Kreativ

ŠTÍTEK: maso

RECEPT DENÍKU: Kuře nelákalo názvem, ale svou chutí

Ústí nad Labem - Nejprve si udělat zálesáckou směs. Nakrájet na plátky cibuli a na kostičky anglickou slaninu. Poté vše osmažit. Tak jako každý čtvrtek se i tento týden vařilo podle čtenářů Ústeckého deníku. Vítězem posledního kola se stal Jiří Souček s receptem na Kuře Kanada.

Kuchař podvodně objednal půl tuny masa

Uherské Hradiště – Kvůli zhruba půl tuně podvodně objednaného masa vyšetřují policisté jednatřicetiletého muže, který pracoval v jedné uherskohradišťské firmě jako kuchař a občas také jako zástupce provozního při objednávání surovin.

Na co jsme stáli fronty

Jižní Čechy - Dnes přicházíme s dalším dílem seriálu jihočeských Deníků nazvaným 70+. Věříme, že vás vzpomínání jihočeských pamětníků zaujalo, že stále 
s chutí usedáte ke čtení o době, od níž uplynuly desítky let, ke čtení o tom, jak se žilo v době vašeho dětství a mládí.

Jan Lederer: „Budujeme značku jedinečnosti, něco jedinečného totiž děláme"

Krupka - Pokud byste chtěli objevit v Průmyslové zóně Krupka výrobu opravdu něčeho jedinečného, a to dokonce v rámci Evropy, pak zamiřte do společnosti Tivall. Připravují tu na padesát stabilních receptů bezmasých jídel. Jejich výrobky míří do řady míst. Stabilní trh pro Tivall představují země Beneluxu, Skandinávie, ale také USA, Itálie, Německo či Švýcarsko.

Mražené rybí filety? V některých je víc vody než masa

Praha – Některé zmrazené rybí filety a filé na tuzemském trhu obsahují i méně než 50 procent rybího masa, upozornil dnes spotřebitelský časopis dTest. Výrobci do nich záměrně přidávají vodu. Spotřebitel v důsledku toho zaplatí za kilogram masa až o 200 korun více, uvedl časopis. Výrobky, u nichž test zjistil zvýšené množství vody prověří Státní veterinární správa, řekl následně její mluvčí Josef Duben.

V Cetkovicích opraví kostel i faru

Cetkovice – Faru a kostel svatého Filipa a Jakuba v Cetkovicích čekají v následujících letech opravy. Projekt rekonstrukce církevních památek získal od Místní akční skupiny (MAS) Partnerství venkova dotaci ve výši téměř jednoho a půl milionu korun.

V Cetkovicích opraví kostel i faru

Cetkovice – Faru a kostel svatého Filipa a Jakuba v Cetkovicích čekají v následujících letech opravy. Projekt rekonstrukce církevních památek získal od Místní akční skupiny (MAS) Partnerství venkova dotaci ve výši téměř jednoho a půl milionu korun.

Farmářské trhy tentokrát nabídly hlavně maso a uzeniny

Planá – Prostranství u plánského hornického muzea se v sobotu dopoledne opět proměnilo v tržiště. Konaly se zde již tradiční farmářské trhy. „Na to, jaké je počasí, je návštěvnost velice slušná," řekl pořadatel Jiří Fejt.

V Ghaně chovají řekomyši, hlodavec může dorůst až 60 centimetrů

Accra - Americká humanitární nadace Heifer International, která poskytuje hospodářská zvířata chudým farmářům po celém světě, aby jim pomohla zbavit se bídy, před časem v Africe rozšířila nabídku o poněkud menší živočichy. Krom krav a koz nyní rozdává i řekomyši africké (Thryonomys swinderianus), jejichž maso je v západní Africe velmi ceněné, napsal zpravodajský server Worldcrunch.

RECEPT DENÍKU: Kapří hranolky byly mírně pikantní

Ústí nad Labem - Pořádně vyfiletovat rybu, aby v mase nezůstaly kostičky. Udělat z česneku a sójové omáčky marinádu. Nezapomenout nasekat na drobno petrželovou nať na ozdobení. V restauraci Sport Pub Zlatopramen se jako každý čtvrtek vařilo podle čtenářů Ústeckého deníku.

Zemědělci z Bochoře obdrží dotace z programu Leader

Bochoř – Dva zemědělci z obce Bochoře obdrží finance na své projekty z evropského dotačního programu rozvoje venkova Leader. Rozhodla o tom komise Místní akční skupiny (MAS) Moštěnka po veřejných prezentacích, které se odehrály v pátek v Kostelci u Holešova.

Obarvené falešné hovězí je i na Slovensku, úřady zahájily kontroly

Bratislava - Obarvené vepřové maso, které Maďaři vydávali za hovězí, se po Švédsku dostalo také na Slovensko. Veterináři podle portálu Sme.sk prozatím nevědí, kolik obarveného masa na Slovensku je a zda se dostalo do prodeje. Podle českých úřadu se falšované maso do Česka nedostalo.Podvod vyšel najevo zhruba před týdnem ve Švédsku. Dodávky masa si zde nechali prověřit dovozci, kterým se nezdála barva.

Udili maso a málem jim shořel dům

Kyjovice /FOTOGALERIE, VIDEO/ - Plán na vyuzení pár kusů masa se draze nevyplatil majitelům jednoho z rodinných domků v Kyjovicích. Mohlo to však dopadnout ještě hůře. Větším škodám na majetku zabránil jen včasný zásah hasičů.

Důležitá přísada guláše? Korkové zátky

Mikulov – Do Mikulova se sjely týmy kuchařů. Aby se zúčastnily pátého ročníku Pálavského Gulášfestu. Za nejlépe uvařený guláš si vedle pochvaly návštěvníků vyslouží i cenu.

Zavařovat se dá všechno, třeba maso či vepřové kosti

Benešovsko - Okurky, houby, třešně, švestky, strouhaná jablka, ale i maso, polévky a dokonce kosti se v dobách před sametovou revolucí zavařovaly naprosto běžně. Důvod byl jednoduchý. Prázdné regály nebo fronty na cokoliv, kterým nebylo možné dohlédnout konce.

Kuchařský olympionik: Nejraději mám k jídlu pěkný dobrý kus masa

Tachov /ROZHOVOR/ - Měřím 183 centimetrů, ale abych se Josefu Kratochvílovi mohl podívat do očí, musím zaklonit hlavu. Tento snad dvoumetrový chlapík mě vítá v parádním modrobílém kuchařském rondonu s českými vlaječkami na límci a ukazuje mi „své" království.

Na Šluknovsku se ptají lidí: Jste tady spokojeni?

Šluknovsko - Místní akční skupina Šluknovsko, která od roku 2009 realizuje Strategický plán LEADER „Šluknovsko návštěvníkům i sobě!", vyhlašuje anketu, do které se mohou zapojit obyvatelé výběžku.

Nejraději mám k jídlu pěkný dobrý kus masa

Tachov – /ROZHOVOR/ Měřím 183 centimetrů, ale abych se Josefu Kratochvílovi mohl podívat do očí, musím zaklonit hlavu. Tento snad dvoumetrový chlapík mě vítá v parádním modrobílém kuchařském rondonu s českými vlaječkami na límci a ukazuje mi „své" království.

Vůni podzimu ovládne zvěřina

Praha – Zvěřina táhne. Pochopili to šéfkuchaři šestnácti vybraných restaurací, kteří se zapojili do gurmánského Festivalu chutí – Vůně podzimu. A zvěřinu zařadila na své speciální festivalové menu takřka každá restaurace. Festival Vůně podzimu začal včera (15. října) a potrvá do 4. listopadu.

Vůni podzimu ovládne zvěřina

Praha – Zvěřina táhne. Pochopili to šéfkuchaři šestnácti vybraných restaurací, kteří se zapojili do gurmánského Festivalu chutí – Vůně podzimu. A zvěřinu zařadila na své speciální festivalové menu takřka každá restaurace. Festival Vůně podzimu začal včera (15. října) a potrvá do 4. listopadu.

Lidé kradou potraviny maso i konzervy

Chrudim - Potraviny v celkové hodnotě téměř 2500 korun se tři zloději marně pokusili v průběhu čtvrtka odcizit z prodejen obchodních řetězců.

Inspicient Pavel Nedvěd: V životě mají prohry i výhry své místo

Mladá Boleslav /ROZHOVOR/ – Když jsem ho poprvé viděl na jevišti, napadlo mne, že má postavu řezníka. Když jsem si s ním povídal za oponou boleslavského městského divadla, zeptal jsem se ho, čím se živil, než vstoupil do divadla. „Byl jsem řezník," řekl stručně a doplnil: ,,Prodavačem potravin se specializací na prodej masa."

Pavel Nedvěd: V životě mají prohry i výhry své místo. A všechno do sebe zapadá

Mladá Boleslav /ROZHOVOR/ - Když jsem ho poprvé viděl na jevišti, napadlo mne, že má postavu řezníka. Když jsem si s ním povídal za oponou boleslavského městského divadla, zeptal jsem se ho, čím se živil, než vstoupil do divadla. „Byl jsem řezník," řekl stručně a doplnil: „Prodavačem potravin se specializací na prodej masa."

Myšlenku podpořily tělem

Konstantinovy Lázně – Vlastní tělo použila čtveřice mladých žen k tomu, aby pomohla projektu, který by měl v příštích letech zajistit kulturní a možná i ekonomickou prosperitu Konstantinových Lázní a okolí.

U zámku v Rájci dnes rozdali tři tisíce porcí zvěřinového guláše

Rájec-Jestřebí /PŘIDÁNO VIDEO/ – Areál rájeckého zámku včera zaplnily stovky lidí. Ty tam ale tentokrát neproudily za poznáním historie. Táhla je vůně zvěřinového guláše, který se tam vařil už potřetí. Šestnáct týmů jej připravovalo z kančího, dančího, srnčího, jeleního i mufloního masa. A na pochoutku se stály dlouhé fronty.

Blansko se připojilo k Místní akční skupině

Blansko – Úplně propojit už téměř celistvé území se nyní podařilo Místní akční skupině Moravský kras (MAS). Zatímco ještě minulý rok program Leader zaštiťující fungování MASek sloužil jen rozvoji venkova a připojit se mohly pouze menší obce, nyní se uvolnily podmínky a do MAS vstoupilo už i Blansko.

Šéf veterinární správy: Většina restaurací prodává zvěřinu načerno

Praha - Naprostá většina restaurací, která v Česku prodává zvěřinu, tak činí načerno, uvedl dnes na tiskové konferenci šéf Státní veterinární správy (SVS) Milan Malena. Všechny provozy, která ulovenou zvěř stahují a bourají, mají ze zákona povinnost se dopředu zaregistrovat. V tuzemsku má však takovou registraci jediná restaurace. Na jídelních lístcích tuzemských podniků jsou přitom pokrmy ze zvěřiny poměrně časté.

Okolí rájeckého zámku provoní zvěřinové guláše

Rájec-Jestřebí – V pátek po desáté dopoledne zabublají v areálu rájeckého zámku kotle. A z nich se do okolí bude linout vůně gulášů. A ne ledajakých. Dančí, jelení, srnčí, mufloní. Z takového masa budou vařit podle svých receptů guláše soutěžící při klání Rájecký kotlík. To pořádají myslivci z holštejnské honitby Bílá Voda už potřetí. Na návštěvníky akce čeká také od jedné odpoledne bohatý kulturní program a další zvěřinové speciality.

Ovce místo sekačky. Domácí zvířata jsou na Zlínsku v kurzu

Zlínsko - Králíci na maso, slepice na vejce, kozy na mléko a ovce jako sekačka na trávu. Nejčastější důvody, kvůli kterým se obyvatelé vesnic v regionu vracejí k chovu domácích zvířat. Nejviditelnější je trend u ovcí, jejichž počet neustále stoupá.

Ovce místo sekačky. Domácí zvířata jsou na Zlínsku v kurzu

Králíci na maso, slepice na vejce, kozy na mléko a ovce jako sekačka na trávu. Nejčastější důvody, kvůli kterým se obyvatelé vesnic v regionu vracejí k chovu domácích zvířat. Nejviditelnější je trend u ovcí, jejichž počet neustále stoupá.

Ovce místo sekačky. Domácí zvířata v kurzu

Zlínsko - Králíci na maso, slepice na vejce, kozy na mléko a ovce jako sekačka na trávu. Nejčastější důvody, kvůli kterým se obyvatelé vesnic v regionu vracejí k chovu domácích zvířat. Nejviditelnější je trend u ovcí, jejichž počet neustále stoupá.

Pytláci na Vysočině přitvrdili. Nechávají za sebou uřezané hlavy zvěře

Třešťsko – S neobvyklými praktikami pytláků se nyní setkávají myslivci na honitbách u Třeště. Hlavy dvou srnců šesteráků i s trofejemi našli myslivci začátkem minulého týdne na kraji kukuřičného pole mezi Čenkovem a Bukovou. Vedle toho ležely také vyvržené vnitřnosti a precizně ořezaná žebra.