![](https://g.denik.cz/1/a4/cesko-vita-jaro-logo_prazena-list-l.jpg)
Velikonoční nádivka ze tří druhů masa
recept zaslala Miluše Andrlová, Choceň
recept zaslala Miluše Andrlová, Choceň
recept zaslala Jiřina Kubáčová, Mladá Boleslav
recept zaslala Lenka Zelenková, Jedomělice
Bezmasá kuchyně je v západní gastronomii na vzestupu, za což z části jistě můžou ideové námitky, které lze vznést proti konzumaci masa. K tomu, abychom si mohli vychutnat klenoty vegetariánské kuchyně, však rozhodně nemusíme být vegetariány z přesvědčení.
ČR - Není tomu tak dávno, co se majitelé tuzemských restaurací a hotelů pyšnili tím, že v nabídce hovězího mají především maso z ciziny, nejčastěji z Uruguaye nebo Argentiny. Leč časy se mění.
recept zaslala Laďka Staffen, Jablonec nad Nisou
Mrákov – Abychom si mohli denně pochutnávat na voňavých klobáskách, špekáčcích, prdelačce a jiných masových dobrotách, mají řezník Pavel Šrámek a jeho dva pomocníci Jiří Vogeltanz a Jan Kolbaský ze Zemědělského a obchodního družstva Mrákov plné ruce práce.
Žižkov - Muž si objednal maso z krkovice. Uvízlo mu na hlasivkách. Pozdní večeři nepřežil.
Kdyně – Řezník Arnošt Dvořák z Bělé nad Radbuzou nemá strach z úbytku zákazníků. Svůj obchod ve Kdyni vede podle zaběhnutých zvyků, což znamená prodej kvalitního masa a uzenin od českých výrobců.
Karviná - Popeleční středu a začátek Velikonoc od sebe dělí čtyřicetidenní období půstu. Dle tradic se v této době lidé zříkají potravy, konají dobré skutky a připravují se na největší křesťanské svátky roku.
Karviná - Popeleční středu a začátek Velikonoc od sebe dělí čtyřicetidenní období půstu. Dle tradic se v této době lidé zříkají potravy, konají dobré skutky a připravují se na největší křesťanské svátky roku.
Blanensko – O území s deseti tisíci obyvateli, navíc až za hranicemi Jihomoravského kraje, se mohla v budoucnu rozšířit působnost Místní akční skupiny Partnerství venkova. Novými členy MAS se totiž chtěly stát některé obce z Olomouckého kraje.
Příkrý - Redaktor Deníku se zúčastnil tradiční české zabíjačky. Tradici už po dlouhá desetiletí udržuje v podhůří Krkonoš rodina Lánských.
Praha - Strojně oddělené maso obsahuje necelá pětina masných výrobků, které jsou k dostání na tuzemském trhu. Řekl to výkonný ředitel Českého svazu zpracovatelů masa Jan Katina, podle kterého podíl masných výrobků s takzvaným separátem v posledních letech mírně klesá.
Ústí nad Labem - Zákazníci byli zprvu překvapení, co jim obsluha přinesla. Po ochutnání ovšem nelitovali, že si objednali menu Ústeckého deníku.
Žďár nad Sázavou - Zatraktivnění regionu pro turisty a rozvoj venkova na Žďársku za pomoci evropských dotací. To je hlavním cílem právě vznikající nové místní akční skupiny (MAS) Santiniho Žďársko.
Plzeň – Promyky červené by si člověk téměř spletl s kunou. S ní ale nemají společného vůbec nic, vzdáleně příbuzné jsou kočkám a hyenám.
Recept zaslal Pavel Míček, Ostrava
Příkrý - Redaktor Deníku se zúčastnil tradiční české zabíjačky. Tradici už po dlouhá desetiletí udržuje v podhůří Krkonoš rodina Lánských.
Úpice - Další významnou změnou Strategického plánu Leader je zavedení limitu pro jednotlivé uchazeče. V programovacím období jsou to 4 miliony.
Hradec Králové - Spojení gastronomického zážitku s příjemným posezením. To nabízejí restaurace, které chce Hradecký deník svým čtenářům představovat. Restaurace se pochlubí nejen informacemi o své nabídce, fotografiemi interiéru, ale i svým nejzajímavějším receptem nebo nabídkou jídelního lístku.
Příkrý - Redaktor Deníku se zúčastnil tradiční české zabíjačky. Tradici už po dlouhá desetiletí udržuje v podhůří Krkonoš rodina Lánských.
ČR - Dobrá zpráva od tuzemských chovatelů: stavy zvířat rostou
Blanensko – O území s deseti tisíci obyvateli, navíc až za hranicemi Jihomoravského kraje, se mohla v budoucnu rozšířit působnost Místní akční skupiny Partnerství venkova. Novými členy MAS se totiž chtěly stát některé obce z Olomouckého kraje.
Chebsko – Berou vše, na co přijdou – rybářské pruty, mlýnek na maso, whisky nebo třeba peníze.
Svatební hostina na Hané není pro nikoho, kdo drží dietu, nebo je vegetarián. Pokud byste tedy nebyli nevěstou. Ostatní se cpali masem a dopřávali si minimálně devíti chodů. Nechyběly ani vdolky a celou dobu vyhrávala muzika.
Tachov – /V KŮŽI/ Sezóna zabijačkových hodů je tady. V současné době sice studuji žurnalistiku, ale k masu jsem měl vždy blízko.
Uherské Hradiště /AKTUALIZOVÁNO/ - Popeleční středa, která letos připadla na včerejší den, je podobně jako Velký pátek jedním z nejvýznamnějších dnů v životě věřícího člověka. Začíná čtyřicetidenní půst, který skončí až na Velikonoce.
Boskovice - Bouráním vepřového masa v úterý začal třídenní projekt boskovické střední školy PRASÁTKO aneb Projekt Racionální Aktivní Spolupráce Á Tvořivé Kooperace Oborů. Postupně se do něj zapojí studenti všech oborů ve škole. Kuchaři z masa připraví zabíjačkové menu, ekonomové vyčíslí náklady a informatici zase zpracují webovou prezentaci projektu.
Chebsko, Sokolovsko –Například agentura CzechTourism zveřejnila výsledky cyklo a in-line průzkumu v České republice.
Uherský Brod /AKTUALIZOVÁNO/ - Nakupující v českých supermarketech si v taškách domů odnášejí drůbež plnou bakterií. K panice prý ale důvod není, mikroorganismy totiž zabije běžná tepelná úprava masa.
Maastricht - Nizozemským vědcům se podařilo vytvořit v laboratoři masovou vlákninu. Ještě letos údajně hodlají dospět až k syntetickému karbanátku. Očekávají od této technologie šedesátiprocentní úsporu v ekologické zátěži vznikající při tradiční výrobě masa. Informovala o tom stanice BBC.
Sokolovsko – Místní akční skupina Sokolovsko v současné době realizuje projekt zaměřený na vylepšení cykloturistických cest mezi Sokolovskou pánví a Slavkovským lesem a v samotném Slavkovském lese.
Slatina /FOTOGALERIE/ – Travič psů, který rozhazuje otrávenou návnadu v okolí Hazmburku opět uspěl.
Hranice – Profesionální podium, pět velkokapacitních stanů, dvě stanové podlahy, šest jarmarečních stánků, dvacet pivních setů, zvuková aparatura, dataprojektor a dva výčepy. To vše zahrnuje mobilní vybavení, které také v letošním roce mohou využívat organizátoři sportovních a kulturních akcí na Hranicku.
Pelhřimov /SOUTĚŽ/ - Hotel Slávie a Pelhřimovský deník pořádají masopustní soutěž pro nápadité kuchařky a kuchaře.
Brno - Státní zemědělská a potravinářská inspekce provedla mimořádné testy na salmonely v drůbežím mase. Všech 30 vzorků bylo podle kontrol v pořádku, informoval dnes mluvčí inspekce Michal Spáčil.
ČR - Produkce kuřecího masa i vajec soustavně klesá.
Region /ROZHOVOR/– Vzít do ruky kytaru nebo mandolínu a zazpívat publiku nějakou pěknou písničku, nedělá Václavu Plecitému z příbramské kapely Ginevra naprosto žádné potíže.Zajímavější je, když má hudební nástroje vyměnit za nástroje kuchyňské a připravit nějaký pokrm, který by pohladil chuťové pohárky gurmánů.
Masopust je v plném proudu. Čas veselí a hodování začal den po svátku Tří králů, tedy 7. ledna, a vrcholí 21. února tzv. masopustním úterým. Jestliže si nejste jistí, co je masopust, proč se pochovává basa a ženy tančí s medvědem, přečtěte si náš speciální díl ze seriálu Škola vaření.
Praha - Kuřata prodávaná na tuzemském trhu často obsahují nežádoucí bakterie včetně salmonel, z nichž některé mohou být i zdraví nebezpečné. Zjistil to spotřebitelský časopis dTest, který nechal v laboratoři zkontrolovat 17 kuřat, kuřecích čtvrtek a stehen. Jeden drůbeží výrobek překročil povolené limity pro vybrané druhy salmonel, které nastavila Evropská unie. Státní veterinární správa (SVS) následně informovala, že případ prověří.
Vegetariánství je specifický způsob stravování, který vylučuje z jídelníčku konzumaci masa a produktů z něj. Jelikož je však živočišná strava bohatá na mnoho důležitých vitaminů, minerálů a dalších látek, je třeba doplnit je prostřednictvím jiných zdrojů. Poradíme vám, na co dávat pozor, aby vaše tělo nestrádalo.
Praha /AKTUALIZOVÁNO/ - Kuřata prodávaná na tuzemském trhu často obsahují nežádoucí bakterie včetně salmonel, z nichž některé mohou být i zdraví nebezpečné. Zjistil to spotřebitelský časopis dTest, který nechal v laboratoři zkontrolovat 17 kuřat, kuřecích čtvrtek a stehen.
Ústí nad Labem - Šéfkuchař Martin Ječmen: Na Havířských řízečcích je vidět, že jde o typickou domácí kuchyni.
Žďársko - Nejenom mléko a mléčné výrobky, ale také maso i masné produkty nebo zeleninu nabízí farmáři zájemcům k prodeji takzvaně ze dvora. A zájem o tyto potraviny je stále vyšší, tvrdí Žďárským deníkem oslovení sedláci.
Žďársko - Nejenom mléko a mléčné výrobky, ale také maso i masné produkty nebo zeleninu nabízí farmáři zájemcům k prodeji takzvaně ze dvora. A zájem o tyto potraviny je stále vyšší, tvrdí Žďárským deníkem oslovení sedláci.
Vyškov /SERIÁL OSOBNOSTI VYŠKOVSKA/ – Po tři funkční období působí v čele vyškovské rybářské organizace. Petr Uhlíř z Vyškova se vydává k vodě hlavně odpočinout a načerpat nové síly. „Nejezdím k vodě kvůli masu,“ tvrdí devětačtyřicetiletý Uhlíř, který se představuje v dalším díle pravidelného seriálu Osobnosti Vyškovska.
Třebíčsko - Chov prasat na Třebíčsku se stal vzácností. Mezi hrstkou těch, kteří s chovem vepřů vytrvali do současnosti, je Zemědělské družstvo v Polici. Teď váhá, zda s chovem neskončit také.
Třebíčsko - Chov prasat na Třebíčsku se stal vzácností. Mezi hrstkou těch, kteří s chovem vepřů vytrvali do současnosti, je Zemědělské družstvo v Polici. Teď váhá, zda s chovem neskončit také.
Singapur - Krokodýlí maso se stalo hitem singapurské kuchyně. Ostych před ním ztratili šéfkuchaři ve vybraných restauracích i hospodyně. Krokodýlí polévka, krokodýlí ajntopf, grilovaný krokodýl - obyvatelé městského státu v jihovýchodní Asii objevili zalíbení v exotickém mase.