Praha – K sobotnímu obědu kachna, k nedělnímu králík nebo kuře a každý den k snídani čerstvá domácí vajíčka. To už dávno neplatí. Češi pověsili chovatelství na hřebík a raději si potraviny, které si dříve obstarávali sami, kupují v obchodech.
Frýdek-Místek – Kriminalisté z Frýdku-Místku obvinili jednapadesátiletého muže ze spáchání zvlášť závažného zločinu těžkého ublížení na zdraví ve stadiu pokusu. Dotyčný v pokoji hotelového domu ubytovny ve Frýdku-Místku fyzicky napadl svého spolubydlícího.
Frýdek-Místek – Kriminalisté z Frýdku-Místku obvinili jednapadesátiletého muže ze spáchání zvlášť závažného zločinu těžkého ublížení na zdraví ve stadiu pokusu. Dotyčný v pokoji hotelového domu ubytovny ve Frýdku-Místku fyzicky napadl svého spolubydlícího.
Liberecký kraj - Jediný, komu tento článek udělá radost, budou patrně vegetariáni. Zdražuje totiž maso. Dlouhodobý průzkum Českého statistického úřadu potvrdil smutný trend, že v Libereckém kraji je z celé ČR nejdražší vepřové a hovězí.
Jižní Morava /TÉMA/ - Chovatelé vepřů měli osm let na to, aby přestavěli kotce pro březí prasnice. Březí zvířata mají chovat ve skupinách, protože je to pro ně přirozenější. Zhruba třetina zemědělců v Evropské unii přestavbu zatím nestihla. Vepřínům, které do příštího ledna kotce nepřestaví, hrozí zavření. V případě, že bude poptávka po mase vyšší než nabídka, vepřové může příští rok zdražit o deset až dvacet procent.
Jižní Morava - Chovatelé vepřů měli osm let na to, aby přestavěli kotce pro březí prasnice. Březí zvířata mají chovat ve skupinách, protože je to pro ně přirozenější. Zhruba třetina zemědělců v Evropské unii přestavbu zatím nestihla. Vepřínům, které do příštího ledna kotce nepřestaví, hrozí zavření. V případě, že bude poptávka po mase vyšší než nabídka, vepřové může příští rok zdražit o deset až dvacet procent.
Malou revolucí v gastronomii nazývají Francouzi techniku přípravy jídla zvanou sous-vide. Za exotickým označením se skrývá „vaření“ potravin ve vakuovém sáčku ve vodní lázni. To vše při striktně stálé teplotě od 52 °C do 80 °C a více podle druhu pokrmu.
Liberec - Jaroslav Vrethaim přijel do Liberce až z dalekých Volduch na Plzeňsku. Spolu s ním přicestoval přívěs firmy Šnajdr plný zabijačkových specialit. Poprvé je představil na Farmářských trzích, které měly ve čtvrtek 5. dubna svoji letošní premiéru u obchodního centra Forum. A lidé si jitrničky a klobásky nemohli vynachválit.
Liberec - Jaroslav Vrethaim přijel do Liberce až z dalekých Volduch na Plzeňsku. Spolu s ním přicestoval přívěs firmy Šnajdr plný zabijačkových specialit. Poprvé je představil na Farmářských trzích, které měly ve čtvrtek 5. dubna svoji letošní premiéru u obchodního centra Forum. A lidé si jitrničky a klobásky nemohli vynachválit.
Brno - Řetězec Kaufland dnes oznámil stažení vepřového masa v konzervě značky Viva. Jeden ze zákazníků v konzervě našel cizí předmět. Všichni, kdo si koupili maso se stejným datem spotřeby, ho nyní mohou vrátit na prodejnách Kaufland. Informaci zveřejnila Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI).
Praha, Jihlava – Státní veterinární správa (SVS) v uplynulém týdnu vrátila zpět výrobci více než 20 tun kuřecího strojně odděleného masa z Německa, určeného do výroby.
Náchod/ Rijád - V předchozím úterním vyprávění jsem započala téma gurmánské, kterým je stravování v Saúdské Arábii. Mezi další tradiční pokrmy patří takzvaná kapsa. Jedná se o kuřecí maso s rýží, které je připraveno speciálním způsobem. Praží se na olivovém oleji a přidává se do něho kardamom a hřebíček. Jídlo je dost mastné, ale jednou se ochutnat musí.
Praha - Státní veterinární správa (SVS) v uplynulém týdnu vrátila zpět výrobci více než 20 tun kuřecího strojně odděleného masa z Německa určeného do výroby.
Plzeň – Dva muži stojí před stánkem nabízejícím zvěřinu. Jeden ochutnává kolečko klobásy. „Je v tom namíchané maso z jelena s vepřovým, aby to nebylo tak suché,“ vysvětluje mu prodejce. Muž se uznale zatváří: „Tak jelena jsem ještě neměl.“
Mladá Boleslav /FOTOGALERIE/ - Vařit v cizí kuchyni, navíc pod dohledem kuchařského profíka a za ustavičné pozornosti fotografů a jejich aparátů, to je přece jenom něco jiného, než připravit doma nedělní oběd. Na vlastní kůži si to vyzkoušela Venuše Kubáčová.
Milevsko - S téměř patnácti kilogramy masa se zloděj nechtěl tahat sám, tak ukradl ze dvora rekreačního objektu ještě stavební kolečko, do kterého si maso naložil.
Jablonec n. N. - Hlasujte pro svou finalistku. Její číslo je 07. Soutěž regionálních Deníků Česko vítá jaro jde do finiše! Severní Čechy bude spolu s herečkou Veronikou Žilkovou reprezentovat Laďka Staffen z Jablonce nad Nisou.
Milevsko - S téměř patnácti kilogramy masa se zloděj nechtěl tahat sám, tak ukradl ze dvora rekreačního objektu ještě stavební kolečko, do kterého si maso naložil.
Rosice - „Technická sůl v mase, přelepená data spotřeby. Česká zabijačka není z Česka, ale z Německa. Separáty v mase.“ Stále častěji se v novinách objevují tyto a podobné titulky.
Rosice - „Technická sůl v mase, přelepená data spotřeby. Česká zabijačka není z Česka, ale z Německa. Separáty v mase.“ Stále častěji se v novinách objevují tyto a podobné titulky.
Praha /ROZHOVOR/ - Executive chef restaurantu Staré časy František Šnitr vyprávěl redaktorce Pražského deníku poněkud bláznivé historky z kuchařské branže. A také zážitky z vojny.
V minulých dnech jste se rozhodovali mezi devíti recepty, které jako nejlepší z vámi zaslaných vybral Radek Jakubec, odborný lektor školy vaření Chefparade. Který z receptů měl u vás nakonec největší úspěch, to se dozvíte 5. dubna v příloze regionálního Deníku nazvané Deník plný vaření.
Zlín - S Novým rokem mělo přijít do supermarketů další zdražování. I přesto, že vláda slibovala zdražení potravin o 1,7 %, realita je podle oslovených občanů zlínského regionu jiná.
Praha - Dva druhy klobás, které byly vyrobeny v Polsku a byly prodávány pod privátní značkou v obchodním řetězci Lidl, měly jiné složení, než uváděl výrobce na etiketě. Uvedla to dnes Státní veterinární správa (SVS).
Bystřicko - Televizní šéfkuchař, jeden z protagonistů úspěšného seriálu České televize Kuchařská pohotovost Jiří Král, se rozjel na Vysočinu, aby si osobně vyzkoušel kvalitu masa z Mitrovského dvora na Bystřicku.
Bezmasá kuchyně je v západní gastronomii na vzestupu, za což z části jistě můžou ideové námitky, které lze vznést proti konzumaci masa. K tomu, abychom si mohli vychutnat klenoty vegetariánské kuchyně, však rozhodně nemusíme být vegetariány z přesvědčení.
ČR - Není tomu tak dávno, co se majitelé tuzemských restaurací a hotelů pyšnili tím, že v nabídce hovězího mají především maso z ciziny, nejčastěji z Uruguaye nebo Argentiny. Leč časy se mění.
Mrákov – Abychom si mohli denně pochutnávat na voňavých klobáskách, špekáčcích, prdelačce a jiných masových dobrotách, mají řezník Pavel Šrámek a jeho dva pomocníci Jiří Vogeltanz a Jan Kolbaský ze Zemědělského a obchodního družstva Mrákov plné ruce práce.
Kdyně – Řezník Arnošt Dvořák z Bělé nad Radbuzou nemá strach z úbytku zákazníků. Svůj obchod ve Kdyni vede podle zaběhnutých zvyků, což znamená prodej kvalitního masa a uzenin od českých výrobců.
Karviná - Popeleční středu a začátek Velikonoc od sebe dělí čtyřicetidenní období půstu. Dle tradic se v této době lidé zříkají potravy, konají dobré skutky a připravují se na největší křesťanské svátky roku.
Karviná - Popeleční středu a začátek Velikonoc od sebe dělí čtyřicetidenní období půstu. Dle tradic se v této době lidé zříkají potravy, konají dobré skutky a připravují se na největší křesťanské svátky roku.
Blanensko – O území s deseti tisíci obyvateli, navíc až za hranicemi Jihomoravského kraje, se mohla v budoucnu rozšířit působnost Místní akční skupiny Partnerství venkova. Novými členy MAS se totiž chtěly stát některé obce z Olomouckého kraje.