Kreativ

ŠTÍTEK: maso

Útočil na muže sekáčkem na maso

Frýdek-Místek – Kriminalisté z Frýdku-Místku obvinili jednapadesátiletého muže ze spáchání zvlášť závažného zločinu těžkého ublížení na zdraví ve stadiu pokusu. Dotyčný v pokoji hotelového domu ubytovny ve Frýdku-Místku fyzicky napadl svého spolubydlícího.  

Útočil na muže sekáčkem na maso

Frýdek-Místek – Kriminalisté z Frýdku-Místku obvinili jednapadesátiletého muže ze spáchání zvlášť závažného zločinu těžkého ublížení na zdraví ve stadiu pokusu. Dotyčný v pokoji hotelového domu ubytovny ve Frýdku-Místku fyzicky napadl svého spolubydlícího.  

Vepřové v Jihomoravském kraji zdraží. Ale ne tolik jako vajíčka

Jižní Morava /TÉMA/ - Chovatelé vepřů měli osm let na to, aby přestavěli kotce pro březí prasnice. Březí zvířata mají chovat ve skupinách, protože je to pro ně přirozenější. Zhruba třetina zemědělců v Evropské unii přestavbu zatím nestihla. Vepřínům, které do příštího ledna kotce nepřestaví, hrozí zavření. V případě, že bude poptávka po mase vyšší než nabídka, vepřové může příští rok zdražit o deset až dvacet procent.

Vepřové v Jihomoravském kraji zdraží. Ale ne tolik jako vajíčka

Jižní Morava - Chovatelé vepřů měli osm let na to, aby přestavěli kotce pro březí prasnice. Březí zvířata mají chovat ve skupinách, protože je to pro ně přirozenější. Zhruba třetina zemědělců v Evropské unii přestavbu zatím nestihla. Vepřínům, které do příštího ledna kotce nepřestaví, hrozí zavření. V případě, že bude poptávka po mase vyšší než nabídka, vepřové může příští rok zdražit o deset až dvacet procent.

Škola vaření: Sous-vide podpoří křehkost a aroma jídla

Malou revolucí v gastronomii nazývají Francouzi techniku přípravy jídla zvanou sous-vide. Za exotickým označením se skrývá „vaření“ potravin ve vakuovém sáčku ve vodní lázni. To vše při striktně stálé teplotě od 52 °C do 80 °C a více podle druhu pokrmu.

Vepřové, které ještě včera kvičelo seženete na trzích

Liberec -  Jaroslav Vrethaim přijel do Liberce až z dalekých Volduch na Plzeňsku. Spolu s ním přicestoval přívěs firmy Šnajdr plný zabijačkových specialit. Poprvé je představil na Farmářských trzích, které měly ve čtvrtek 5. dubna svoji letošní premiéru u obchodního centra Forum. A lidé si jitrničky a klobásky nemohli vynachválit.

Vepřové, které ještě včera kvičelo? Seženete na trzích!

Liberec -  Jaroslav Vrethaim přijel do Liberce až z dalekých Volduch na Plzeňsku. Spolu s ním přicestoval přívěs firmy Šnajdr plný zabijačkových specialit. Poprvé je představil na Farmářských trzích, které měly ve čtvrtek 5. dubna svoji letošní premiéru u obchodního centra Forum. A lidé si jitrničky a klobásky nemohli vynachválit.

V konzervě s masem našel zákazník cizí předmět

Brno - Řetězec Kaufland dnes oznámil stažení vepřového masa v konzervě značky Viva. Jeden ze zákazníků v konzervě našel cizí předmět. Všichni, kdo si koupili maso se stejným datem spotřeby, ho nyní mohou vrátit na prodejnách Kaufland. Informaci zveřejnila Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI).

Obchody jsou provoněné kořením, oříšky či upečeným chlebem

Náchod/ Rijád - V předchozím úterním vyprávění jsem započala téma gurmánské, kterým je stravování v Saúdské Arábii. Mezi další tradiční pokrmy patří takzvaná kapsa. Jedná se o kuřecí maso s rýží, které je připraveno speciálním způsobem. Praží se na olivovém oleji a přidává se do něho kardamom a hřebíček. Jídlo je dost mastné, ale jednou se ochutnat musí.

Farmářské trhy nabídly i pomlázky

Plzeň – Dva muži stojí před stánkem nabízejícím zvěřinu. Jeden ochutnává kolečko klobásy. „Je v tom namíchané maso z jelena s vepřovým, aby to nebylo tak suché,“ vysvětluje mu prodejce. Muž se uznale zatváří: „Tak jelena jsem ještě neměl.“

Na dorty si mne neužije. Ale maso? To je moje!

Jablonec n. N. - Hlasujte pro svou finalistku. Její číslo je 07. Soutěž regionálních Deníků Česko vítá jaro jde do finiše! Severní Čechy bude spolu s herečkou Veronikou Žilkovou reprezentovat Laďka Staffen z Jablonce nad Nisou.

Rýžový nákyp pro 600 lidí se prostě nedá

Praha /ROZHOVOR/ - Executive chef restaurantu Staré časy František Šnitr vyprávěl redaktorce Pražského deníku poněkud bláznivé historky z kuchařské branže. A také zážitky z vojny.

Vybírali jste nejlepší jarní recept

V minulých dnech jste se rozhodovali mezi devíti recepty, které jako nejlepší z vámi zaslaných vybral Radek Jakubec, odborný lektor školy vaření Chefparade. Který z receptů měl u vás nakonec největší úspěch, to se dozvíte 5. dubna v příloze regionálního Deníku nazvané Deník plný vaření. 

Potraviny podražily, lidé ze Zlínska si zoufají

Zlín - S Novým rokem mělo přijít do supermarketů další zdražování. I přesto, že vláda slibovala zdražení potravin o 1,7 %, realita je podle oslovených občanů zlínského regionu jiná.

V Lidlu se prodávaly klobásy se zbytky kostí

Praha - Dva druhy klobás, které byly vyrobeny v Polsku a byly prodávány pod privátní značkou v obchodním řetězci Lidl, měly jiné složení, než uváděl výrobce na etiketě. Uvedla to dnes Státní veterinární správa (SVS). 

Kuchař zkoušel maso v mitrovském dvoře

Bystřicko - Televizní šéfkuchař, jeden z protagonistů úspěšného seriálu České televize Kuchařská pohotovost Jiří Král, se rozjel na Vysočinu, aby si osobně vyzkoušel kvalitu masa z Mitrovského dvora na Bystřicku. 

Nejíst maso nemusí být nuda, ujet jde i na rýži

Bezmasá kuchyně je v západní gastronomii na vzestupu, za což z části jistě můžou ideové námitky, které lze vznést proti konzumaci masa. K tomu, abychom si mohli vychutnat klenoty vegetariánské kuchyně, však rozhodně nemusíme být vegetariány z přesvědčení.

Mrákovští porazí i dvacet prasat za den

Mrákov – Abychom si mohli  denně pochutnávat na voňavých klobáskách, špekáčcích, prdelačce a jiných masových dobrotách, mají řezník Pavel Šrámek a jeho dva pomocníci Jiří Vogeltanz a Jan Kolbaský ze Zemědělského a obchodního družstva Mrákov plné ruce práce.

Konicko se k Partnerství venkova nepřipojí

Blanensko – O území s deseti tisíci obyvateli, navíc až za hranicemi Jihomoravského kraje, se mohla v budoucnu rozšířit působnost Místní akční skupiny Partnerství venkova. Novými členy MAS se totiž chtěly stát některé obce z Olomouckého kraje.