Kreativ

ŠTÍTEK: maso

Dobrý den, Valašsko

První naklonovaný savec přišel na svět před patnácti lety. Už tři roky poté, co se nejslavnější ovce světa narodila, povolily japonské úřady konzumaci masa geneticky shodných zvířat.

Hranice oživí farmářský trh, nabídne i ryby a extra ležák

Hranice – Podpora místních výrobců kvalitních potravin a dalších výrobků, oživení centra města a také nabídnutí místním obyvatelům jiné možnosti nákupů než neustále v supermarketech. To jsou hlavní cíle Farmářského trhu regionu Hranicko, který proběhne na Masarykově náměstí příští pátek 15. dubna od osmi do osmnácti hodin.

Morkovice provonělo maso a pálenky

Morkovice /FOTOGALERIE/ – Jednapadesát vzorků ovocných pálenek nalitých do půllitrových lahví mohli o uplynulém víkendu ochutnávat lidé v Morkovicích.

ROZHOVOR: Podmínkou úspěchu v zemědělství je týmová práce

Bruntálsko /ROZHOVOR/ -Bruntálsko – Ředitelka okresní agrární komory Miloslava Nováková poskytla Deníku rozhovor na téma zemědělství v bruntálském regionu. Zemědělci to ve vysokohorských podmínkách podhůří Jeseníků měli vždycky složitém, nejinak je tomu dnes.

Nejlepší guláš vaří v Radostíně

Karlov /FOTOGALERIE/ – Dvacet gulášů z nejrůznějších druhů mas i dalších přísad se koštovalo na sobotním soutěžním klání O zlatý guláš Vysočiny.

Muž zahnal útočníka sekáčkem na maso

Brno – Teprve rána sekáčkem na maso zahnala na ústup dvaatřicetiletého muže, který měl útočit na skupinku lidí v zahrádkářské kolonii v brněnské ulici Podhájí. Agresor ji několikrát napadl v noci na čtvrtek.

Zájem o bioprodukty roste: Ve dvoře koupí mléko i jehně

Zájem o domácí zeleninu, ovoce, maso, mléko, med či jiné potraviny už není jen doménou lidí z velkých měst, kteří se rozhodli zdravě jíst. Stále více lidí i z malých obcí při svých cestách přizastaví někde nedaleko svého domova u „dvora“, aby si u zemědělce koupili čerstvou zeleninu, domácí brambory, med, anebo třeba domácí jogurty.

Plzeňanku překvapilo svítící maso

Plzeň – Velké překvapení zažila Plzeňanka Alena Koudelková, když šla v pondělí ráno před pátou nakrmit kočku. Kousky hovězího masa, které na přilepšenou svému domácímu mazlíčkovi nasypala do misky, totiž ve tmě světélkovaly.

Plzeňanku překvapilo svítící maso

Plzeň – Velké překvapení zažila Plzeňanka Alena Koudelková, když šla v pondělí ráno před pátou nakrmit kočku. Kousky hovězího masa, které na přilepšenou svému domácímu mazlíčkovi nasypala do misky, totiž ve tmě světélkovaly.

Tradice kvalitního masa v Pacově slaví dvacet let

Pacov /ROZHOVOR/ - Uznávané a velmi vyhledávané je řeznictví Václava Klátila v Pacově na Pelhřimovsku. Šestapadesátiletý Václav Klátil za své kvalitní a především poctivé české výrobky získal nespočet ocenění na Mezinárodním mistrovství řezníků a uzenářů v rakouském Welsu.

Sněmovna podpořila snazší domácí porážky skotu

Praha - Chovatelům svitla šance, že budou moci porážet ve svých hospodářstvích skot mladší dvou let a jelenovitou zvěř z faremního chovu. Tato zvířata musí v současné kvůli porážce putovat na jatka. Farmáři je také mohli usmrcovat u sebe jen tehdy, pokud šlo o maso pro jejich domácí spotřebu.

FOTO: Studentský společek připravoval ovar i mozeček

Rouské – V kotli se vaří kůže a vnitřnosti na tlačenku, v hrnci voní mozeček s vejci a na pracovním stole mistr řezník odkrajuje maso na uzení a špek na škvaření. Snad každý už si pochutnával na báječném ovaru s hořčicí a křenem.

Fotografická soutěž stromy v krajině

Region – Na to, že stromy jsou krásné objekty pro focení, poukazuje fotografická soutěž, kterou pořádá místní akční skupina Rozvoj Krnovska ve spolupráci s Mikroregionem – Sdružením obcí Osoblažska.

Klobáska byla dlouhá léta v regionu tradičním pokrmem

Zlín /FOTOGALERIE/ – Lahodná vůně koření a uzeného masíčka se v sobotu 12. března linula po celé Dílně 9472 Městského divadla Zlín. Nebylo to pro to, že by si snad herci dělali party, ale tyto prostory byly již po druhé centrem Regionálního setkání výrobců klobás Zlínska.

Farmáři nabízeli své výrobky na dvoře pivovaru

Rožnov pod Radhoštěm /FOTOGALERIE/ – Nebývalému zájmu prodejců i nakupujících se těšil druhý ročník Farmářských trhů, který se uskutečnil v sobotu na nádvoří Rožnovských pivních lázní.

Malé obchody zavírají, nejsou lidi

Hradec Králové – Přesto, že supermarkety lákají na velké slevy, lidé si jdou raději koupit maso do pojízdné prodejny. Ve frontě na některých zastávkách pak stojí i dvě hodiny. Malé obchody jsou čím dál více prodělečné.

HLASUJTE o nejlepší recept od čtenáře!

Připravit kousky alobalu, okořenit maso, nakrájet na plátky cibuli, kuchařský tým restaurace Sport Pub Zlatopramen na zimním stadionu vařil vítězný čtenářský recept.

Připravují se dva semináře o šetrném hospodaření

Vrchlabsko – Se zajímavou nabídkou přichází do Krkonoš nezisková organizace Daphne. Zemědělcům, kteří působí na území národního parku a jeho ochranného pásma, nabízí zpracování plánů šetrného hospodaření pro jejich farmu.

Turistům poradí mobil

Horní Benešov – RegTIM, neboli regionální turistický informační manažer. To je název nového projektu Místní akční skupiny (MAS) Nízký Jeseník, umožňující přenos turistických informací o bruntálském regionu moderními technologiemi.

Zemědělci ruší chovy prasat kvůli penězům

Jižní Morava /INFOGRAFIKA/ - Ještě před deseti lety chrochtalo v jihomoravských zemědělských podnicích téměř šest set tisíc prasat. Od roku 2000 klesl jejich počet skoro o polovinu na necelých dvě stě osmdesát tisíc.

Zemědělci ruší chovy prasat. Kvůli penězům

Jižní Morava /INFOGRAFIKA/ – Ještě před deseti lety chrochtalo v jihomoravských zemědělských podnicích téměř šest set tisíc prasat. Od roku 2000 klesl jejich počet skoro o polovinu na necelých dvě stě osmdesát tisíc.

Každoročně rozdělí miliony

Východní Čechy – Deset milionů korun každoročně rozdělí mezi podnikatele, obce a neziskové organizace v regionu Místní akční skupina (MAS) Orlicko.

Pro Vyškovec sežene cokoliv, od masa po slepičí zob

Vyškovec – Tři hodiny po pět dní v týdnu. Taková je otevírací doba obchodu, nebo spíše krámku, který provozuje šestadvacetiletá Pavla Kročilová. Její prodejna stojí v Bohem zapomenutém kraji, na bělokarpatském hřebenu v kopaničářské obci Vyškovec.

Každoročně rozdělí miliony

Žamberk – Zhruba deset milionů korun každoročně rozdělí mezi podnikatele, obce a neziskové organizace v regionu Místní akční skupina (MAS) Orlicko. Jde o neziskovou organizaci, jejíž hlavní aktivitou je zprostředkovávat dotace z programu Leader.

Rozhovor: Český trh sužuje levný dovoz

Praha - Vzhledem k situaci a poslednímu vývoji na trhu se zcela nepochybně zvyšuje význam Potravinářské komory. O jejím poslání a cílech jsme hovořili s prezidentem Miroslavem Tomanem.

Biopotraviny jako trend: Jak zdravé jsou?

Co jsou biopotraviny, nevěděla ještě před čtyřmi lety více než polovina dotázaných – uvádí se v zprávě o průzkumu trhu. Část oslovených říkala, že zrní a sójové maso nejí. Dnes se situace obrátila: biopotraviny získávají na oblibě a zemědělcům nabízejí zajímavé řešení nynějších problémů.

Chovatelé vepřů mají nůž na krku

Blanensko - Výkupní cena vepřového se snižuje. Agropodnik ve Skalici nad Svitavou zrušil farmu v Šebetově. Také ostatní chovatelé na Blanensku mají obavy.