Ústí nad Labem - Pořádně vyfiletovat rybu, aby v mase nezůstaly kostičky. Udělat z česneku a sójové omáčky marinádu. Nezapomenout nasekat na drobno petrželovou nať na ozdobení. V restauraci Sport Pub Zlatopramen se jako každý čtvrtek vařilo podle čtenářů Ústeckého deníku.
Bochoř – Dva zemědělci z obce Bochoře obdrží finance na své projekty z evropského dotačního programu rozvoje venkova Leader. Rozhodla o tom komise Místní akční skupiny (MAS) Moštěnka po veřejných prezentacích, které se odehrály v pátek v Kostelci u Holešova.
Bratislava - Obarvené vepřové maso, které Maďaři vydávali za hovězí, se po Švédsku dostalo také na Slovensko. Veterináři podle portálu Sme.sk prozatím nevědí, kolik obarveného masa na Slovensku je a zda se dostalo do prodeje. Podle českých úřadu se falšované maso do Česka nedostalo.Podvod vyšel najevo zhruba před týdnem ve Švédsku. Dodávky masa si zde nechali prověřit dovozci, kterým se nezdála barva.
Kyjovice /FOTOGALERIE, VIDEO/ - Plán na vyuzení pár kusů masa se draze nevyplatil majitelům jednoho z rodinných domků v Kyjovicích. Mohlo to však dopadnout ještě hůře. Větším škodám na majetku zabránil jen včasný zásah hasičů.
Mikulov – Do Mikulova se sjely týmy kuchařů. Aby se zúčastnily pátého ročníku Pálavského Gulášfestu. Za nejlépe uvařený guláš si vedle pochvaly návštěvníků vyslouží i cenu.
Benešovsko - Okurky, houby, třešně, švestky, strouhaná jablka, ale i maso, polévky a dokonce kosti se v dobách před sametovou revolucí zavařovaly naprosto běžně. Důvod byl jednoduchý. Prázdné regály nebo fronty na cokoliv, kterým nebylo možné dohlédnout konce.
Tachov /ROZHOVOR/ - Měřím 183 centimetrů, ale abych se Josefu Kratochvílovi mohl podívat do očí, musím zaklonit hlavu. Tento snad dvoumetrový chlapík mě vítá v parádním modrobílém kuchařském rondonu s českými vlaječkami na límci a ukazuje mi „své" království.
Šluknovsko - Místní akční skupina Šluknovsko, která od roku 2009 realizuje Strategický plán LEADER „Šluknovsko návštěvníkům i sobě!", vyhlašuje anketu, do které se mohou zapojit obyvatelé výběžku.
Tachov – /ROZHOVOR/ Měřím 183 centimetrů, ale abych se Josefu Kratochvílovi mohl podívat do očí, musím zaklonit hlavu. Tento snad dvoumetrový chlapík mě vítá v parádním modrobílém kuchařském rondonu s českými vlaječkami na límci a ukazuje mi „své" království.
Praha – Zvěřina táhne. Pochopili to šéfkuchaři šestnácti vybraných restaurací, kteří se zapojili do gurmánského Festivalu chutí – Vůně podzimu. A zvěřinu zařadila na své speciální festivalové menu takřka každá restaurace. Festival Vůně podzimu začal včera (15. října) a potrvá do 4. listopadu.
Praha – Zvěřina táhne. Pochopili to šéfkuchaři šestnácti vybraných restaurací, kteří se zapojili do gurmánského Festivalu chutí – Vůně podzimu. A zvěřinu zařadila na své speciální festivalové menu takřka každá restaurace. Festival Vůně podzimu začal včera (15. října) a potrvá do 4. listopadu.
Benešovsko – Okurky, houby, třešně, švestky, strouhaná jablka, ale i maso, polévky a dokonce kosti se v dobách před sametovou revolucí zavařovaly naprosto běžně.
Přerovsko – Více než dva a půl milionu korun rozdělí na podzim tohoto roku Místní akční skupina (MAS) – Partnerství Moštěnka mezi žadatele, kteří se zúčastnili osmé výzvy dotačního evropského programu Leader, které řídí ministerstvo zemědělství.
Mladá Boleslav /ROZHOVOR/ – Když jsem ho poprvé viděl na jevišti, napadlo mne, že má postavu řezníka. Když jsem si s ním povídal za oponou boleslavského městského divadla, zeptal jsem se ho, čím se živil, než vstoupil do divadla. „Byl jsem řezník," řekl stručně a doplnil: ,,Prodavačem potravin se specializací na prodej masa."
Mladá Boleslav /ROZHOVOR/ - Když jsem ho poprvé viděl na jevišti, napadlo mne, že má postavu řezníka. Když jsem si s ním povídal za oponou boleslavského městského divadla, zeptal jsem se ho, čím se živil, než vstoupil do divadla. „Byl jsem řezník," řekl stručně a doplnil: „Prodavačem potravin se specializací na prodej masa."
New York - Jedna newyorská restaurace chtěla ozvláštnit jídelníček koňským masem. Považuje je za chutnou a levnou alternativu k tradičnímu hovězímu, kuřecímu a vepřovému.
Konstantinovy Lázně - Vlastní tělo použila čtveřice mladých žen k tomu, aby pomohla projektu, který by měl v příštích letech zajistit kulturní a možná i ekonomickou prosperitu Konstantinových Lázní na Tachovsku a okolí.
Konstantinovy Lázně – Vlastní tělo použila čtveřice mladých žen k tomu, aby pomohla projektu, který by měl v příštích letech zajistit kulturní a možná i ekonomickou prosperitu Konstantinových Lázní a okolí.
Rájec-Jestřebí /PŘIDÁNO VIDEO/ – Areál rájeckého zámku včera zaplnily stovky lidí. Ty tam ale tentokrát neproudily za poznáním historie. Táhla je vůně zvěřinového guláše, který se tam vařil už potřetí. Šestnáct týmů jej připravovalo z kančího, dančího, srnčího, jeleního i mufloního masa. A na pochoutku se stály dlouhé fronty.
Blansko – Úplně propojit už téměř celistvé území se nyní podařilo Místní akční skupině Moravský kras (MAS). Zatímco ještě minulý rok program Leader zaštiťující fungování MASek sloužil jen rozvoji venkova a připojit se mohly pouze menší obce, nyní se uvolnily podmínky a do MAS vstoupilo už i Blansko.
Praha - Naprostá většina restaurací, která v Česku prodává zvěřinu, tak činí načerno, uvedl dnes na tiskové konferenci šéf Státní veterinární správy (SVS) Milan Malena. Všechny provozy, která ulovenou zvěř stahují a bourají, mají ze zákona povinnost se dopředu zaregistrovat. V tuzemsku má však takovou registraci jediná restaurace. Na jídelních lístcích tuzemských podniků jsou přitom pokrmy ze zvěřiny poměrně časté.
Rájec-Jestřebí – V pátek po desáté dopoledne zabublají v areálu rájeckého zámku kotle. A z nich se do okolí bude linout vůně gulášů. A ne ledajakých. Dančí, jelení, srnčí, mufloní. Z takového masa budou vařit podle svých receptů guláše soutěžící při klání Rájecký kotlík. To pořádají myslivci z holštejnské honitby Bílá Voda už potřetí. Na návštěvníky akce čeká také od jedné odpoledne bohatý kulturní program a další zvěřinové speciality.
Radeč, Česká republika - Konzumace skopového a jehněčího masa je spojena s řadou mýtů. „Nebojte se změny," říkají ti, kteří mají s chovem ovcí zkušenosti.
Zlínsko - Králíci na maso, slepice na vejce, kozy na mléko a ovce jako sekačka na trávu. Nejčastější důvody, kvůli kterým se obyvatelé vesnic v regionu vracejí k chovu domácích zvířat. Nejviditelnější je trend u ovcí, jejichž počet neustále stoupá.
Králíci na maso, slepice na vejce, kozy na mléko a ovce jako sekačka na trávu. Nejčastější důvody, kvůli kterým se obyvatelé vesnic v regionu vracejí k chovu domácích zvířat. Nejviditelnější je trend u ovcí, jejichž počet neustále stoupá.
Zlínsko - Králíci na maso, slepice na vejce, kozy na mléko a ovce jako sekačka na trávu. Nejčastější důvody, kvůli kterým se obyvatelé vesnic v regionu vracejí k chovu domácích zvířat. Nejviditelnější je trend u ovcí, jejichž počet neustále stoupá.
Třešťsko – S neobvyklými praktikami pytláků se nyní setkávají myslivci na honitbách u Třeště. Hlavy dvou srnců šesteráků i s trofejemi našli myslivci začátkem minulého týdne na kraji kukuřičného pole mezi Čenkovem a Bukovou. Vedle toho ležely také vyvržené vnitřnosti a precizně ořezaná žebra.
Radeč,Česká republika - Konzumace skopového a jehněčího masa je spojena s řadou mýtů. „Nebojte se změny," říkají ti, kteří mají s chovem ovcí zkušenosti.
Hranice - Příznivci regionálních potravin a domácích výrobků si už tento pátek rozhodně přijdou na své. Právě na 14. září připravila radnice a Místní akční skupina (MAS) regionu Hranicko v pořadí už čtvrté farmářské trhy, které si pomalu ale jistě budují ve městě tradici.
Heřmanův Městec – Pardubický spolek historie železniční dopravy, občanské sdružení a Místní akční skupina (MAS) Železnohorský region se sídlem v Heřmanově Městci uspořádaly v sobotu i neděli oslavu 130 let od zahájení provozu na železniční trati Přelouč – Heřmanův Městec – Vápenný Podol – Prachovice.
Ratibořice - Bývaly to krásné časy. U Panského hostince v Babiččině údolí se lidé při nedělních výletech zastavovali, poseděli tam a vychutnávali příjemné odpoledne.
Praha – Masné výrobky kvůli rostoucí ceně vepřovém masa a vyšším výrobním nákladům podle Potravinářské mory (PK) zřejmě podraží. Nárůst cen pečiva nedávno avizovali také pekaři, protože mouka po letošní špatné úrodě obilí podle odhadu Svazu průmyslových mlýnů podraží až o čtvrtinu.
Přinášíme vám nejlepší recepty z letošního festivalu Děti v restauraci, který nabídne vždy tři varianty dětských pokrmů za jednotnou cenu 90 korun. Potrvá do 16. září.
Přívrat – „Je libo gulášek? A jaký? Máme jich tu minimálně dvanáct druhů," mohlo v sobotu zaznít na návsi malé obce nedaleko České Třebové. Centrum Přívratu totiž doslova vonělo guláši, konal se zde v pořadí druhý ročník Guláš festivalu. A byl rozhodně vydařený.
Záhřeb - Již pátému obvinění z korupce čelí od víkendu bývalý chorvatský ministerský předseda Ivo Sanader. Vypovídal proti němu poslanec, který mu měl v přepravce na maso předat milionový výnos z podvodného obchodu. Za vládu měl Sanader souhlasit s koupí předražené budovy, napsal chorvatský Večernji list.
Přívrat – „Je libo gulášek? A jaký? Máme jich tu minimálně dvanáct druhů," mohlo v sobotu zaznít na návsi malé obce nedaleko České Třebové. Centrum Přívratu totiž doslova vonělo guláši, konal se zde v pořadí druhý ročník Guláš festivalu. A byl rozhodně vydařený.
Hradecko – Mladá dívka pracující od loňského jara jako pokladní v samoobsluze zpronevěřila svému zaměstnavateli od loňského dubna do května letošního roku téměř šedesát tři tisíc.
České Budějovice - Potravinová soběstačnost ČR od roku 1989 a vstupu do EU neustále klesá, po letošních žních lze očekávat zdražování potravin a insolvenci zemědělských podniků. Novinářům to po jednání na Zemi živitelce v Českých Budějovicích řekli zástupci Agrární komory ČR. Situace podle šéfa komory Jana Veleby ohrožuje stabilitu země.
Libuň – Hlavní důvod úterního svolání Valné hromady občanského sdružení místní akční skupiny (MAS) Brána do Českého ráje, o.s. bylo další plánovací období od roku 2014.