Kreativ

ŠTÍTEK: maso

FOTO: Studentský společek připravoval ovar i mozeček

Rouské – V kotli se vaří kůže a vnitřnosti na tlačenku, v hrnci voní mozeček s vejci a na pracovním stole mistr řezník odkrajuje maso na uzení a špek na škvaření. Snad každý už si pochutnával na báječném ovaru s hořčicí a křenem.

Fotografická soutěž stromy v krajině

Region – Na to, že stromy jsou krásné objekty pro focení, poukazuje fotografická soutěž, kterou pořádá místní akční skupina Rozvoj Krnovska ve spolupráci s Mikroregionem – Sdružením obcí Osoblažska.

Klobáska byla dlouhá léta v regionu tradičním pokrmem

Zlín /FOTOGALERIE/ – Lahodná vůně koření a uzeného masíčka se v sobotu 12. března linula po celé Dílně 9472 Městského divadla Zlín. Nebylo to pro to, že by si snad herci dělali party, ale tyto prostory byly již po druhé centrem Regionálního setkání výrobců klobás Zlínska.

Farmáři nabízeli své výrobky na dvoře pivovaru

Rožnov pod Radhoštěm /FOTOGALERIE/ – Nebývalému zájmu prodejců i nakupujících se těšil druhý ročník Farmářských trhů, který se uskutečnil v sobotu na nádvoří Rožnovských pivních lázní.

Malé obchody zavírají, nejsou lidi

Hradec Králové – Přesto, že supermarkety lákají na velké slevy, lidé si jdou raději koupit maso do pojízdné prodejny. Ve frontě na některých zastávkách pak stojí i dvě hodiny. Malé obchody jsou čím dál více prodělečné.

HLASUJTE o nejlepší recept od čtenáře!

Připravit kousky alobalu, okořenit maso, nakrájet na plátky cibuli, kuchařský tým restaurace Sport Pub Zlatopramen na zimním stadionu vařil vítězný čtenářský recept.

Připravují se dva semináře o šetrném hospodaření

Vrchlabsko – Se zajímavou nabídkou přichází do Krkonoš nezisková organizace Daphne. Zemědělcům, kteří působí na území národního parku a jeho ochranného pásma, nabízí zpracování plánů šetrného hospodaření pro jejich farmu.

Turistům poradí mobil

Horní Benešov – RegTIM, neboli regionální turistický informační manažer. To je název nového projektu Místní akční skupiny (MAS) Nízký Jeseník, umožňující přenos turistických informací o bruntálském regionu moderními technologiemi.

Zemědělci ruší chovy prasat kvůli penězům

Jižní Morava /INFOGRAFIKA/ - Ještě před deseti lety chrochtalo v jihomoravských zemědělských podnicích téměř šest set tisíc prasat. Od roku 2000 klesl jejich počet skoro o polovinu na necelých dvě stě osmdesát tisíc.

Zemědělci ruší chovy prasat. Kvůli penězům

Jižní Morava /INFOGRAFIKA/ – Ještě před deseti lety chrochtalo v jihomoravských zemědělských podnicích téměř šest set tisíc prasat. Od roku 2000 klesl jejich počet skoro o polovinu na necelých dvě stě osmdesát tisíc.

Každoročně rozdělí miliony

Východní Čechy – Deset milionů korun každoročně rozdělí mezi podnikatele, obce a neziskové organizace v regionu Místní akční skupina (MAS) Orlicko.

Pro Vyškovec sežene cokoliv, od masa po slepičí zob

Vyškovec – Tři hodiny po pět dní v týdnu. Taková je otevírací doba obchodu, nebo spíše krámku, který provozuje šestadvacetiletá Pavla Kročilová. Její prodejna stojí v Bohem zapomenutém kraji, na bělokarpatském hřebenu v kopaničářské obci Vyškovec.

Každoročně rozdělí miliony

Žamberk – Zhruba deset milionů korun každoročně rozdělí mezi podnikatele, obce a neziskové organizace v regionu Místní akční skupina (MAS) Orlicko. Jde o neziskovou organizaci, jejíž hlavní aktivitou je zprostředkovávat dotace z programu Leader.

Rozhovor: Český trh sužuje levný dovoz

Praha - Vzhledem k situaci a poslednímu vývoji na trhu se zcela nepochybně zvyšuje význam Potravinářské komory. O jejím poslání a cílech jsme hovořili s prezidentem Miroslavem Tomanem.

Biopotraviny jako trend: Jak zdravé jsou?

Co jsou biopotraviny, nevěděla ještě před čtyřmi lety více než polovina dotázaných – uvádí se v zprávě o průzkumu trhu. Část oslovených říkala, že zrní a sójové maso nejí. Dnes se situace obrátila: biopotraviny získávají na oblibě a zemědělcům nabízejí zajímavé řešení nynějších problémů.

Chovatelé vepřů mají nůž na krku

Blanensko - Výkupní cena vepřového se snižuje. Agropodnik ve Skalici nad Svitavou zrušil farmu v Šebetově. Také ostatní chovatelé na Blanensku mají obavy.

Nejkvalitnější vepřové roste na biofarmě u Jihlavy

Jihlava – Majitel biofarmy Sasov Josef Sklenář se jako jediný z biochovatelů v tuzemsku pustil s výzkumným ústavem potravinářským za podpory Ministerstva zemědělství do experimentu chovu zvířat pod širým nebem na volné pastvině.

ČR vloni dovezla zboží za 140 miliard korun

Praha - Schodek agrárního zahraničního obchodu České republiky se podle předběžných výsledků loni meziročně prohloubil o 1,6 miliardy na 33,6 miliardy korun a byl tak druhý nejvyšší v historii.

Dovozci nahlásí původ masa, nařízení bude do měsíce

Praha - Ministr zemědělství Ivan Fuksa (ODS) chce docílit toho, aby vláda do měsíce schválila pro dovozce masa povinnost informovat dozorové orgány o původu potravin. V pořadu Otázky Václava Moravce to řekl Fuksa s tím, že tato povinnost bude na základě vládního nařízení.

Zviřáta v olomoucké zoo projedla loni pět milionů

Olomouc – Potrava za zhruba pět milionů korun skončila loni v žaludcích 1725 živočichů, které chová zoologická zahrada na Svatém Kopečku v Olomouci. Jako obvykle zoo nejvíce utratila za maso a ovoce, zvířata ale spořádala i nemalé množství granulí.

V mase divočáků objevili svalovce

Orlickoústecko – Státní veterinární správa informovala o výskytu larev svalovce u dvou divočáků ulovených v honitbě u Dolní Dobrouče.

V mase divočáků objevili svalovce

Dolní Dobrouč – Státní veterinární správa informovala o výskytu larev svalovce u dvou divočáků ulovených v honitbě u Dolní Dobrouče.

HLASUJTE o nejlepší čtenářský recept!

Ústí nad Labem – Vítězkou posledního kola soutěže v kulinářském umění se stala Eva Výborná s receptem na Neskutečně žravé kuře. Čtenářské menu bylo, jako již tradičně zařazeno do poledního jídelního lístku restaurace Sport Pub Zlatopramen na zimním stadionu.

Vědci: Maso v jídelníčku bude nahrazeno hmyzem

Nizozemsko– Nizozemští vědci jsou přesvědčeni, že maso coby zdroj proteinů v našem jídelníčku bude jednou nahrazeno hmyzem. Tato alternativa je podle nich zdravější pro lidské zdraví i životní prostředí.