Kreativ

ŠTÍTEK: maso

Nejkvalitnější vepřové roste na biofarmě u Jihlavy

Jihlava – Majitel biofarmy Sasov Josef Sklenář se jako jediný z biochovatelů v tuzemsku pustil s výzkumným ústavem potravinářským za podpory Ministerstva zemědělství do experimentu chovu zvířat pod širým nebem na volné pastvině.

ČR vloni dovezla zboží za 140 miliard korun

Praha - Schodek agrárního zahraničního obchodu České republiky se podle předběžných výsledků loni meziročně prohloubil o 1,6 miliardy na 33,6 miliardy korun a byl tak druhý nejvyšší v historii.

Dovozci nahlásí původ masa, nařízení bude do měsíce

Praha - Ministr zemědělství Ivan Fuksa (ODS) chce docílit toho, aby vláda do měsíce schválila pro dovozce masa povinnost informovat dozorové orgány o původu potravin. V pořadu Otázky Václava Moravce to řekl Fuksa s tím, že tato povinnost bude na základě vládního nařízení.

Zviřáta v olomoucké zoo projedla loni pět milionů

Olomouc – Potrava za zhruba pět milionů korun skončila loni v žaludcích 1725 živočichů, které chová zoologická zahrada na Svatém Kopečku v Olomouci. Jako obvykle zoo nejvíce utratila za maso a ovoce, zvířata ale spořádala i nemalé množství granulí.

V mase divočáků objevili svalovce

Orlickoústecko – Státní veterinární správa informovala o výskytu larev svalovce u dvou divočáků ulovených v honitbě u Dolní Dobrouče.

V mase divočáků objevili svalovce

Dolní Dobrouč – Státní veterinární správa informovala o výskytu larev svalovce u dvou divočáků ulovených v honitbě u Dolní Dobrouče.

HLASUJTE o nejlepší čtenářský recept!

Ústí nad Labem – Vítězkou posledního kola soutěže v kulinářském umění se stala Eva Výborná s receptem na Neskutečně žravé kuře. Čtenářské menu bylo, jako již tradičně zařazeno do poledního jídelního lístku restaurace Sport Pub Zlatopramen na zimním stadionu.

Vědci: Maso v jídelníčku bude nahrazeno hmyzem

Nizozemsko– Nizozemští vědci jsou přesvědčeni, že maso coby zdroj proteinů v našem jídelníčku bude jednou nahrazeno hmyzem. Tato alternativa je podle nich zdravější pro lidské zdraví i životní prostředí.

Zdravé české vepřové mizí z trhu

Třeboň – Skandál s dioxinovým vepřovým masem z Německa, jehož nepatrné množství skončilo i v Čechách, otevřelo otázku stavu chovu prasat u nás.

Dioxinová aféra na Hanou nedorazila

Olomouc – Do Olomouckého kraje přímo neputovaly vejce, drůbež ani vepřové ze spolkových zemí zasažených dioxinovou aférou. Krajská veterinární správa v Olomouci nechala pro jistotu prošetřit i starší, zamražené drůbeží maso.

Zabili jeleny. Kam dali maso?

Chřiby – Přibližně sto kilo masa si minulý čtvrtek odnesli z lesa pytláci. Vyhlédli si totiž v honitbě v Koryčanech dvě laně a v příkopě pod klestím pak po nich zanechali jen zbytky.

Zabili jeleny. Kam dali maso?

Koryčany – Přibližně sto kilo masa si minulý čtvrtek odnesli z lesa pytláci. Vyhlédli si totiž v honitbě v Koryčanech dvě laně a v příkopě pod klestím pak po nich zanechali jen zbytky.

Zabijačka: z čuníka si udělali tlačenku a jelítka

Hluzov /FOTOGALERIE/ - Zimní měsíce neznamenají jen začátek plesové sezony, ale i období domácích zabijaček. Tato tradice, která je na vesnicích stále velmi populární, se samozřejmě nevyhýbá ani obcím na Hranicku.

Stoletá stařenka: Jím prorostlé maso a piji hodně vody

Břeclav – Osmého ledna oslaví neuvěřitelné sté narozeniny. Přesto si Štěpánka Klimovičová ze Staré Břeclavi stojí za tím, že žádný recept na dlouhověkost nezná a nejspíš žádný ani neexistuje. Vysoký věk podle ní může být dán tím, co člověk jí a pije.

Praseti vyhrávala Fialenka

Lanžhot /AKTUALIZOVÁNO, FOTOGALERIE/ - Jazyk, játra, kolena, libové maso. Po tom se ve středu už na čtvrté starostovské zabijačce v Lanžhotě jen zaprášilo. Loňské tři plné kotle letos nahradily čtyři a přesto musel starosta František Hrnčíř ještě dokupovat další jazyky či kolena, aby se dostalo na všechny.

Kaprů se letos na Hané prodalo více

Olomouc – Kapra jíme během roku málo. Tradiční česká ryba na jídelníčcích zaostává za mořskými konkurenty. Ani na štědrovečerní tabuli se neobjevuje ve všech domácnostech. I když podle majitelů rybářství se rok od roku předvánoční prodej šupináčů zvyšuje. Letos opět zhruba o pět procent.

Kapra se prodalo více, lidé by ho měli jíst častěji

Olomoucký kraj - Kapra jíme během roku málo. Tradiční česká ryba na jídelníčcích zaostává za mořskými konkurenty. Ani na štědrovečerní tabuli se neobjevuje ve všech domácnostech. I když podle majitelů rybářství se rok od roku předvánoční prodej šupináčů zvyšuje. Letos opět zhruba o pět procent.

Až potkáte rybu...

Jsou tu s námi pěkně dlouho a my s nimi také. Hodně nám daly, dávají a mohou dát. Mějte je rádi, a nejen o Vánocích.

Lidé pasou po potravinách od sedláků

Lidé se stále více starají, co jedí. Zvyšuje se počet farmářských tržišť a zákazníci si častěji jezdí „ke svému“ sedlákovi pro zeleninu, mléčné výrobky i maso.