Kreativ

ŠTÍTEK: maso

Farmářské trhy budou i v Zábřehu. Na prvního máje

Zábřeh - Město Zábřeh jde ve stopách sousedního Šumperka a nabídne vlastní Farmářské trhy. Ty se uskuteční pod taktovkou Místní akční skupiny (MAS) Horní Pomoraví v neděli 1. května, tedy v den, který tradičně patří v Zábřehu májovém jarmarku.

Provoněné náměstí? Sýrové pochoutky, klobásky i med

Hranice /FOTOGALERIE/ – Sýry, klobásky, jablka, med nebo sazenice si mohli v pátek během celého dne zakoupit lidé na Masarykově náměstí v Hranicích. Místní akční skupina (MAS) Rozvojové partnerství regionu Hranicko a Obecní živnostenský úřad zde uspořádaly první farmářský trh v Hranicích.

Velikonoční koleda: Co s vejci po svátcích?

Svátky jara jsou spojeny především s vejci jako symbolem života. Různě barvená a zdobená si je koledníci odnášejí v košících, aby se doma pochlubili, kolik jich získali. A hospodyňky? Ty pak po svátcích řeší problém, co s nimi. Přinášíme několik tipů, jak vaječnou koledu zužitkovat, abychom se bíložluté dobroty nepřejedli.

HLASUJTE o nejlepší recept od čtenáře!

Ústí nad Labem – Místo sterilovaných žampionů čerstvé, tak to je nejzásadnější změna, kterou provedl kuchařský tým restaurace Sport Pub Zlatopramen v posledním vítězném receptu.

Vegetariánských jídelen je v Plzni stále málo

Plzeň – Západočeská metropole má zase o jeden podnik více, kde se najíte i bez masa. Vegetariánské bistro v ulici Kardinála Berana vzniklo proto, že možnosti takové stravy jsou v Plzni stále poměrně omezené, ačkoliv zájem ze strany veřejnosti je velký.

Vrah zadržený v Německu je zřejmě kanibal

Berlín – Německo má zřejmě další případ kanibalského vraha. Zadržený šestadvacetiletý Jan O., důvodně podezřelý z vraždy dvou mladistvých poblíž Bodenfelde v západním Německu, se policii písemně doznal, že z jedné ze svých obětí, 14leté dívky, ukusoval maso a jedl ho.

Nová ekomapa je přístupná na webu

Region - Obyvatelé regionu mají ojedinělou možnost využívat internetové informace o bodech, stanovištích a aktivitách, dotýkajících se životního prostředí.

Dětem ukradl sýr a maso

Zátor, Rýmařov – Za cíl zlodějské výpravy si o prvním dubnovém víkendu vybrali zloději opuštěné školy.

Dobrý den, Valašsko

První naklonovaný savec přišel na svět před patnácti lety. Už tři roky poté, co se nejslavnější ovce světa narodila, povolily japonské úřady konzumaci masa geneticky shodných zvířat.

Hranice oživí farmářský trh, nabídne i ryby a extra ležák

Hranice – Podpora místních výrobců kvalitních potravin a dalších výrobků, oživení centra města a také nabídnutí místním obyvatelům jiné možnosti nákupů než neustále v supermarketech. To jsou hlavní cíle Farmářského trhu regionu Hranicko, který proběhne na Masarykově náměstí příští pátek 15. dubna od osmi do osmnácti hodin.

Morkovice provonělo maso a pálenky

Morkovice /FOTOGALERIE/ – Jednapadesát vzorků ovocných pálenek nalitých do půllitrových lahví mohli o uplynulém víkendu ochutnávat lidé v Morkovicích.

ROZHOVOR: Podmínkou úspěchu v zemědělství je týmová práce

Bruntálsko /ROZHOVOR/ -Bruntálsko – Ředitelka okresní agrární komory Miloslava Nováková poskytla Deníku rozhovor na téma zemědělství v bruntálském regionu. Zemědělci to ve vysokohorských podmínkách podhůří Jeseníků měli vždycky složitém, nejinak je tomu dnes.

Nejlepší guláš vaří v Radostíně

Karlov /FOTOGALERIE/ – Dvacet gulášů z nejrůznějších druhů mas i dalších přísad se koštovalo na sobotním soutěžním klání O zlatý guláš Vysočiny.

Muž zahnal útočníka sekáčkem na maso

Brno – Teprve rána sekáčkem na maso zahnala na ústup dvaatřicetiletého muže, který měl útočit na skupinku lidí v zahrádkářské kolonii v brněnské ulici Podhájí. Agresor ji několikrát napadl v noci na čtvrtek.

Zájem o bioprodukty roste: Ve dvoře koupí mléko i jehně

Zájem o domácí zeleninu, ovoce, maso, mléko, med či jiné potraviny už není jen doménou lidí z velkých měst, kteří se rozhodli zdravě jíst. Stále více lidí i z malých obcí při svých cestách přizastaví někde nedaleko svého domova u „dvora“, aby si u zemědělce koupili čerstvou zeleninu, domácí brambory, med, anebo třeba domácí jogurty.

Plzeňanku překvapilo svítící maso

Plzeň – Velké překvapení zažila Plzeňanka Alena Koudelková, když šla v pondělí ráno před pátou nakrmit kočku. Kousky hovězího masa, které na přilepšenou svému domácímu mazlíčkovi nasypala do misky, totiž ve tmě světélkovaly.

Plzeňanku překvapilo svítící maso

Plzeň – Velké překvapení zažila Plzeňanka Alena Koudelková, když šla v pondělí ráno před pátou nakrmit kočku. Kousky hovězího masa, které na přilepšenou svému domácímu mazlíčkovi nasypala do misky, totiž ve tmě světélkovaly.

Tradice kvalitního masa v Pacově slaví dvacet let

Pacov /ROZHOVOR/ - Uznávané a velmi vyhledávané je řeznictví Václava Klátila v Pacově na Pelhřimovsku. Šestapadesátiletý Václav Klátil za své kvalitní a především poctivé české výrobky získal nespočet ocenění na Mezinárodním mistrovství řezníků a uzenářů v rakouském Welsu.

Sněmovna podpořila snazší domácí porážky skotu

Praha - Chovatelům svitla šance, že budou moci porážet ve svých hospodářstvích skot mladší dvou let a jelenovitou zvěř z faremního chovu. Tato zvířata musí v současné kvůli porážce putovat na jatka. Farmáři je také mohli usmrcovat u sebe jen tehdy, pokud šlo o maso pro jejich domácí spotřebu.

FOTO: Studentský společek připravoval ovar i mozeček

Rouské – V kotli se vaří kůže a vnitřnosti na tlačenku, v hrnci voní mozeček s vejci a na pracovním stole mistr řezník odkrajuje maso na uzení a špek na škvaření. Snad každý už si pochutnával na báječném ovaru s hořčicí a křenem.

Fotografická soutěž stromy v krajině

Region – Na to, že stromy jsou krásné objekty pro focení, poukazuje fotografická soutěž, kterou pořádá místní akční skupina Rozvoj Krnovska ve spolupráci s Mikroregionem – Sdružením obcí Osoblažska.

Klobáska byla dlouhá léta v regionu tradičním pokrmem

Zlín /FOTOGALERIE/ – Lahodná vůně koření a uzeného masíčka se v sobotu 12. března linula po celé Dílně 9472 Městského divadla Zlín. Nebylo to pro to, že by si snad herci dělali party, ale tyto prostory byly již po druhé centrem Regionálního setkání výrobců klobás Zlínska.

Farmáři nabízeli své výrobky na dvoře pivovaru

Rožnov pod Radhoštěm /FOTOGALERIE/ – Nebývalému zájmu prodejců i nakupujících se těšil druhý ročník Farmářských trhů, který se uskutečnil v sobotu na nádvoří Rožnovských pivních lázní.

Malé obchody zavírají, nejsou lidi

Hradec Králové – Přesto, že supermarkety lákají na velké slevy, lidé si jdou raději koupit maso do pojízdné prodejny. Ve frontě na některých zastávkách pak stojí i dvě hodiny. Malé obchody jsou čím dál více prodělečné.

HLASUJTE o nejlepší recept od čtenáře!

Připravit kousky alobalu, okořenit maso, nakrájet na plátky cibuli, kuchařský tým restaurace Sport Pub Zlatopramen na zimním stadionu vařil vítězný čtenářský recept.

Připravují se dva semináře o šetrném hospodaření

Vrchlabsko – Se zajímavou nabídkou přichází do Krkonoš nezisková organizace Daphne. Zemědělcům, kteří působí na území národního parku a jeho ochranného pásma, nabízí zpracování plánů šetrného hospodaření pro jejich farmu.

Turistům poradí mobil

Horní Benešov – RegTIM, neboli regionální turistický informační manažer. To je název nového projektu Místní akční skupiny (MAS) Nízký Jeseník, umožňující přenos turistických informací o bruntálském regionu moderními technologiemi.

Zemědělci ruší chovy prasat kvůli penězům

Jižní Morava /INFOGRAFIKA/ - Ještě před deseti lety chrochtalo v jihomoravských zemědělských podnicích téměř šest set tisíc prasat. Od roku 2000 klesl jejich počet skoro o polovinu na necelých dvě stě osmdesát tisíc.

Zemědělci ruší chovy prasat. Kvůli penězům

Jižní Morava /INFOGRAFIKA/ – Ještě před deseti lety chrochtalo v jihomoravských zemědělských podnicích téměř šest set tisíc prasat. Od roku 2000 klesl jejich počet skoro o polovinu na necelých dvě stě osmdesát tisíc.