
FOTOGALERIE: Ples přátel masa a uzenin v Bečvárech
Bečváry - Zcela ve svých švech praskala v sobotu večer sokolovna v Bečvárech, kde Antonín Jiruš s přáteli uspořádal další ročník Plesu přátel masa a uzenin.
Bečváry - Zcela ve svých švech praskala v sobotu večer sokolovna v Bečvárech, kde Antonín Jiruš s přáteli uspořádal další ročník Plesu přátel masa a uzenin.
Jihlava – Majitel biofarmy Sasov Josef Sklenář se jako jediný z biochovatelů v tuzemsku pustil s výzkumným ústavem potravinářským za podpory Ministerstva zemědělství do experimentu chovu zvířat pod širým nebem na volné pastvině.
Pardubice - Třetí návštěvy vyhlášeného restaurantu se účastníci projektu Vaříme s Deníkem nemohli dočkat. Jejich očekávání bylo na místě.
Praha - Schodek agrárního zahraničního obchodu České republiky se podle předběžných výsledků loni meziročně prohloubil o 1,6 miliardy na 33,6 miliardy korun a byl tak druhý nejvyšší v historii.
Jihlava – Desítky černobílých prasat si užívají v ustájení biofarmy Sasov na samém jižním okraji Jihlavy kvalitní krmení v kvalitě bio a volnost.
ČR - Skandál s jedy ve vepřovém a vejcích děsí i domácí spotřebitele. Zemědělci jim proto chtějí ukázat cestu k vlastním kvalitním potravinám.
Praha - Kde koupit české vepřové maso? To se lidé dozvědí v nové internetové databázi, kterou na chystá agrární komora.
Svitavy – Farmáři ve svitavském okrese postupně končí s chovem prasat.
Plzeň - Až miliony korun může zaplatit řetězec Tesco, který prodával chybně značené maso. Hovězí a vepřové z ciziny mělo nálepku "českého původu".
Plzeň /AKTUALIZOVÁNO/ – Hypermarket Tesco na Borských polích v Plzni má problém. Nebalené hovězí a vepřové maso z ciziny tu bylo prodáváno jako české.
Praha - Ministr zemědělství Ivan Fuksa (ODS) chce docílit toho, aby vláda do měsíce schválila pro dovozce masa povinnost informovat dozorové orgány o původu potravin. V pořadu Otázky Václava Moravce to řekl Fuksa s tím, že tato povinnost bude na základě vládního nařízení.
Olomouc – Potrava za zhruba pět milionů korun skončila loni v žaludcích 1725 živočichů, které chová zoologická zahrada na Svatém Kopečku v Olomouci. Jako obvykle zoo nejvíce utratila za maso a ovoce, zvířata ale spořádala i nemalé množství granulí.
Orlickoústecko – Státní veterinární správa informovala o výskytu larev svalovce u dvou divočáků ulovených v honitbě u Dolní Dobrouče.
Dolní Dobrouč – Státní veterinární správa informovala o výskytu larev svalovce u dvou divočáků ulovených v honitbě u Dolní Dobrouče.
Praha - Čeští zemědělci vloni vyrobily méně masa, pokles ve výrobě nahradil zvýšený dovoz masa ze zahraničí.
Praha - Podle průzkumu dá většina zákazníků přednost domácímu produktu. Důležitá je kvalita, čerstvost a také to, zda se produkt vyrábí skutečně v České republice.
Ústí nad Labem – Vítězkou posledního kola soutěže v kulinářském umění se stala Eva Výborná s receptem na Neskutečně žravé kuře. Čtenářské menu bylo, jako již tradičně zařazeno do poledního jídelního lístku restaurace Sport Pub Zlatopramen na zimním stadionu.
Brusel/Praha – Češi v Evropské unii prosazují, aby vejce, vepřové a drůbeží maso měly vlastní „rodné listy“.
Hradec Králové - Skandál s dioxiny propukl v Německu začátkem letošního roku. Nejprve byly zjištěny ve vejcích a v drůbežím mase a následně také u prasat.
Brno /TEST RESTAURACÍ/ - Inspiraci ve specialitě podniku, řízku po mlynářsku, našel majitel restaurace ve Vídni. V Brně však host dostane víc strouhanky než masa.
Nizozemsko– Nizozemští vědci jsou přesvědčeni, že maso coby zdroj proteinů v našem jídelníčku bude jednou nahrazeno hmyzem. Tato alternativa je podle nich zdravější pro lidské zdraví i životní prostředí.
Mohelnice – Bez Aleše, ale s Lukášem vyrazí do jarních odvet divizní tým fotbalistů z Mohelnice. Mohelnici totiž opouští Aleš Masopust, vrací se jeho bratr Lukáš.
Praha - Pro obchodníky je cena důležitá, zabránit nákupům levnějšího vepřového masa z Německa tak prý nelze.
Pardubice - Neberte maso ze zahraničí, vyzývají farmáři masokombináty. Vláda prý nemá situaci pod kontrolou
Pardubice - O vepřové není v Německu kvůli dioxinovému skandálu zájem, producenti se ho snaží prodat v zahraničí. A Česko je první na řadě.
Praha /ROZHOVOR/ - Jaký byl loňský rok a co očekávají čeští zemědělci od toho nastupujícího? Bilance a výhledy byly tématem našeho rozhovoru s Janem Velebou, prezidentem Agrární komory České republiky.
Třeboň – Skandál s dioxinovým vepřovým masem z Německa, jehož nepatrné množství skončilo i v Čechách, otevřelo otázku stavu chovu prasat u nás.
Praha - V českých obchodech skončilo 4500 kilogramů vepřového z Německa, které mohlo obsahovat dioxiny. Rozbory zatím dioxin v potravinách v Česku neprokázaly.
Zlín /AKTUALIZOVÁNO/ – Více než čtyřiasedmdesát milionů korun. Na tolik si měl údajně přijít bývalý jednatel masokombinátu Filex Lubomír Frýželka ze Zlína.
Ústí nad Labem /ZANIKLÉ ÚSTÍ/ – V poválečné době bylo maso na talíři vzácností. Zvláště pak v internačním táboře ve Všebořicích.
Olomouc – Do Olomouckého kraje přímo neputovaly vejce, drůbež ani vepřové ze spolkových zemí zasažených dioxinovou aférou. Krajská veterinární správa v Olomouci nechala pro jistotu prošetřit i starší, zamražené drůbeží maso.
Berlín - Čína zakázala dovoz vajec a vepřového z Německa. Výsledky testů na Slovensku byly negativní, úřady tak zrušily zákaz prodeje masa a vajec z Německa.
Chřiby – Přibližně sto kilo masa si minulý čtvrtek odnesli z lesa pytláci. Vyhlédli si totiž v honitbě v Koryčanech dvě laně a v příkopě pod klestím pak po nich zanechali jen zbytky.
Třebíčsko – V prodejní síti na Třebíčsku se objevují i maso a vejce z velmi vzdálených zemí.
Koryčany – Přibližně sto kilo masa si minulý čtvrtek odnesli z lesa pytláci. Vyhlédli si totiž v honitbě v Koryčanech dvě laně a v příkopě pod klestím pak po nich zanechali jen zbytky.
Berlín - Stovky prasat musely kvůli výskytu dioxinu ve vepřovém mase na porážku. V Německu stoupá zájem o výrobky ekologického zemědělství.
Praha - Kontroly dovážených potravin a krmiv budou i nadále pokračovat.
Hluzov /FOTOGALERIE/ - Zimní měsíce neznamenají jen začátek plesové sezony, ale i období domácích zabijaček. Tato tradice, která je na vesnicích stále velmi populární, se samozřejmě nevyhýbá ani obcím na Hranicku.
Újezd u Plánice – Zabijačka na návsi ale podléhá přísným nařízením a normám, tradice asi skončí.
Hluzov – Zimní měsíce neznamenají jen začátek plesové sezóny, ale i období domácích zabijaček. Tato tradice, která je na vesnicích stále velmi populární, se samozřejmě nevyhýbá ani obcím na Hranicku.
Berlín - U tří vzorků byla zjištěna dvojnásobná koncentrace dioxinů. Na trh se maso ze zasažených zvířat nedostalo.
Praha - Ve vepřovém mase a vejcích v Německu se objevil rakovinotvorný dioxin. Inspekce kontroluje potraviny v českých obchodech.
Prostějovsko – Ve vážném ohrožení je tradice obecních zabíjaček, která se začala slibně rozvíjet v devadesátých letech minulého století.
Břeclav – Osmého ledna oslaví neuvěřitelné sté narozeniny. Přesto si Štěpánka Klimovičová ze Staré Břeclavi stojí za tím, že žádný recept na dlouhověkost nezná a nejspíš žádný ani neexistuje. Vysoký věk podle ní může být dán tím, co člověk jí a pije.
Lanžhot /AKTUALIZOVÁNO, FOTOGALERIE/ - Jazyk, játra, kolena, libové maso. Po tom se ve středu už na čtvrté starostovské zabijačce v Lanžhotě jen zaprášilo. Loňské tři plné kotle letos nahradily čtyři a přesto musel starosta František Hrnčíř ještě dokupovat další jazyky či kolena, aby se dostalo na všechny.
Olomouc – Kapra jíme během roku málo. Tradiční česká ryba na jídelníčcích zaostává za mořskými konkurenty. Ani na štědrovečerní tabuli se neobjevuje ve všech domácnostech. I když podle majitelů rybářství se rok od roku předvánoční prodej šupináčů zvyšuje. Letos opět zhruba o pět procent.
Olomoucký kraj - Kapra jíme během roku málo. Tradiční česká ryba na jídelníčcích zaostává za mořskými konkurenty. Ani na štědrovečerní tabuli se neobjevuje ve všech domácnostech. I když podle majitelů rybářství se rok od roku předvánoční prodej šupináčů zvyšuje. Letos opět zhruba o pět procent.
Jsou tu s námi pěkně dlouho a my s nimi také. Hodně nám daly, dávají a mohou dát. Mějte je rádi, a nejen o Vánocích.
Lidé se stále více starají, co jedí. Zvyšuje se počet farmářských tržišť a zákazníci si častěji jezdí „ke svému“ sedlákovi pro zeleninu, mléčné výrobky i maso.
Táborsko –Mořské ryby, krůta ani vepř či kuře. Než přijde Ježíšek nadělovat, jíme nejčastěji kapra.