Hluzov /FOTOGALERIE/ - Zimní měsíce neznamenají jen začátek plesové sezony, ale i období domácích zabijaček. Tato tradice, která je na vesnicích stále velmi populární, se samozřejmě nevyhýbá ani obcím na Hranicku.
Hluzov – Zimní měsíce neznamenají jen začátek plesové sezóny, ale i období domácích zabijaček. Tato tradice, která je na vesnicích stále velmi populární, se samozřejmě nevyhýbá ani obcím na Hranicku.
Břeclav – Osmého ledna oslaví neuvěřitelné sté narozeniny. Přesto si Štěpánka Klimovičová ze Staré Břeclavi stojí za tím, že žádný recept na dlouhověkost nezná a nejspíš žádný ani neexistuje. Vysoký věk podle ní může být dán tím, co člověk jí a pije.
Lanžhot /AKTUALIZOVÁNO, FOTOGALERIE/ - Jazyk, játra, kolena, libové maso. Po tom se ve středu už na čtvrté starostovské zabijačce v Lanžhotě jen zaprášilo. Loňské tři plné kotle letos nahradily čtyři a přesto musel starosta František Hrnčíř ještě dokupovat další jazyky či kolena, aby se dostalo na všechny.
Olomouc – Kapra jíme během roku málo. Tradiční česká ryba na jídelníčcích zaostává za mořskými konkurenty. Ani na štědrovečerní tabuli se neobjevuje ve všech domácnostech. I když podle majitelů rybářství se rok od roku předvánoční prodej šupináčů zvyšuje. Letos opět zhruba o pět procent.
Olomoucký kraj - Kapra jíme během roku málo. Tradiční česká ryba na jídelníčcích zaostává za mořskými konkurenty. Ani na štědrovečerní tabuli se neobjevuje ve všech domácnostech. I když podle majitelů rybářství se rok od roku předvánoční prodej šupináčů zvyšuje. Letos opět zhruba o pět procent.
Lidé se stále více starají, co jedí. Zvyšuje se počet farmářských tržišť a zákazníci si častěji jezdí „ke svému“ sedlákovi pro zeleninu, mléčné výrobky i maso.
Jihlava – Lidé se stále více starají o to, co jedí. Zvyšuje se počet farmářských tržišť a zákazníci si častěji jezdí „ke svému“ sedlákovi pro zeleninu, mléčné výrobky i maso.
Praha /FOTOGALERIE/ - Na pražském náměstí Republiky se v pondělí konal happening iniciativy Vánoce bez násilí, při kterém aktivisté upozorňovali na necitlivé zacházení s kapry.
Hodonín /HODONÍNSKÉ HOSPODY/ - Naše putování se pomalu chýlí ke konci, a tak se ještě zastavme v ulici Měšťanská, kde vedle stávající autoopravny byla hospoda pana Vodáka.Byla velmi málo navštěvovaná, ale známá především prodejem piva přes ulici.
Uničov – Soutěž o nejhezčí a nejchutnější vánočku, lidová zabijačka či ukázky vánočních obyčejů nabízí adventní jarmark v Uničově, v sobotu 18. prosince. Koná se na Masarykově náměstí od 8 do 17 hodin.
Vyškovsko – Zemědělci na Vyškovsku téměř zrušili živočišnou výrobu. Nedokáží obstát v konkurenci s dotovaným masem z dovozu. Udržely se tak jen okrajové chovy.
Slavkov u Brna /FOTOGALERIE/ - V momentálně panujícím mrazivém počasí každý milerád uvítá na zahřátí šálek horkého čaje nebo svařáček. Anebo kořalku. Ta patří k tradiční zabijačce odnepaměti. Jak vidno, ta slavkovská nebude výjimkou. Je brzké sobotní ráno, silnice pokryl čerstvý sníh, přesto cesta do Slavkova utíká rychle. Aby také ne, je na co se těšit.
Zábrdí /FOTOGALERIE/– O zabijačce jsem psal už loni v rubrice Na vlastní kůži a celý rok jsem měl výčitky, že jsem ten článek vlastně nedokončil. Využil jsem tedy možnosti zúčastnit se zabijačky na zábrdském dvoře znovu, a tentokrát jsem byl pevně rozhodnutý vydržet tam od začátku až do konce.
Veselí, dobré jídlo a pití – tak si představujeme skvělou silvestrovskou oslavu. Aby hosté byli spokojeni a hostitel nemusel stát celý večer v kuchyni, přinášíme vám několik zajímavých receptů.
Prostějov – S pytláctvím se stále častěji setkávají policisté na Prostějovsku. Nyní řeší i krádež telete přímo z pastviny. Kam putuje maso ze zmizelých zvířat není jasné.
Mikulčice /REPORTÁŽ, FOTOGALERIE/ - Scházejí se v pátek ráno. Úkol pro dvacítku gurmánů z Mikulčic, v čele s řezníkem Vítem Pavkou, zní jasně: zpracovat čtyři sta padesát kilo vepřového, aby si ti, kteří v sobotu přijdou na čtvrtý ročník Mikulecké zabijačky, opravdu pochutnali.
Hranice- Jedním z úspěšných žadatelů na dotace z programu Leader se letos stala obec Horní Újezd, která uspěla se žádostí na obnovu stávající autobusové zastávky. Celkový rozsah této dotace je schválen na 196 512 Kč.
Příbram - Pokud někdo zná Ivana Bukovského z Příbrami, ví o něm, že je malíř. Ne každý však ví, že je rovněž i přítelem dobrého jídla. Proto se Deník rozhodl položit mu několik otázek i z této oblasti.
Praha – Když Ivan Fuksa mluví o domácích paštičkách nebo klobásách, doslova září. Překvapivě má ale slušný přehled i o bruselských dotacích do zemědělství a nepodléhá ani přísně stranickému pohledu.
Ústí nad Labem – Na vítězné Luhačovické lázeňské kapse od čtenářky Lenky Petránkové si návštěvníci restaurace Sport Pub Zlatopramen na zimním stadionu vesměs pochutnali.
Mikronésie- Šest lidí zemřelo a více než 90 dalších onemocnělo v Mikronésii poté, co snědli maso kriticky ohrožené želvy. Oznámila to agentura AFP s odvoláním na úřady tohoto malého ostrovního státu v Tichém oceánu.
Olbramov – Kniha Práce jako na kostele, která získala v letošním roce zlatou medaili na evropském festivalu designu v Rotterdamu, právě vychází v druhém rozšířeném vydání.
Brno /TEST RESTAURACÍ/ - Kuřáci mají výsadu sedět na „londýnské ulici“, nekuřáci se musí spokojit s jídlem na galerii pod palmami. Kvalita pokrmů je podprůměrná.
České Budějovice - Jihočeští farmáři vyrobili v letošním prvním pololetí méně masa než loni. Celkem bylo v 1. pololetí vyrobeno 20.722 tun masa, loni ve stejném období to bylo o zhruba desetinu víc.
Brno /TEST RESTAURACÍ/ - V podniku mají zkušenosti se zážitkovou gastronomií. Přenesli ji do restaurace cenově o skupinu nižší. Zážitek si tak může dopřát víc lidí.
Svojšice /FOTOGALERIE/ - Přijeďte se podívat. To jste ještě neviděli. Starosta Svojšic Josef Lanc zval Kolínský deník na těžko uvěřitelnou a opravdu nechutnou podívanou.
Prostějovsko – Za každou hanáckou vsí býval vždycky vepřín, z něhož se rozléhal do kraje kvikot prasat a šířila vůně slibující bohatou úrodu. To už v posledních letech patří téměř minulosti. Chovy vepřového zanikají v regionu jeden za druhým.
Chodov /FOTOGALERIE/ – Nic proti kuchařskému umu trenéra Chodova Giebfrieda, a kastrolu zelňačky, jímž chtěl po zápase pohostit své svěřence, ale maso je maso. A na vepřových kolenech, která jako prémii pro vítěze sobotního derby mezi Chodovem a Klenčím napekli v trhanovské restauraci U Sv. Jána, si pochutnali fotbalisté Spartaku. A zaslouženě!