
Na Třebíčsko se dováží maso z Polska i Zélandu
Třebíčsko – V prodejní síti na Třebíčsku se objevují i maso a vejce z velmi vzdálených zemí.
Třebíčsko – V prodejní síti na Třebíčsku se objevují i maso a vejce z velmi vzdálených zemí.
Koryčany – Přibližně sto kilo masa si minulý čtvrtek odnesli z lesa pytláci. Vyhlédli si totiž v honitbě v Koryčanech dvě laně a v příkopě pod klestím pak po nich zanechali jen zbytky.
Berlín - Stovky prasat musely kvůli výskytu dioxinu ve vepřovém mase na porážku. V Německu stoupá zájem o výrobky ekologického zemědělství.
Praha - Kontroly dovážených potravin a krmiv budou i nadále pokračovat.
Hluzov /FOTOGALERIE/ - Zimní měsíce neznamenají jen začátek plesové sezony, ale i období domácích zabijaček. Tato tradice, která je na vesnicích stále velmi populární, se samozřejmě nevyhýbá ani obcím na Hranicku.
Újezd u Plánice – Zabijačka na návsi ale podléhá přísným nařízením a normám, tradice asi skončí.
Hluzov – Zimní měsíce neznamenají jen začátek plesové sezóny, ale i období domácích zabijaček. Tato tradice, která je na vesnicích stále velmi populární, se samozřejmě nevyhýbá ani obcím na Hranicku.
Berlín - U tří vzorků byla zjištěna dvojnásobná koncentrace dioxinů. Na trh se maso ze zasažených zvířat nedostalo.
Praha - Ve vepřovém mase a vejcích v Německu se objevil rakovinotvorný dioxin. Inspekce kontroluje potraviny v českých obchodech.
Prostějovsko – Ve vážném ohrožení je tradice obecních zabíjaček, která se začala slibně rozvíjet v devadesátých letech minulého století.
Břeclav – Osmého ledna oslaví neuvěřitelné sté narozeniny. Přesto si Štěpánka Klimovičová ze Staré Břeclavi stojí za tím, že žádný recept na dlouhověkost nezná a nejspíš žádný ani neexistuje. Vysoký věk podle ní může být dán tím, co člověk jí a pije.
Lanžhot /AKTUALIZOVÁNO, FOTOGALERIE/ - Jazyk, játra, kolena, libové maso. Po tom se ve středu už na čtvrté starostovské zabijačce v Lanžhotě jen zaprášilo. Loňské tři plné kotle letos nahradily čtyři a přesto musel starosta František Hrnčíř ještě dokupovat další jazyky či kolena, aby se dostalo na všechny.
Olomouc – Kapra jíme během roku málo. Tradiční česká ryba na jídelníčcích zaostává za mořskými konkurenty. Ani na štědrovečerní tabuli se neobjevuje ve všech domácnostech. I když podle majitelů rybářství se rok od roku předvánoční prodej šupináčů zvyšuje. Letos opět zhruba o pět procent.
Olomoucký kraj - Kapra jíme během roku málo. Tradiční česká ryba na jídelníčcích zaostává za mořskými konkurenty. Ani na štědrovečerní tabuli se neobjevuje ve všech domácnostech. I když podle majitelů rybářství se rok od roku předvánoční prodej šupináčů zvyšuje. Letos opět zhruba o pět procent.
Jsou tu s námi pěkně dlouho a my s nimi také. Hodně nám daly, dávají a mohou dát. Mějte je rádi, a nejen o Vánocích.
Lidé se stále více starají, co jedí. Zvyšuje se počet farmářských tržišť a zákazníci si častěji jezdí „ke svému“ sedlákovi pro zeleninu, mléčné výrobky i maso.
Táborsko –Mořské ryby, krůta ani vepř či kuře. Než přijde Ježíšek nadělovat, jíme nejčastěji kapra.
Jihlava – Lidé se stále více starají o to, co jedí. Zvyšuje se počet farmářských tržišť a zákazníci si častěji jezdí „ke svému“ sedlákovi pro zeleninu, mléčné výrobky i maso.
Praha /FOTOGALERIE/ - Na pražském náměstí Republiky se v pondělí konal happening iniciativy Vánoce bez násilí, při kterém aktivisté upozorňovali na necitlivé zacházení s kapry.
Hodonín /HODONÍNSKÉ HOSPODY/ - Naše putování se pomalu chýlí ke konci, a tak se ještě zastavme v ulici Měšťanská, kde vedle stávající autoopravny byla hospoda pana Vodáka.Byla velmi málo navštěvovaná, ale známá především prodejem piva přes ulici.
Uničov – Soutěž o nejhezčí a nejchutnější vánočku, lidová zabijačka či ukázky vánočních obyčejů nabízí adventní jarmark v Uničově, v sobotu 18. prosince. Koná se na Masarykově náměstí od 8 do 17 hodin.
Vyškovsko – Zemědělci na Vyškovsku téměř zrušili živočišnou výrobu. Nedokáží obstát v konkurenci s dotovaným masem z dovozu. Udržely se tak jen okrajové chovy.
Prachatice – Máte už kapřích řízků a bramborového salátu plné zuby? Zkuste experimentovat. Rybí maso lze upravovat na milion způsobů.
Východní Čechy – Jedna kolize za druhou zaměstnávala o víkendu i v pondělí dopoledne hasiče ve východních Čechách.
Slavkov u Brna /FOTOGALERIE/ - V momentálně panujícím mrazivém počasí každý milerád uvítá na zahřátí šálek horkého čaje nebo svařáček. Anebo kořalku. Ta patří k tradiční zabijačce odnepaměti. Jak vidno, ta slavkovská nebude výjimkou. Je brzké sobotní ráno, silnice pokryl čerstvý sníh, přesto cesta do Slavkova utíká rychle. Aby také ne, je na co se těšit.
Rokycany – Házenkáři HK Rokycany mají o odvetné části II. ligy mužů jasno. Čeká je urputný boj o záchranu.
Zábrdí /FOTOGALERIE/– O zabijačce jsem psal už loni v rubrice Na vlastní kůži a celý rok jsem měl výčitky, že jsem ten článek vlastně nedokončil. Využil jsem tedy možnosti zúčastnit se zabijačky na zábrdském dvoře znovu, a tentokrát jsem byl pevně rozhodnutý vydržet tam od začátku až do konce.
Veselí, dobré jídlo a pití – tak si představujeme skvělou silvestrovskou oslavu. Aby hosté byli spokojeni a hostitel nemusel stát celý večer v kuchyni, přinášíme vám několik zajímavých receptů.
Polička – Padesát nových míst přineslo spojení největšího českého velkoobchodu a masokombinátu.
Prostějov – S pytláctvím se stále častěji setkávají policisté na Prostějovsku. Nyní řeší i krádež telete přímo z pastviny. Kam putuje maso ze zmizelých zvířat není jasné.
Mikulčice /REPORTÁŽ, FOTOGALERIE/ - Scházejí se v pátek ráno. Úkol pro dvacítku gurmánů z Mikulčic, v čele s řezníkem Vítem Pavkou, zní jasně: zpracovat čtyři sta padesát kilo vepřového, aby si ti, kteří v sobotu přijdou na čtvrtý ročník Mikulecké zabijačky, opravdu pochutnali.
Olomouc - Výroba masa v prvních třech čtvrtletích roku poklesla v celém Česku, na Olomoucku se farmářům výroba vepřového nevyplácí.
Loni mě kamarád poprvé vzal do vietnamského bistra uprostřed tržnice, kam bych se sám nikdy neodvážil. Znáte to: míchají prý do jídel kočičí maso.
Hranice- Jedním z úspěšných žadatelů na dotace z programu Leader se letos stala obec Horní Újezd, která uspěla se žádostí na obnovu stávající autobusové zastávky. Celkový rozsah této dotace je schválen na 196 512 Kč.
Přerovsko - Energie ze solárního panelu na střeše autobusové zastávky v noci osvítí čekárnu.
Příbram - Pokud někdo zná Ivana Bukovského z Příbrami, ví o něm, že je malíř. Ne každý však ví, že je rovněž i přítelem dobrého jídla. Proto se Deník rozhodl položit mu několik otázek i z této oblasti.
Praha – Když Ivan Fuksa mluví o domácích paštičkách nebo klobásách, doslova září. Překvapivě má ale slušný přehled i o bruselských dotacích do zemědělství a nepodléhá ani přísně stranickému pohledu.
Ústí nad Labem – Na vítězné Luhačovické lázeňské kapse od čtenářky Lenky Petránkové si návštěvníci restaurace Sport Pub Zlatopramen na zimním stadionu vesměs pochutnali.
Mikronésie- Šest lidí zemřelo a více než 90 dalších onemocnělo v Mikronésii poté, co snědli maso kriticky ohrožené želvy. Oznámila to agentura AFP s odvoláním na úřady tohoto malého ostrovního státu v Tichém oceánu.
Jihlavsko - Jan Veleba: Ze zemědělství je rozvrácený sektor, chovy prasat jsou ve volném pádu.
Jihlavsko – Zemědělci lomí rukama a obávají se že budou muset sáhnout k vybíjení stád, k likvidaci toho nejcennnějšího, co mají.
Olbramov – Kniha Práce jako na kostele, která získala v letošním roce zlatou medaili na evropském festivalu designu v Rotterdamu, právě vychází v druhém rozšířeném vydání.
Trutnov – Rozmanitou nabídku produktů rozprostřeli ve stáncích poříčského areálu společnosti Diana Seven trhovci.
Brno /TEST RESTAURACÍ/ - Kuřáci mají výsadu sedět na „londýnské ulici“, nekuřáci se musí spokojit s jídlem na galerii pod palmami. Kvalita pokrmů je podprůměrná.
Hodonín – Podzim je pro rybáře nejen obdobím, kdy sbírají plody své práce, ale i dobou, kdy si na rybách pochutnávají kormoráni.
Hodonín – Podzim je pro rybáře nejen obdobím, kdy sbírají plody své práce, ale i dobou, kdy si na rybách pochutnávají kormoráni.
Ústí nad Labem /ROZHOVOR/ - Restaurace Větruše má nového šéfkuchaře. Jaké má Josef Havlíček názory na jídlo?
Teplice - V teplickém hotelu Prince de Ligne se až do neděle konají Dny jihoamerické kuchyně.
České Budějovice - Jihočeští farmáři vyrobili v letošním prvním pololetí méně masa než loni. Celkem bylo v 1. pololetí vyrobeno 20.722 tun masa, loni ve stejném období to bylo o zhruba desetinu víc.
Brno /TEST RESTAURACÍ/ - V podniku mají zkušenosti se zážitkovou gastronomií. Přenesli ji do restaurace cenově o skupinu nižší. Zážitek si tak může dopřát víc lidí.