Kreativ

ŠTÍTEK: maso

RECEPT DENÍKU: Krůtí bylo dost slané

Ústí nad Labem - Svým složením by se dal zařadit jak do české, tak do německé kuchyně. Základ tvořila osmažená cibule orestovaná dozlatova. Tak jako každý čtvrtek se i tento týden vařilo v restauraci Sport Pub Zlatopramen podle čtenářů Ústeckého deníku. Vítězkou minulého kola se stala Jarmila Vágnerová s receptem na Krůtí maso na houbách.

Udržet se nad vodou pomáhá kravám a polím kámen

Šonov u Broumova - Nad okolními poli dominují báně kostela svaté Markéty. To se ani po staletích nezměnilo. Kdyby však nebylo 17. listopadu 1989, pole by obhospodařoval dál státní statek. Dnes už však na katastru obce hospodaří několik soukromých zemědělců a také Zemědělské družstvo Šonov u Broumova.

Udržet se nad vodou pomáhá kravám a polím kámen

Šonov u Broumova - Nad okolními poli dominují báně kostela svaté Markéty. To se ani po staletích nezměnilo. Kdyby však nebylo 17. listopadu 1989, pole by obhospodařoval dál státní statek. Dnes už však na katastru obce hospodaří několik soukromých zemědělců a také Zemědělské družstvo Šonov u Broumova.

Z čeho je ten salám? Uvidíte to přímo na regálu

Praha /INFOGRAFIKA/ - Salám, který místo masa obsahuje jen semleté kosti a kůži. Nebo sýr, který nepoznal mléko. Bohužel běžný obrázek z českých obchodů. Kvalita potravin v Česku dlouhodobě padá až na samé dno. Chystá se proto částečné zpřísnění. Ministerstvo zemědělství v úterý představilo hlavně změny v nově chystaném zákoně o potravinách. Týkají se především pultového prodeje.

Maso jede. Ovšem pouze nezávadné

Praha /ROZHOVOR/ - Kontrolu zdravotní nezávadnosti u nás raději zdvojujeme, než abychom riskovali jakékoli nedostatky. To jsou slova, kterými Vladimír Janda, vedoucí provozu Masokombinátu Modletice Kaufland ČR a člen představenstva Českého svazu zpracovatelů masa, shrnuje problematiku kvality masných výrobků dodávaných na domácí trh i do zahraničí.

Zloději chtěli krocany. Šli si pro ně skrz zeď

Jižní Morava - Ukradení vepři nebo slepice, zabitá a přímo na poli rozřezaná kráva. Podobné případy řeší v současné době policisté na jižní Moravě. Krádežemi hospodářských zvířat způsobují pachatelé majitelům škody za desetitisíce korun. Chovatelé začali nasazovat do boje proti zlodějům i elektronické hlídací systémy.

Dvojice Čechů v Rakousku nakradla maso za 76.500 eur

Perg – Rakouská policie zatkla dvojici Čechů, kteří několik let okrádali svého zaměstnavatele o maso. Informovala o tomagentura APA, podle níž muži odcizili maso v celkové hodnotě nejméně 76.500 eur (1,5 milionu korun).

J.A. Canó: Vypil jsem váš rum a měl 39 horečky

Tábor – „Jen pojďte dál, já se za svoji kuchyni nestydím. Jsem otevřený návštěvám a jsem rád, když lidé vidí, co budou jíst. Že mám vše čerstvé a že je tu čisto," zve mne s upřímným    úsměvem José Amaury Canó (48) do své kuchyně.

RECEPT DENÍKU: Kuře nelákalo názvem, ale svou chutí

Ústí nad Labem - Nejprve si udělat zálesáckou směs. Nakrájet na plátky cibuli a na kostičky anglickou slaninu. Poté vše osmažit. Tak jako každý čtvrtek se i tento týden vařilo podle čtenářů Ústeckého deníku. Vítězem posledního kola se stal Jiří Souček s receptem na Kuře Kanada.

Kuchař podvodně objednal půl tuny masa

Uherské Hradiště – Kvůli zhruba půl tuně podvodně objednaného masa vyšetřují policisté jednatřicetiletého muže, který pracoval v jedné uherskohradišťské firmě jako kuchař a občas také jako zástupce provozního při objednávání surovin.

Na co jsme stáli fronty

Jižní Čechy - Dnes přicházíme s dalším dílem seriálu jihočeských Deníků nazvaným 70+. Věříme, že vás vzpomínání jihočeských pamětníků zaujalo, že stále 
s chutí usedáte ke čtení o době, od níž uplynuly desítky let, ke čtení o tom, jak se žilo v době vašeho dětství a mládí.

Jan Lederer: „Budujeme značku jedinečnosti, něco jedinečného totiž děláme"

Krupka - Pokud byste chtěli objevit v Průmyslové zóně Krupka výrobu opravdu něčeho jedinečného, a to dokonce v rámci Evropy, pak zamiřte do společnosti Tivall. Připravují tu na padesát stabilních receptů bezmasých jídel. Jejich výrobky míří do řady míst. Stabilní trh pro Tivall představují země Beneluxu, Skandinávie, ale také USA, Itálie, Německo či Švýcarsko.

Mražené rybí filety? V některých je víc vody než masa

Praha – Některé zmrazené rybí filety a filé na tuzemském trhu obsahují i méně než 50 procent rybího masa, upozornil dnes spotřebitelský časopis dTest. Výrobci do nich záměrně přidávají vodu. Spotřebitel v důsledku toho zaplatí za kilogram masa až o 200 korun více, uvedl časopis. Výrobky, u nichž test zjistil zvýšené množství vody prověří Státní veterinární správa, řekl následně její mluvčí Josef Duben.

V Cetkovicích opraví kostel i faru

Cetkovice – Faru a kostel svatého Filipa a Jakuba v Cetkovicích čekají v následujících letech opravy. Projekt rekonstrukce církevních památek získal od Místní akční skupiny (MAS) Partnerství venkova dotaci ve výši téměř jednoho a půl milionu korun.

V Cetkovicích opraví kostel i faru

Cetkovice – Faru a kostel svatého Filipa a Jakuba v Cetkovicích čekají v následujících letech opravy. Projekt rekonstrukce církevních památek získal od Místní akční skupiny (MAS) Partnerství venkova dotaci ve výši téměř jednoho a půl milionu korun.

Farmářské trhy tentokrát nabídly hlavně maso a uzeniny

Planá – Prostranství u plánského hornického muzea se v sobotu dopoledne opět proměnilo v tržiště. Konaly se zde již tradiční farmářské trhy. „Na to, jaké je počasí, je návštěvnost velice slušná," řekl pořadatel Jiří Fejt.

V Ghaně chovají řekomyši, hlodavec může dorůst až 60 centimetrů

Accra - Americká humanitární nadace Heifer International, která poskytuje hospodářská zvířata chudým farmářům po celém světě, aby jim pomohla zbavit se bídy, před časem v Africe rozšířila nabídku o poněkud menší živočichy. Krom krav a koz nyní rozdává i řekomyši africké (Thryonomys swinderianus), jejichž maso je v západní Africe velmi ceněné, napsal zpravodajský server Worldcrunch.

RECEPT DENÍKU: Kapří hranolky byly mírně pikantní

Ústí nad Labem - Pořádně vyfiletovat rybu, aby v mase nezůstaly kostičky. Udělat z česneku a sójové omáčky marinádu. Nezapomenout nasekat na drobno petrželovou nať na ozdobení. V restauraci Sport Pub Zlatopramen se jako každý čtvrtek vařilo podle čtenářů Ústeckého deníku.

Zemědělci z Bochoře obdrží dotace z programu Leader

Bochoř – Dva zemědělci z obce Bochoře obdrží finance na své projekty z evropského dotačního programu rozvoje venkova Leader. Rozhodla o tom komise Místní akční skupiny (MAS) Moštěnka po veřejných prezentacích, které se odehrály v pátek v Kostelci u Holešova.

Obarvené falešné hovězí je i na Slovensku, úřady zahájily kontroly

Bratislava - Obarvené vepřové maso, které Maďaři vydávali za hovězí, se po Švédsku dostalo také na Slovensko. Veterináři podle portálu Sme.sk prozatím nevědí, kolik obarveného masa na Slovensku je a zda se dostalo do prodeje. Podle českých úřadu se falšované maso do Česka nedostalo.Podvod vyšel najevo zhruba před týdnem ve Švédsku. Dodávky masa si zde nechali prověřit dovozci, kterým se nezdála barva.

Udili maso a málem jim shořel dům

Kyjovice /FOTOGALERIE, VIDEO/ - Plán na vyuzení pár kusů masa se draze nevyplatil majitelům jednoho z rodinných domků v Kyjovicích. Mohlo to však dopadnout ještě hůře. Větším škodám na majetku zabránil jen včasný zásah hasičů.

Důležitá přísada guláše? Korkové zátky

Mikulov – Do Mikulova se sjely týmy kuchařů. Aby se zúčastnily pátého ročníku Pálavského Gulášfestu. Za nejlépe uvařený guláš si vedle pochvaly návštěvníků vyslouží i cenu.

Zavařovat se dá všechno, třeba maso či vepřové kosti

Benešovsko - Okurky, houby, třešně, švestky, strouhaná jablka, ale i maso, polévky a dokonce kosti se v dobách před sametovou revolucí zavařovaly naprosto běžně. Důvod byl jednoduchý. Prázdné regály nebo fronty na cokoliv, kterým nebylo možné dohlédnout konce.

Kuchařský olympionik: Nejraději mám k jídlu pěkný dobrý kus masa

Tachov /ROZHOVOR/ - Měřím 183 centimetrů, ale abych se Josefu Kratochvílovi mohl podívat do očí, musím zaklonit hlavu. Tento snad dvoumetrový chlapík mě vítá v parádním modrobílém kuchařském rondonu s českými vlaječkami na límci a ukazuje mi „své" království.

Na Šluknovsku se ptají lidí: Jste tady spokojeni?

Šluknovsko - Místní akční skupina Šluknovsko, která od roku 2009 realizuje Strategický plán LEADER „Šluknovsko návštěvníkům i sobě!", vyhlašuje anketu, do které se mohou zapojit obyvatelé výběžku.

Nejraději mám k jídlu pěkný dobrý kus masa

Tachov – /ROZHOVOR/ Měřím 183 centimetrů, ale abych se Josefu Kratochvílovi mohl podívat do očí, musím zaklonit hlavu. Tento snad dvoumetrový chlapík mě vítá v parádním modrobílém kuchařském rondonu s českými vlaječkami na límci a ukazuje mi „své" království.

Vůni podzimu ovládne zvěřina

Praha – Zvěřina táhne. Pochopili to šéfkuchaři šestnácti vybraných restaurací, kteří se zapojili do gurmánského Festivalu chutí – Vůně podzimu. A zvěřinu zařadila na své speciální festivalové menu takřka každá restaurace. Festival Vůně podzimu začal včera (15. října) a potrvá do 4. listopadu.

Vůni podzimu ovládne zvěřina

Praha – Zvěřina táhne. Pochopili to šéfkuchaři šestnácti vybraných restaurací, kteří se zapojili do gurmánského Festivalu chutí – Vůně podzimu. A zvěřinu zařadila na své speciální festivalové menu takřka každá restaurace. Festival Vůně podzimu začal včera (15. října) a potrvá do 4. listopadu.

Lidé kradou potraviny maso i konzervy

Chrudim - Potraviny v celkové hodnotě téměř 2500 korun se tři zloději marně pokusili v průběhu čtvrtka odcizit z prodejen obchodních řetězců.

Inspicient Pavel Nedvěd: V životě mají prohry i výhry své místo

Mladá Boleslav /ROZHOVOR/ – Když jsem ho poprvé viděl na jevišti, napadlo mne, že má postavu řezníka. Když jsem si s ním povídal za oponou boleslavského městského divadla, zeptal jsem se ho, čím se živil, než vstoupil do divadla. „Byl jsem řezník," řekl stručně a doplnil: ,,Prodavačem potravin se specializací na prodej masa."

Pavel Nedvěd: V životě mají prohry i výhry své místo. A všechno do sebe zapadá

Mladá Boleslav /ROZHOVOR/ - Když jsem ho poprvé viděl na jevišti, napadlo mne, že má postavu řezníka. Když jsem si s ním povídal za oponou boleslavského městského divadla, zeptal jsem se ho, čím se živil, než vstoupil do divadla. „Byl jsem řezník," řekl stručně a doplnil: „Prodavačem potravin se specializací na prodej masa."