Prostějovsko – Modernizace mlýna v Dřevnovicích, rekonstrukce lihovaru v Tištíně, nová klubovna pro hasiče v Němčicích nad Hanou. To jsou tři ze sedmnácti projektů, které uspěly v dotačním programu Evropské unie LEADER. Zaštiťuje jej občanské sdružení MAS na cestě k prosperitě sdružující devětadvacet obcí z Olomouckého a Jihomoravského kraje.
Hranice – Drobní podnikatelé z Hranic a blízkého okolí rozšíří díky dotacím své zázemí i nabídku služeb. Více než čtyři miliony korun z dotačního Programu Leader Měníme Hranicko si mezi sebe rozdělí autoři celkem sedmi úspěšných projektů v oblasti potravinářských produktů a v oblasti zakládání a rozvoje mikropodniků.
Letní počasí vyhání celou řadu lidí ven ke grilům. Velká část z nich si posezení na zahradě zpříjemňuje občerstvením. Stejně jako ve zbytku Evropy, i v Čechách je stále oblíbenější grilování, které vytlačuje tradiční „opékání na klacku“. Tento trend pozitivně hodnotí především odborníci na výživu, jelikož grilování je na rozdíl od tradičního opékání spojeno s menším množstvím zdravotních rizik.
Dolní Újezd – Grilování se stalo novým fenoménem. V létě voní maso téměř ze všech zahrad. Na grilu se dá připravit nejen maso, ale také zelenina nebo ovoce.
Úpice – Do regionu Místní akční skupiny Království – Jestřebí Hory by v letech 2009 – 2013 mělo přijít kolem 45 milionů korun z evropského dotačního programu Leader.
Průjmy patří k vůbec nejčastějším poruchám zažívání, které postihují dospělé i děti. Často je provázejí bolesti břicha, zvracení a teploty. V Olomouckém kraji od počátku roku podchytili v lékařských ordinacích 69 případů salmonelóz. Konkrétně v květnu napočítali 17. Za celý loňský rok onemocnělo salmonelózou 56 lidí. Přesněji řečeno tolik nemocných šlo k lékaři a vyšetření infekci potvrdila.
Parta přátel, venkovní gril a letní večer s naplánovanou večeří. K dobře ugrilovanému masu či rybě stačí pár krajíčků chleba. Pokud však chcete dopřát chuťovým buňkám ještě větší požitek, zapomeňte na kupované doplňky. Kečup si na vynikající maso nalije jen barbar. Spousta omáček vyžaduje jen pár běžných surovin a trošku práce navíc – a vaši přátelé budou překvapeni ze symfonie chutí, již jste jim předložili.
Dolní Újezd /FOTOGALERIE/ – U příležitosti oslav 100 let založení Sokola v Dolním Újezdu se uskutečnil v hasičském areálu první ročník soutěže v grilování.
Postřehy a zážitky redaktorky Olgy Havránkové z třítýdenní expedice po Maroku, zemi, která v sobě spojuje nespojitelné a pro její obyvatele nic není problém …
Nymburk, Maroko /SERIÁL/ -Postřehy a zážitky redaktorky Olgy Havránkové z třítýdenní expedice po Maroku, zemi, která v sobě spojuje nespojitelné a pro její obyvatele nic není problém …
Na gril můžete hodit prakticky cokoliv, pokud ale nechcete svým hostům nabídnout jen očmouzenou hmotu bez výrazné chuti, měli byste dodržovat jisté zásady. Jak tedy správně naložit drůbež, grilovat rybu vykostěnou, nebo s kostmi, jak upravit zvěřinu a jak se postavit k nejkrálovštějšímu z pokrmů – steaku?
Voda, země, vzduch – ty všechny jsou pro krásu přírody nepostradatelné, díky nim se můžeme těšit z kypícího života na naší zahrádce. Chybí jen jeden, oheň. Pravda, bez naší nejbližší rozpálené hvězdy Slunce bychom o životě nemohli hovořit vůbec. Příjemné sluneční paprsky ale přece jen nejsou tím pravým vyjádřením nejdivočejšího živlu. Tím jsou plameny, které hypnoticky přitahují naši pozornost, které nás hřejí při večerním posezení a především ty, které ze syrových potravin dělají ty největší pochoutky na světě! Jak a kde můžeme udržovat oheň na naší zahradě?
Brno /ROZHOVOR/ - Šéf Krajské hygienické stanice Jan Mareček radí, jak poznat nezávadnou vodu ke koupání. Stačí ji nabrat do lahve a počkat několik minut. Pokud zůstane voda v lahvi zelená, není vhodné se v ní koupat.
Berlín/Chicago - Bakterie, která způsobila střevní onemocnění v Německu, je podle lékařů zřejmě nejjedovatějším typem E.coli, jaký se u lidí kdy objevil.
Nymburk /GALERIE/ -V aktuálním díle vaření jsme tentokrát zavítali k historicky první mluvčí nymburské radnice Markétě Tomčíkové. V útulné a prakticky řešené kuchyni mě přivítala usměvavá hostitelka a dvě kočky.
Hranice – Další krok ke zviditelnění turistické lokality Moravská brána a současně podpora místních výrobců kvalitních potravin a řemeslných výrobků. To jsou dva hlavní cíle chystaného vzniku značky Moravská brána – regionální produkt.
Moskva - Ruské ministerstvo vnitra krmí své vojáky masem z psích konzerv. Údajný důkaz o neobvyklé složce potravy příslušníků ozbrojených sil se v minulých dnech objevil na serveru YouTube a vyvolal mezi vojáky poprask.
Česká Skalice – Dlouhodobé manželské neshody nejspíš vedly k tragédii, která se odehrála v neděli po poledni v jednom z bytových domů. Čtyřiašedesátiletý muž se tady pokusil zavraždit svou o pět let starší manželku.
Česká Skalice /AKTUALIZOVÁNO/- Dlouhodobé manželské neshody nejspíš vedly k tragédii, která se odehrála v neděli 15. května po poledni v jednom z bytových domů. Čtyřiašedesátiletý muž se tady pokusil zavraždit svou o pět let starší manželku.
Brno-střed /TEST RESTAURACÍ/ - Dojem ze sushi baru na náměstí Svobody kazí jen jeho poněkud stísněnější prostory. Chuťově musí uspokojit i toho největšího gurmána.
Úpice – Přes šest hodin trvalo závodníkům odběhnout svůj závod a tím definitivně rozhodnout, kdo si odnese poháry Místní akční skupiny Království – Jestřebí hory.
Býškovice – Dvě nová venkovská minimuzea vznikla v posledních dnech v obcích na Hranicku. Býškovice a Bělotín se tak mohou pyšnit novými expozicemi, které by do jejich obcí měly přilákat další turisty.
Střední Morava – Ve většině domácností patří maso k základním surovinám při přípravě pokrmů. Dobrá kuchyně se neobejde bez kvalitních surovin. Jak ale poznat dobré maso, které kupujeme v supermarketech? Není to jednoduché, říká odborník.
Ústí nad Labem – S rýží nebo bramborem, jako polévka se podává Staročeská prdelačka nebo dezert: Babiččino překvapení. Tak jako každý čtvrtek, i tento týden se v restauraci Sport Pub Zlatopramen vařilo podle čtenářů Ústeckého deníku. Vítězkou posledního kola se stala Eva Drobná s receptem na Kuřecí nudličky.
Střední Morava – Drůbeží maso patří mezi nejoblíbenější nejen v české kuchyni. Je zdravé a lehce stravitelné. Dáme vám pár rad a tipů, jak s tímto masem naložit co nejlépe, aby měly vaše chuťové pohárky doslova hody.
Pokud se rozhodnete navštívit Nepál, což vřele doporučuji, budete to mít mnohem snažší v případě, že milujete rýži a zeleninu. Jestliže podobným jídlům zrovna neholdujete, můžete mít sem tam trochu problém s tím, co jíst.
Domažlicko /ROZHOVOR/ - Chovatel ovcí plemene Charollais, které bylo vyšlechtěno ve Francii, přivykl svá zvířata na podmínky obce ležící 574 metrů nad mořem.
Pelechy /ROZHOVOR/ - Chovatel ovcí plemene Charollais, které bylo vyšlechtěno ve Francii, přivykl svá zvířata na podmínky obce ležící 574 metrů nad mořem.
Praha – Bílé maso pro náročné. Značka: Úroveň. Takhle nějak by mohla vypadat reklama kuplířského gangu dlouhodobě působícího v metropoli, jehož členy nyní odhalili kriminalisté, pokud by se rozhodl své služby inzerovat.
Praha – Bílé maso pro náročné. Značka: Úroveň. Takhle nějak by mohla vypadat reklama kuplířského gangu dlouhodobě působícího v metropoli, jehož členy nyní odhalili kriminalisté, pokud by se rozhodl své služby inzerovat.