Východní Čechy - Svátky jara jsou spojeny především s vejci jako symbolem života. Různě barvená a zdobená si je koledníci odnášejí v košících, aby se doma pochlubili, kolik jich získali. A hospodyňky? Ty pak po svátcích řeší problém, co s nimi. Přinášíme několik tipů, jak vaječnou koledu zužitkovat, abychom se bíložluté dobroty nepřejedli.
Ústí nad Labem – Uvařit špagety, nakrájet anglickou slaninu a pórek. V restauraci Sport Pub Zlatopramen se vařil, jako každý čtvrtek, vítězný recept čtenáře Ústeckého deníku. Vítězkou posledního kola se stala Věra Stříbrná s receptem na Myslivecké špagety.
Zábřeh - Město Zábřeh jde ve stopách sousedního Šumperka a nabídne vlastní Farmářské trhy. Ty se uskuteční pod taktovkou Místní akční skupiny (MAS) Horní Pomoraví v neděli 1. května, tedy v den, který tradičně patří v Zábřehu májovém jarmarku.
Hranice /FOTOGALERIE/ – Sýry, klobásky, jablka, med nebo sazenice si mohli v pátek během celého dne zakoupit lidé na Masarykově náměstí v Hranicích. Místní akční skupina (MAS) Rozvojové partnerství regionu Hranicko a Obecní živnostenský úřad zde uspořádaly první farmářský trh v Hranicích.
Svátky jara jsou spojeny především s vejci jako symbolem života. Různě barvená a zdobená si je koledníci odnášejí v košících, aby se doma pochlubili, kolik jich získali. A hospodyňky? Ty pak po svátcích řeší problém, co s nimi. Přinášíme několik tipů, jak vaječnou koledu zužitkovat, abychom se bíložluté dobroty nepřejedli.
Ústí nad Labem – Místo sterilovaných žampionů čerstvé, tak to je nejzásadnější změna, kterou provedl kuchařský tým restaurace Sport Pub Zlatopramen v posledním vítězném receptu.
Plzeň – Západočeská metropole má zase o jeden podnik více, kde se najíte i bez masa. Vegetariánské bistro v ulici Kardinála Berana vzniklo proto, že možnosti takové stravy jsou v Plzni stále poměrně omezené, ačkoliv zájem ze strany veřejnosti je velký.
Liberec – Mohou stačit dělníkům, technikům a dalším zaměstnancům fabriky lehké obědy bez masa? Kupodivu mohou. Důkazem jsou makrobiotické obědy v libereckém podniku Magna Bohemia.
Berlín – Německo má zřejmě další případ kanibalského vraha. Zadržený šestadvacetiletý Jan O., důvodně podezřelý z vraždy dvou mladistvých poblíž Bodenfelde v západním Německu, se policii písemně doznal, že z jedné ze svých obětí, 14leté dívky, ukusoval maso a jedl ho.
Region - Obyvatelé regionu mají ojedinělou možnost využívat internetové informace o bodech, stanovištích a aktivitách, dotýkajících se životního prostředí.
/FOTOGALERIE/ - Pokud se rozhodnete navštívit Nepál, což vřele doporučuji, budete to mít mnohem snažší v případě, že milujete rýži a zeleninu. Jestliže podobným jídlům zrovna neholdujete, můžete mít sem tam trochu problém s tím, co jíst.
První naklonovaný savec přišel na svět před patnácti lety. Už tři roky poté, co se nejslavnější ovce světa narodila, povolily japonské úřady konzumaci masa geneticky shodných zvířat.
Šumperk /FOTOGALERIE/ - V obležení se ocitly v pátek 1. dubna dopoledne stánky Farmářských trhů, které měly v Šumperku premiéru. Uspořádala je Okresní agrární komora spolu s radnicí.
Hranice – Podpora místních výrobců kvalitních potravin a dalších výrobků, oživení centra města a také nabídnutí místním obyvatelům jiné možnosti nákupů než neustále v supermarketech. To jsou hlavní cíle Farmářského trhu regionu Hranicko, který proběhne na Masarykově náměstí příští pátek 15. dubna od osmi do osmnácti hodin.
Praha - Projekt Agrární komory, která chtěla vytvořit databázi prodejců českého masa, se nezdařil. Obchodníci prý nejsou schopni zaručit, že jsou jejich výrobky skutečně jen z českého masa.
Bruntálsko /ROZHOVOR/ -Bruntálsko – Ředitelka okresní agrární komory Miloslava Nováková poskytla Deníku rozhovor na téma zemědělství v bruntálském regionu. Zemědělci to ve vysokohorských podmínkách podhůří Jeseníků měli vždycky složitém, nejinak je tomu dnes.
Brno – Teprve rána sekáčkem na maso zahnala na ústup dvaatřicetiletého muže, který měl útočit na skupinku lidí v zahrádkářské kolonii v brněnské ulici Podhájí. Agresor ji několikrát napadl v noci na čtvrtek.
Zájem o domácí zeleninu, ovoce, maso, mléko, med či jiné potraviny už není jen doménou lidí z velkých měst, kteří se rozhodli zdravě jíst. Stále více lidí i z malých obcí při svých cestách přizastaví někde nedaleko svého domova u „dvora“, aby si u zemědělce koupili čerstvou zeleninu, domácí brambory, med, anebo třeba domácí jogurty.
Plzeň – Velké překvapení zažila Plzeňanka Alena Koudelková, když šla v pondělí ráno před pátou nakrmit kočku. Kousky hovězího masa, které na přilepšenou svému domácímu mazlíčkovi nasypala do misky, totiž ve tmě světélkovaly.
Plzeň – Velké překvapení zažila Plzeňanka Alena Koudelková, když šla v pondělí ráno před pátou nakrmit kočku. Kousky hovězího masa, které na přilepšenou svému domácímu mazlíčkovi nasypala do misky, totiž ve tmě světélkovaly.
Pacov /ROZHOVOR/ - Uznávané a velmi vyhledávané je řeznictví Václava Klátila v Pacově na Pelhřimovsku. Šestapadesátiletý Václav Klátil za své kvalitní a především poctivé české výrobky získal nespočet ocenění na Mezinárodním mistrovství řezníků a uzenářů v rakouském Welsu.
Praha - Chovatelům svitla šance, že budou moci porážet ve svých hospodářstvích skot mladší dvou let a jelenovitou zvěř z faremního chovu. Tato zvířata musí v současné kvůli porážce putovat na jatka. Farmáři je také mohli usmrcovat u sebe jen tehdy, pokud šlo o maso pro jejich domácí spotřebu.
Východní Čechy - Před dvaadvaceti lety jsme pohrdali vším, co bylo české, a nemohli jsme se nabažit zboží, zejména potravinářského, které mělo cokoli společného se západním světem.
Východní Čechy - Před dvaadvaceti lety jsme pohrdali vším, co bylo české, a nemohli jsme se nabažit zboží, zejména potravinářského, které mělo cokoli společného se západním světem.
Rouské – V kotli se vaří kůže a vnitřnosti na tlačenku, v hrnci voní mozeček s vejci a na pracovním stole mistr řezník odkrajuje maso na uzení a špek na škvaření. Snad každý už si pochutnával na báječném ovaru s hořčicí a křenem.
Region – Na to, že stromy jsou krásné objekty pro focení, poukazuje fotografická soutěž, kterou pořádá místní akční skupina Rozvoj Krnovska ve spolupráci s Mikroregionem – Sdružením obcí Osoblažska.
Zlín /FOTOGALERIE/ – Lahodná vůně koření a uzeného masíčka se v sobotu 12. března linula po celé Dílně 9472 Městského divadla Zlín. Nebylo to pro to, že by si snad herci dělali party, ale tyto prostory byly již po druhé centrem Regionálního setkání výrobců klobás Zlínska.
Rožnov pod Radhoštěm /FOTOGALERIE/ – Nebývalému zájmu prodejců i nakupujících se těšil druhý ročník Farmářských trhů, který se uskutečnil v sobotu na nádvoří Rožnovských pivních lázní.