen jediný den, moderní typy je udrží svěží a chutné až čtyři dny. Stačí jen vědět, kam kterou potravinu uložit.

Maso kradli zaměstnanci firmy

Uherské Hradiště - Jen několik dnů stačilo uherskohradišťským ochráncům zákona k vypátrání zlodějů masa. Surovina se „ztrácela“ v období mezi 28. únorem a 2. březnem z provozovny soukromé firmy v Uherském Hradišti.

Zloděj přišel pro maso

Uherské Hradiště - Maso se ztratilo z prostoru soukromé společnosti v Uherském Hradišti. Zloděj si „přivlastnil“ celkem 210 kilogramů suroviny. Na loupežnou výpravu vyrazil v pondělí 2. března.

Proč je důležité to tam pořádně kopnout

Bělov - /FOTOGALERIE, VIDEO/ Na stolech nachystané malé štamprlky a archy pro hodnocení vzorků alkoholu s tužkami k zapisování. Tlačenka, klobásy, sýr, okurky, pečené a vařené maso, aby bylo čím alkohol projídat. A hlavně: osmdesát lahví se slivovicí, označených jen startovním číslem. Tak byl připravený prostor restaurace v Bělově na Otrokovicku, kde se v sobotu konal tradiční košt slivovice.

Farmáři: Už toho máme dost!

Strakonicko - Zemědělci už toho mají dost. "Jsme jen krůček před likvidací chovů nebo vyléváním mléka do kanálů," prohlašují. Za cenu, za jakou mléko a maso vyrobí, ho totiž ani neprodají.

Kuchař se bál o zdraví lidí. Nebo se mstil?

Hradec Králové - V restaurantu Kotěra, kde hygienici počátkem února objevili maso s prošlým datem použitelnosti a potraviny neznámého původu, se ze starého masa vařilo běžně. Tvrdí to bývalý zdejší kuchař, který hygieniky do restaurace poslal.