Zlín – Podvod s tunami masa za neuvěřitelných čtyřiašedesát milionů korun. To je podle obžaloby práce dvou mužů z Kroměříže. Ivo Hejný a Josef Odložil měli totiž o tyto peníze připravit šestnáct firem z celé České republiky.
Ostrava /REPORTÁŽ, RECEPTY, ANKETA/ – Kdyby byly všechny moje pracovní dny takové, jako minulý čtvrtek, kdy jsem koštovala, jak chutná Moravskoslezsko, možná bych se brzy neunesla. Ale věřím tomu, že moje tělo by bylo vitální a silné a duše povznesená.
Ludvíkov /FOTOGALERIE/ – Jednou z lákavých atrakcí, která byla připravena pro návštěvníky akce Dlouhá noc v Ludvíkově, byla ochutnávka soutěžních gulášů, které zde vařily čtyři místní týmy. A vystát si frontu stálo rozhodně za to.
Podlipansko – MAS Podlipansko se představí na letošním 38. ročníku mezinárodního agrosalonu Země živitelka ve společném stánku středočeských místních akčních skupin.
V předchozích dvou částech jsme si objasnili a vysvětlili, jak je možné podle barvy očí zlepšit svůj zdravotní stav. Již víme, že jsou jen dvě základní barvy očí, a to hnědá a modrá.
ČR - Výrazný meziroční pokles byl zaznamenán u drůbežího masa (až o 11,7 procenta); méně poklesla produkce vepřového masa (o 1,9 procenta) a také hovězího (o 3,3 procenta).
Pochoutky z grilu k letním měsícům jednoznačně patří. Proto vám během prázdnin přinášíme seriál článků, který vám nejen poradí a pomůže, ale nabídne také spoustu zajímavých informací a receptů. V tomto díle profesionální šéfkuchař vysvětlí, jak pracovat s uzeninou a jak chutně a zajímavě grilovat klobásky.
Pelhřimovsko – Nezvyklý případ se nedávno stal zákaznici v jednom pelhřimovském supermarketu. Šestnáctiletá Natálie koupila zabalené hovězí maso nakrájené na plátky. Do minimální doby trvanlivosti scházelo ještě pár dnů. Když přišla domů a plátky od sebe oddělila, v místě, kde se dotýkaly, bylo maso zelené.
Praha - Kontrola v pražské tržnici ani tentokrát nedopadla dobře. Přitom už v polovině července zde inspektoři objevili maso, které bylo skladováno v nevyhovujících podmínkách.
Praha - Výroba masa v Česku se v letošním druhém čtvrtletí meziročně snížila o 5,6 procenta na 128.900 tun. Klesla produkce hovězího, vepřového i drůbežího. Výkup mléka se snížil o půl procenta na 582,7 milionu litrů, přičemž jeho průměrná cena byla o 14,1 procenta vyšší než ve stejném období loni.
Třebíč – Zapáchající chlazené kuřecí maso koupil v třebíčském supermarketu důchodce Pavel z Třebíče. To, že maso zapáchá, zjistil až druhý den, kdy se jej chystal tepelně upravit. Jelikož bylo k večeru, vypravil se zkažené maso reklamovat až další den.
Praha - Státní veterinární správa (SVS) od konce května doposud zkontrolovala na základě nových předpisů 200 zásilek drůbežího masa. Na jejich základě vrátila zpět odesilateli celkem 46 tun masa. Ve všech případech šlo o maso z Polska.
Pochoutky z grilu k letním měsícům jednoznačně patří. Proto vám během prázdnin přinášíme seriál článků, který vám nejen poradí a pomůže, ale nabídne také spoustu zajímavých informací a receptů. V tomto díle profesionální šéfkuchař vysvětlí, jak správně grilovat maso.
Ždírec nad Doubravou – Půjčku ve výši 700 tisíc korun z níž se může stát i nevratný dar, se rozhodlo poskytnout město Ždírec nad Doubravou Sportovnímu klubu SK Dekora, který se dostal do problémů se získáním státní dotace.
Dillí - Navzdory silné vegetariánské tradici a náboženskému tabu ohledně konzumace hovězího, Indové jedí tolik masa, jako nikdy dříve. Je to výsledek vývoje stravovacích návyků i mnohem lepších hygienických norem v průmyslu.
Praha - Po květnovém uzavření tržnice, kdy inspektoři našli ve skladu hlodavce, jejich trus i potraviny okousané a znečištěné močí, tentokrát inspekce odhalila maso, které bylo skladováno v nevyhovujících podmínkách.
Most – Maso na kebab či gyros je na Mostecku zřejmě novým zlodějským hitem. Policie eviduje již několik případů, kdy pobertové vybrali stánky s rychlým občerstvením a odnesli právě tureckou nebo řeckou pochoutku, kterou se pak pokoušeli za pár stovek prodat v jiných bistrech. Někdy skutečně uspěli.
Most – Maso na kebab či gyros je na Mostecku zřejmě novým zlodějským hitem. Policie eviduje již několik případů, kdy pobertové vybrali stánky s rychlým občerstvením a odnesli právě tureckou nebo řeckou pochoutku, kterou se pak pokoušeli za pár stovek prodat v jiných bistrech. Někdy skutečně uspěli.
Valašské Meziříčí /FOTO/ – Kuchaře čeká několik bezesných noci. Začíná tradiční Gulášfest. Zásmažka a cibulový základ pro úvodní den jsou hotové. Ženy loupají další cibuli, chlapi v kuchyni krájejí maso. Odpoledne ho rozvaří a noční směna dílo dokončí.
Američané milují barbecue, my Evropané grilujeme. Kdo a jak barbecue, předchůdce grilování, vlastně objevil? Na to je kupa teorií, jedna hezčí než druhá.
Královéhradecký kraj – Výroba masa v Královéhradeckém kraji v letošním prvním čtvrtletí meziročně klesla o 27 procent. Byl to největší pokles ze všech krajů v zemi.
Královéhradecký kraj – Výroba masa v Královéhradeckém kraji v letošním prvním čtvrtletí meziročně klesla o 27 procent. Byl to největší pokles ze všech krajů v zemi.
Brno – Grilování masa na otevřením ohni, popíjení, setkání s přáteli. To neodmyslitelně patří k horkým letním dnům. Lidé, kteří nemají zahradu nebo chalupu, jsou ale o tuto zábavu ochuzeni. Pomoci jim se rozhodly některé brněnské radnice. Chtějí zařídit takzvané barbecue pointy. Zájemci pod širým nebem najdou zděný gril a místo, kde mohou posedět s přáteli.
Praha - Nová směrnice Evropské unie, která nařizuje značit původ prodávaného čerstvého masa, by mohla zvýšit spotřebu masa pocházejícího z tuzemských chovů a pomoci tak českým farmářům. Shodují se na tom zástupci Agrární komory i zpracovatelů masa.
Pouze kvalitní špekáčky s vysokým obsahem masa by si měli nad ohněm opékat lidé, kteří v letních dnech dostanou chuť na českou tradiční tábornickou pochoutku. Při opékání není třeba spěchat, špekáček potřebuje čas na důkladné propečení na povrchu i uprostřed. Pokud jich lidé na dovolené a táborech nebudou konzumovat více a několik dní za sebou, neměly by jim podle odborníků hrozit žádné zdravotní potíže.
Příbram /NAŠE ŘEMESLO, ROZHOVOR/ -Naše řemeslo. Tak se jmenuje pravidelný sobotní seriál Příbramského deníku. Minulý týden jsme si povídali s mladou cukrářkou Renatou Slachovou. I tentokrát zůstáváme u jídla, kterému dávají přednost hlavně muži, a to u masa. Nákup a příprava masa je ale většinou na ženách. A komu ženy v řeznictví nejvíce důvěřují? Přeci řezníkovi.
Brusel/Štrasburk - Výrobci potravin budou muset nově povinně uvádět na obalech podrobné informace o výživné hodnotě a o původu masa. Schválil to ve středu Evropský parlament.
Linec – V automobilce MAN ve Steyru se po zdravotnické kampani 67 procent osazenstva v tajném hlasování vyjádřilo pro generální zákaz pití alkoholu na pracovišti. Napsal to linecký deník OÖN.
Když se řekne arabská kuchyně, co se vám vybaví? Některým vzpomínky na jídelníček z dovolené v Egyptě, Tunisu nebo Maroku, jiní si možná vzpomenou na faláfel nebo u nás stále oblíbenější kebab. Přitom arabská kuchyně je velmi pestrá.
Kdo z nás by se netěšil na teplé letní večery spojené s grilováním, dobrým pitím a samozřejmě příjemným posezením s přáteli. Přinášíme několik tipů jak si jednu z nejoblíbenějších letních společenských aktivit ještě více zpříjemnit a ulehčit. Vždyť i ke grilování a rožnění patří všelijaké pomůcky, které kromě toho, že jsou praktické, mohou být i estetické a vtipné.
Prostějovsko – Modernizace mlýna v Dřevnovicích, rekonstrukce lihovaru v Tištíně, nová klubovna pro hasiče v Němčicích nad Hanou. To jsou tři ze sedmnácti projektů, které uspěly v dotačním programu Evropské unie LEADER. Zaštiťuje jej občanské sdružení MAS na cestě k prosperitě sdružující devětadvacet obcí z Olomouckého a Jihomoravského kraje.
Hranice – Drobní podnikatelé z Hranic a blízkého okolí rozšíří díky dotacím své zázemí i nabídku služeb. Více než čtyři miliony korun z dotačního Programu Leader Měníme Hranicko si mezi sebe rozdělí autoři celkem sedmi úspěšných projektů v oblasti potravinářských produktů a v oblasti zakládání a rozvoje mikropodniků.
Letní počasí vyhání celou řadu lidí ven ke grilům. Velká část z nich si posezení na zahradě zpříjemňuje občerstvením. Stejně jako ve zbytku Evropy, i v Čechách je stále oblíbenější grilování, které vytlačuje tradiční „opékání na klacku“. Tento trend pozitivně hodnotí především odborníci na výživu, jelikož grilování je na rozdíl od tradičního opékání spojeno s menším množstvím zdravotních rizik.