Když dokvičí čuník a přijde doba ovaru a jitrnic
Příkrý - Redaktor Deníku se zúčastnil tradiční české zabíjačky. Tradici už po dlouhá desetiletí udržuje v podhůří Krkonoš rodina Lánských.
Příkrý - Redaktor Deníku se zúčastnil tradiční české zabíjačky. Tradici už po dlouhá desetiletí udržuje v podhůří Krkonoš rodina Lánských.
Úpice - Další významnou změnou Strategického plánu Leader je zavedení limitu pro jednotlivé uchazeče. V programovacím období jsou to 4 miliony.
Hradec Králové - Spojení gastronomického zážitku s příjemným posezením. To nabízejí restaurace, které chce Hradecký deník svým čtenářům představovat. Restaurace se pochlubí nejen informacemi o své nabídce, fotografiemi interiéru, ale i svým nejzajímavějším receptem nebo nabídkou jídelního lístku.
Příkrý - Redaktor Deníku se zúčastnil tradiční české zabíjačky. Tradici už po dlouhá desetiletí udržuje v podhůří Krkonoš rodina Lánských.
ČR - Dobrá zpráva od tuzemských chovatelů: stavy zvířat rostou
Blanensko – O území s deseti tisíci obyvateli, navíc až za hranicemi Jihomoravského kraje, se mohla v budoucnu rozšířit působnost Místní akční skupiny Partnerství venkova. Novými členy MAS se totiž chtěly stát některé obce z Olomouckého kraje.
Chebsko – Berou vše, na co přijdou – rybářské pruty, mlýnek na maso, whisky nebo třeba peníze.
Svatební hostina na Hané není pro nikoho, kdo drží dietu, nebo je vegetarián. Pokud byste tedy nebyli nevěstou. Ostatní se cpali masem a dopřávali si minimálně devíti chodů. Nechyběly ani vdolky a celou dobu vyhrávala muzika.
Tachov – /V KŮŽI/ Sezóna zabijačkových hodů je tady. V současné době sice studuji žurnalistiku, ale k masu jsem měl vždy blízko.
Uherské Hradiště /AKTUALIZOVÁNO/ - Popeleční středa, která letos připadla na včerejší den, je podobně jako Velký pátek jedním z nejvýznamnějších dnů v životě věřícího člověka. Začíná čtyřicetidenní půst, který skončí až na Velikonoce.
Boskovice - Bouráním vepřového masa v úterý začal třídenní projekt boskovické střední školy PRASÁTKO aneb Projekt Racionální Aktivní Spolupráce Á Tvořivé Kooperace Oborů. Postupně se do něj zapojí studenti všech oborů ve škole. Kuchaři z masa připraví zabíjačkové menu, ekonomové vyčíslí náklady a informatici zase zpracují webovou prezentaci projektu.
Chebsko, Sokolovsko –Například agentura CzechTourism zveřejnila výsledky cyklo a in-line průzkumu v České republice.
Uherský Brod /AKTUALIZOVÁNO/ - Nakupující v českých supermarketech si v taškách domů odnášejí drůbež plnou bakterií. K panice prý ale důvod není, mikroorganismy totiž zabije běžná tepelná úprava masa.
Maastricht - Nizozemským vědcům se podařilo vytvořit v laboratoři masovou vlákninu. Ještě letos údajně hodlají dospět až k syntetickému karbanátku. Očekávají od této technologie šedesátiprocentní úsporu v ekologické zátěži vznikající při tradiční výrobě masa. Informovala o tom stanice BBC.
Sokolovsko – Místní akční skupina Sokolovsko v současné době realizuje projekt zaměřený na vylepšení cykloturistických cest mezi Sokolovskou pánví a Slavkovským lesem a v samotném Slavkovském lese.
Slatina /FOTOGALERIE/ – Travič psů, který rozhazuje otrávenou návnadu v okolí Hazmburku opět uspěl.
Hranice – Profesionální podium, pět velkokapacitních stanů, dvě stanové podlahy, šest jarmarečních stánků, dvacet pivních setů, zvuková aparatura, dataprojektor a dva výčepy. To vše zahrnuje mobilní vybavení, které také v letošním roce mohou využívat organizátoři sportovních a kulturních akcí na Hranicku.
Pelhřimov /SOUTĚŽ/ - Hotel Slávie a Pelhřimovský deník pořádají masopustní soutěž pro nápadité kuchařky a kuchaře.
Brno - Státní zemědělská a potravinářská inspekce provedla mimořádné testy na salmonely v drůbežím mase. Všech 30 vzorků bylo podle kontrol v pořádku, informoval dnes mluvčí inspekce Michal Spáčil.
ČR - Produkce kuřecího masa i vajec soustavně klesá.
Region /ROZHOVOR/– Vzít do ruky kytaru nebo mandolínu a zazpívat publiku nějakou pěknou písničku, nedělá Václavu Plecitému z příbramské kapely Ginevra naprosto žádné potíže.Zajímavější je, když má hudební nástroje vyměnit za nástroje kuchyňské a připravit nějaký pokrm, který by pohladil chuťové pohárky gurmánů.
Masopust je v plném proudu. Čas veselí a hodování začal den po svátku Tří králů, tedy 7. ledna, a vrcholí 21. února tzv. masopustním úterým. Jestliže si nejste jistí, co je masopust, proč se pochovává basa a ženy tančí s medvědem, přečtěte si náš speciální díl ze seriálu Škola vaření.
Praha - Kuřata prodávaná na tuzemském trhu často obsahují nežádoucí bakterie včetně salmonel, z nichž některé mohou být i zdraví nebezpečné. Zjistil to spotřebitelský časopis dTest, který nechal v laboratoři zkontrolovat 17 kuřat, kuřecích čtvrtek a stehen. Jeden drůbeží výrobek překročil povolené limity pro vybrané druhy salmonel, které nastavila Evropská unie. Státní veterinární správa (SVS) následně informovala, že případ prověří.
Vegetariánství je specifický způsob stravování, který vylučuje z jídelníčku konzumaci masa a produktů z něj. Jelikož je však živočišná strava bohatá na mnoho důležitých vitaminů, minerálů a dalších látek, je třeba doplnit je prostřednictvím jiných zdrojů. Poradíme vám, na co dávat pozor, aby vaše tělo nestrádalo.
Praha /AKTUALIZOVÁNO/ - Kuřata prodávaná na tuzemském trhu často obsahují nežádoucí bakterie včetně salmonel, z nichž některé mohou být i zdraví nebezpečné. Zjistil to spotřebitelský časopis dTest, který nechal v laboratoři zkontrolovat 17 kuřat, kuřecích čtvrtek a stehen.
Ústí nad Labem - Šéfkuchař Martin Ječmen: Na Havířských řízečcích je vidět, že jde o typickou domácí kuchyni.
Žďársko - Nejenom mléko a mléčné výrobky, ale také maso i masné produkty nebo zeleninu nabízí farmáři zájemcům k prodeji takzvaně ze dvora. A zájem o tyto potraviny je stále vyšší, tvrdí Žďárským deníkem oslovení sedláci.
Žďársko - Nejenom mléko a mléčné výrobky, ale také maso i masné produkty nebo zeleninu nabízí farmáři zájemcům k prodeji takzvaně ze dvora. A zájem o tyto potraviny je stále vyšší, tvrdí Žďárským deníkem oslovení sedláci.
Vyškov /SERIÁL OSOBNOSTI VYŠKOVSKA/ – Po tři funkční období působí v čele vyškovské rybářské organizace. Petr Uhlíř z Vyškova se vydává k vodě hlavně odpočinout a načerpat nové síly. „Nejezdím k vodě kvůli masu,“ tvrdí devětačtyřicetiletý Uhlíř, který se představuje v dalším díle pravidelného seriálu Osobnosti Vyškovska.
Třebíčsko - Chov prasat na Třebíčsku se stal vzácností. Mezi hrstkou těch, kteří s chovem vepřů vytrvali do současnosti, je Zemědělské družstvo v Polici. Teď váhá, zda s chovem neskončit také.
Třebíčsko - Chov prasat na Třebíčsku se stal vzácností. Mezi hrstkou těch, kteří s chovem vepřů vytrvali do současnosti, je Zemědělské družstvo v Polici. Teď váhá, zda s chovem neskončit také.
Singapur - Krokodýlí maso se stalo hitem singapurské kuchyně. Ostych před ním ztratili šéfkuchaři ve vybraných restauracích i hospodyně. Krokodýlí polévka, krokodýlí ajntopf, grilovaný krokodýl - obyvatelé městského státu v jihovýchodní Asii objevili zalíbení v exotickém mase.
Nymburk -Popovídali jsme si s Rózou Llupi, Albánkou, která žije v Nymburce dvacet let, o netradičních jídlech, která se vaří v její rodné zemi. Podle paní Rózy jsou nejlepším kořením bylinky, které rostou volně v přírodě
Ústí nad Labem - Vladimír Houdek: Kamile Polákové není k receptu na převrácené řízky co vytknout.
Nový Jičín - Dosáhnout na unijní dotace pro menší podnikatelské záměry, to je hlavním důvodem k vytvoření takzvané místní akční skupiny neboli MAS. Hostitelem prvního setkání se stal Nový Jičín.
Brno – Bez masa, vajec nebo mléka se lze chutně najíst. Tvrdí organizátoři letošního prvního brněnského ročníku Veganfestu, který začala včera smutečním průvodem za osmapadesát tisíc usmrcených zvířat v roce 2011, který vyšel z brněnského Kapucínského náměstí.
Královéhradecko - Počet kriminálních činů se loni v kraji oproti roku 2010 snížil. O dva případy méně bylo také vražd. V uplynulém roce policisté objasnili všech pět činů, které byly ve stadiu pokusu.
Královéhradecko - Počet kriminálních činů se loni v kraji oproti roku 2010 snížil. O dva případy méně bylo také vražd. V uplynulém roce policisté objasnili všech pět činů, které byly ve stadiu pokusu.
Slovácko - Rozříznutý pašík visící na trojnožce, vůně masa linoucí se z kotlů i vyhrávající muzikanti s trumpetami a heligonkou. Zkrátka vesnická idyla. Tak vloni vypadala zabijačka, kterou pro sebe i ostatní obyvatele vesnice uspořádali zahrádkáři v Dolním Němčí.
Praha – Tuzemská výroba masa se loni meziročně snížila o 6,2 procenta na 505.397 tun v jatečné hmotnosti, nejvýrazněji klesla produkce drůbežího masa. Nákup mléka se meziročně zvýšil o 2,3 procenta na 2,304 miliardy litrů, informoval dnes Český statistický úřad.
Praha – Všech sedm vzorků německého drůbežího masa, které v uplynulých dnech prověřila Státní veterinární správa (SVS) na přítomnost zbytků antibiotik, bylo v pořádku. Sdělil to mluvčí SVS Josef Duben.
Třebíčsko - Od ledna platí novela veterinárního zákona. Ta přináší jednu zásadní novinku ti, kteří doma chovají skot, mohou zdravý dobytek do dvou let věku doma i zabít. Už ho nemusí vozit na jatka jako dosud.
Ústí nad Labem - Zapít guláš doporučují pivem.
Praha /FOTOGALERIE/ - Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) dnes zabavila takřka 2,5 tuny rýžových závitků s masem, které objevila v nelegální výrobně v Praze 4. Rýžové závitky byly vyráběny ve sklepě pro nedalekou asijskou tržnici Saparia.
Brno, Znojmo – Vůně syrového masa v nejbližší době praští do nosu hokejové Orly. Proč? Znojemský útočník Adam Havlík pohostí spoluhráče při oslavě jedenadvacátých narozenin. „Při takové příležitosti vždycky někdo připraví pro kabinu svačinku. Mám specialitku. Děda je řezník, takže nám vždycky přichystá tatarák. Na něm si pochutnáme,“ směje se jedenadvacetiletý šutér.
Jindřichohradecko - Konec populárním vepřovým hodům učinil veterinární zákon, který nepovoluje veřejnou porážku jatečního dobytka.
Konec populárním vepřovým hodům učinil veterinární zákon, který nepovoluje veřejnou porážku jatečního dobytka.
Praha /ROZHOVOR/ – Když praotec Čech vystoupal se svým zástupem na Říp, rozplýval se nad tím, jak je krajina pod ním bohatá na mléko a strdí, tedy na med. Jenomže to bývávalo.
Vysočina – Těžce uvěřitelná krádež se stala v Řečici na Humpolecku, když čtveřice zlodějů ve věku od 22 do 43 let vnikla do tamní odchovny prasat.
Řečice – Těžce uvěřitelná krádež se stala z pátku na sobotu v Řečici na Humpolecku.