Kreativ

ŠTÍTEK: maso

Zdravé české vepřové mizí z trhu

Třeboň – Skandál s dioxinovým vepřovým masem z Německa, jehož nepatrné množství skončilo i v Čechách, otevřelo otázku stavu chovu prasat u nás.

Dioxinová aféra na Hanou nedorazila

Olomouc – Do Olomouckého kraje přímo neputovaly vejce, drůbež ani vepřové ze spolkových zemí zasažených dioxinovou aférou. Krajská veterinární správa v Olomouci nechala pro jistotu prošetřit i starší, zamražené drůbeží maso.

Zabili jeleny. Kam dali maso?

Chřiby – Přibližně sto kilo masa si minulý čtvrtek odnesli z lesa pytláci. Vyhlédli si totiž v honitbě v Koryčanech dvě laně a v příkopě pod klestím pak po nich zanechali jen zbytky.

Zabili jeleny. Kam dali maso?

Koryčany – Přibližně sto kilo masa si minulý čtvrtek odnesli z lesa pytláci. Vyhlédli si totiž v honitbě v Koryčanech dvě laně a v příkopě pod klestím pak po nich zanechali jen zbytky.

Zabijačka: z čuníka si udělali tlačenku a jelítka

Hluzov /FOTOGALERIE/ - Zimní měsíce neznamenají jen začátek plesové sezony, ale i období domácích zabijaček. Tato tradice, která je na vesnicích stále velmi populární, se samozřejmě nevyhýbá ani obcím na Hranicku.

Stoletá stařenka: Jím prorostlé maso a piji hodně vody

Břeclav – Osmého ledna oslaví neuvěřitelné sté narozeniny. Přesto si Štěpánka Klimovičová ze Staré Břeclavi stojí za tím, že žádný recept na dlouhověkost nezná a nejspíš žádný ani neexistuje. Vysoký věk podle ní může být dán tím, co člověk jí a pije.

Praseti vyhrávala Fialenka

Lanžhot /AKTUALIZOVÁNO, FOTOGALERIE/ - Jazyk, játra, kolena, libové maso. Po tom se ve středu už na čtvrté starostovské zabijačce v Lanžhotě jen zaprášilo. Loňské tři plné kotle letos nahradily čtyři a přesto musel starosta František Hrnčíř ještě dokupovat další jazyky či kolena, aby se dostalo na všechny.

Kaprů se letos na Hané prodalo více

Olomouc – Kapra jíme během roku málo. Tradiční česká ryba na jídelníčcích zaostává za mořskými konkurenty. Ani na štědrovečerní tabuli se neobjevuje ve všech domácnostech. I když podle majitelů rybářství se rok od roku předvánoční prodej šupináčů zvyšuje. Letos opět zhruba o pět procent.

Kapra se prodalo více, lidé by ho měli jíst častěji

Olomoucký kraj - Kapra jíme během roku málo. Tradiční česká ryba na jídelníčcích zaostává za mořskými konkurenty. Ani na štědrovečerní tabuli se neobjevuje ve všech domácnostech. I když podle majitelů rybářství se rok od roku předvánoční prodej šupináčů zvyšuje. Letos opět zhruba o pět procent.

Až potkáte rybu...

Jsou tu s námi pěkně dlouho a my s nimi také. Hodně nám daly, dávají a mohou dát. Mějte je rádi, a nejen o Vánocích.

Lidé pasou po potravinách od sedláků

Lidé se stále více starají, co jedí. Zvyšuje se počet farmářských tržišť a zákazníci si častěji jezdí „ke svému“ sedlákovi pro zeleninu, mléčné výrobky i maso.

Pojďte ochutnat psí maso, lákali aktivisté

Praha /FOTOGALERIE/ - Na pražském náměstí Republiky se v pondělí konal happening iniciativy Vánoce bez násilí, při kterém aktivisté upozorňovali na necitlivé zacházení s kapry.

V pivních sudech vozili načerno maso

Hodonín /HODONÍNSKÉ HOSPODY/ - Naše putování se pomalu chýlí ke konci, a tak se ještě zastavme v ulici Měšťanská, kde vedle stávající autoopravny byla hospoda pana Vodáka.Byla velmi málo navštěvovaná, ale známá především prodejem piva přes ulici.

Kapr na medu pro mlsné jazyky

Prachatice – Máte už kapřích řízků a bramborového salátu plné zuby? Zkuste experimentovat. Rybí maso lze upravovat na milion způsobů.

Ve Slavkově tekla krev. I z řezníka

Slavkov u Brna /FOTOGALERIE/ - V momentálně panujícím mrazivém počasí každý milerád uvítá na zahřátí šálek horkého čaje nebo svařáček. Anebo kořalku. Ta patří k tradiční zabijačce odnepaměti. Jak vidno, ta slavkovská nebude výjimkou. Je brzké sobotní ráno, silnice pokryl čerstvý sníh, přesto cesta do Slavkova utíká rychle. Aby také ne, je na co se těšit.

Hodina na zabijačce

Zábrdí /FOTOGALERIE/– O zabijačce jsem psal už loni v rubrice Na vlastní kůži a celý rok jsem měl výčitky, že jsem ten článek vlastně nedokončil. Využil jsem tedy možnosti zúčastnit se zabijačky na zábrdském dvoře znovu, a tentokrát jsem byl pevně rozhodnutý vydržet tam od začátku až do konce.

Silvestrovské chuťovky

Veselí, dobré jídlo a pití – tak si představujeme skvělou silvestrovskou oslavu. Aby hosté byli spokojeni a hostitel nemusel stát celý večer v kuchyni, přinášíme vám několik zajímavých receptů.

Po mikulčické zabijačce se jen zaprášilo

Mikulčice /REPORTÁŽ, FOTOGALERIE/ - Scházejí se v pátek ráno. Úkol pro dvacítku gurmánů z Mikulčic, v čele s řezníkem Vítem Pavkou, zní jasně: zpracovat čtyři sta padesát kilo vepřového, aby si ti, kteří v sobotu přijdou na čtvrtý ročník Mikulecké zabijačky, opravdu pochutnali.

Malíř Ivan Bukovský: Rýžový nákyp nesnáším

Příbram - Pokud někdo zná Ivana Bukovského z Příbrami, ví o něm, že je malíř. Ne každý však ví, že je rovněž i přítelem dobrého jídla. Proto se Deník rozhodl položit mu několik otázek i z této oblasti.

HLASUJTE: Po kapse se rychle zaprášilo

Ústí nad Labem – Na vítězné Luhačovické lázeňské kapse od čtenářky Lenky Petránkové si návštěvníci restaurace Sport Pub Zlatopramen na zimním stadionu vesměs pochutnali.