Kreativ

ŠTÍTEK: maso

Obchody jsou provoněné kořením, oříšky či upečeným chlebem

Náchod/ Rijád - V předchozím úterním vyprávění jsem započala téma gurmánské, kterým je stravování v Saúdské Arábii. Mezi další tradiční pokrmy patří takzvaná kapsa. Jedná se o kuřecí maso s rýží, které je připraveno speciálním způsobem. Praží se na olivovém oleji a přidává se do něho kardamom a hřebíček. Jídlo je dost mastné, ale jednou se ochutnat musí.

Farmářské trhy nabídly i pomlázky

Plzeň – Dva muži stojí před stánkem nabízejícím zvěřinu. Jeden ochutnává kolečko klobásy. „Je v tom namíchané maso z jelena s vepřovým, aby to nebylo tak suché,“ vysvětluje mu prodejce. Muž se uznale zatváří: „Tak jelena jsem ještě neměl.“

Na dorty si mne neužije. Ale maso? To je moje!

Jablonec n. N. - Hlasujte pro svou finalistku. Její číslo je 07. Soutěž regionálních Deníků Česko vítá jaro jde do finiše! Severní Čechy bude spolu s herečkou Veronikou Žilkovou reprezentovat Laďka Staffen z Jablonce nad Nisou.

Rýžový nákyp pro 600 lidí se prostě nedá

Praha /ROZHOVOR/ - Executive chef restaurantu Staré časy František Šnitr vyprávěl redaktorce Pražského deníku poněkud bláznivé historky z kuchařské branže. A také zážitky z vojny.

Vybírali jste nejlepší jarní recept

V minulých dnech jste se rozhodovali mezi devíti recepty, které jako nejlepší z vámi zaslaných vybral Radek Jakubec, odborný lektor školy vaření Chefparade. Který z receptů měl u vás nakonec největší úspěch, to se dozvíte 5. dubna v příloze regionálního Deníku nazvané Deník plný vaření. 

Potraviny podražily, lidé ze Zlínska si zoufají

Zlín - S Novým rokem mělo přijít do supermarketů další zdražování. I přesto, že vláda slibovala zdražení potravin o 1,7 %, realita je podle oslovených občanů zlínského regionu jiná.

V Lidlu se prodávaly klobásy se zbytky kostí

Praha - Dva druhy klobás, které byly vyrobeny v Polsku a byly prodávány pod privátní značkou v obchodním řetězci Lidl, měly jiné složení, než uváděl výrobce na etiketě. Uvedla to dnes Státní veterinární správa (SVS). 

Kuchař zkoušel maso v mitrovském dvoře

Bystřicko - Televizní šéfkuchař, jeden z protagonistů úspěšného seriálu České televize Kuchařská pohotovost Jiří Král, se rozjel na Vysočinu, aby si osobně vyzkoušel kvalitu masa z Mitrovského dvora na Bystřicku. 

Nejíst maso nemusí být nuda, ujet jde i na rýži

Bezmasá kuchyně je v západní gastronomii na vzestupu, za což z části jistě můžou ideové námitky, které lze vznést proti konzumaci masa. K tomu, abychom si mohli vychutnat klenoty vegetariánské kuchyně, však rozhodně nemusíme být vegetariány z přesvědčení.

Mrákovští porazí i dvacet prasat za den

Mrákov – Abychom si mohli  denně pochutnávat na voňavých klobáskách, špekáčcích, prdelačce a jiných masových dobrotách, mají řezník Pavel Šrámek a jeho dva pomocníci Jiří Vogeltanz a Jan Kolbaský ze Zemědělského a obchodního družstva Mrákov plné ruce práce.

Konicko se k Partnerství venkova nepřipojí

Blanensko – O území s deseti tisíci obyvateli, navíc až za hranicemi Jihomoravského kraje, se mohla v budoucnu rozšířit působnost Místní akční skupiny Partnerství venkova. Novými členy MAS se totiž chtěly stát některé obce z Olomouckého kraje.

Pětina masných výrobků obsahuje separát

Praha - Strojně oddělené maso obsahuje necelá pětina masných výrobků, které jsou k dostání na tuzemském trhu. Řekl to výkonný ředitel Českého svazu zpracovatelů masa Jan Katina, podle kterého podíl masných výrobků s takzvaným separátem v posledních letech mírně klesá.

Malé promyky už mlsají maso

Plzeň – Promyky červené by si člověk téměř spletl s kunou. S ní ale nemají společného vůbec nic, vzdáleně příbuzné jsou kočkám a hyenám. 

Žadatelé budou hájit svůj projekt

Úpice - Další významnou změnou Strategického plánu Leader je zavedení limitu pro jednotlivé uchazeče. V programovacím období jsou to 4 miliony.

V hradecké Potrefené Huse si určitě vyberete

Hradec Králové - Spojení gastronomického zážitku s příjemným posezením. To nabízejí restaurace, které chce Hradecký deník svým čtenářům představovat. Restaurace se pochlubí nejen informacemi o své nabídce, fotografiemi interiéru, ale i svým nejzajímavějším receptem nebo nabídkou jídelního lístku.

Konicko se k Partnerství venkova nepřipojí

Blanensko – O území s deseti tisíci obyvateli, navíc až za hranicemi Jihomoravského kraje, se mohla v budoucnu rozšířit působnost Místní akční skupiny Partnerství venkova. Novými členy MAS se totiž chtěly stát některé obce z Olomouckého kraje.

Hanácká svatba: zkuste uzené se švestkovou

Svatební hostina na Hané není pro nikoho, kdo drží dietu, nebo je vegetarián. Pokud byste tedy nebyli nevěstou. Ostatní se cpali masem a dopřávali si minimálně devíti chodů. Nechyběly ani vdolky a celou dobu vyhrávala muzika.

Prodavačem voňavých klobás

Tachov – /V KŮŽI/ Sezóna zabijačkových hodů je tady. V současné době sice studuji žurnalistiku, ale k masu jsem měl vždy blízko.

Začíná půst, zapomeňte na maso, alkohol a veselí

Uherské Hradiště /AKTUALIZOVÁNO/ - Popeleční středa, která letos připadla na včerejší den, je podobně jako Velký pátek jedním z nejvýznamnějších dnů v životě věřícího člověka. Začíná čtyřicetidenní půst, který skončí až na Velikonoce.

OBRAZEM: Prasátko odstartovalo bouráním masa

Boskovice - Bouráním vepřového masa v úterý začal třídenní projekt boskovické střední školy PRASÁTKO aneb Projekt Racionální Aktivní Spolupráce Á Tvořivé Kooperace Oborů. Postupně se do něj zapojí studenti všech oborů ve škole. Kuchaři z masa připraví zabíjačkové menu, ekonomové vyčíslí náklady a informatici zase zpracují webovou prezentaci projektu.