Kreativ

ŠTÍTEK: maso

Ukradl peníze a maso

Pardubice - Zloděj se vloupal do výrobny lahůdek. Odtud si odnesl peníze a šedesát kilo dušené šunky!

Jen málokterý kapr přežije darování života

Třebíč – Poušov – Na 160 metráků vánočních ryb letos přichystala pro zákazníky Rybí líheň Poušov, s.r.o. v Třebíči, největší svého druhu v dřívějším komunistickém Jihomoravském kraji. Jde o hospodářství Moravského rybářského svazu.

Kapra jíme málo, ač je zdravý. Z Hané se vyváží k moři

Olomouc – Smažený kapr o Štědrém večeru zavoní ve většině domácnosti. Ale co jindy v roce? Česká ryba bohužel zaostává. Na českém kapříkovi si tak paradoxně pochutnávají v přímořských zemích, kam je tuzemští rybáři vyvážejí.

Asijská bistra v Litoměřicích mají potraviny v pořádku

Litoměřice – Dobrou zprávu pro všechny spotřebitele asijských pochoutek z Litoměřic přinesli ve středu pracovníci litoměřického pracoviště Krajské hygienické stanice Ústeckého kraje (KHS ÚK). Při kontrole vietnamských bister nebylo zjištěno, že by zde připravované pokrmy měly co do činění s vepřovým masem, pocházejícím z nelegální porážky prasat v Lovosicích.

Pytlák střílel zřejmě jen pro zábavu

Nová Ves – Celkem pět kusů uhynulé srnčí zvěře bylo myslivci postupně nalezeno v okolí obce Nová Ves na Velkobítešsku. Pytlák na území honitby Borovina-Vidonín před asi dvěma týdny postřílel nejen tři dospělá zvířata, ale i dvě zhruba roční srnčata.

V Krkonoších mohou žádat o dotace

Vrchlabí– Místní akční skupina Krkonoše vyhlásila vsouladu se Strategickým plánem Leader a Programem rozvoje venkova výzvu kpředkládání projektů.

Stromy zničené vichřicí nahradila nová výsadba

Třeština - Tři letní duby a patnáct javorů vysadili podél cest v třeštinské osadě Háj členové Místní akční skupiny (MAS) Mohelnicko spolu se zaměstnanci obce a členy jezdeckého oddílu, který má na Háji svůj areál.

V Semilassu se kuchař snaží

Brno /INFOGRAFIKA, FOTOGALERIE/ - Na minutkách i hotových jídlech si hosté pochutnají. V restauraci však chybí uklízečka.

Vařili jsme čtenářský recept: Kuřecí játra se šťávičkou

Ústí nad Labem /FOTO, HLASOVÁNÍ DO 12.00/ – Vítězem druhého čtenářského kola o nejlepší recept se stala Eva Drobná s receptem „Kuřecí játra se šťávičkou“. Restaurace Zlatopramen Sport – Pub společně s Ústeckým deníkem si pro vítězku připravily jako odměnu šek v hodnotě tři sta korun na konzumaci přímo v restauraci.

Ilustrační foto.

Vánoční menu tradičně i netradičně

Rybí polévka, bramborový salát a obalovaný kapr – to je tradiční představa svátečního štědrovečerního menu. Slavnostní stůl si žádá slavnostní pokrm. Možností je ale více.

Na projekty uvolní další peníze

Jilemnice – Další statisíce korun na realizaci drobnějších projektů mohou získat obce, spolky i podnikatelé působící v jilemnickém regionu.

Zvěřina v restauracích byla v pořádku. Pozor na maso pod rukou

Olomouc – Zvěřinu v těchto dnech nabízí snad každá druhá restaurace. Odkud pochází maso, které zavoní hostům na talíři, a je po zdravotní stránce v pořádku? Hygienici a veterináři právě ukončili takové kontrolní tažení po restauracích v celém Olomouckém kraji.

Mexičané si odváží certifikát i plánek na udírnu

Jeseník /FOTOGALERIE/ – Správně rozbourat maso, připravit klobásky, tlačenky i jitrnice. Upéct chleba, housky, vánočku nebo vyrobit dort a zákusky už umí učni a jejich učitelé z mexického města Monterey, kteří jsou na dvou a půl měsíční stáži na Potravinářském učilišti v Jeseníku.

Spálené maso vyburcovalo hasiče k zásahu

Krnov – Víkendové dny 7. a 8. listopadu přinesly až nezvyklý klid pro sloužící hasiče. Pouze neopatrnost domácího kuchtíka zalarmovala hned několik jednotek k zásahu.

Jižní Morava: výroba masa klesá

Jižní Morava - O necelých deset procent méně skotu a prasat porazili jihomoravští zemědělci v období od ledna do září roku 2009. Zatímco loni v této době vyprodukovali chovatelé víc jak šestatřicet tisíc tun masa, letos to bylo v uvedeném období dvaatřicet tisíc osm set tun vepřového, jehněčího a hovězího.

Lední medvěd Umca je v bratislavské zoo

Brno /FOTOGALERIE, VIDEO/– Medvěd Umca zbrněnské zoo se ve čtvrtek před polednem vydal na cestu do Bratislavy. Zoologům se ho do přepravní klece nepodařilo nalákat na maso, museli ho proto na chvíli uspat. Do Bratislavy Umca dorazil kolem půl druhé odpoledne.

Dna: záludná nemoc z dobrého jídla

Dvaapadesátiletý Miroslav měl k dobrému jídlu vždycky dobrý vztah. Jak by ne, když byl vyhlášeným kuchařem na jednom moravském zámečku. Občasné otoky a bolesti kloubů na nohou a později i na palcích rukou se snažil ignorovat. Vůbec netušil, že by se mohlo jednat o záludnou dnu.

Mlékem a jablkem ježka nekrmte, je na maso

Žďár nad Sázavou - Venku se citelně ochladilo a o hřejivých slunečních paprscích už si můžeme nechat jen zdát. Páni tvorstva obléknou zimní bundy a rostliny a zvířata se budou snažit vypořádat se se zimou každý po svém.

Lidé: Bio výrobky jsou drahé

Opava - Upřednostňujete při koupi masa, mléka a dalších potravin bioprodukty? Tuto otázku jsme položili náhodně vytipovaným občanům okresu Opava.

Pozor na smrtelné nemoci v exotických zemích!

Jste otrávení a totálně vyšťaveni ze sychravého počasí? Chcete si naložit pořádnou dávku slunce? Ještě než zvednete kotvy a vyrazíte do cizích krajů, seznamte se s riziky, které by vás mohly zaskočit. Rozhodně nepodceňte ani očkování a do zavazadla přibalte dobře vybavenou lékárničku.

Pštrosí maso je ještě zdravější než krůtí

Chov pštrosa, obřího ptáka, který nelétá, zato je obdařen schopnostmi sprintérskými, se rozmohl kvůli ženám. Nikoli hospodyňkám, nýbrž parádnicím, které své účesy zdobily pštrosími péry. Že pštros může nabídnout i výtečné maso, to objevilo až dvacáté století.

Obce a spolky na Blanensku si rozdělí jedenáct miliónů

Sloup - Jedenáct miliónů zEvropského zemědělského fondu pro rozvoj venkova bude ve čtvrtek ve Sloupu rozdělovat Místní akční skupina MAS Moravský kras. Oevropské peníze požádalo čtyřiadvacet obcí a spolků. Dostanou je jen někteří.