Kreativ

ŠTÍTEK: maso

Ostrožsko rozdá více než pět milionů korun

Slovácko - Na opravu kostela, na nový etiketovací stroj nebo na vybavení památkového domku. Na to všechno poputují peníze, které žadatelé získají od Místní akční skupiny (MAS) Horňácko a Ostrožsko. Ta celkem rozdělí sumu pět a půl milionu korun.

Letos chystají dokončení oprav špejcharu

Břežany - Starosta obce Pavel Škrle nám prozradil, jaké plány považuje letos zastupitelstvo obce za nejstěžejnější: „Chystáme především dokončení opravy špejcharu. Máme k dispozici peníze na dokončení druhé etapy.“ 

Menu Ústeckého deníku: roláda byla u hostů klasikou

Ústí nad Labem - Chutný, ničím neobvyklý, typicky český, tak zhodnotil vítězný recept Ústeckého deníku šéfkuchař restaurace Sport Pub Zlatopramen Martin Ječmen. Vítězem posledního kola se stala Lenka Pravdová s receptem na Vepřovou roládu na rajčatech.

„Měníme Hranicko“: na projekty v regionu je určeno přes šest a půl milionu

Hranicko – Další možnost dotací z Evropské unie mají v této době žadatelé z oblasti zemědělství, ale také podnikatelé či obce z hranického regionu. Místní akční skupina (MAS) Rozvojové partnerství Regionu Hranicko vyhlásila v úterý 10. dubna celkově předposlední výzvu k podávání žádostí o dotaci v Programu Leader „Měníme Hranicko“.

Vědci: Ryby zasažené sinicemi jsou zdravé, ale méně výživné

Brno /ANKETA/ - Není kapr, jako kapr. Maso ryby vylovené z nádrže plné sinic není totiž tak výživné jako z ryby žijící v čisté vodě. Podle vědců z Veterinární a farmaceutické univerzity Brno se však lidé nemusejí bát, že jim maso z ryb z dozelena zabarvených nádrží nějak uškodí.

Inspekce: v obchodě Hruška klamali spotřebitele

Znojmo – Klamavě označené výrobky našla Česká zemědělská a potravinářská inspekce v obchodě Hruška v Příměticích. Šlo o dva masné výrobky z produkce firmy MP Krásno z Valašského Meziříčí. Inspektoři našli ve vídeňských párcích se sýrem a tepelně opracovaném Junioru  strojně oddělené maso.

Útočil na muže sekáčkem na maso

Frýdek-Místek – Kriminalisté z Frýdku-Místku obvinili jednapadesátiletého muže ze spáchání zvlášť závažného zločinu těžkého ublížení na zdraví ve stadiu pokusu. Dotyčný v pokoji hotelového domu ubytovny ve Frýdku-Místku fyzicky napadl svého spolubydlícího.  

Útočil na muže sekáčkem na maso

Frýdek-Místek – Kriminalisté z Frýdku-Místku obvinili jednapadesátiletého muže ze spáchání zvlášť závažného zločinu těžkého ublížení na zdraví ve stadiu pokusu. Dotyčný v pokoji hotelového domu ubytovny ve Frýdku-Místku fyzicky napadl svého spolubydlícího.  

Vepřové v Jihomoravském kraji zdraží. Ale ne tolik jako vajíčka

Jižní Morava /TÉMA/ - Chovatelé vepřů měli osm let na to, aby přestavěli kotce pro březí prasnice. Březí zvířata mají chovat ve skupinách, protože je to pro ně přirozenější. Zhruba třetina zemědělců v Evropské unii přestavbu zatím nestihla. Vepřínům, které do příštího ledna kotce nepřestaví, hrozí zavření. V případě, že bude poptávka po mase vyšší než nabídka, vepřové může příští rok zdražit o deset až dvacet procent.

Vepřové v Jihomoravském kraji zdraží. Ale ne tolik jako vajíčka

Jižní Morava - Chovatelé vepřů měli osm let na to, aby přestavěli kotce pro březí prasnice. Březí zvířata mají chovat ve skupinách, protože je to pro ně přirozenější. Zhruba třetina zemědělců v Evropské unii přestavbu zatím nestihla. Vepřínům, které do příštího ledna kotce nepřestaví, hrozí zavření. V případě, že bude poptávka po mase vyšší než nabídka, vepřové může příští rok zdražit o deset až dvacet procent.

Škola vaření: Sous-vide podpoří křehkost a aroma jídla

Malou revolucí v gastronomii nazývají Francouzi techniku přípravy jídla zvanou sous-vide. Za exotickým označením se skrývá „vaření“ potravin ve vakuovém sáčku ve vodní lázni. To vše při striktně stálé teplotě od 52 °C do 80 °C a více podle druhu pokrmu.

Vepřové, které ještě včera kvičelo seženete na trzích

Liberec -  Jaroslav Vrethaim přijel do Liberce až z dalekých Volduch na Plzeňsku. Spolu s ním přicestoval přívěs firmy Šnajdr plný zabijačkových specialit. Poprvé je představil na Farmářských trzích, které měly ve čtvrtek 5. dubna svoji letošní premiéru u obchodního centra Forum. A lidé si jitrničky a klobásky nemohli vynachválit.

Vepřové, které ještě včera kvičelo? Seženete na trzích!

Liberec -  Jaroslav Vrethaim přijel do Liberce až z dalekých Volduch na Plzeňsku. Spolu s ním přicestoval přívěs firmy Šnajdr plný zabijačkových specialit. Poprvé je představil na Farmářských trzích, které měly ve čtvrtek 5. dubna svoji letošní premiéru u obchodního centra Forum. A lidé si jitrničky a klobásky nemohli vynachválit.

V konzervě s masem našel zákazník cizí předmět

Brno - Řetězec Kaufland dnes oznámil stažení vepřového masa v konzervě značky Viva. Jeden ze zákazníků v konzervě našel cizí předmět. Všichni, kdo si koupili maso se stejným datem spotřeby, ho nyní mohou vrátit na prodejnách Kaufland. Informaci zveřejnila Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI).

Obchody jsou provoněné kořením, oříšky či upečeným chlebem

Náchod/ Rijád - V předchozím úterním vyprávění jsem započala téma gurmánské, kterým je stravování v Saúdské Arábii. Mezi další tradiční pokrmy patří takzvaná kapsa. Jedná se o kuřecí maso s rýží, které je připraveno speciálním způsobem. Praží se na olivovém oleji a přidává se do něho kardamom a hřebíček. Jídlo je dost mastné, ale jednou se ochutnat musí.

Farmářské trhy nabídly i pomlázky

Plzeň – Dva muži stojí před stánkem nabízejícím zvěřinu. Jeden ochutnává kolečko klobásy. „Je v tom namíchané maso z jelena s vepřovým, aby to nebylo tak suché,“ vysvětluje mu prodejce. Muž se uznale zatváří: „Tak jelena jsem ještě neměl.“

Na dorty si mne neužije. Ale maso? To je moje!

Jablonec n. N. - Hlasujte pro svou finalistku. Její číslo je 07. Soutěž regionálních Deníků Česko vítá jaro jde do finiše! Severní Čechy bude spolu s herečkou Veronikou Žilkovou reprezentovat Laďka Staffen z Jablonce nad Nisou.

Rýžový nákyp pro 600 lidí se prostě nedá

Praha /ROZHOVOR/ - Executive chef restaurantu Staré časy František Šnitr vyprávěl redaktorce Pražského deníku poněkud bláznivé historky z kuchařské branže. A také zážitky z vojny.

Vybírali jste nejlepší jarní recept

V minulých dnech jste se rozhodovali mezi devíti recepty, které jako nejlepší z vámi zaslaných vybral Radek Jakubec, odborný lektor školy vaření Chefparade. Který z receptů měl u vás nakonec největší úspěch, to se dozvíte 5. dubna v příloze regionálního Deníku nazvané Deník plný vaření. 

Potraviny podražily, lidé ze Zlínska si zoufají

Zlín - S Novým rokem mělo přijít do supermarketů další zdražování. I přesto, že vláda slibovala zdražení potravin o 1,7 %, realita je podle oslovených občanů zlínského regionu jiná.

V Lidlu se prodávaly klobásy se zbytky kostí

Praha - Dva druhy klobás, které byly vyrobeny v Polsku a byly prodávány pod privátní značkou v obchodním řetězci Lidl, měly jiné složení, než uváděl výrobce na etiketě. Uvedla to dnes Státní veterinární správa (SVS). 

Kuchař zkoušel maso v mitrovském dvoře

Bystřicko - Televizní šéfkuchař, jeden z protagonistů úspěšného seriálu České televize Kuchařská pohotovost Jiří Král, se rozjel na Vysočinu, aby si osobně vyzkoušel kvalitu masa z Mitrovského dvora na Bystřicku.