Kreativ

ŠTÍTEK: maso

Nejíst maso nemusí být nuda, ujet jde i na rýži

Bezmasá kuchyně je v západní gastronomii na vzestupu, za což z části jistě můžou ideové námitky, které lze vznést proti konzumaci masa. K tomu, abychom si mohli vychutnat klenoty vegetariánské kuchyně, však rozhodně nemusíme být vegetariány z přesvědčení.

Mrákovští porazí i dvacet prasat za den

Mrákov – Abychom si mohli  denně pochutnávat na voňavých klobáskách, špekáčcích, prdelačce a jiných masových dobrotách, mají řezník Pavel Šrámek a jeho dva pomocníci Jiří Vogeltanz a Jan Kolbaský ze Zemědělského a obchodního družstva Mrákov plné ruce práce.

Konicko se k Partnerství venkova nepřipojí

Blanensko – O území s deseti tisíci obyvateli, navíc až za hranicemi Jihomoravského kraje, se mohla v budoucnu rozšířit působnost Místní akční skupiny Partnerství venkova. Novými členy MAS se totiž chtěly stát některé obce z Olomouckého kraje.

Pětina masných výrobků obsahuje separát

Praha - Strojně oddělené maso obsahuje necelá pětina masných výrobků, které jsou k dostání na tuzemském trhu. Řekl to výkonný ředitel Českého svazu zpracovatelů masa Jan Katina, podle kterého podíl masných výrobků s takzvaným separátem v posledních letech mírně klesá.

Malé promyky už mlsají maso

Plzeň – Promyky červené by si člověk téměř spletl s kunou. S ní ale nemají společného vůbec nic, vzdáleně příbuzné jsou kočkám a hyenám. 

Žadatelé budou hájit svůj projekt

Úpice - Další významnou změnou Strategického plánu Leader je zavedení limitu pro jednotlivé uchazeče. V programovacím období jsou to 4 miliony.

V hradecké Potrefené Huse si určitě vyberete

Hradec Králové - Spojení gastronomického zážitku s příjemným posezením. To nabízejí restaurace, které chce Hradecký deník svým čtenářům představovat. Restaurace se pochlubí nejen informacemi o své nabídce, fotografiemi interiéru, ale i svým nejzajímavějším receptem nebo nabídkou jídelního lístku.

Konicko se k Partnerství venkova nepřipojí

Blanensko – O území s deseti tisíci obyvateli, navíc až za hranicemi Jihomoravského kraje, se mohla v budoucnu rozšířit působnost Místní akční skupiny Partnerství venkova. Novými členy MAS se totiž chtěly stát některé obce z Olomouckého kraje.

Hanácká svatba: zkuste uzené se švestkovou

Svatební hostina na Hané není pro nikoho, kdo drží dietu, nebo je vegetarián. Pokud byste tedy nebyli nevěstou. Ostatní se cpali masem a dopřávali si minimálně devíti chodů. Nechyběly ani vdolky a celou dobu vyhrávala muzika.

Prodavačem voňavých klobás

Tachov – /V KŮŽI/ Sezóna zabijačkových hodů je tady. V současné době sice studuji žurnalistiku, ale k masu jsem měl vždy blízko.

Začíná půst, zapomeňte na maso, alkohol a veselí

Uherské Hradiště /AKTUALIZOVÁNO/ - Popeleční středa, která letos připadla na včerejší den, je podobně jako Velký pátek jedním z nejvýznamnějších dnů v životě věřícího člověka. Začíná čtyřicetidenní půst, který skončí až na Velikonoce.

OBRAZEM: Prasátko odstartovalo bouráním masa

Boskovice - Bouráním vepřového masa v úterý začal třídenní projekt boskovické střední školy PRASÁTKO aneb Projekt Racionální Aktivní Spolupráce Á Tvořivé Kooperace Oborů. Postupně se do něj zapojí studenti všech oborů ve škole. Kuchaři z masa připraví zabíjačkové menu, ekonomové vyčíslí náklady a informatici zase zpracují webovou prezentaci projektu.

Brodské kuře mělo salmonelu

Uherský Brod /AKTUALIZOVÁNO/ - Nakupující v českých supermarketech si v taškách domů odnášejí drůbež plnou bakterií. K panice prý ale důvod není, mikroorganismy totiž zabije běžná tepelná úprava masa.

Nizozemci vyrobili umělou masovou vlákninu

Maastricht - Nizozemským vědcům se podařilo vytvořit v laboratoři masovou vlákninu. Ještě letos údajně hodlají dospět až k syntetickému karbanátku. Očekávají od této technologie šedesátiprocentní úsporu v ekologické zátěži vznikající při tradiční výrobě masa. Informovala o tom stanice BBC.

Cyklisté mají možnost přispět ke zlepšení tras

Sokolovsko – Místní akční skupina Sokolovsko v současné době realizuje projekt zaměřený na vylepšení cykloturistických cest mezi Sokolovskou pánví a Slavkovským lesem a v samotném Slavkovském lese.

MAS půjčuje stany a podia, zájem o ně roste

Hranice – Profesionální podium, pět velkokapacitních stanů, dvě stanové podlahy, šest jarmarečních stánků, dvacet pivních setů, zvuková aparatura, dataprojektor a dva výčepy. To vše zahrnuje mobilní vybavení, které také v letošním roce mohou využívat organizátoři sportovních a kulturních akcí na Hranicku.

Testy popřely výskyt salmonel v drůbežím mase

Brno - Státní zemědělská a potravinářská inspekce provedla mimořádné testy na salmonely v drůbežím mase. Všech 30 vzorků bylo podle kontrol v pořádku, informoval dnes mluvčí inspekce Michal Spáčil.

Václav Plecitý: Můj favorit bude vždy smažák

Region /ROZHOVOR/– Vzít do ruky kytaru nebo mandolínu a zazpívat publiku nějakou pěknou písničku, nedělá Václavu Plecitému z příbramské kapely Ginevra naprosto žádné potíže.Zajímavější je, když má hudební nástroje vyměnit za nástroje kuchyňské a připravit nějaký pokrm, který by pohladil chuťové pohárky gurmánů.

Příprava na půst: tučné maso. Zde jsou recepty

Masopust je v plném proudu. Čas veselí a hodování začal den po svátku Tří králů, tedy 7. ledna, a vrcholí 21. února tzv. masopustním úterým. Jestliže si nejste jistí, co je masopust, proč se pochovává basa a ženy tančí s medvědem, přečtěte si náš speciální díl ze seriálu Škola vaření.

Kuřata na čaském trhu jsou plná bacilů

Praha - Kuřata prodávaná na tuzemském trhu často obsahují nežádoucí bakterie včetně salmonel, z nichž některé mohou být i zdraví nebezpečné. Zjistil to spotřebitelský časopis dTest, který nechal v laboratoři zkontrolovat 17 kuřat, kuřecích čtvrtek a stehen. Jeden drůbeží výrobek překročil povolené limity pro vybrané druhy salmonel, které nastavila Evropská unie. Státní veterinární správa (SVS) následně informovala, že případ prověří.

Nejíte maso? Dejte si špenát a vitamíny

Vegetariánství je specifický způsob stravování, který vylučuje z jídelníčku konzumaci masa a produktů z něj. Jelikož je však živočišná strava bohatá na mnoho důležitých vitaminů, minerálů a dalších látek, je třeba doplnit je prostřednictvím jiných zdrojů. Poradíme vám, na co dávat pozor, aby vaše tělo nestrádalo.

Kuřata v obchodech obsahují bakterie salmonel

Praha /AKTUALIZOVÁNO/ - Kuřata prodávaná na tuzemském trhu často obsahují nežádoucí bakterie včetně salmonel, z nichž některé mohou být i zdraví nebezpečné. Zjistil to spotřebitelský časopis dTest, který nechal v laboratoři zkontrolovat 17 kuřat, kuřecích čtvrtek a stehen.

O potraviny ze dvora je mezi lidmi zájem, tvrdí farmáři

Žďársko - Nejenom mléko a mléčné výrobky, ale také maso i masné produkty nebo zeleninu nabízí farmáři zájemcům k prodeji takzvaně ze dvora. A zájem o tyto potraviny je stále vyšší, tvrdí Žďárským deníkem oslovení sedláci.

O potraviny ze dvora je mezi lidmi zájem, tvrdí farmáři

Žďársko - Nejenom mléko a mléčné výrobky, ale také maso i masné produkty nebo zeleninu nabízí farmáři zájemcům k prodeji takzvaně ze dvora. A zájem o tyto potraviny je stále vyšší, tvrdí Žďárským deníkem oslovení sedláci.

Šéf rybářů Uhlíř: Nejezdím k vodě kvůli masu

Vyškov /SERIÁL OSOBNOSTI VYŠKOVSKA/ – Po tři funkční období působí v čele vyškovské rybářské organizace. Petr Uhlíř z Vyškova se vydává k vodě hlavně odpočinout a načerpat nové síly. „Nejezdím k vodě kvůli masu,“ tvrdí devětačtyřicetiletý Uhlíř, který se představuje v dalším díle pravidelného seriálu Osobnosti Vyškovska.

Krokodýlí maso je v Singapuru hitem

Singapur - Krokodýlí maso se stalo hitem singapurské kuchyně. Ostych před ním ztratili šéfkuchaři ve vybraných restauracích i hospodyně. Krokodýlí polévka, krokodýlí ajntopf, grilovaný krokodýl - obyvatelé městského státu v jihovýchodní Asii objevili zalíbení v exotickém mase.