Kreativ

ŠTÍTEK: maso

Brodské kuře mělo salmonelu

Uherský Brod /AKTUALIZOVÁNO/ - Nakupující v českých supermarketech si v taškách domů odnášejí drůbež plnou bakterií. K panice prý ale důvod není, mikroorganismy totiž zabije běžná tepelná úprava masa.

Nizozemci vyrobili umělou masovou vlákninu

Maastricht - Nizozemským vědcům se podařilo vytvořit v laboratoři masovou vlákninu. Ještě letos údajně hodlají dospět až k syntetickému karbanátku. Očekávají od této technologie šedesátiprocentní úsporu v ekologické zátěži vznikající při tradiční výrobě masa. Informovala o tom stanice BBC.

Cyklisté mají možnost přispět ke zlepšení tras

Sokolovsko – Místní akční skupina Sokolovsko v současné době realizuje projekt zaměřený na vylepšení cykloturistických cest mezi Sokolovskou pánví a Slavkovským lesem a v samotném Slavkovském lese.

MAS půjčuje stany a podia, zájem o ně roste

Hranice – Profesionální podium, pět velkokapacitních stanů, dvě stanové podlahy, šest jarmarečních stánků, dvacet pivních setů, zvuková aparatura, dataprojektor a dva výčepy. To vše zahrnuje mobilní vybavení, které také v letošním roce mohou využívat organizátoři sportovních a kulturních akcí na Hranicku.

Testy popřely výskyt salmonel v drůbežím mase

Brno - Státní zemědělská a potravinářská inspekce provedla mimořádné testy na salmonely v drůbežím mase. Všech 30 vzorků bylo podle kontrol v pořádku, informoval dnes mluvčí inspekce Michal Spáčil.

Václav Plecitý: Můj favorit bude vždy smažák

Region /ROZHOVOR/– Vzít do ruky kytaru nebo mandolínu a zazpívat publiku nějakou pěknou písničku, nedělá Václavu Plecitému z příbramské kapely Ginevra naprosto žádné potíže.Zajímavější je, když má hudební nástroje vyměnit za nástroje kuchyňské a připravit nějaký pokrm, který by pohladil chuťové pohárky gurmánů.

Příprava na půst: tučné maso. Zde jsou recepty

Masopust je v plném proudu. Čas veselí a hodování začal den po svátku Tří králů, tedy 7. ledna, a vrcholí 21. února tzv. masopustním úterým. Jestliže si nejste jistí, co je masopust, proč se pochovává basa a ženy tančí s medvědem, přečtěte si náš speciální díl ze seriálu Škola vaření.

Kuřata na čaském trhu jsou plná bacilů

Praha - Kuřata prodávaná na tuzemském trhu často obsahují nežádoucí bakterie včetně salmonel, z nichž některé mohou být i zdraví nebezpečné. Zjistil to spotřebitelský časopis dTest, který nechal v laboratoři zkontrolovat 17 kuřat, kuřecích čtvrtek a stehen. Jeden drůbeží výrobek překročil povolené limity pro vybrané druhy salmonel, které nastavila Evropská unie. Státní veterinární správa (SVS) následně informovala, že případ prověří.

Nejíte maso? Dejte si špenát a vitamíny

Vegetariánství je specifický způsob stravování, který vylučuje z jídelníčku konzumaci masa a produktů z něj. Jelikož je však živočišná strava bohatá na mnoho důležitých vitaminů, minerálů a dalších látek, je třeba doplnit je prostřednictvím jiných zdrojů. Poradíme vám, na co dávat pozor, aby vaše tělo nestrádalo.

Kuřata v obchodech obsahují bakterie salmonel

Praha /AKTUALIZOVÁNO/ - Kuřata prodávaná na tuzemském trhu často obsahují nežádoucí bakterie včetně salmonel, z nichž některé mohou být i zdraví nebezpečné. Zjistil to spotřebitelský časopis dTest, který nechal v laboratoři zkontrolovat 17 kuřat, kuřecích čtvrtek a stehen.

O potraviny ze dvora je mezi lidmi zájem, tvrdí farmáři

Žďársko - Nejenom mléko a mléčné výrobky, ale také maso i masné produkty nebo zeleninu nabízí farmáři zájemcům k prodeji takzvaně ze dvora. A zájem o tyto potraviny je stále vyšší, tvrdí Žďárským deníkem oslovení sedláci.

O potraviny ze dvora je mezi lidmi zájem, tvrdí farmáři

Žďársko - Nejenom mléko a mléčné výrobky, ale také maso i masné produkty nebo zeleninu nabízí farmáři zájemcům k prodeji takzvaně ze dvora. A zájem o tyto potraviny je stále vyšší, tvrdí Žďárským deníkem oslovení sedláci.

Šéf rybářů Uhlíř: Nejezdím k vodě kvůli masu

Vyškov /SERIÁL OSOBNOSTI VYŠKOVSKA/ – Po tři funkční období působí v čele vyškovské rybářské organizace. Petr Uhlíř z Vyškova se vydává k vodě hlavně odpočinout a načerpat nové síly. „Nejezdím k vodě kvůli masu,“ tvrdí devětačtyřicetiletý Uhlíř, který se představuje v dalším díle pravidelného seriálu Osobnosti Vyškovska.

Krokodýlí maso je v Singapuru hitem

Singapur - Krokodýlí maso se stalo hitem singapurské kuchyně. Ostych před ním ztratili šéfkuchaři ve vybraných restauracích i hospodyně. Krokodýlí polévka, krokodýlí ajntopf, grilovaný krokodýl - obyvatelé městského státu v jihovýchodní Asii objevili zalíbení v exotickém mase.

Róza Llupi má netradiční recepty ze své rodné země

Nymburk -Popovídali jsme si s Rózou Llupi, Albánkou, která žije v Nymburce dvacet let, o netradičních jídlech, která se vaří v její rodné zemi. Podle paní Rózy jsou nejlepším kořením bylinky, které rostou volně v přírodě

Bez másla i masa se dá chutně uvařit, tvrdí vegan

Brno – Bez masa, vajec nebo mléka se lze chutně najíst. Tvrdí organizátoři letošního prvního brněnského ročníku Veganfestu, který začala včera smutečním průvodem za osmapadesát tisíc usmrcených zvířat v roce 2011, který vyšel z brněnského Kapucínského náměstí.

Veřejným zabijačkám zvoní umíráček

Slovácko - Rozříznutý pašík visící na trojnožce, vůně masa linoucí se z kotlů i vyhrávající muzikanti s trumpetami a heligonkou. Zkrátka vesnická idyla. Tak vloni vypadala zabijačka, kterou pro sebe i ostatní obyvatele vesnice uspořádali zahrádkáři v Dolním Němčí.

Výroba masa loni klesla o 6,2 procenta

Praha – Tuzemská výroba masa se loni meziročně snížila o 6,2 procenta na 505.397 tun v jatečné hmotnosti, nejvýrazněji klesla produkce drůbežího masa. Nákup mléka se meziročně zvýšil o 2,3 procenta na 2,304 miliardy litrů, informoval dnes Český statistický úřad.

Testy nepotvrdily antibiotika v drůbežím z Německa

Praha – Všech sedm vzorků německého drůbežího masa, které v uplynulých dnech prověřila Státní veterinární správa (SVS) na přítomnost zbytků antibiotik, bylo v pořádku. Sdělil to mluvčí SVS Josef Duben.

Změna: Sedláci můžou doma zabít dvouletý skot

Třebíčsko - Od ledna platí novela veterinárního zákona. Ta přináší jednu zásadní novinku ti, kteří doma chovají skot, mohou zdravý dobytek do dvou let věku doma i zabít. Už ho nemusí vozit na jatka jako dosud.

Inspekce zabavila tuny závitků s myším trusem

Praha /FOTOGALERIE/ - Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) dnes zabavila takřka 2,5 tuny rýžových závitků s masem, které objevila v nelegální výrobně v Praze 4. Rýžové závitky byly vyráběny ve sklepě pro nedalekou asijskou tržnici Saparia.

Havlík k narozeninám naservíruje taatarák

Brno, Znojmo – Vůně syrového masa v nejbližší době praští do nosu hokejové Orly. Proč? Znojemský útočník Adam Havlík pohostí spoluhráče při oslavě jedenadvacátých narozenin. „Při takové příležitosti vždycky někdo připraví pro kabinu svačinku. Mám specialitku. Děda je řezník, takže nám vždycky přichystá tatarák. Na něm si pochutnáme,“ směje se jedenadvaceti­letý šutér.

Obecním zabijačkám odzvonilo

Jindřichohradecko - Konec populárním vepřovým hodům učinil veterinární zákon, který nepovoluje veřejnou porážku jatečního dobytka.

Konec obecních zabijaček

Konec populárním vepřovým hodům učinil veterinární zákon, který nepovoluje veřejnou porážku jatečního dobytka.

Česko se musí spoléhat na dovoz potravin

Praha /ROZHOVOR/ – Když praotec Čech vystoupal se svým zástupem na Říp, rozplýval se nad tím, jak je krajina pod ním bohatá na mléko a strdí, tedy na med. Jenomže to bývávalo.

Ukradli sedm prasat a maso vyudili

Vysočina – Těžce uvěřitelná krádež se stala v Řečici na Humpolecku, když čtveřice zlodějů ve věku od 22 do 43 let vnikla do tamní odchovny prasat.

Levhartí kotě Baobao už žere maso a umí budit hrůzu

Plzeň - Vypadá jako roztomilá kočička, velikostí připomíná kokršpaněla, ale je to pěkný divoch. Stačí se k mříži jen přiblížit, kotě se naježí a začne vydávat tak hrozivé mručení, že každý ještě rád couvne.

Psy na Nymbursku otrávil prudký jed karbofuran

Lysá nad labem, Praha - Kontaktní jed karbofuran ve vysoké koncentraci, která může ohrozit zdraví a životy nejen zvířat, ale i lidí. To je výsledek analýzy vzorku masa, jež provedla Krajská veterinární stanice v Praze na popud policistů z Lysé nad Labem na Nymbursku.

Vlastimil Švejda jako první vařil v Táboře čínu

Tábor – V Osudech dobrého vojáka Švejka píše Jaroslav Hašek o vojenském kuchaři Jurajdovi, který uměl vařit tak výbornou svíčkovou a ragú, že jeho jméno volal smrtelně raněný poručík Dufek na bitevním poli.